Председателят на парламента Ива Митева свика извънредно заседание на Народното събрание заради излъчените кадри с полицейско насилие от протестите на 10 юли м.г. Те бяха огласени в петък след заседанието на временната комисия в парламента, която беше създадена за проверка на случаите на полицейско насилие на протестите. На записите от камерите пред Министерския съвет (МС) се вижда как полицаи бият младежи, които вече са с поставени белезници и ги хвърлят един върху друг на земята под колоните на МС.

„С възмущение, болка и тревога гледах публикуваните кадри с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 г. Споделям това не само като председател на Народното събрание и юрист, но и като гражданин, жена и майка. Българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона, не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите“, се казва в изявлението на Ива Митева, с което тя свиква заседание на парламента във вторник. На него ще бъде изслушан вътрешният министър Бойко Рашков, който трябва да обясни какви мерки са взети за установяване на полицаите, които са пребивали младежите и дали са наказани.

За твърди мерки срещу виновните се обявиха от „Има такъв народ“, БСП, „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Днес съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза пред БНТ, че ще внесат утре искане за изслушване в парламента и на главния прокурор Иван Гешев. По-късно от прокуратурата съобщиха, че обвинения за причинени телесни повреди са повдигнати на четирима полицаи, а разследването е взето на специален надзор. От държавното обвинение изрично посочиха, че са разпитани много свидетели, приобщени са и записи от видеокамери, включително този, на който се вижда насилието под колоните на МС. След сблъсъците на протестите бяха образувани и десетки дела срещу протестиращи, като днес от прокуратурата уточниха, че става дума за 65 досъдебни производства, като 24 са приключени и внесени в съда, а четирима вече са осъдени.

Бившият вътрешен министър Младен Маринов, който подаде оставка именно след насилието на 10 юли, коментира във „Фейсбук“, че е разпоредил проверка още тогава, след като е видял кадрите, а материалите трябвало да бъдат изпратени на прокуратурата.

„Като полицай от кариерата категорично осъждам каквито и да е прояви на насилие! Поради тази причина още в нощта на 10 юли 2020 година, когато ми станаха известни видео материали, заснети и разпространени от граждани в социалните мрежи и съдържащи данни за превишаване и злоупотреба с правомощия от страна на полицейски служители, разпоредих на главния секретар на МВР и на директора на СДВР, към онзи момент, да бъде извършено пълно и обстоятелствено разследване на тези данни. Разпореждането ми бе ясно и категорично – проверката да бъде извършена в максимално кратките срокове, разрешени от закона, да бъдат взети (ако бъдат установени нарушения) съответните дисциплинарни мерки, а при установяване на данни за престъпления, съответните материали да бъдат изпратени на прокуратурата по компетентност“, пише Маринов, който сега е депутат от ГЕРБ.

Той припомня, че на 27 юли м.г. новият вече вътрешен министър Христо Терзийски е обявил резултатите от проверката с наказаните полицаи и е казал още тогава, че материалите са изпратени на прокуратурата.

„Никога и по никакъв повод през цялата си кариера на полицай не съм укривал данни за извършено престъпление. Народни представители и лица, които твърдят, че съм укривал данни за престъпления в качеството ми на вътрешен министър, ще трябва да докажат тези свои твърдения пред българския съд“, казва Маринов.

След него в социалната мрежа реагира и Терзийски, който също сега е депутат от ГЕРБ. Бившият МВР-шеф написа, че нито той, нито министерството е имало полза да прикрива нарушения и цитира резултатите от проверката, която е била направена тогава. Според тях комисия е установила превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицаи от отдел „Специализирани полицейски сили” (ОСПС) и нарушаване основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели.

„В резултат на тези констатации своевременно бяха наложени съответните дисциплинарни наказания, предвидени в Закона за МВР. С моя заповед (като министър) е наложено тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител на ОСПС. Със заповед на директора на СДВР са наложени и съответните дисциплинарни наказания за младши изпълнителския състав от същия отдел. И накрая, но не на последно място – всички събрани материали в хода на вътрешното разследване са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност“, пише Терзийски.

Един от наказаните полицаи е Андон Андонов, който е бил началник на сектор към отдел „Специализирани полицейски сили”. Той е обжалвал в съда наложената му забрана за повишение за 2 години, а наскоро съдия Калин Куманов от Административния съд София-град е отхвърлил жалбата на Андонов и е приел, че полицаят правилно е бил наказан, съобщи в. „Сега“.

От решението на съда става ясно, че Андонов е дал указания за извеждане на хора от протеста и отвеждането им под колоните на Министерския съвет, както и че лично е участвал в побоя над тях, когато вече са били с белезници, допълва изданието. Участието му е било установено след експертиза точно на записите, които едва сега станаха публично известни.

Според вещите лица, от кадрите могат да бъдат разпознати всички замесени полицаи. Разпознаването на част от тях е направил зам.-началникът на „Специализирани полицейски сили“, а в решението на съда са посочени инициалите на Андонов и още шестима негови колеги. Според установеното по делото около 23:30 ч. на 10 юли м.г. протестиращи започнали да хвърлят бутилки към полицейския кордон от униформени без предпазно оборудване. Тогава от „Специализирани полицейски сили“ започнали да уплътняват кордона и да предпазват с ръце главите на колегите си. Андонов пък наредил най-агресивните протестиращи да бъдат извадени от тълпата – под колоните на МС.

„При тези действия и задържането на протестиращите, главен инспектор Андонов и подчинените му служители мл. инспектор С. С., заедно с мл. инспектор Д. Д. и мл. инспектор А. А., са използвали физическа сила спрямо протестиращи грждани, като им нанасяли удари с ръце и крака, както и са влачили задържани по настилката. Изброените служители са използвали палка и белезници, без да се съобразяват с конкретната обстановка, характер на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителите. След извеждането на лицата и поставянето на белезници главен инспектор Андонов, (вкл. и неговите подчинени) не е преустановил прилагането на физическа сила – удрял ги е, влачил ги е и ги е хвърлял върху други задържани, без обстоятелствата да налагат това“, се казва в решението на АССГ.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 август 2021 10:40
Гост

Всички полицаи, които са били свидетели на зверствата на своите колеги и са бездействали заслужават наказателна и дисциплинарна отговорност почти толкова сурова, колкото на самите извършители…
Това са много повече от единични дисциплинарки.
Всеки ужас, което човечеството е преживяло през 20ти век е бил причинен от подобни служители, който мълчаливо и бездушно „просто са изпълнявали заповеди“.

офтопик
офтопик
16 август 2021 6:58
Гост

Искам да използвам темата, и да попитам прокуратурата(която е яко нагазала беззаконие, да се надяваме,че това НС ще състави Правителство, и ще направи успее да реформата -предимно в прокуратурата, защото само съдът е здравото звено в съдебната система, а прокуратурата-13 месеца прикрива милиционерската престъпност за побоят пред МС), поради что: -решихте по казуса“ самоскъсания пагон“ да пратите набедените и понатупани невинни граждани на съд-и то при показан по медиите видеозапис на самоскъсването на пагона, въпреки това невинни граждани обвинени,че са късали ,явно не вярвате на очите си. А после, след като съда ги оправда(прокурорът дали има достойнството да се извини… Покажи целия коментар »

Коцето Копейкин с гнила законодателна ябълка
Коцето Копейкин с гнила законодателна ябълка
16 август 2021 1:15
Гост
пак минавам
пак минавам
16 август 2021 1:07
Гост

И това ли е най-актуалната и належаща тема с която да се занимава Народното събрание във все още парламентарната република? И какво ще последва? НИЩО. Разбирам Народното събрание да има някакви правомощия, но то не е трибунал. Има разделение на властите. Според мен, това е чисто и просто изместване на темата, за да не блесне в цялата си светлина несъстоятелността на народните ни представители, като цяло. Качеството им! Политическите протестиращи парцали с 13 депутати; майкопродавците и соросоидите, дето се пишат некакви си демократи за Америка и няма такава парламентарна група – по сценарий. Останалите си ги знаем. Ако искат нещо… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 август 2021 22:47
Гост

Имам такова дело в момента и – какво да кажа, нещо е страшно, като някакви фашисти, ритат блъскат, хората реват по 3-4 дена болница, едвам се озаптяват.

Но без полиция не може.

Re:
Re:
15 август 2021 23:08
Гост

Имаш мушмули трол такъв!

...
...
15 август 2021 14:20
Гост

Много важно.

ДА.
ДА.
15 август 2021 14:04
Гост

След жежкото лето следва златна политическа есен.

Казано с други думи – революционна ситуация.

Нострадамус
Нострадамус
15 август 2021 13:54
Гост

Битите и ебаните се броят на есен!

На есен, като се съберат новите недоволни пред сградата на Народното събрание, ще ги питам тези умници вътре с „актуалния дневен ред“ – #КОЙ ще ги брани от народната любов?

Обаче това е друга (политическа) тема.

И не е актуална, пък и може да се изведе от биографиите на Робеспиер и Дантон.

Подгряване на вчерашния обед
Подгряване на вчерашния обед
15 август 2021 13:49
Гост

Изключително актуална тема.

За подмяна на дневния ред. На парламента и на обществото.

Голем праз, като комисията за разследване на сестра Галева от изправящите су мутри, омбудСРАМки и кандидат-кметици.

Какво се случва със законодателната програма, понеже това е Законодателният орган на държавата, а без държава има хаос, глад, революция след четвъртата вълна по време на третите и четвъртите (президентски) избори за годината?

Ad nauseam
Ad nauseam
15 август 2021 13:41
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори.

Догодина – до амина. Нова година, нов късмет!

Повторението е Майка на знанието. А потретването, Третият път, с третия мандат, води право към Ада на сегашната политическа „действителност“.

Правръщате Парламентът в съд. Не – в Трибунал. Политически. Следва Адът Ви.

Много поздрави от Робеспиер! И от Дантон.

АМИН

само минавам
само минавам
15 август 2021 13:24
Гост

Никъде по белия свят полицията не бие! Само у нас. Даже никога не е била. И няма да бие след този „парламентарен случай“. Понеже ако не е „парламентарния случай“, ще лъсне голия кафяв парламентарен задник: 1. Пълна несъстоятелност на политическите партии и „живот“; 2. Липса на всякакви партийни кадри. Иначе калинки дал Господ; 3. Липса на всякакви партийни идеи. Затова „дневния ред“ е побой, а не държавен бюджет. Народе! Фотосинтезата е Голяма работа – по Мария Терезия; 4. Идеологията е само за парламентарна фасада и декорация. Зад тях – умнокрасиви жълтопаветници, чалгари и сценаристи, изпряващи се мутри под формата на… Покажи целия коментар »

Айде бе
Айде бе
15 август 2021 12:35
Гост

Голямото насилие. Има няма 10-тина души са ги завлекли зад колоните. Минута-две ги бият и това е.
А кадрите как хвърлят срещу полицаите бутилки, павета, бомбички, пръскат ги със спрей и т.н.?
Дали има прекомерно насилие трябва да се определи с поглед и от двете страни. Не само как са го извлекли зад колоните, а и този протестър какво е направил, как се е държал преди това.
Все едно аз при безспорна и неизбежна самоотбрана да убия някой, после да извадят кадри само от секундите, в които го застрелвам и да кажат „Ужас! Убиец!“ и т.н.

Анонимен
Анонимен
15 август 2021 12:22
Гост

Милиционерите завличат зад колоните гражданите, и почват да бият-вижда се -несъпротивляващи се граждани, ама не са се досетили юнаците от милицията ,че пред Правителствената сграда всичко се снима, а вероятно и -звукозаписва. Толкова му акъла на милиционера. А как отричаха,че насилие не е имало, как и прокуратурата прикриваше престъпната дейност на милицията-направо изумително. Законът е ясен: -съд за биячите. -съд за прокурорите, отказали 13 месеца да обвинят биячите. -проанализиране на дейността на няколкото милиционери, които не бият-както се вижда на видеото, а видно от записите наблюдават престъплението безучастно отстрани. При извършване на престъпление милиционер е длъжен да се намеси и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 август 2021 11:56
Гост

Върха на безобразието е ,че са разследвани и обвинени бити граждани.
В момента тече наказателен процес на досъдебна фаза срещу пребитите-15 милиционера те бият, а после прокуратута те прави и подсъдим в добавка, и отказва да разследва побоят.

Това е такава мерзост-да кажеш на бялото черно, да направиш потърпевш от престъпление подсъдим, да виждаш на запис насилието, но да обвиниш жестоко пребитият. Рецидивираща практика в прокуратурата-вж случая самоскъсания пагон(тамв гражданите също са понашамаросани), случая с битите в метрото, пребитият Р.Б. пред НДК-във всички тези случаи милицията бие, а на съд са пращани набитите.

Z.Z
Z.Z
15 август 2021 12:15
Гост

Един случай да има на осъдени полицаи и ще подейства превантивно на всички в бъдеще. Защото в МВР от години назначават на работа хора с манталитет на улични биячи, които друга работа просто не могат да си намерят.

ZZ Top
ZZ Top
15 август 2021 13:29
Гост

Аз пък искам да се изакам на бюрото на Нанси Пелоси. И после да ме дават по световния видеообмен.

Прав си за кадрите в/от МВР. Така е било, е , а и вероятно още немалко време ще е. Грешката ти е, че даже и интелигентни да бяха – ПАК БОЙ ТИ СЕ ПОЛАГА!

И все ПАК обичам проснати по корем платени задници
И все ПАК обичам проснати по корем платени задници
15 август 2021 14:10
Гост
Анонимен
Анонимен
15 август 2021 11:29
Гост

Къде спа прокуратурата една година, че чак сега взима делото на спецнадзор

123
123
15 август 2021 11:37
Гост

То явно всичко си стои в СРП една година, без да го пипат. Сега просто няма какво да кажат и се чудят как да излязат от ситуация.

Анонимен
Анонимен
15 август 2021 12:31
Гост

Няма как да „излязат от ситуацията“. Нещата за замесените са неспасяеми, законът е ясен, освен ако не се случат нови избори, и предишната партия не се върне пак във властта. Прокурорите, отказали да пратят престъпниците от милицията следва да бъдат арестувани и пратени на съд за престъпление срещу правосъдието. Неизбежно е. Особено ако се потвърди,че прокуратурата е знаела за този запис. Могат да се споразумеят евентуално, и да договорят пробация, или да рискуват да отидат на същински съдебен процес-където предвид благоприятната политическа обстановка*-към момента, е силно вероятно присъдата да е ефективна. *В България се вижда,че реакцията на съдебната система зависи… Покажи целия коментар »

Данте
Данте
15 август 2021 13:31
Гост

Ще има присъди! Ще има др. Христо Иванов.

Ама не за биячите, а за ебачите. За ебачите на българския народ от Америка за България.

re:
re:
15 август 2021 14:32
Гост
арест, съд и затвор!
арест, съд и затвор!
15 август 2021 11:46
Гост

Това следва да се анализира в наказателния процес срещу прокурори, замесени по случая. Отказът на прокуратурата да реагира, и то 13 месеца на престъпление е също престъпление. В добавка-прокуратурата е знаела за записите. https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/prokuraturata-totalno-e-prenebregnala-zapisite-policeysko-nasilie Случаят няма да се размине с наказателните процеси срещу извергите от милицията, биещи несъпротивляващи се хора с белезници-15 биячи ритат окован в белезници. Неизбежни са наказателните процеси срещу конкретни прокурори, заради прикриването 113 месеца на милиционерската престъпност. А да-вижда се,че прокуратурата реагира в зависимост от позицията на хората на власт. ПРи ГЕРБ отказваха да реагират, днес при новата политическа реалност се задействат. Късно. Наказателни процеси и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 август 2021 11:27
Гост

Потресаващ кадри. А виновните продължават да работят в полицията. Покажете ги тях, за да ги видят приятелите и семействата им

Айде бе
Айде бе
15 август 2021 12:39
Гост

Колко да са потресаващи? В Съветския съюз, вкл. Беларус, гледали ли сте как милицията разпръсква демонстрации и бие?

Капитолиец
Капитолиец
15 август 2021 13:33
Гост

За сметка на това малко време не стигна, за да се изакам на бюрото на Нанси Пелоси.

OMG
OMG
15 август 2021 11:24
Гост

Какво да му слушат на Рашков? Тук МВР просто е помилвало изродите с леки наказания и явно нарушенията дори не са били укрити, щом записите са изследвани и в съда. Къде е прокуратурата и защо няма повдигнати обвинения?

Анонимен
Анонимен
15 август 2021 11:29
Гост

Не Рашков, а Гешев трябва да изслушат

12345
12345
15 август 2021 11:30
Гост

Той се е покрил в Боровец и няма да се весне. Шубето е голям страх

67890
67890
15 август 2021 13:35
Гост

Отличниците от под полите на Витоша са на КУРорт. Така им се пада!

Шубето, а? А Шкембето от хотел „Берлин“?

Лукойл
Лукойл
15 август 2021 14:01
Гост

Аз предлагам 46-то ОНС /Осрано народно събрание/ да приеме следното решение:

„46-то ОНС се преобразува в Народен съд.“.

Гешев се коли. Борисов се кастрира.

Хаджигенов, с помощта на Христо Иванов – свършва. Дончева, асистирана от Мая Манолова – ражда в пленарна зала.