Районна прокурорка от София, избрана за европейски делегиран прокурор, е прекратила преписката за полицейско насилие след протестите на 10 юли миналата година. Това обяви в парламента днес служебният вътрешен министър Бойко Рашков, без да споменава първоначално името на обвинителката. Той беше изслушан на извънредно заседание на парламента за полицейското насилие, след като стана публично известен запис от камера на Националната служба за охрана (НСО), показващ шокиращи брутални действия на униформени срещу младежи с поставени вече белезници под колоните на Министерския съвет.

По покана на председателя на Народното събрание Ива Митева в пленарната зала присъстваха трима от пострадалите младежи – Евгени Марчев, Жоро Георгиева и Цветелина Цветкова.

В неделя от прокуратурата обявиха, че са повдигнати обвинения на четирима полицаи за нанесени телесни повреди на протестиращи, приобщен е и записът от НСО и са разпитани много свидетели. Според Рашков обаче в МВР няма информация за привлечени под отговорност полицаи и по думите му, „прокуратурата току що се е самосезирала“.

„До вчера нямаме данни нито един да е привлечен към наказателна отговорност. Ако е било предприето подобно действие, то по Закона за МВР е трябвало да бъде информиран министърът още тогава или сега да бъда уведомен аз“, каза вътрешният министър и обясни, че след случая на 10 юли 2020 г. преписката с полицейските действия е била представена на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, включително с известните вече кадри пред МС.

„Не е случайно, че са били влачени зад колоната. Има една модерна дума – задкулисие, а тук е задколоние. Разчитали са, че тази камера, дори да работи, няма кой да подаде тази информация, което е голямата грешка, която е направена“, каза още Рашков и обясни, че записът е съхраняван в НСО, а на 17 юли 2020 г. е изискан и получен от СДВР. По думите му МВР е изпратило материалите на Софийската районна прокуратура.

„А какво е направила тя с тези материали и кадри? Нищо, разбира се! Преписката е прекратена. Нямаме данни за образувано наказателно производство срещу полицаите. Прокурорът е член на Европейската прокуратура вече, след този случай, може би има някаква връзка, не мога да твърдя, но е там. Благодарила на „Вътрешна сигурност“ за перфектно свършената дейност. Справила се е прекрасно като е прекратила производството. Дано не съм прав, че така си е заслужила мястото на европейски делегиран прокурор“, каза Рашков.

Избрани за европейски делегирани прокурори до момента са само четирима – Вероника Трифонова, Светлана Шопова-Колева, Димитър Беличев и Бойко Калфин, като само Трифонова е била миналата година в Софийската районна прокуратура. В хода на изслушването в парламента днес вътрешният министър също посочи името на прокурор Трифонова.

Иначе, Бойко Рашков каза, че столичната полиция сама се е проверила на три пъти, но резултат няма. По думите му, полицаите от кадрите трябва да носят много по-тежка отговорност, защото има данни, че един от младежите е изпаднал и в безсъзнание, което означава, че не му е нанесена само лека телесна повреда.

До момента обаче е известно, че са наказани само дисциплинарно четирима служители на „Специализирани полицейски сили“, като най-тежка е санкцията за ръководителя им Андон Андонов – да не бъде повишаван за две години. Той обаче е напуснал МВР и е започнал работа в Бюрото за защита при главния прокурор. Други двама са наказани с порицание, а един със забрана за повишаване за една година.

„Това е ефекта от дисциплинарната проверка и нищо повече. Единият обаче се ползва с доверието на главния прокурор и в началото на годината е минал на работа в Бюрото по защита. Виждайки как се справя с побоищата, главният прокурор е пожелал точно такъв да го охранява в бюрото“, каза днес Рашков.

Той обяви, че е издал заповед и група от няколко служби в МВР, включително „Вътрешна сигурност“ и Инспекторат, ще извършат нова проверка. Според вътрешния министър ще бъдат установени всички участници в „това позорно действие“, но и ще бъдат преосмислени наложените им до момента наказания.

„Не е съобразена тежестта на извършеното деяние с онова, което предвижда ЗМВР за дисциплинарните наказания. Това въобще не е дисциплинарно нарушение, а е с елементи на престъпление и прокуратурата е останала длъжник на обществото, мълчала е повече от една година“, каза Рашков. В залата бяха и бившите вътрешни министри от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски, които не взеха думата, въпреки призивите на Антоанета Цонева от „Демократична България“ да излязат и да кажат, че се извиняват и си подават оставките като депутати.

Мая Манолова от ИБГНИ постави друг въпрос, свързан с „най-потресаващата част от записите, които показват поведение на един от полицаите, снимащ повече от 10 минути момиче, което е влачено и блъскано и е с разкъсани дрехи“. „Това го прави полицай с личния си телефон. Това е потресаващо поведение и всеки от нас няма как да не го осъди“, каза Манолова и попита вътрешния министър на какво основание служител на МВР вади личния си телефон и заснема издевателство. „Има ли някакво разпореждане, инструкция, подзаконов акт, който да дава основание да бъдат снимани издевателства върху протестиращи. Къде се съхраняват тези записи, кой ги проверява, както и записите от body камерите на служителите на МВР – ако се пазят, нека се дадат на комисията“, каза Мая Манолова.

Това е кадър, който е възмутителен не по-малко от другите действия, които са извършвани – нежното отношение на полицая към нея, снимайки горната част на нейното тяло. Това е позор за СДВР. Както беше позорно и една жена, която се вижда на записите да постъпва като колегите си – с насилствени действия. Но тук е много по-грозно, защото говори за някаква извратеност. Иначе тези снимки вероятно ги слага в личния си архив. Полицаят вероятно смята тази жена за негова собственост. По закон такова нещо не се предвижда. Няма никаква правна рамка, в която да се вмести това действие“, отговори Бойко Рашков.

По думите му проверяващите случаите за полицейско насилие не са обърнали внимание на този момент, защото наказанията на виновните са символични, „просто ги няма“. Рашков повтори, че вероятно снимките се съхраняват с личния архив на този служител на МВР.

Не знам какво прави този полицай, когато си върне снимката на това момиче“, изтъкна Рашков.

На въпрос на депутати той отвърна, че има данни за участие на външни фирми в охраната на протестите, чиито служители – „здрави, млади и пъргави момчета“, са били облечени в подобни на полицейски униформи.

„Дали са от „Делта гард“, или от „Ипон“, не мога да ви кажа в момента. Проверката е назначена от мен с вчерашна дата“, каза Рашков. След протестите бяха разпространявани и кадри на полицаи с нашивки с черепи и надписи като „Стреляй, за да убиваш“, каквито не би трябвало да има в служебното им облекло. Рашков беше питан и за това дали има такива данни и какво може да направи.

„Стреляй, за да убиваш? Ако го видя такъв, ще го уволня веднага. Защо, ако е имало такъв случай, никой не е обърнал внимание, това трябва да каже господин Терзийски“, отвърна вътрешният министър, препращайки отговора към предшественика си от ГЕРБ.

Главният прокурор да докладва до 20 август за полицейското насилие

Въпреки че вчера главният прокурор Иван Гешев отхвърли възможността да се яви в парламента и да говори по конкретни дела, свързани с полицейското насилие, днес депутатите гласуваха единодушно той да внесе такъв доклад до 20 август.

Според решението на парламента, обвинител №1 трябва да внесе доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка със случаите на полицейско насилие срещу протестиращи миналата година, включително за предприетите действия за установяване на виновните, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на разследването.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов допусна, че прокуратурата може да е „покривала“ виновните полицаи, защото те са пребивали младежи, които са протестирали срещу главния прокурор и пак настоя той да дойде в парламента.

„Има един начин да не идва – да си подаде оставката“, каза Иванов.

Накрая на извънредното заседание депутатите приеха и декларация, с която осъдиха „бруталното полицейско насилие“.

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 август 2021 23:06
Гост

Сега пък Кьовеши им виновна!

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 22:39
Гост

Циркаджии! Това се повтаря през няколко години и всеки го използва както намери за добре. Нищо ново. Питайте Татяна Дончева и Мишо Миков какви ги обясняваха за Белия автобус . Забравихте ли? А Маяма какви ги плещеше навремето? Забравихте ли? Стига вече! Лъжат, мажат и така е всеки път. Нищо ново и все от същото! Време е да изметем боклука: Нинова, Дончева, Манолова, Бойкикиев, Борисов…. Хайде метла! Омръзнахте на хората. И Рашков не може да ви съпортне! Тъпо! Време е някой да изхвърли бойлука! До гуша ни дойдохте! Едно и също. Толкоз прости, глупави и непомнещи ли ни имате? Стига!

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 22:44
Гост

Ако чакате Антон Кутев да ви измие очите- начакали сте се!

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 10:38
Гост

Така е, но се забравя…тогава Манолова обясняваше как полицията била провокирана от протестиращите и яростно бранеше полицайтте, а ГЕРБ обясняваха какъв пол.терор се извършва, но кой да помни миналото-важно е в момента интереса да клати феса!!!

въпрос
въпрос
17 август 2021 18:12
Гост

Кога ще бъдат арестувани прокурорите, извършили престъпление по казуса? 13 месеца от побоят и БЛУДСТВОТО(милиционер снима и гали протестираща, без нейно съгласие) няма начин да бcoат избегнати последиците по закон.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 22:47
Гост

Кой и за какво точно да ги арестува, бе Спасов!? Мисли, ако можеш, ама ти не можеш, защото си смотан и обвързан като свински черва! Глупаво.

Гешев е позор
Гешев е позор
17 август 2021 18:08
Гост

Гешев е една комплексирана мишка, която се крие под фустата на кака Сийка. Тъп, нагъл и упорит. ОСТАВКА, МУТРО!

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 22:49
Гост

Да. Да дойде Бойкикиев и той ще оправи нещата. Вие чувате ли сте?

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 17:50
Гост

Хаджигенов е оплескал цялата работа. Уникално глупаво адвокатско непрофесионално изпълнение. Адвокат е на пребитите деца и е отказал да ги заведе пред прокуратурата и полицията след като са ги поканили няколко пъти. Като как ще защитиш интересите на децата, бе Нов български университет, като не даваш обяснения? Този е за дисциплшнорно дело от адвокатурата. Много е подло да използваш децата за свои политически цели. Той така „помогна“ и на Иванчева. Отвратително поведение.

Прокуратурата обвинява потърпевши от престъплени
Прокуратурата обвинява потърпевши от престъплени
17 август 2021 18:15
Гост

В случая с пребитият пред НДК-жертвата даваше обяснения-направиха го подсъдим. Осем години му откраднаха на жертвата на престъпление в съдилищата. И до днес не са пратени на съд милиционерите, които го биха. В случая самоскъсания пагон-набедените граждани даваха обяснение-станаха подсъдими. Дори и след оправдаването им, милиционерът със завидни шивачески умения и ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛИТЕ не са пратени на съд. В случая битите в метрото-гражданите даваха обяснение -станаха подсъдими. Н.К.-Б даваше обяснение по случая с престъпните схеми в Автомобилна администарция и стана подсъдим. Защо да дават битите обяснение-така или иначе вече са подсъдими. Милицията бие, прокуратурата праща на съд битите-такава мерзост, е защо… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 22:55
Гост

Глупак. Пак обърка всичко. Защото не може, защото е тъп, глупав, смотан. Защото пак игра за другите без да разбере, че е подхлъзнат. Тъп. С голямо его без покритие. Тъп. И така и не се усети. Тъп. Защо го търпите този малоумен, егоцентричен, нищо не правещ човек? Дръжте си го и никога няма да стигнете до истината.

въпрос
въпрос
18 август 2021 10:11
Гост

Как си представяш, когато властта те набие, ти после да се явяваш при повикване да свидетелстваш при същата тази власт? Още повече, че при други подобни случаи на набити, прокуратурата по правило праща на съд набитите(пример -битите в метрото, битият пред НДК). Дори и набитият да откаже да свидетелства, това не е аргумент да не се разследва престъплението-ще се съберат други доказателства, разпити, видеозаписи, показание на НСО-които са в будката за охрана, снимките от телефона на милиционерът, който е снимал-и да ги е изтрил, запис мое да се възобнови и тн и тн. Да питам-при убийство убитият не може да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 15:22
Гост

Рашков иска да каже, че Колегията на ЕРРО е одобрила българският кандидат за ЕДП, защото не е образувала наказателно производство срещу някой си? Рашков наясно ли е със законите, които действат в Република България и Европейския съюз към 17.08.2021 г.?

Дидо
Дидо
17 август 2021 14:38
Гост

Дано Гешев да прояви здрав разум и да даде обяснение за това недопустимо насилие.

Цветан
Цветан
17 август 2021 14:40
Гост

А най- добре ще е да си подаде оставката.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 22:59
Гост

Най- добре , ама някой друг път и не сега!

Симо
Симо
17 август 2021 14:28
Гост

Как така ще прекратяват преписката. Това е пълно беззаконие.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 23:00
Гост

Чети НПК, бе глупак! Там ще разбереш защо!

456
456
17 август 2021 14:17
Гост

Нова Конституция. Изборни съдии и прокурори. Премахване на ВСС.

123
123
17 август 2021 13:50
Гост

Ехей, Бойко Рашков никога няма да прости, че не стана Главен прокурор навремето. На омразната прокуратура.

Гришо
Гришо
17 август 2021 14:31
Гост

Можеше пък с него да е по- добре. Сегашният й шеф да не би да си върши работата като хората.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 15:09
Гост

Гришо, попитай някои следовател дали е добър ръководител, когато беше такъв на НСлС. Или питай някой от системата на МВР. Този е пълна откачалка и камикадзе.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 23:03
Гост

Супер щеше да е. Перфектен. Само дето забрави кои другари обслужваше тогава! Перфектен щеше да е.

Наблюдател
Наблюдател
17 август 2021 14:41
Гост

Така е. Отделно от това аз ли не съм в час, че не виждам никъде, а и не знам някъде да е записано, че прокурорите трябва да докладват на разследващите полицаи или изобщо на разследващите органи за привлечени като обвиняеми лица? Също, уважаваният доцент – министър Рашков, наясно ли е, че привличане към наказателна отговорност има, когато прокурорът внесе ОА в съда? Също така – от кога ЗМВР може да се противопоставя на НПК? Или пак ще каже, че ЗМВР е специален закон по отношение на НПК, както се опита да внуши, че ЗСРС е специален по отношение на НПК?… Покажи целия коментар »

Меринчев
Меринчев
17 август 2021 13:21
Гост

Публична тайна е гаврата на полицията. На някой полицай

Игнат
Игнат
17 август 2021 13:19
Гост

Надявам се, че ще има последици за всички прикрили насилието.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 13:19
Гост

Излагация. Няма как да сме нормална държава при това положение

Веско Маринов
Веско Маринов
17 август 2021 14:33
Гост

А някога хората вярваха на полицията и можеха да получат закрила от нея.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 13:18
Гост

Абе каквото и да си говорим мисля, че МВР трябва да се преструктурира и когато има подобен род насилие да се махат полицайте и да нямат право повече да са такива.

Узунов
Узунов
17 август 2021 13:18
Гост

Аз лично съм получавал винаги съдействие от полицията и включително са ми помагали в казуси, без да имам познат и един полицай. Но съм чувал и за случай, в които те бият или се гаврят с теб, а реално не си престъпник. При редовна проверка примерно си правят каквото искат. На едно момче му дръпнали гащите и му светнали с фенер в тях. Уж за да го проверят за трева. Но той не пуши трева. Познавам го. Той и цигари не пуши.

Eviliana
Eviliana
17 август 2021 13:16
Гост

Не казвам, че трябва да се държат мило с престъпниците, но твърдо смятам, че се държат някой от униформените твърде грубо и то с хора, които не са чак такива престъпници. Дори не са никакви престъпници. Просто протестиращи са.

Агов
Агов
17 август 2021 13:15
Гост

А нима ние от години да не знаем, че в МВР има полицай, които ползват значката и униформата си за да си избиват комплексите? Не всички са такива, но все пак.

Николина
Николина
17 август 2021 13:14
Гост

Абе и Рашков не е свете за мирисане, но сега определено се видя, че в МВР има проблеми.

Весела
Весела
17 август 2021 14:47
Гост

Тези проблеми са от години. Но просто ги неглижират умишлено.

Иванов
Иванов
17 август 2021 13:14
Гост

Тя затова Кьовеши се чудеше от къде да намери прокурори в България, защото явно всички са подкупни и не си вършат съвестно работата

публикувайте постановлението на прокурора
публикувайте постановлението на прокурора
17 август 2021 12:39
Гост

Моля, публикувайте актът на съответния прокурор(може и със заличени лични данни за името му), с който се отказва образуване на ДП, по случая пребитите пред НДК.

И не е ли редно този съдебен акт да бъде проанализиран(отказ да прати на съд лица, извършили престъпление) -по съответния ред?

Ама сериозно ли не виждат престъпление в това да бъде упражнено насилие над вързани хора, неоказващи съпротива? Абе в тази прокуратура в Техникум ли са учили право, или предимно са учили за милиционери в Младост 4?

Аман бе.

корекция, или грешката е вярна
корекция, или грешката е вярна
17 август 2021 12:52
Гост

В пър вото изречение да се чете -Пребитите пред МС.

Ама и за битият пред НДК-същото важи. И там отказаха образуване на ДП. Рецедивиращо прокуратурата съучаства на милиционерската престъпност,като отказва да преследва престъпната дейност в милицията. Много побоища, извършени от милицията, и човек се обърква за кой побой да иска прокурорския акт за откза за образуване на ДП.

Нямам думи
Нямам думи
17 август 2021 12:16
Гост

Цитирайте го повече този „корифей“ на правото, моля. Защото рече и че ще „преосмислят“ наложените наказания, тъй като били леки. Ще ги накаже втори път или ще измени, вероятно? Рече също така, че не може да си представим каква наглост било това, че един полицай си бил обжалвал наказанието пред административния съд, какъвто си е реда, според закона…
„К*рифей“!

Кьовеши, спиш ли?
Кьовеши, спиш ли?
17 август 2021 11:54
Гост

Трифонрова, пиши си молбата за напускане на Евро прокуратурата! Там нужда от такива, като теб няма! Ти си срам, но споко, Гешев ще те направи заместник! Слугуване то на Цацаров и Гешев винаги носи полза за слугите, но само тук!

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 12:15
Гост

Е, това е Бг, Кьовеши пак се е излъгала!