Временната парламентарна комисия за полицейското насилие по време на протестите, оглавявана от адвоката и депутат от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) Николай Хаджигенов влезе в задочен спор с прокуратурата покрай „призоваването“ на главния прокурор Иван Гешев да се яви на заседанието ѝ днес и последвалият му отказ.

От прокуратурата първо отговориха сутринта, че главният прокурор не може да бъде призоваван от депутатите и вероятно са искали да го поканят, но освен това подчертаха, че явяването му в комисията за отговори по конкретно дело ще е нарушение на конституцията.

След това пък от комисията решиха, че неявяването му е нарушение на основния закон, заради което поискаха от правосъдния министър Янаки Стоилов да внесе нов сигнал до Висшия съдебен съвет (ВСС) за освобождаване на главния прокурор. Както е известно проф. Стоилов вече отправи такова искане до ВСС, но то дори не беше разгледано по същество. След това Стоилов обжалва отказа пред Върховния административен съд (ВАС), а Министерският съвет поиска тълкувателно решение на Конституционният съд (КС) за това дали правосъдният министър може да иска освобождаването на тримата висши ръководители на съдебната власт.

Днешните разногласия между парламента и прокуратурата започнаха, след като от държавното обвинение разпространиха позиция и публикуваха кореспонденцията си с Хаджигенов от последните седмици (виж писмата тук). От нея се разбира, че депутатът първо е искал на комисията да бъдат представени всички дела срещу протестиращи и резултатите от специални разузнавателни средства (СРС), включително срещу Васил Божков и бившия депутат от БСП Александър Паунов. Миналата седмица пък Хаджигенов е призовал Гешев да се яви на днешното заседание на комисията, на което ще бъдат изслушвани всички служители и ръководители на служби, които са участвали в експлоатирането на СРС срещу протестиращи.

„Като изключим общоизвестния факт, че Народното събрание няма правомощия да призовава, би следвало да приемем, че се касае до покана по смисъла на чл. 11 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание от Раздел III „Парламентарни изслушвания“… Макар и в писмото да не е посочено конкретно правно основание от Правилника, е ясно, че „призоваването“ на главния прокурор е в процедура по изслушване, която спада към парламентарния контрол… Ноторно известно е, че органите на съдебната власт не могат да участват в никакви форми на парламентарен контрол“, се казва в писмото на прокуратурата от днес до Хаджигенов, подписано от заместник на Иван Гешев.

В позицията на прокуратурата отново е посочено, че главният прокурор не може да представя информация по конкретни дела, а парламентът може да се намесва в работата на прокуратурата само с изслушване и приемане на доклади, но не и за конкретно дело.

„Това е единственото и безпротиворечиво тълкуване на конституционните разпоредби. Противното би представлявало нарушение на Конституцията на Република България от страна на главния прокурор и намеса в независимостта на отделните магистрати“, заявиха от прокуратурата.

От държавното обвинение посочват също, че нямат и статистика за досъдебни производства срещу протестиращи, каквато е поискал Хаджигенов.

„Събирането и обобщаването на информация по подобни признаци би представлявало нарушение на конституционно признатите права на българските граждани“, се казва в позицията.

В нея отново е подчертано, че главният прокурор няма право и не разполага с информация за конкретни дела, която е следствена тайна от компетентност само на наблюдаващите прокурори, а материалите от специални разузнавателни средства не могат да бъдат получавани и използвани от парламентарна комисия.

„С оглед горното явяването на главния прокурор във Временната комисия с така очертания предмет би представлявало нарушение на Конституцията на Република България“, допълниха от прокуратурата.

Още в началото на заседанието на комисията в парламента пък Николай Хаджигенов каза, че главния прокурор е изпратил „становище за третокласници“. Той цитира чл. 84, т. 16 от Конституцията, на който се позовава и прокуратурата в позицията си. Според текста от основния закон, освен годишните доклади на върховните съдилища и на главния прокурор „Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика“,

„Толкова по въпроса за нарушаването на Конституцията. Ако някой изобщо нарушава Конституцията, това е главният прокурор“, каза Хаджигенов.

След него думата взе Арман Бабикян, който предложи да бъде сезиран министърът на правосъдието, който пък да внесе предложение за наказание на Гешев, което комисията подкрепи единодушно.

„Да бъде така любезен да обърне внимание на ВСС за нарушения на Конституцията от главния прокурор Иван Гешев. Това е самостоятелно основание за предсрочно прекратяване на мандата му“, подчерта Хаджигенов.

След това той обясни, че призоваването на Гешев в комисията не е било с цел нарушаване на следствена тайна, но подчерта, че главният прокурор е изнасял информация по делата срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, Васил Божков и за фалита на КТБ.

Депутатът уточни, че комисията е искала да разбере колко са делата за полицейско насилие, кога са образувани, докъде са стигнали, дали и колко длъжностни лица са привлечени като обвиняеми, дали това е станало по жалби на пострадали, или прокуратурата се е самосезирала. Според него същата информация е искана и за подслушваните протестиращи, като заяви, че основанието за прилагане на СРС с обвиненията за държавен преврат е „правен абсурд“.

След вчерашното извънредно заседание на парламента стана ясно, че са извършвани няколко проверки за полицейско насилие над протестиращи, а по една от тях е образувано досъдебно производство, което още продължава. От прокуратурата пък съобщиха преди това, че четирима полицаи са обвинени за причинени леки телесни повреди на протестиращи. Новите данни бяха изнесени, след като от комисията на Хаджигенов оповестиха шокиращите записи от камерите на Националната служба за охрана, на които се виждат брутални действия на полицаи над обезвредени протестиращи.

Междувременно днес и новият председател на правната комисия Андрей Михайлов покани главния прокурор на заседанието на комисията в четвъртък. За поканата съобщиха от „Има такъв народ“, а тя е за обсъждане на „дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагането на закона във връзка с полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи граждани“.

57
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анониме123н
Анониме123н
19 август 2021 16:14
Гост

Просветна ли ви разликата между Цацаров и Гешев.
Сотир отива и разпилява с правни аргументи Хаджигейчо и КОМПАНИЯ, и обяснява действията на прокуратурата, докато Гешев, не смее и да припари до правните негромотницив НС, защото е на тяхното правно ниво и култура.

обективен
обективен
19 август 2021 12:40
Гост

Добре е да говорим за каскетура, вместо за прокуратура, понеже се намират и почтени прокурори.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 9:52
Гост

Аз ли пропускам нещо или прокуратурата заяви миналата седмица, че има образувани досъдебни срещу 65 протестиращи, а днес вече казват, че нямат статистика, защото е противоконституционно?

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 10:45
Гост

Нито Вие, нито целия народ сме изненадани, че за пореден път прокуратурата погазва закона и го прилага както на нея й е угодно. Но най-страшното е, че няма кой да контролира тази квазимафиотска структура.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 20:21
Гост

Всеки път, когато зачета коментарите под статиите се ужасявам как около 80процента от коментиращите не са юристи, но тълкуват закона, дават правни квалификации. Та, за да не си го причинявам… Уважаеми съграждани мат’риалът наистина е лош! Сбогом!

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 18:02
Гост

Министър Стоилов не се хвана на тази въдица. Преди малко го заяви при онази смешната Цънцарова.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 18:04
Гост

Така е, Недялко, Цънцарова е смешна, а единствените независими „журналисти“ в България (освен теб) са Беновска и Ива красавицата.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 18:15
Гост

Тук се напълни с ДБ – тролчета!

123
123
18 август 2021 18:15
Гост

стана весело

наблюдател
наблюдател
18 август 2021 18:35
Гост

Доскорошните нещатни кадри на преПравен свят напрегнати някак изглеждат. Първо закриха горния сайт, после секнаха грантовете от джипката в посока независимата кафява журналистика… Нормално е хората да са изнервени и да си изпускат нервите и да обиждат, все пак пари няма, а те също хранят семейства.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 20:13
Гост

Стоилов се е хванал на хорото и ще го играе…Обещали са му място на съдия в Конституционния съд.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 18:00
Гост

Дрън-дрън! По Хаджигеновски. Както е тръгнал да привика и ВСС да ги пита защо гласуват така или не така. Алоууу!

антигербопитек
антигербопитек
19 август 2021 12:42
Гост

Явно не е по силите ти да схванеш замисъла.

беззаконие
беззаконие
18 август 2021 17:34
Гост

Това е такава прокурорска наглост, такова безочие, такава мерзост, че не може да остане без последици. НС е избрано на легитимно избори, ама прокуратурата, където инсталирането е с раздадени казуси(вж продадените казуси през 2015г, и през 2006г.) се самопоставя над правовия ред. Закриване и рестарт на прокуратурата. Арестуване на прокурори, извършили престъпления-13 месеца отказ да обвинят биячите пред МС е престъпление. ЗАЩО НЕ СА ПОЧНАЛИ АРЕСТИТЕ ЗА ПРЕСТЪПНИТЕ СХЕМИ В ПРОКУРАТУРАТА. Я вижте и видеото осемте джудета-и имена посочени, и сума на подкупа, и заграбения бизнес-и нщо не се случва. Прокуратурата се самопоставя над правовия ред, над парламента, това трябва… Покажи целия коментар »

Юрист
Юрист
18 август 2021 16:53
Гост

По-точна дума от „позор“ едва ли може да се намери. Позор за една демократична държава, позор за една съвременна съдебна система, позор за извратеното прокурорско разбиране за разделението на властите. Вижда се как една шайка, назначена от задкулисието у нас, действа напълно безпардонно като опъва чадър над престъпници и при всеки опит не за контрол, а поне за някаква отчетност, най-нагло обясвява на цялото общество, че не дължи обяснения никому и може безнаказано да прави каквото си иска, както намери за добре.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 17:06
Гост

А задкулисието, което се напъва да управлява от Буджака не е позор?

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 17:20
Гост

„Буджака“ ми прави впечатление като една от най-новите опорни точки на кафявите медии на Пеевски, така че предполагам имате предвид ненавеждания от ДПС и ГЕРБ Иво Прокопиев. Чиито медийни констатации години наред се потвърждават като се започне от всички институции в ЕС, та се стигне чак до списъка по „Магнитски“. Прощавайте, но ако Прокопиев беше олигарх, а Пеевски жертва – в списъка „Магнитски“ щеше да присъства името на Прокопиев, а не обратното.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 21:14
Гост

О, не знам какво те кара да си сигурен, че Прокопиев няма да влезе в ,,Магнитски’’. Големият брат каза, че ще има ъпдейти. Току виж там се озове и розовобузият разградски крадливко.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 16:47
Гост

Много е забавно да прочетеш постовете как Гешев се „криел“ нащракани от една сюрия тролове скрити зад анонимни акаунти.

Сенека :)
Сенека :)
18 август 2021 16:45
Гост

Де сай чуло, чуло, видяло,
син – баща, вързан да води
(адвокат – прокурор, призовка да лепи)

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 16:38
Гост

На мястото на Гешев и аз не бих отишъл. Първо, от неуважение към викащите/канещите ме. Никой смислен човек не може да намери кой знае какви основания да уважава тази парламентарна пасмина набутана в парламента от конюнктурата. Второ, от уважение към институцията която представлявам – прокуратурата е сериозна институция и не трябва да бъде принизявана от разбеснели се тъпунгери като този горе на снимката. За съжаление това е матряла. А, и да добавя – нито Гешев ще уволнят, нито ВСС ще разпуснат, нито специализираните ще закрият. Спете спокойно!

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 16:48
Гост

Така е, Недялко, прав си! Представляващите народа в парламента са пасмина и раята не заслужава височайшето внимание на Гешев и отговори на въпросите, които ги вълнуват. Освен това публична тайна е, че прокуратурата и нейният началник са най-интелигентните и уважавани хора в нашата държава, докато Радев, който тръгна срещу тях, има подкрепата на няма и 60% от народа. Сега може да забършеш пяната от устата и мегафона и се поуспокой малко, защото като нищо ще те тресне някой инфаркт.

антигербопитек
антигербопитек
19 август 2021 12:45
Гост

Гербопитеците газ пикаете, нали ?

адвокат от САК
адвокат от САК
18 август 2021 15:59
Гост

“….От нея се разбира, че депутатът първо е искал на комисията да бъдат представени всички дела срещу протестиращи…“ Ахааа- така ли- значи- от трибуната на НС ДЕПУТАТЪТ ХАДЖИГЕНОВ ОКАЗВА НЕЗАКОНЕН НАТИСК НАД ПРОКУРАТУРАТА И ИСКА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОСЪДЕБНОТО по чл.95 от НК срещу лица, които са обвиняеми по дела за участие в опит за държавен преврат- едно от най-тежко наказуемите престъпления в Р.България, И ТОВА Е ЗАКОННО- така ли, ве, НЕЩАСТНО СЪЩЕСТВО хаджиГейов… КЪДЕ ТУК Е ЗАКОНЪТ И ЗАКОННОСТТА, ве, монтански сиво говедо….Да се проведе ДИСЦИПЛИНАРНО ДЕЛО на аджигейов за НАРУШАВАНЕ НА ЧЛ.3 ОТ ЕТИЧЕН КОДЕКС НА АДВОКАТА и този… Покажи целия коментар »

Гешев е позор
Гешев е позор
18 август 2021 16:16
Гост

Цялото общество очаква отговори на повдигнатите от Хаджигенов въпроси. Гешев обаче се крие като мижитурка под фустата на Сийка, която пряко сили може да му напише поредния Туитър статус. Толкова за правния капацитет, арогантността и недосегаемостта на прокуратурата.

адвокат от САК
адвокат от САК
18 август 2021 16:31
Гост

Тук не става въпрос за “отговори на въпроси, повдигнати от..“ аджигейов, тук става въпрос за ПРЯК НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН НАТИСК НА НС НАД ПРОКУРАТУРАТА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО ПО ЧЛ.95 ОТ НК И ТОВА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАМАЗАНО ПО НИКАКЪВ НАЧИН С ДРУГ БЛАГОВИДЕН ПРЕДЛОГ. А този СУЛЬО И МУХЛЬО, който като адвокат е кръгла нула, не познава елементарните принципи на правовата държава, но е поел политическа поръчка от Дубай да оневини по всякакъв начин участниците в противоконституционния и незаконен опит за метеж срещу законна държавна власт. Това трябва да бъде много внимателно разследвано. Значи- ЦЕЛТА на хаджигейов, заради която… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 14:01
Гост

Е защо не отиде – да се разхвърчи с думи и да ги отхвърли обвиненията, аз не знам, аз ако ме нападнат, се защитавам, това е Главен прокурор, да се държи дръпнато, трябва да е жив якобинец.

Молодец, Иванушка!
Молодец, Иванушка!
18 август 2021 13:42
Гост

Продължавай така Гешев! И прасето много квичи и рита като му отидат на гости с дългите ножове, но накрая е наакано и заклано, а после пържоли и вино и радост за коледарите! То времето си върви, ей го декември и после край, няма мандат, няма екстри!Обаче ще останеш в историята, като първия отстранен главен прокурор, а прокуратурата за съжаление ще приключи, като част от съдебната власт и то благодарение на теб и малодушието на останалите прокурори, които те избраха и мълчаха!

Хаха
Хаха
18 август 2021 17:16
Гост

Верваш ли си?!?!

Краси
Краси
18 август 2021 13:27
Гост

Хайде сега пък нарушение на Конституцията на Република България! А те не я нарушиха като биха хората.

Лазар
Лазар
18 август 2021 13:28
Гост

Чудят се как да оправдаят вожда си, за да не го приклещят с неудобни въпроси.

Dido
Dido
18 август 2021 13:22
Гост

Е, как ще се яви! Не му изнася въобще да дава отговори.

Лозан
Лозан
18 август 2021 13:23
Гост

Toзи човек трудно може да води диалог. Свикнал е да чете само това, което му е написала кака Сийка.

Гешев - позор, оставка и затвор!
Гешев - позор, оставка и затвор!
18 август 2021 12:23
Гост

По НПК определени лица имат право да отказват да дават отговори на определени въпроси, НО ТРЯБВА ДА СЕ ЯВЯТ и да заяват, че няма да отговарят. А в случая наглеците от ОПГ ПРБ въобще отказват да се явят, с което арогантно демонстрират своята недосегаемост и безконтролност.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 13:21
Гост

Демек временната комисия е образувала производство по НПК и по силата на НПК призовава Гешев? Ах, че си тъп!

Адвокат
Адвокат
18 август 2021 14:10
Гост

НПК в случая не е приложим, но примерът и аналогията са повече от уместни

Хаха
Хаха
18 август 2021 17:17
Гост

Не само тъп,а много тъп!

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 20:17
Гост

Ехе…Къде е НПК, къде е процедурата за изслушване на Главния прокурор в НС. Изключително неграмотен сте и дори не го съзнавате! Жалко за хората около вас!

Любенова
Любенова
18 август 2021 12:17
Гост

Как иска да му вика прокуратурата – Гешев да си подава оставката незабавно!

Benaglevska
Benaglevska
18 август 2021 12:17
Гост

Дали ще го викат или призовават е все тая. Трябва да каже защо клиповете, които няма как да не е видял, с полицейско насилие не са взети в предвид и няма наказания, а напротив, повишаване на полицай.

Mavri
Mavri
18 август 2021 12:16
Гост

Все повече си мисля, че Гешев има психични проблеми и наистина се е приел за комисар Катани и смята, че всички други са лоши и искат да му скроят номер за да върнат мафията на челни места.

Хаха
Хаха
18 август 2021 13:01
Гост

Ти тъп ли си?

Стоил
Стоил
18 август 2021 13:24
Гост

Толкова му е капацитетът.

Аналог
Аналог
18 август 2021 12:15
Гост

Много на сериозно се е приела тая прокуратура ми се струва.

Memo
Memo
18 август 2021 12:15
Гост

Истинска простотия. Занимаваме се с тоя цървул Гешев, а никой не се занимава да актуализира бюджета в тая страна.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 12:14
Гост

Обаче Иван Гешев трябва да се засрами за това, че е взел на работа при себе си бияч от протестите. А Гешев няма как да не е виждал клиповете!

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 12:16
Гост

Съмняваш ли се?

Тодор Р
Тодор Р
18 август 2021 12:14
Гост

Абе моля ви се бе. Хаджигенов и той е един отворко.

Хаха
Хаха
18 август 2021 13:03
Гост

И тоя си мисли,че е адвокат?
За адвокатското съсловие е срам такива хора да се наричат адвокати.

123
123
18 август 2021 17:20
Гост

И ХаджиГейoff е толкова адвокат,колкото и пишешите тук са юристи!
Тоя ако е адвокат,горко на клиентите му.
Добре,че бяха протестите,че да го види някой. Той две думи на кръст не може да свърже,адвокат бил.
Пълен смях.
Хаджигенов и адвокат-това е някакъв оксиморон!

обективен
обективен
19 август 2021 12:50
Гост

Като чета какво пишеш, явно си поредния диванен дървен философ, който не вярвам да е постигнал нещо в своето житие-битие.

Михаил
Михаил
18 август 2021 13:25
Гост

Да, но в случая е напълно прав.

обективен
обективен
19 август 2021 12:48
Гост

По-добре отворко, отколкото затворко на дивана.

Дени
Дени
18 август 2021 12:14
Гост

В случая няма как да подкрепям Гешев и опитите му да се скрие

Димчо
Димчо
18 август 2021 13:25
Гост

Шушумига! Пълна.

Хаха
Хаха
18 август 2021 17:20
Гост

Кой, Хаджигейов ли?!

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 12:13
Гост

Много е важна тая прокуратура. А дали Гешев ще си каже с какви мизерни утрепки от улицата си контактува и те се фукат с това? Че аз го знам един такъв от Търново дето е тотално леке и прецаква хора със заплатите им, но иначе е много ербап.