Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет реши да прекрои софийския съдебен район. Решението беше взето със 7 на 5 гласа. Целта е да се облекчи работата на Софийския районен съд, като част от делата на граждани от близки до столицата населени места ще преминат в съседни съдилища, ако решението бъде одобрено и от Пленума на Висшия съдебен съвет.

Става дума за предложение на Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков отпреди две години – да се променят границите на съдебните райони на 32 кметства и пет столични квартала. Така делата на хората, които живеят в крайни квартали на София, вилни зони и села около столицата, ще се гледат от районни съдилища в съседни градове.

Идеята е кметствата от район „Нови Искър“, който е вторият най-голям по територия измежду 24-те в столицата, да преминат към съдебния район на Районен съд-Костинброд. Т.е. вече не в София, а в Костинброд да се гледат делата на жителите на Нови Искър и селата Мировяне, Житен, Доброславци, Балша, Кътина, Подгумер, Световрачене, Кубратово, Негован, Чепинци, Локорско и Войнеговци.

Към района на РС-Костинброд трябва да преминат и Волуяк, Мрамор и Клисура. Кметствата от район „Кремиковци“, както и селата Бусманци, Кривина, Герман, Железница и Лозен, пък трябва да „отидат“ към съдебния район на Районен съд-Елин Пелин. В район „Кремиковци“ влизат  Яна, Желява, Долни Богров, Горни Богров, Бухово и столичните квартали „Ботунец“, „Враждебна“, „Кремиковци“, „Сеславци“ и  „Челопечене“.

Към Районен съд-Перник пък се предлага да минат Мало Бучино, Владая и Мърчаево. А в съдебния район на РС-Самоков да са Долни Пасарел и Плана.

През 2018 г. Съдийската колегия отложи разглеждането на предложението с аргумента, че трябва да се съберат становища от всички заинтересовани страни.

В продължение на година и половина председателят на комисията по натовареност Даниела Марчева се среща с представители на местни власти, магистрати, поиска и получи позициите на прокуратурата, Камарата на частните съдебни изпълнители, на нотариусите, МВР.

Само съдилищата и общините в столицата, Костинброд, Перник, Самоков и Елин Пелин подкрепиха идеята за промяна на границите на софийския съдебен район. Всички останалите възразиха, като основният аргумент беше липсата на удобен транспорт и проблеми с достъпа до правосъдие.

Темата отново влезе в дневния ред на СК на ВСС на 17 септември 2020 г., но тогава пък се оказа, че никой не е изследвал какъв ще е ефектът от прерайонирането върху административните съдилища.

Анализ показа, че прекрояването на софийския съдебен район няма да затрудни административните съдилища. Очакванията са около 330 дела да бъдат „прехвърлени“ от Административен съд София-град (АССГ) към тези в Перник и София-област.

Според прогнозата близо 2800 дела от СРС ще отидат в районните съдилища в Костинброд, Своге, Елин Пелин и Перник.

Даниела Марчева подчерта, че прерайонирането ще подпомогне гласувания преди две седмици от Съдийската колегия радикален модел за реформа на съдебната карта.

Цветинка Пашкунова заяви, че не е убедена в необходимостта от промяна на границите на съдебните райони. Според нея прерайонирането ще доведе до неблагоприятни последици, защото административните услуги ще се предоставят от Столична община, а съдебните – в други съдебни райони. Тя добави, че ще се създаде и неудобство в работата на прокуратурата, полицията, нотариусите, частните съдебни изпълнители, общините и кметствата, което пък неминуемо ще доведе и до затруднения за гражданите да упражняват своите конституционни права.

Пашкунова представи следните данни. През 2019 г. СРС е разгледал 141 359 дела, след прерайонирането те ще станат 138 632, т.е. разликата е от 2727 дела. В процентно съотношение натовареността на съда ще стане от 56.59% на 55.81 на сто. Броят на съдиите в СРС е 207. На всеки един от тях се пада годишно по 683 дела, а след прерайонирането ще станат 670 дела.

„Ако разделим разликата от 2727 дела на 670, излиза, че с четири щата можем да постигнем същия резултат, т.е. да обезпечим нормални условия за работа на СРС и да гарантираме достъпа до правосъдие на гражданите“, каза Пашкунова.

Тя напомни и друго – районните съдилища около столицата са изразили готовност да помогнат на СРС в разтоварването, но тези в Елин Пелин и Перник поставят условие – да бъдат кадрово обезпечени.

„Струва ли си тогава това да се прави, ако ще трябва кадрово да обезпечим районните съдилища в Елин Пелин и Перник, при положение, че с четири щата би могъл да се постигне същият ефект“, попита Пашкунова.

Тя се спря на достъпа до правосъдие, като посочи, че той има два компонента – достъп до съд в географски смисъл и възможност за обжалване на поставени съдебни актове.

„Дали удовлетворяваме достъпа до правосъдие в географски смисъл – седалищата да са съобразени с възможността на гражданите да посетят съда, използвайки минимални ресурси. От докладите виждаме, че липсва удобен транспорт, има необходимост от разкриване на нови линии, по-високи цени на билетите за обществен транспорт и винетки – все проблеми, които поставят известни ограничения в достъпа до правосъдие“, каза Пашкунова.

Даниела Марчева припомни, че идеята за прекрояване на софийския съдебен район е от 2011 г., но тогава, по думите ѝ, вероятно нотариусите са имали силно лоби и влияние и това предложение е било спряно. „Нотариалната камара слага на везните интереса на софийските нотариуси, а не на останалите нотариуси, които са засегнати в случая. В Перник и Костинброд има двама, в Самоков и Елин Пелин – по трима. Броят на населението не се променя, не се променя и обемът на дейността на нотариусите“, каза Марчева.

По отношение на възражението на МВР срещу прерайонирането тя посочи, че са изтъкнати общи аргументи, които се отнасят до населението, но е и до дейността на полицията.

Що се отнася до възражението на прокуратурата, Марчева каза, че първо е получила уверение от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, че няма да има проблем с прерайонирането, а после с изненада получила становище в обратен смисъл.

„Четири щата не са малко. Много трудно е да вземаме бройки от други съдилища, а по отношение на нови бройки е силно ограничено, защото винаги се поставя въпросът докога ще увеличаваме броя на съдиите“, каза Марчева.

Тя изтъкна, че в Португалия и Франция е прието, че един час е времето, което се приема за нормално, за да се стигне до съд. Марчева призова колегите си да гледат първо това, което е добро за съдилищата.

Атанаска Дишева също каза, че няма да подкрепи прерайонирането. По думите ѝ няма спор, че с четири щата ще се облекчи работата на СРС и заради това тя попита дали въобще си струва усилието да се извършва прекрояването. Това е така и защото няма финансова обосновка, а според нея тази, макар и малка, реформа ще струва пари, дори и за такива дребни неща като нови бланки, формуляри, разни системи и др.

Боян Новански обаче възрази и за да обоснове подкрепата си за прерайонирането, посочи какво е разстоянието между градчета и села до столицата и до други населени места, към които се предлага да преминат някои дела. Например с. Житен е на 20 км от София и на 9 км от Костинброд.

Председателят на ВКС Лозан Панов също отговори с примери Бусманци е на 12 км от София и на 21 км от Елин Пелин, към чийто районен съд се предлага да бъдат прехвърлени делата на жителите на селото.

При все това, със 7 на 5 гласа (Панов, Дишева, Пашкунова, Олга Керелска и Севдалин Мавров) колегията прие предложението за прерайонирането на софийския съдебен район. Очаква се то да бъде разгледано и от Пленума на ВСС.

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бобчо
Бобчо
17 февруари 2021 11:14
Гост

Значи, сега е 2021, скъпи мои – винетки и бензинец… На уважаемите съдии в РС София им се купи и ремонтира нова сграда, кабинети… Беше им тясно. Така беше. Даже 2 сгради. Колко десетки милиарда, милиона, милиарда хвръкнаха. Най-големият съд в държавата – РС София. С наказателна и гражданска сграда. Два най-големи съда в държавата, а всъщност – 1. А сега, работата им много. … Да прехвърляме население към другите районни съдилища. Овчи гяволъци. Увеличават съдиите, финансирането….. Сега не им се работи. Аз ако исках да ходя на съд в Перник, щях да съм жител на Перник. Ми не мислители,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2021 14:40
Гост

По-голяма глупост от това не бях чувал. Мисля, че надхвърлят правомощията си и си позволяват да прекрояват административното деление на страната ни без да имат право и без да са помислили и изслушали живущите – потърпевши. Явно техните права са без значение. Решението е е толкоз просто – назначаваш 4 съдии. Нямам представа как тези ужким доказани юристи не могат да вземат елементарно решение. Следващият път може би ще решат тези дела да се гледат в най-обезлюдените места в Северозападна България и Малко Търново

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 1:52
Гост

С ум се бори ВСС, с ум…..Карикатури…..с математиката са на ВИЕ!

advokat
advokat
03 февруари 2021 21:32
Гост

Да не сте се смахнали! Реформите да са полезни за съда! Съдът правораздава в името на народа и служи на този народ. Затова, всичко което касае съда трябва да се прави в полза на хората, а не на съдиите. С едни прости организационни проблеми не може да се справите, а сте тръгнали територии да прекроявате. Пратихте дела за подсъдност извън София, като нарушихте всякакви правила за местната подсъдност, които ги има във всяка цивилизована държава и разкарвате ответниците из цялата страна, натоварихте Административен съд -София Област и други съдилища да гледат дела на централни институции и така снижихте качеството на… Покажи целия коментар »

16-ти април
16-ти април
03 февруари 2021 12:24
Гост

Добри са предложенията! Адмирации за смелостта да ги подкрепите най-сетне! Барем останалите органи – общински и т.н. вземат пример и се научат, че ТЕ ОБСЛУЖВАТ гражданите и трябва да са близо до тях!

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
03 февруари 2021 6:26
Регистриран

Заповедните производства трябва да се изведат от СРС.И да се въведе медиацията да е задължителна преди всяко гражданско дело.Хората ще се споразумяват,а няма да водят “ войни“ чрез съд.Така СРС ще си отдъхне.Е,ще спадне размера на приходите от държавни такси.Но хората ,чийто пр ава са неотменими ,ще ръкопляскат,нали.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 6:51
Гост

Задължителна медиация е като дървено желязо. По дефиниция медиацията е доброволна, личен избор, а не друг да решава,че това е добре за страните. Задължителна медиация ще оскъпи процеса, и ще го удължи-разходи за медиатор(медиатора няма да медиатира от добро сърце, а срещу заплащане), разходи за адвокати-по време на медиацията, после и съдебния процес. Че ако страните са могли да се споразумеят нямаше да стигнат до съд! А за извеждането на зап оведните, и да отидат към ДСИ-хубаво. Но как ще го спрете и ЧСИ-тата да не искат заповедните-и те да издават заповеди? Още от сега си представям извращенията, ако ЧСИ… Покажи целия коментар »

адвокат,реалист
адвокат,реалист
02 февруари 2021 18:46
Гост

Не мисля,че прокурорската колегия ще ги подкрепят.Това прекрояване засяга работата и на прокуратурите,също и на полицейските управления.МВР -София няма да се прерайонира заради нечии простотии,сътворени от ВСС.Да отидеш до Костинброд и Елин Пелин е що годе поносимо.Но да пращаш хора ,живущи в полите на Витоша да си водят делата в съда,намиращ се на улица „Винкелщрасе“ е повече от безразсъдно.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 6:53
Гост

Прокурорите гледат да се снишат,че е много близо законодателят до идеята да изведе прокуратурата от съдебната власт, и я прати където и е мястото-към МВР!

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 18:12
Гост

Защо не се отделят градовете Банкя, Нови Искър, Бухово от Столична община и да се създадат районни съдилища в новосформираните общини?!? Нека София си остане едно населено място в Столична община! И защо да не се създадат отделни териториални представителства на районния съд примерно районен съд в Младост, Надежда, Люлин и повечето проблеми ще бъдат решени???? Реално за да се обезпечи с кадри СРС са необходими около 70-80 човека!

не е реалистично което пр едлагаш
не е реалистично което пр едлагаш
03 февруари 2021 6:54
Гост

Дали жителите на Банкя искат да се отделят от София, и да станат селяни?
Плюс това-още 4 съда, плюс администрацията на още 4 общини-ще станем съвсем държава на чиновници.

Ужас и безумие
Ужас и безумие
02 февруари 2021 17:27
Гост

Тези съвсем изтрещяха! Крайно време е да се разбере едно – в България допреди създаването на ВСС с тази К никога не е имало такъв орган! С К на др. Андрей Каррович и с-ие се бетонираха старите кадри, винаги верни вече не на Партията, а на Мафията която през последните 30 години разграби държавата. ВСС винаги е бил ключов орган за това. Единственото спасение е нова К, по силата на която всички съдии и прокурори стават изборни, мандатни и отзоваеми. И се избират от колегии по места на електори с изборен ценз – висше хуманитарен профил. Никъде по света не… Покажи целия коментар »

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
03 февруари 2021 6:30
Регистриран

В ЕС сме от 2007 г.И сме приели правото и разумът му да прилагаме над националното право.Затова знаем,че правата на гражданите,които са неотменими и винаги са приоритетно защитени според Конституцията ни води към съждението да не усложняваме и да не оправим почти невъзможно ТЕ да осъществят съдебна защита чрез промяна в районирането в интерес на съдиите.Тези съдии само служат на своя народ,а не са над хората.Като са им много делата се прави друго: заповедните производства се изваждат от СРС.Въвежда се медиацията преди
Всеки съдебен спор.

Членът
Членът
02 февруари 2021 17:04
Гост

Ще се обжалва туй решение на 2 инстанции.
Накрая ще го отменят

ufo
ufo
02 февруари 2021 17:24
Гост

То е необжалваемо, гражданино.

обжалваемо е
обжалваемо е
03 февруари 2021 6:57
Гост

Обжалваемо е. И я провери,защо днес няма например Районен съд Приморско, а съдът е в Царево. Защото необжалваемото решение за местене на съд бешщех обжалвано и падна-с общи мотиви.

В. i
В. i
03 февруари 2021 8:14
Гост

По стария ЗСВ може и да е било възможно.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 11:27
Гост

И по новия е възможно. Гледай да четеш!!

Иванка
Иванка
02 февруари 2021 16:06
Гост

Браво! Има достойни членове на СК, които не се подадоха на лобито на нотариусите.

M.F.
M.F.
02 февруари 2021 16:05
Гост

И до края на мандата очевидно няма да чуем от Панов, Дишева и Керелска конкретни предложения и нещо да свършат полезно за системата.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 16:18
Гост

Логично. Както започнаха, така и ще завършат! Те затова и са там – никога нищо да не се прави, променя. Критика и вечно неразбрали. Какво искате – последна инстанция!

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 15:57
Гост

На ЧСИ им е все тая, те са с район окръжен съд, но нотариусите ще изреват

Членът
Членът
02 февруари 2021 18:37
Гост

И тях ги касае бе глупак

адвокат,реалист
адвокат,реалист
02 февруари 2021 19:20
Гост

Не е вярно.Делят се с райони на работа.София-град и София-окръг са съвсем самостоятелни района.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 15:55
Гост

Та ако има сделка с имот на територията на тези квартали-към кой нотариус да се обръщат хората. Тия в ред ли са

Ирина
Ирина
02 февруари 2021 16:01
Гост

Има нотариуси и в Перник, и в Костинброд, и в Самоков, и в Елин Пелин. Какъв е проблема?

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 16:11
Гост

А, никакъв не е. то ноталиуси има и в Малко Търново. Значи данъчна оценка и строителни книжа/примерно/ ще вадите от кметството в Нови Искър, копия на актове от ул.Елисавета Багряна и с целия наръч докуманти ще отидете в Костинброд. Много е умно, даже гениално. А направените ипотеки къде ще се подновяват-в Костинброд или в София.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 16:21
Гост

Ама верно си глупав! Нищо не разбираш, а само дрънкаш безпощадно!

ufo
ufo
02 февруари 2021 16:27
Гост

Това са глупости. Копия на актове може да достъпвате и електронно от АВ-ИР.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 16:19
Гост

ти верно толкова ли си глупав?

адвокат,реалист
адвокат,реалист
02 февруари 2021 15:51
Гост

дано това безумие не види бял свят !

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 15:31
Гост

Това като малоумното разпределение на квартаите ли ще е? Един квартал свършва и почва друг по средата на осевата линия на улицата!

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 15:32
Гост

Ааааа да беее. Катастрофираш или нещо стане и се обадиш в МВР те ти кажат, че не си за тях, а за другия квартал дето е с районно на майната си

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 15:30
Гост

Ще разкарват хората като гламави по София

Цветков
Цветков
02 февруари 2021 15:30
Гост

Не мога да преценя това за добро или за лошо е

Димитриева
Димитриева
02 февруари 2021 15:29
Гост

Офф…чудят се как да си намерят работа

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 15:29
Гост

А, че те и сега не са ли се обдинили достатъчно?

Тодор Р
Тодор Р
02 февруари 2021 15:29
Гост

Съкращения на пари и разходи. Логика има

Емил
Емил
02 февруари 2021 15:28
Гост

Ами добре е да се случи това. Ще е по-лесно

Ben
Ben
02 февруари 2021 15:28
Гост

Страхотно е да се прекроят