Делото за подкуп срещу отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева вече е в съда. Днес Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу Иванчева, Биляна Иванова, която беше нейна заместничка и срещу бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров. Делото е разпределено на съдия Иво Хинов.

Тримата бяха арестувани на 17 април в София, като задържането на кметицата беше критикувано, защото тя беше държана цял ден с белезници пред Спортната палата. Разследващите обясниха действията си със задължението да бъдат описани в присъствието на Иванчева намерените в колата ѝ пари.

Според обвинението Иванчева, Петрова и Дюлгеров са поискали подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена негова преписка в общината. Прокуратурата твърди, че Иванчева първо е поискала 250 000 евро, а след това удвоила сумата.

Първата предадена вноска е била 70 000 евро, от които 14 000 били за посредника Дюлгеров. След като той взел парите, се срещнал в заведение в центъра на София с Иванчева и Петрова и им предал останалите 56 000 евро. Разследването пък започнало, след като Ваклин подал сигнал в антикорупционна комисия и след това сам предоставил 70 000 евро, които да бъдат белязани и използвани за даването на подкупа.

В хода на разследването прокуратурата цитира пред съда записи от СРС, в които Иванчева казвала, че бизнесът на Ваклин бил поставен на колене и тя се заканва, че няма да му придвижи преписката, докато не плати. След това пък Иванчева цитира записи на Ваклин, в които той казвал, че кметицата ще бъде закарана на Витоша, ако не вземе парите, а той пък имал оферта за 15 000 лева от Специализираната прокуратура, за да направели така, че Иванчева да я няма.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 август 2018 19:27
Гост

Факт е, че се е възползвала от служебното си положение. Не е единствената за съжаление.

Петров
Петров
23 август 2018 0:32
Гост

Така е. По общините е пълна бюрокрация и корупция. Всичко можеш да получиш срещу определена сума.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
22 август 2018 18:39
Регистриран

Иванчева беше първият кмет, посочен от своите съграждани и избран от хората- тя в предизборната си програма заяви, че е против застрояването на Младост- според мене САМО ТОЗИ АРГУМЕНТ да бъде използван и да се съберат доказателства за него, от защитата, делото е спечелено.Не искам никого да обидя, но не така се „ловят“корумпирани управляващи.Защото са интелигентни и използват похвати и поредица от прагове, които винаги ги прикриват.АКО от СП ме попитат как се прави/това го знае всеки достоен Юрист/ ще им кажа.Но не и с белязани пари и чрез посредник-дори СРС-та не са необходими. Но и наказателният ни процес е… Покажи целия коментар »

Без милост
Без милост
22 август 2018 17:40
Гост

Стига сте я съжалявали, по мое мнение акцията за залавянето й с подкупа наистина беше излишно показна, но за първи път от много време беше реализирана по всички правила и няма слабо място. Тоест – за мен е доказано, че е искала подкуп. Не съм чул някой да оспорва маркирането на парите, кой ги е пипал и т.н.

Анонимен
Анонимен
22 август 2018 17:28
Гост

Все още си мисля, че я натопиха. Беше пречка за много строителни предприемачи.

Яна
Яна
22 август 2018 17:18
Гост

Това с броенето на парите беше пълен цирк. Излишна показност.