Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) не наложи наказание на зам.-главния прокурор Пламена Цветанова.

Срещу нея беше образувано дисциплинарно производство в края на миналата година, тъй като на два пъти прокуратурата отказала да предостави поискана от Министерството на правосъдието (МП) информация за прилагането на чл. 9 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) – случайното разпределение на дела и преписки в държавното обвинение (виж повече тук).

Предложението беше на служебния министър на правосъдието, а тогава Цветанова сама настоя колегията да образува дисциплинарка.

„Предвид отговорностите на заеманата от мен ръководна длъжност в системата на Прокуратурата на Република България и наведените доводи за накърняване престижа на съдебната власт, моля да образувате дисциплинарно производство за изясняване на обективната истина по изложените твърдения, които засягат не само личния ми авторитет и професионално достойнство, но и авторитета на прокуратурата като цяло. Поради това е необходимо да предприема и ще предприема съответните законосъобразни мерки, за да защитя правата си в рамките на образувано дисциплинарно производство, а след приключването му – и по съдебен ред“, заяви тогава Цветанова.

Днес колегията само докладва, че е решила да не наказва зам.-главната прокурорка. По-късно от ВСС огласиха следното: „Решението е взето предвид предложение на дисциплинарния състав, който намира, че Пламена Цветанова не е осъществила дисциплинарните нарушения, които ѝ се вменяват във вина от Министъра на правосъдието. Не е установено неизпълнение на служебните задължения, както и не е налице забавяне при предоставянето на изискани документи. Описаната деятелност не покрива от обективна страна състава на дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 4 от ЗСВ – виновно неизпълнение на служебните задължения. Не е установено и извършването на друго дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 от ЗСВ. Липсват и твърдените от Министъра на правосъдието нарушения на т.8.3; 8.5; и 8.6 от КЕПБМ, като не се сочат никакви действия или бездействия, които са довели до накърняване престижа на съдебната власт, тъй като в случая се касае за служебна кореспонденция между органи на съдебната власт и на изпълнителната власт“.

Без наказание приключи и дисциплинарното дело срещу прокурора от Специализираната прокуратура Димитър Петров, свързано с казуса „Осемте джуджета“. То също беше образувано по предложение на бившия правосъден министър, който миналата година поиска дисциплинарки срещу трима обвинители от спецпрокуратурата. На 2 март ПК на ВСС не наказа и Нели Славова от Софийската районна прокуратура. Засега висяща е само дисциплинарката срещу Мария Николова, също от СРП.

„Решението е взето предвид предложение на дисциплинарния състав, който след разглеждане на всички изложени съображения, приема, че не е доказано прокурор Димитър Петров да е осъществил твърдените дисциплинарни нарушения“, съобщиха от ВСС.

В исканията за дисциплинарки срещу тримата прокурори се казваше, че са заради „доста неприятни действия, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори, допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки“.

В поредица интервюта в разследването „Осемте джуджета“ бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор описваха пред „Антикорупционен фронт“, че са станали жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров в схема за завземане на бизнеса и имуществото им. Първоначално Илия Златанов потърсил съдействие от Петров, защото бил в конфликт със сина си Явор и искал да си върне активи, които той му присвоил. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров със съдействието на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма „Делта гард“ присвоили имуществото и бизнеса им в групата „Изамет“, за което бащата и синът спорели (виж повече тук). Ексминистърът обясни тогава, че за казуса е сезирал първо главния прокурор Иван Гешев и инспектората, но не последвала реакция и заради това внесъл предложенията за образуване на дисциплинарки.

Окръжният прокурор на Разград получи втори мандат

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет подкрепи единодушно за втори мандат окръжния прокурор на Разград Тихомир Тодоров. Той си постави за цел в следващите 5 години да се увеличат делата за корупция и пране на пари.

„Макар и малък район, в който да няма кой знае каква икономика, скъпите коли и помпозни жилища прозират“, каза Тодоров. В отчетеното за свършеното в първия си мандат, окръжният прокурор подчерта, че миналата година е била извършена пълна ревизия в прокуратурата, след която нямало нито една забележка или препоръка за работата на прокурорите, както в досъдебната, така и в съдебната фаза. Ревизия на апелативната прокуратура във Варна пък отчела само една забележка по транспортните престъпления. Тодоров подчерта, че има изключително добро взаимодействие с полицията, а прокуратурата в Разград може да се похвали с висок дял потвърдени актове.

„Ще оправдая доверието. Гарантирам, че няма да работя с инерция от последните пет годни. Няма да светя с някаква отразена светлина“, обеща Тодоров.

Той беше попитан и за мнението му относно закриването на специализираните съдилища и прокуратури, което би довело до прехвърляне на дела и в Разград. От думите му стана ясно, че е против реформата, тъй като подготвените магистрати за такъв тип дела в Разград са само той и още един прокурор.

„На никой не му е приятно като се направи план за месеца, изведнъж да дойдат други дела. Естествено е, че може би, ако се случат нещата, каквито са замислени от конюнктурата, нашата работа много ще бъде затруднена. За съжаление българинът чете упътването, когато се счупи вещта, която е купил, а не мисли предварително“, каза окръжният прокурор на Разград.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георгиев
Георгиев
23 март 2022 19:16
Гост

Тази на снимката щу знае….скрита лимонка, не се лъжете по тъпия й блуждаещ поглед….зад маската стои друг човек.

Бишъп
Бишъп
23 март 2022 15:50
Гост

Определено бе време

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 15:33
Гост

Пореден каскетен позор.

Негласуващ
Негласуващ
23 март 2022 15:22
Гост

Некадърниците от четворната коалиция нямат капицитет да се справят с Гешев. Провалиха се напълно и новият състав на прокурорската колегия ще е изцяло подбран от Пепи Еврото и Гешев. Бойко Атанасов ще си остане с поредното кандидатиране.

адвокат от САК
адвокат от САК
23 март 2022 15:28
Гост

Троловете им ще станат просто още по-злобни и ние- аполитичните юристи- няма да имаме и един професионален сайт, в който публично да изявяваме становищата си по въпроси на правото.Политиците омърсяват чрез прокситата си всичко, до което се докоснат- това е обективната реалност. Затова и ще нараства нашия брой- на гражданите, които теглят една май999на на всички политици, защото считат, че априори политиците искат премахването на правовата държава, на принципа на разделение на властите и желаят установяване на еднопартийна диктатура- т.е. възстановяването на комунизма в България.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 15:36
Гост

Третия трол кога ще се присъедини към вас, аполитичните йористи, които упражняват професията си като по цял ден висят във форума и възхварялат Каскета и Тиквата? Личи си, че сте професионалисти в областта на платените политически коментари, но правилото е, че за контрапротест трябват поне 3 трола хахахаа

адвокат от САК
адвокат от САК
23 март 2022 15:46
Гост

“….но правилото е, че за контрапротест трябват поне 3 трола хахахаа…“ Кой е установил това правило, с което вие -троловете сте отлично запознати- не беше ли ген. валерий герасимов, който е създател на теорията за руската хибридна война, а….Неговите разработки ползвате, руски тролове- за това и познавате отлично доктрината на руската хибридна война…
https://www.vesti.bg/sviat/doktrinata-gerasimov-ili-kak-rusiia-voiuva-dnes-6073438
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0

адвокат от САК
адвокат от САК
23 март 2022 15:46
Гост

“….но правилото е, че за контрапротест трябват поне 3 трола хахахаа…“ Кой е установил това правило, с което вие -троловете сте отлично запознати- не беше ли ген. валерий герасимов, който е създател на теорията за руската хибридна война, а….Неговите разработки ползвате, руски тролове- за това и познавате отлично доктрината на руската хибридна война…
https://www.vesti.bg/sviat/doktrinata-gerasimov-ili-kak-rusiia-voiuva-dnes-6073438

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 16:02
Гост

Не го бях чувал този руски генерал, но троловете гледам са дълбоко запознати с трудовете му.

адвокат от САК
адвокат от САК
23 март 2022 16:14
Гост

До “Анонимен 23 март 2022 16:02“ Естествено, че съм запознатА- съпругът ми има докторска дисертация, в която онагледява руската хибридна война чрез “доктрината герасимов“, а аз му помагах при извличането на точните цитати и имплементирането им в дисертационният му труд за нашата Военна академия. Въпросът е друг- как така ВИЕ сте запознати с нея и защо използвате нейните похвати,м…

Шок!
Шок!
23 март 2022 16:19
Гост

Троловете си самопризнаха! Утежняващо вината обстоятелство по Каскетно-процесуалния кодекс!

адвокат от САК
адвокат от САК
23 март 2022 16:25
Гост

Кое си “признах“,бе, тъ000пак- че съпругът ми е с научна степен доктор от БЪЛГАРСКАТА Военна академия, ли.. Ега ти тъ9999паците…

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 16:36
Гост

„Шок!“ не е написал кой си е признал и какви са тези тролове, които си били самопризнали, но явно сме свидетели на… гузен негонен бяга;D

878
878
23 март 2022 22:47
Гост

Ти тъп ли си,или си имбецил?
Или и двете?!!

Анонимен
Анонимен
24 март 2022 20:55
Гост

Колежке, оказва се, че не знаеш много неща. Това, че си лягаш до военен, не значи, че разбираш каквото и да било от военно дело. Правиш се на интересна, нищо друго. Ти не знаеш малкото име на ген. Герасимов, не знаеш, че е взаимствал идеите от един древен китайски военен стратег, фамилията му е Дзъ, не знаеш, че идеите от преди 2000 години на този китаец се изучават от всички уважаващи себе си военни университети в целия свят, не знаеш, че идеята на ген. Герасимов една война да бъде спечелена без битки не е негова, а е на китаеца, и… Покажи целия коментар »

Темелков
Темелков
23 март 2022 15:10
Гост

Ма вижте какво бе, тия хора не са глупави. И тука има хора, които ги защитават активно, но те не са глупави и знаят кога и как да се крият зад закона. Борисов, ПР-ката му и адвокатите им си знаят с кого и как да работят и така ще стане, че никога няма да има наказание за някой от кликата

адвокат от САК
адвокат от САК
23 март 2022 15:16
Гост

“.. Ма вижте какво бе, тия хора не са глупави….“ Aх, нима- нали умишлено нарочвате всеки коментатор и юристи, който не защитава “идеите“ на управляващите, за “пропагандатор на каскетурата“ и вменявате пристрастие към главпрока на всеки, който ви казва в очите, че кирил петков е неспособен и некадърен за държавното управление на България; не знае нищо за правовата държава и принципа на разделение на властите и все го тегли към едноличната диктатура….Нали уж всички юристи сме глупави, тролове на каскетурата, пропагандатори на прокуратурата, и едва ли не- първите престъпници в държават, м- какво станА сега…

Стратиев
Стратиев
23 март 2022 15:09
Гост

Да де, нищо няма да се случи докато тези хора управляват прокуратура и съд.

Димера
Димера
23 март 2022 15:09
Гост

Е вие сте очаквали да и образуват наказание ли?

Radi
Radi
23 март 2022 15:09
Гост

Класика

Тити
Тити
23 март 2022 15:08
Гост

Друга позиция не сме и очаквали от тази колегия.

Герасим
Герасим
23 март 2022 15:10
Гост

Позор!