Подсъдимата за подкуп отстранена кметица на „Младост“ Десислава Иванчева вече ще е под домашен арест. Това определи съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд, като Иванчева ще е с по-лека мярка от 25 октомври. Под домашен арест ще бъде и подсъдимата с нея Биляна Петрова, която беше зам.-кмет на района. Определението на спецсъда не е окончателно, а прокуратурата вече обяви, че ще го протестира пред Апелативния специализиран наказателен съд.

В мотивите си спецпрокуратурата казва, че двете „могат да повлияят на останалите неразпитани свидетели по делото, не по малко, отколкото на общинските служители, с които от месеци нямат служебни отношения“. Освен това в хода на съдебното заседание не е посочен нито един факт или доказателство, които да поставят под съмнение обоснованото предположение за извършеното от тях престъпление. Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават в следствения арест до произнасяне на АСНС.

Двете бяха арестувани заедно с бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров на 17 април и обвинени, че са поискали 500 000 евро подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена негова преписка в общината. Те бяха задържани, след като бяха получили първоначална вноска от 70 000 евро в белязани банкноти. След ареста на Дюлгеров, който получил 14 000 евро, той сам признал пред разследващите, че парите са част от платените от Ваклин 70 000 евро.

Многократно от арестите насам, Иванчева и Петрова искаха да бъдат освободени заради влошено здравословното си състояние и заради условията в арестите. Съдът днес взе предвид състоянието им, но посочи, че вече са разпитани и служителите в общината, на които те няма как да повлияят, ако не са задържани.

Главният архитект на София Здравко Здравков потвърди и в показанията си пред Специализирания наказателен съд, че подсъдимата и отстранена кметица на „Младост“ Десислава Иванчева системно е бавила преписки в общината, за което имало и много оплаквания.

Днес Здравков беше разпитан като свидетел по делото. В хода на разследването стана ясно, че срещу Иванчева е имало много сигнали и в Столична община са били наясно с проблемите в „Младост“. Здравко Здравков каза, че още през ноември 2017 г. е уведомил Специализираната прокуратура за забавени преписки от Иванчева. Той обясни, че първо два пъти е сезирал комисията по архитектура към Столичния общински съвет и едва след това се е обърнал към прокуратурата.

„Става дума за 7 случая на забавени преписки от по 7 месеца. Подозирах, че има умишлени действия“, каза главният архитект. И допълни: „Как от 24 района в София само един не може да си свърши работата? Беше очевидно, че просто не иска да я свърши“.

Здравков обясни, че не е получавал сигнали за корупция срещу Десислава Иванчева, но тези за забавени преписки били ежедневие.

На предишното заседание на спецсъда, показания даде и основният свидетел по делото Александър Ваклин. Бизнесменът разказа тогава, че лично за пари с Иванчева не е говорил, а тези разговори водил с Дюлгеров, след като вече подал сигнал в прокуратурата. На първата им среща Дюлгеров му казал, че „сметките ги прави“ зам.-кметицата Биляна Петрова и обикновено бизнесмените трябвало да дадат на нея и на Иванчева суми, които се равняват на между 3 и 5% от разгърнатата застроена площ. След възмущение на Ваклин от прекомерно високата цена и пак с посредничеството на Дюлгеров, била договорена сумата от 500 000 евро за всички проекти на Ваклин в „Младост“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Самуил
Самуил
18 октомври 2018 14:35
Гост

Все ми се струва, че има нещо гнило в това дело. Иванчева може би е имала съображения за бавенето на преписките.

Жана
Жана
18 октомври 2018 14:42
Гост

Съсипаха жената! Тя просто искаше да спре застрояването в „Младост“, но засегна интереси за много пари.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2018 14:55
Гост

А за белязаните пари имате ли обяснение. Или честността също си има цена?

Пострадал
Пострадал
18 октомври 2018 14:31
Гост

Е как ще се получават сигнали за корупция срещу Иванчева. Нали и ножът и сиренето са в нея.

Минувач
Минувач
18 октомври 2018 14:30
Гост

Кой знае от ноември 2017 г., до деня на ареста й колко подкупи е взела.