Бившият шеф на съда в Раднево Евелин Драганов отказа да бъде гледано делото срещу него за закана с убийство в отсъствие на адвокатите му. Софийският апелативен съд (САС) трябваше да гледа днес на втора инстанция процеса срещу Драганов, който миналата година беше оправдан от Софийския градски съд (СГС), че се е заканил да убие деловодителката Йовка Митева.

„Мръсна к****, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи”, са част от репликите, изречени според обвинението от Драганов, който след случая беше и уволнен от системата.

Според мотивите на първата инстанция, Драганов наистина е отправил тези думи към Митева, но те не са закана с убийство, защото езиковият му речник бил такъв, държал се е така и с други колеги през почти целия си мандат и затова не могат да се възприемат като закана с убийство.

Днес той се яви сам в съдебната зала и тъй като е юрист, съдебният състав го попита дали държи на присъствието на адвокатите си в днешното заседание, на което трябваше да бъде разпитан само бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов.

„Аз дължа на защитниците си и не желая да се дава ход на делото в тяхно отсъствие“, каза Драганов пред съда, след като преди това отговори, че не можел да се свърже с адвокат Иван Петров, а другият му защитник бил болен. Съдът също опита да се свърже с адвокатите, но Петров, който е бивш апелативен прокурор на София, остана неоткриваем. Другият защитник казал, че е изпратил документ за отсъствието си по здравословни причини, но такъв не е бил получен.

На днешното заседание трябваше да бъде прието заключение и на експертиза, която обаче не е готова заради трудова злополука с вещото лице и така или иначе делото нямаше как да приключи. Затова и съдът попита Драганов, защо чрез отсъствието на адвокатите иска отлагане на разпита на Узунов, който така или иначе ще се състои след седмица.

Бившият съдия само повдигна рамене и не отговори.

Разпитът на Узунов е бил допуснат във връзка с показанията на бившата колежка на Драганов в Раднево и подсъдима по други две дела – Люба Петрова. Тя е дала показания срещу него в хода на разследването, но след това пред СГС каза, че е била принудена от бившия представляващ ВСС Димитър Узунов да лъжесвидетелства, като обещанието било за благоприятно развитие на наказателните и дисциплинарни производства срещу нея. Последва проверка на прокуратурата, но тя беше прекратена, като данните бяха, че в последните си показания Петрова е лъжесвидетелствала. Според прокуратурата Драганов опитал да помогне на Петрова, след като тя променила показанията си и затова срещу него бяха повдигнати и нови обвинения.

Димитър Узунов в момента е съдия в Сандански и каза, че за следващото заседание в сряда и той има насрочени дела, но съдебният състав му отвърна, че това е денят, в който и той заседава.

Коментирайте

avatar