Преди една година прокуратурата е започнала разследване за изнудване на бизнесмена Илия Златанов по казуса „Осемте джуджета“. Осем месеца по-късно обаче е решила да го прекрати, тъй като не е събрала доказателства за извършено престъпление, а две съдебни инстанции са отменили постановлението за прекратяване и са задължили прокуратурата да продължи разследването.

Това съобщиха днес от „Антикорупционния фонд“ (АКФ), който преди 3 години огласи фактите по случая в поредица интервюта с  Илия Златанов и сина му Явор, които заявиха тогава, че са станали жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров в схема за завземане на бизнеса и имуществото им.

Прокуратурата започна проверки по случая, но до момента не е съобщавала за започнало разследване. Бяха образувани единствено дисциплинарни производства за трима споменати в разследването на АКФ прокурори, които приключиха с отказ на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да им наложи наказание. Преди година тогавашният премиер Кирил Петков занесе на прокуратурата списък с 19 имена, по който според него държавното обвинение не работело. В него беше и казусът „Осемте джуджета“, а сега става ясно, че дни след това прокуратурата е образувала досъдебно производство.

Първите факти от разследването на АКФ бяха огласени още през лятото на 2020 г. Според тях Илия Златанов първоначално потърсил съдействие от бившия следовател Петьо Петров, защото бил в конфликт със сина си Явор и искал да си върне активи, които той му присвоил. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров със съдействието на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма „Делта гард“ присвоили имуществото и бизнеса им в групата „Изамет“, за което бащата и синът спорели.

След като говорил с Петров, на 3 юли 2019 г.  Златанов подал сигнал за изнудване в прокуратурата и веднага бил разпитан. На 19 юли шестима души били задържани и обвинени за организирана престъпна група за изнудване, присвояване, неизгодни сделки и пране на пари. Сред обвинените са синът му Явор, дъщеря му Пролетина и бившата му съпруга Юлия, а от техни трезори били иззети 565 000 евро и 35 килограма злато на стойност над 4 милиона лева.

По думите на Илия Златанов, ден преди изземването в офиса на препоръчани от Петров адвокати, е подписал запис на заповед за близо 3 млн. лева. Парите се дължали на тогавашната съпруга на Петров – Любена Петрова. На основание на записа на заповед били запорирани и останалите му активи – фирмени дялове, недвижими имоти, автомобили и банкови сметки. По документи иззетото злато за над 4 млн. лева било върнато на Златанов, но той твърди, че е изчезнало в багажника на колата на Любена Петрова на паркинга на Специализирана прокуратура.

След първите арести, година по-късно, през март 2020 г. Явор Златанов отново беше задържан. Тогава поискал спешно да го закарат на хемодиализа, но полицаите му заявили, че трябва да получат разрешение от прокурор Кирил Пейчинов от Специализираната прокуратура. Междувременно от адвоката си Георги Стефанов, Златанов разбрал, че трябва да занесе 350 000 евро на Петьо Петров.

На 20 март 2020 г. Явор Златанов бил откаран на хемодиализа в болница „Лозенец“, където бил държан часове след края на процедурата, а в коридора били охранители от ГДИН, адвокати и нотариус Весела Ивчева. Там на Златанов дали да подпише документи за прехвърляне на дяловете на „Изамет“ на непознатия за него Кристиян Христов.

За събитията от този ден пък Илия Златанов разказа, че бил извикан в ресторанта „Осемте джуджета“ на 8 април, където били Петьо Петров и Любена Петрова и му казали, че ако и той не подпише документите за прехвърляне на бизнеса, синът му няма да бъде лекуван и ще умре, а той ще влезе в затвора. За тази среща Златанов твърди, че му било казано, че всичко, което е негово, е вече тяхно и трябва да бъде благодарен, че е жив, като репликите били съпроводени с показване на пистолет от Петрова.

През октомври миналата година прокуратурата е прекратила разследването за изнудване на Златанов със заплахата с пистолета, след като категорично е приела, че такава не е отправяна. В края на годината районният съд е отменил постановлението, а прокуратурата е атакувала определението в Софийския градски съд (СГС), който го е потвърдил и е казал, че разследването трябва да продължи.

В публичните електронни съдебни регистри е публикувано единствено окончателното определение на СГС (виж тук). От него става ясно, че районният съд е отменил постановлението на прокуратурата, защото не е открил мотиви за това дали не е налице съставомерност по друг състав от Наказателния кодекс. Според прокуратурата вероятно съдът е имал предвид закана с убийство, но тя твърди, че няма такива събрани доказателства.

Съставът на градския съд (Николай Младенов-председател, Веселина Ставрева-докладчик и Божидар Стаевски) пише, че според прокуратурата няма данни за каквото и да е престъпление. Съдът подчертава, че не може да дава указания на прокуратурата за квалифициране на дадени обстоятелства, но посочва, че в случая СРС е дал насоки на прокурора за преценка на различни възможно извършени престъпления, а не само за това, за което е водено разследването.

„Не може да се приеме от правна страна за издържано в обобщен план, че дадени факти не могат да се субсумират под нито едно престъпление от НК. Престъпленията в НК са обособени в раздели и глави и т.н., като трудно например едно престъпление срещу транспорта би имало някакви обективна връзка с престъпление срещу половия морал“, пише градският съд.

От определението му е видно, че прокуратурата е опитала да изясни казуса с очна ставка между замесените страни, което и според двете инстанции е погрешно, а съдилищата са посочили, че останалите доказателства само са били събрани, без да са анализирани.

Съдът посочва например, че Илия Златанов е възможно да е споделил със семейството и с близки за случилото се в деня, когато твърди, че е бил изнуден и заплашен. За това според съда той е трябвало да бъде разпитан отново, за да обясни в какво се е изразил заплашителният тон към него, виждал ли е Петрова с оръжие и дали е разказал на някого за срещата след това, както и защо е напуснал трайно страната.

„Анализът на показанията на този основен за процеса свидетел в действителност следва да стане на база на съпоставка на паралелно развиващите се отношения със сина му, с някоя от присъстващите свидетели, със сключените по една или друга причина договори като се съпоставят с извършваните парични преводи, какво е развитието по записа на заповед и т.н. Престъпленията, свързани с личността, рядко са публични като обикновено лицата, чийто интереси се противопоставят имат в основата си други взаимоотношения, развитието на които често дава отговор за кредитируемостта на едната или друга версия“, пише съдът и подчертава, че не разбира защо не е бил разпитан дори синът на Илия Златанов, независимо от отношенията помежду им. Според съда остава неясно и защо не е била назначена психологопсихиатрична експертиза на Златанов, която често давала отговор по такъв тип дела за достоверността на изложеното и евентуално за първопричината за възникналите страхови представи у пострадалия.

„Следва по-насетне да се прецени изключително внимателно дали в действителност има данни за редовно носене на оръжие от страна на свидетеля Петрова, която сама споделя, че е посещавала често определени заведения, била е с определен кръг хора, което ведно със справка от СДВР, служба КОС може да насочи разследването в определена посока. Неправилно е виждането на прокурора изначално да приеме, че и при извършване на посочените от СРС и препотвърдени от СГС действия би се стигнало до същия фактически и правен извод, тъй като това би довело до предварително възприет краен извод, което винаги поставя под съмнение не само обективността и безпристрастността на ръководно-решаващия орган, но и стойността на изготвяния от него краен акт“, пише в заключение СГС.

От АКФ коментираха, че прокуратурата, макар да е започнала все пак разследване за изнудването на Златанов в една конкретна среща, е неглижирала всички останали данни за извършени престъпления, изнесени в поредицата „Осемте джуджета“.

„Нито „раздробяването“ на изнесените данни за най-различни престъпления в отделни производства пред различни прокуратури, нито фокусирането само и единствено върху една-единствена среща на Илия Златанов с групата около Петров (при положение че и Илия Златанов, и синът му Явор дадоха пред АКФ множество конкретни сведения и за други подобни случаи) обаче би било процесуално оправдано по какъвто и да е начин“, заяви Андрей Янкулов от АКФ.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
#КОЙ
#КОЙ
03 март 2023 23:36
Гост

АКФ е финансиран от Америка за Бългалия и е едно уродливо НПО. Оглавявано от Андрей Янкулов, синчето на конститиционния съдия Янкулова. Междувпрочем Янкулов е бивш прокурор от Софийска районна прокуратура напуснал я доста озлобен и неудовлетворен. Пък вие пишете пак колко е честен и принципен.

Друг кафяв Пеевски трол
Друг кафяв Пеевски трол
05 март 2023 12:30
Гост

Точно така колеги! Шиши каза като не можем да отречем фактите в разследванията на АКФ, да насочим лайнометите към самите АКФ!

Глух
Глух
03 март 2023 19:54
Гост

Според мен – трябва да ги привикат и да ги препитат, поне на това ниво да си имат едно наум.

За всички е ясно – какво се случва в България, жалко за натискът – да те влачат по болници с нотариус и – това е доста интересно.

Истината не се защитава точно така – трябвало е да направи един час по-рано – прехвърляне на акциите, както и да е. Пред Ивчева е щял да подпише – което е без значение.

Аз така бих постъпил.

Конфуций
Конфуций
03 март 2023 9:55
Гост

Съдебното определение лъха на страх. Съдийките Младенов, Стаевски и Ставрева са се оплашили от медийния отзвук който ще има и са върнали с безпочвени указания. Страх тресе кочината както казваше онзи от ИТН. Все съм си мислел че трябва малко мъжество и топки за да си съдия…

Анонимен
Анонимен
03 март 2023 10:52
Гост

Напротив. Много добре си е мотивирано. Но наистина страх тресе кочината, да не вземат да разследват депесарското ОПГ.

Анонимен
Анонимен
03 март 2023 9:15
Гост

Поредна статия с политически привкус. Другата е за утопиите на ЛГБТИ+ хората и „двете майки“ в съседство. И Петьо Еврото, естествено. Навремето той обслужи фалита на КТБ. И беше отстранен. Очаквано, нито дума за „гнилите ябълки“ в съда и рейдърството на Ченалова над „Белведере“. И тя беше отстранена. Сагата „Осемте джуджета“ пък беше използвана за закриването на спец правосъдието. Коалицията на Радев, която го направи, пък беше първата с гласуван вот на недоверие в НС. Няма лошо бакиите на Златанови да бъдат ровени. Добре ще е и СК на ВСС да си назначи специален съдия – прокурор, който да бърника… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 март 2023 10:49
Гост

Сагата Осемте джуджета си беше лична схема на Петьо Еврото и Гешев трябваше да поеме риска и да я разнищи докрай като изправи на съд няколкото прокурора, Еврото ,Любена и няколкото помощници,сред които има и един съдия. Само че това можеше да му струва главата!

Анонимен
Анонимен
03 март 2023 11:31
Гост

Цацаров отстрани Петьо Еврото. Ма той лош – „цацата и Чайка“…

До кога с лъжите напред?

„Руският генерален прокурор Юрий Чайка за момент забрави, че е в България и говори на руски без превод на съвместна пресконференция с българския си колега Борис Велчев. Днес в конферентната зала на Съдебната палата двамата първи обвинители на България и Русия подписаха споразумение за сътрудничество, с което двете страни ще могат да си помагат в борбата с организираната престъпност, тероризма и корупцията.“ – https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2008/10/09/561876_ruskiiat_generalen_prokuror_zabravi_che_e_v_bulgariia/

Анонимен
Анонимен
03 март 2023 11:43
Гост

Цацаров отстрани Еврото защото беше подправил тефтерчето на Златанов / съвпадение в имената/ а после го и унищожи. Това бе негласния официален повод, другата причина беше, че изкарването на пари по дела бе преминало границата на стандартната, търпима корупция в съдебната система.

Анонимен
Анонимен
02 март 2023 23:17
Гост

Накрая, от толкова знаещи и можещи страхливи съдии, ще се повдигне обвинение, което ще се точи години и ще приключи с оправдат.присъда. Какъв е изводът – когато съдиите и прокурорите се цакат, за да се покажат, кой е по-верен, определени слоеве се уплътняват. Браво, съдебната реформа се случи!

Анонимен
Анонимен
02 март 2023 17:29
Гост

Верджиту разпитвана ли е?! Тя е един главен, но скрит в ъгъла герой от тази сага. Всичко започва с нейния далечен любим, играеш го основен кадровик на прокуратурата, докато не гръмна скандала Златанов.

Анонимен
Анонимен
03 март 2023 14:06
Гост

Разпитвана е, пише в статията.

съдия СРС
съдия СРС
06 март 2023 11:18
Гост

Разпитваната не е Виржиния Петрова, а Любена Петрова. Връзката между двете се казва Пепи.

Ники
Ники
02 март 2023 14:11
Гост

За кой ли път прикриватурата ни не е събрала доказателства за извършено престъпление!

Симеон
Симеон
02 март 2023 14:12
Гост

За това ще я съдят и ние ще плащаме от джоба си.

Заглавието!!!!
Заглавието!!!!
02 март 2023 14:03
Гост

Между това, че прокуратурата е разследвала и че съдът я е задължил да продължи, трябва да има и че прокуратурата е прекратила. Защото ако не беше прекратила, нямаше защо съдът да я задължава да продължава.

Канов
Канов
02 март 2023 13:55
Гост

Така се прави „бизнес“ в България.

Анонимен
Анонимен
02 март 2023 14:01
Гост

В полза на „Тиква и кюлче“ ООД

Геро
Геро
02 март 2023 14:13
Гост

В крайна сметка Боко сложи ръка на всички печеливши бизнези.

Емилов
Емилов
02 март 2023 13:55
Гост

Има доста съмнителни обстоятелства

Пашов
Пашов
02 март 2023 13:54
Гост

Глупости

Владимиров
Владимиров
02 март 2023 13:53
Гост

Бе как ще има престъпление, бе. Моля ви. Няма.

Ставрев
Ставрев
02 март 2023 13:53
Гост

Те да съберат доказателства, а вие после да кажете, че не струват и да излезете с оправдателни присъди. Хитро

Игнатии
Игнатии
02 март 2023 13:52
Гост

Много ви е зор. Да направят едно мегаломанско обвинение накрая дето ще се точи с години и няма пак да има присъди

Чанков
Чанков
02 март 2023 13:52
Гост

Колкото събра доказателства за Влади Горанов и Овачров, толкова и за Осемте джуджета

Шуменов
Шуменов
02 март 2023 13:51
Гост

Е така е. Като говорим за такъв мащаб на кражби и далавери доказателства никога няма.

Анонимен
Анонимен
02 март 2023 13:55
Гост

Ако кражбите са на ГЕРБ и ДПС за Гешев доказателства никога няма.

Albertina
Albertina
02 март 2023 13:50
Гост

Задължава ги да продължават да не съумяват да съберат доказателствен материал

Мавродиев
Мавродиев
02 март 2023 13:50
Гост

Хахаха родната прокуратура не е събрала доказателства. Шокиращо

Гешев е позор!
Гешев е позор!
02 март 2023 13:51
Гост

Когато трябва да се заграби някой бизнес – ПОРЪЧКОратура. Когато трябва да се потърси отговорност от престъпниците – ПРИКРИВАтура.