Апелативният специализиран наказателен съд окончателно отказа да прекрати делото за подкуп срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и да го върне на прокуратурата, показа проверка на „Лекс“.

Днес апелативните съдии за пореден път са отказали и да освободят от ареста Иванчева и подсъдимите с нея Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Тримата настояваха за по-леки мерки за неотклонение заради здравословни проблеми и подчертаваха нечовешките условия в килиите. На 13 септември съдия Иво Хинов от спецсъда даде ход на делото и отказа да освободи тримата от ареста, като се мотивира с опасността да повлияят на основни свидетели от общината в „Младост“. Колкото до здравословното им състояние, той подчерта, че то е влошено, но не е несъвместимо с условията в ареста. Апелативните съдии Димчо Георгиев -председател, Веселина Вълева-докладчик и Даниела Росенова се съгласяват с всички изводи на първата инстанция, включително и за опасността тримата да въздействат на свидетели.

Според апелативния спецсъд има и обосновано предположение, че тримата са поискали и получили подкуп от бизнесмена Александър Ваклин. В определението на съда са изброени множеството представени от прокуратурата доказателства, включително тези от подслушване и записване на тримата, които според магистратите „водят до извода, че обвиняемите вероятно са автори на престъпленията, за които им е повдигнато обвинение“.

Според съда не са допуснати и съществени нарушения в обвинителния акт, които да попречат на Иванчева и Петрова да разберат в какво са обвинени, каквито бяха техните оплаквания.

Иванчева, Петрова и Дюлгеров бяха арестувани на 17 април и обвинени, че са поискали 500 000 евро подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъдат придвижени негови преписки в общината. Тримата бяха задържани, след като бяха получили първоначална вноска от 70 000 евро в белязани банкноти. След ареста на Дюлгеров, който получил 14 000 евро, той сам признал пред разследващите, че парите са част от платените от Ваклин 70 000 евро.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дарина
Дарина
04 октомври 2018 1:29
Гост

Защо Александър Ваклин е на свобода , а Младост се застроява с бесни темпове? Това представлява българската съдебна система – все едно четеш книга за мафията

Petrov
Petrov
01 октомври 2018 15:55
Гост

Аргументите за връщане на делото са направо смешни.

Георги
Георги
01 октомври 2018 15:39
Гост

Адмирации за решението.

Аnonimen
Аnonimen
01 октомври 2018 15:37
Гост

Смятах Иванчева и Петрова за интелигентни жени. Те пък даже не разбират в какво са обвинени.

Анчо
Анчо
01 октомври 2018 15:34
Гост

При положение, че ги бяха пуснали наистина можеше да повлияят на основни свидетели от общината в „Младост“.