Премиерът Кирил Петков се яви на разпит в прокуратура с допълнен списък с общо 19 имена на хора, замесени според него в тежки престъпления.

След близо два часа той излезе от Върховната касационна прокуратура (ВКП) и каза, че двамата прокурори там са се държали много професионално и очаква сега да си свършат работата. От думите на Петков отново стана ясно, че той е представил само публична информация и предимно от журналистически разследвания, свързани с хора, за които според него прокуратурата до сега не се е самосезирала и не е разследвала.

До разпита на Петков се стигна, след като той се срещна миналата седмица с главния прокурор Иван Гешев и след това обвинител №1 каза, че ще призове премиера заради списък, който му е изчел от телефона си. Гешев също е дал вече обяснения във ВКП, за това, което е чул от премиера. Петков пък спомена, че в този списък са случаите „Мата Хари“ и откритите кюлчета и пачки евро в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, имената на депутата от ДПС Делян Пеевски, Васил Божков, Александър Манолоев и Илко Желязков, санкционирани по закона „Магнитски“, разследването „Осемте джуджета“ и бившия следовател Петьо Петров, наречен от премиера „г-н Петьо Еврото“, „Барселонагейт“, разследванията за „Булгаргаз“, „Хемус“, Румен Гайтански, Христофорос Аманитидис-Таки и др. Днес Петков каза, че е допълнил списъка и сподели името на Младен Михалев-Маджо.

„Съжалявам, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт по този начин да носи допълнителна информация. Една прокуратура би трябвало да може да направи сама това домашно и да се самосезира по публични данни, това е част от техните задължения. Ако имат нужда от помощ, ето тук съм. Не го намирам за натиск, а като излишен PR“, каза Петков.

Премиерът добави, че се надява сега прокуратурата да се фокусира върху предадените от него материали и те да доведат до разследвания, които да покажат, че в България няма човек, който е над закона. По думите му, прокурорите трябва да докажат, че наистина се занимават с казуси, които имат огромно обществено значение.

На въпрос дали внимава в публичните си оценки и заявени очаквания към съдебната система, за да не наруши принципа за нейната независимост, Петков каза, че много държи и уважава разделението на властите.

„Единственото, на което фокусирам с днешното си идване е, че обществото очаква справедливост и прокуратурата да си върши работата. Всички ние имаме големи въпросителни дали това се е случвало до този момент и дали главният прокурор е правил всичко в неговите правомощия, за да се достигне това ниво на справедливост, което всички очакваме“, заяви Петков.

Той не спести отново и критиките си конкретно към работата на главния прокурор.

„Моята критика и тази на „Продължаваме промяната“ към главния прокурор е, че ние не сме доволни от неговата дейност и мисля, че цялото общество би се радвало да получи оставка“, добави премиерът. След него на разпит беше и началникът на кабинета му Лена Бориславова, която е присъствала на срещата с Гешев и също беше призована. След това тя каза, че са я питали дали е присъствала на срещата на премиера с главния прокурор и как е събирана информацията за списъка. Бориславова разказа също, че на срещата Гешев обяснил слабите резултати в борбата с корупцията само с работата на съдилищата, службите, МВР и некачественото законодателство, но не и с дейността на прокуратурата.

От държавното обвинение съобщиха след разпитите, че ще изискат от МВР и службите за сигурност пълна информация за посочените от него имена и за затова дали и какви действия са предприели, тъй като само те могат да разкриват престъпления.

От държавното обвинение посочиха, че премиерът не е изнесъл други данни, предоставени му от МВР и напомниха, че за част от споменатите от Петков случаи, са информирали обществото.

„Прокуратурата адмирира изразеното желание от страна на министър-председателя Кирил Петков за взаимодействие между съдебна и изпълнителна власт, в частност МВР, с цел борба с престъпността и повече справедливост, каквито са очакванията на българското общество“, заявиха още от държавното обвинение.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 февруари 2022 12:40
Гост

Каскета да вземе най-после да си свърши работата. Т.е. да прибере разпънатия чадър над престъпниците с чували, чекмеджета и кюлчета. Ама пак се опитва да отбие номера.

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
10 февруари 2022 12:34
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Петков, Гешев и co.
Петков, Гешев и co.
10 февруари 2022 8:46
Гост

Присмял се хърбел на щърбел.

Лика прилика. Търкулнало се гърненцето от Министерски съвет и си намерило похлупака в прокуратурата.

И двамата не само изложиха Родината с отиването си в ЕП, но и са я предали … отдавна.

АМИН

Ad nauseam
Ad nauseam
10 февруари 2022 0:52
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2022 0:15
Гост

За едни като Божков ПОРЪЧКОратура, за други като Пеевски ПРИКРИВАтура. Всички престъпници са в списъка Магнитски, но Гешев упражнява вътрешното си убеждение превратно.

gwwww@gmail.com
gwwww@gmail.com
09 февруари 2022 22:04
Гост

Много интересно съвпадение… прокуратурата е повдигнала 19 обвинения срещу Васил Божков,днес Киро Декларацията пък набеждава пред прокуратурата тачно 19 български граждани в извършването на множество престъпления.
Интересно съвпадение,много интересно.
Явно кукловода му Румен Радев му е задал този глупав симвичен ход….

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 20:39
Гост

Джингови трябва малко да се разграничат от тази женица, която намира доказателства за прокуратурата в Гугъл. Никак не изглежда добре за тях.

Съдия
Съдия
09 февруари 2022 19:26
Гост

Манфред Вебер: Нещата в България са извън контрол, ЕС ще наблюдава отблизо върховенството на закона

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 февруари 2022 9:29
Гост

Абе ок, ама Вебер е шеф на ЕНП, демек има партийни пристрастия към ситуацията у нас.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 18:46
Гост

Пълен палячо е Гешев! Ще вика на разпит премиера, за да каже нещо, което целият народ знае и което е в списъка „Магнитски“ и на още много други места! Вместо за разпита една ОПГ за магистрални милиони в чували, 8 джуджета, златни кюлчета…

адвокат от САК
адвокат от САК
09 февруари 2022 19:01
Гост

Пълен палячо е кирил петков, ведно с “юридическото ви острие“ лена бориславова. Искам юф на СУ да извади справката за следването й от Учебен отдел и да стане ясно на цялата българска юридическа общност кой преподавател в юф на СУ й е поставил отлична оценка по юридическата дисциплина “ Наказателен процес“, защото тази г-жа показва кръгла НУЛА като правни знания конкретно по тази юридическа дисциплина. Искам да знам и дали г-жата не си е платила изпита, защото е НЕВЪЗМОЖНО човек с нейните юридически “знания“ да има оценка, по-висока от две на релси, особено в юф на СУ.

Димитрова
Димитрова
09 февруари 2022 20:18
Гост

проф. Чинова

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 18:32
Гост

Абсолютен палячо. Министър председателят отива в прокуратурата с изрезки от вестници… За кого точно се разиграва това извратено риалити шоу?

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 18:23
Гост

Лелеееее,някаква стана тя? От Гугъл правили справка и тези данни предали на прокуратурата, от която очаквали резултати!? Смешна работа и това го казва човек с претенции за завършено юридическо образование, че даже работил в адвок.кантора. Дали има хора в тази държава, които още да вярват, че този човек и тази „юристка“ са промяната на почтените? Надявам се, че не, защото сега ми е смешно, но ако така наречената партия „Продължаваме промяната“ се задържи ще ми се плаче!

адвокат от САК
адвокат от САК
09 февруари 2022 16:34
Гост

“… Съгласно член 208 от НПК това са доказателства й дават възможност за разследване….“ Tцъ- НПК Условия за образуване на досъдебно производство Чл. 207. (1) Досъдебно производство се образува, когато са налице законен повод и достатъчно данни за извършено престъпление. Чл. 208. Законни поводи за започване на разследване са: 2. информация за извършено престъпление, разпространена чрез средствата за масово осведомяване Чл. 211. (1) Достатъчно данни за образуване на досъдебно производство са налице, когато може да се направи основателно предположение, че е извършено престъпление. И така- законът предписва ЕДНОВРЕМЕННОТО НАЛИЧИЕ НА ДВЕТЕ УСЛОВИЯ- законен повод И достатъчно данни. Лена, леночка, къде… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 февруари 2022 16:13
Гост

„Гугъл така показва.“
. Лена Бориславова

адвокат от САК
адвокат от САК
09 февруари 2022 16:20
Гост

Oлелееее- прав сте- “Лена Бориславова с първи думи след разпита в прокуратурата! Информацията, която предали с премиера… Не сме подбирали медиите, а сме ги дали спрямо това, което „Гугъл“ показва, каза тя..“ https://blitz.bg/politika/lena-borislavova-s-prvi-dumi-sled-razpita-v-prokuraturata-informatsiyata-koyato-predali-s-premiera_news867512.html И това е лице, за което се твърди,че е ОТЛИЧНИК на юф на СУ и е завършила магистратура в Харвард… АБСУРД. Впрочем- за к.п. съпругът ми каза, че е успял да прочете дипломната му работа в Харвард и че я намира за изключително слаба и посредствена, че липсата му на интелект си личи в нея и че това го навежда на мисълта, че е възможно това лице… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 февруари 2022 16:36
Гост

Така че, умната. Който се намери в Гъгъл, току-виж попаднал в някой списък, предназначен за прокуратурата. Май е добре, че протестърите не са я овладели все още….

адвокат от САК
адвокат от САК
09 февруари 2022 16:11
Гост

Kиро, киро, пак си в киреча- както казва народа…“…Министър-председателят г-н Петков е предоставил на наблюдаващите прокурори медийни публикации, свързани с 19 лица, за които твърди, че ВЕРОЯТНО са извършили криминални и икономически престъпления….“
https://prb.bg/bg/news/56343-prokuraturata-shte-iziska-ot-mvr-tsyalata-informatsiya-za-litsata%2C-posocheni-ot-
С две думи- този ни забавлява с цирково представление с вестникарски изрезки… Ами- добре- получи си 5тте минути слава- а сега 47НС да се захванете и с малко РАБОТА, а….

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 15:56
Гост

И едните,и другите ни връзват кънките, че отново, нас обикновените хора да ни пуснат по пързалката, обилно намазана с вазелин, че да притъпи болката от големия … , който ни чака долу!!!

адвокат от САК
адвокат от САК
09 февруари 2022 15:54
Гост

Лицето от снимката изглежда жалко и смешно. Ако има годни за съд доказателства за престъпната дейност на 19 лица, то би следвало да отива в прокуратурата не с една папка изрезки от вестниците, а с над 15 тома документация на хартия… За мен тези им котерийни игри за власт са без значение- това, което има значение конкретно за мен, че управляващите и 47НС НЕ приеха Закон за държавния бюджет за 2022 г. преди 01.01.2022г. и не обявиха размера на МОД за 2022 г. от 01.01.2022 г. и правната последица за всички самоосигуряващи се лица в България е причиняване на директни… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 15:44
Гост

На глупостите на Кирчо Три Волта, Наказателният кодекс му казва „набеждаване“ в престъпление. Аз на мястото на упоменатите, щях да го скъсам от дела за вреди по чл. 45 ЗЗД. И без това има достатъчно пари, за да си плати масрафа и после, за да преподаде наученото в Харвард.

Напразно ще е нетърпението!
Напразно ще е нетърпението!
09 февруари 2022 15:30
Гост

Гешев нищо няма да измисли, защото не може да мисли! Сложно му е и непривично, затова резултата е просто поредна глупост, като днешните!

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 14:56
Гост

Чакам с огромно нетърпение каква глупотевина ще измисли сега Иван Гешев за да оправдае факта, че примерно през лятото все още няма да е мръднало и на йота разследването, за това коя е Мата Хари, какви са тия кюлчета злато и какво ли още не.

Демирев
Демирев
09 февруари 2022 14:55
Гост

Браво на премиера, че си спази обещанието и отиде на разпит. Но докато Гешев е там не очаквам да се случи нещо.

Ребека
Ребека
09 февруари 2022 14:55
Гост

Не очаквам да има разследване. Или ще има, но ще се окаже, че видиш ли е в задънена улица, защото свидетели не искат да кажат нищо. И прокоратурата няма да може да ги принуди. Защото няма да си дава зор.

Хахах
Хахах
09 февруари 2022 21:46
Гост

И аз не очаквам нищо добро от Киро Декларацията…

Бони
Бони
09 февруари 2022 14:54
Гост

Ето там е проблема и заблудените гербери и фенове на Борисов, както и на Гешев да мислят преди да пишат глупости. Там е проблема на Гешев. Че той се набра по всички медии да ни обяснява как Божков ще бъде арестуван и съден, защото е най-големият престъпник. Обаче нищо от това не се случи. Но в същото време не реагира така за обвиненията спрямо Бойко Борисов. Това е двоен аршин и пряко доказателство, че е на подчинение на Борисов.

Джени
Джени
09 февруари 2022 14:53
Гост

И сега това посещение на Петков там какво променя? Нищо. Прокоратурата начело с Гешев знаеше за Мата Хари, кюлчетата и куп други потенциални престъпления. Обаче не си мръднаха пръста.

Хахах
Хахах
09 февруари 2022 21:47
Гост

Та и ти не си си мръднал мозъка,или по-точно,май наистина си мръднал,в прекия смисъл на думата….

Попов
Попов
09 февруари 2022 14:52
Гост

Определено не очаквам да произлезе нещо от това. Защото Петков дава данни, които са общодостъпни. Прокоратурата трябва да търси доказателства, когато публично се говори, че някой е нарушил закона. Но тя не го прави.

Kind
Kind
09 февруари 2022 21:49
Гост

Стига си писал едни и същи глупости под различни псевдоними бе, трол!
И се научи да пишеш серсемина!

Кира куролацията
Кира куролацията
09 февруари 2022 21:55
Гост

Много тъп си! Много….!!!

Кольо
Кольо
09 февруари 2022 14:52
Гост

За кой ли път родната ни прикриватура е без домашно.

Николай
Николай
09 февруари 2022 14:52
Гост

Жалка история.

regards
regards
09 февруари 2022 21:56
Гост

Мили ми Кольо,да ти намаам пищьольо!

Радев
Радев
09 февруари 2022 14:52
Гост

Гешев не прави излишен ПР, Гешев само се прави на интересен пред медиите и реално няма да разследва никого.

Бисер
Бисер
09 февруари 2022 14:51
Гост

Абсолютно прав е, че това е излишен PR.

Красимир
Красимир
09 февруари 2022 14:49
Гост

Браво на Кирил Петков. Удържа си на думата.

Фики
Фики
09 февруари 2022 14:50
Гост

Въпросът е сега какви ще са последствията за тези от списъка.

Anonimen
Anonimen
09 февруари 2022 14:57
Гост

Никакви

Хахах
Хахах
09 февруари 2022 21:50
Гост

Редно е и червенобузестия Прокопий да е в списъка,идва и неговия ред….

gwwww@gmail.com
gwwww@gmail.com
09 февруари 2022 21:59
Гост

Прокопиев си мисли,че ще вечно ще му се разминава!
Време е затворниците от М.Векилски да му се порадват на това дебело и сладичко червенобузесто момченце.

Нано
Нано
09 февруари 2022 14:57
Гост

Уви нищо няма да се случи.

KiroKurolaciqtaMnogoEtup
KiroKurolaciqtaMnogoEtup
09 февруари 2022 21:57
Гост

Киро Тъпото е тъп колкото един циганин…