Разследването за подкуп срещу кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева приключи и делото влиза в съда. Това съобщиха днес от Специализираната прокуратура, като подчертаха, че разследването е продължило по-малко от три месеца.

Подсъдими с Иванчева ще бъдат заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия кмет на общината Петко Дюлгеров. Обвиненията на тримата са били предявени, като от прокуратурата обещават в най-кратки срокове делото да бъде внесено в съда.

Иванчева, Петрова и Дюлгеров бяха арестувани на 17 април в София, като задържането на кметицата беше критикувано, защото тя беше държана цял ден с белезници пред Спортната палата. Разследващите обясниха след това действията си със задължението да бъдат описани в присъствието на Иванчева намерените в колата ѝ пари.

Според обвинението Иванчева, Петрова и Дюлгеров са поискали подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена негова преписка в общината. Прокуратурата твърди, че Иванчева първо е поискала 250 000 евро, а след това удвоила сумата.

Първата предадена вноска е била 70 000 евро, от които 14 000 били за посредника Дюлгеров. След като той взел  парите, се срещнал в заведение в центъра на София с Иванчева и Петрова и им предал останалите 56 000 евро. Разследването пък започнало, след като Ваклин подал сигнал в новата антикорупционна комисия и след това сам предоставил 70 000 евро, които да бъдат белязани и използвани за даването на подкупа.

В хода на разследването прокуратурата цитира пред съда записи от СРС, в които Иванчева казвала, че бизнесът на Ваклин бил поставен на колене и тя се заканва, че няма да му придвижи преписката, докато не плати. След това пък Иванчева цитира записи на Ваклин, в които той казвал, че кметицата ще бъде закарана на Витоша, ако не вземе парите, а той пък имал оферта за 15 000 лева от Специализираната прокуратура, за да направели така, че Иванчева да я няма.

През последните три месеца кметицата на няколко пъти поиска да излезе от ареста, като се мотивира дори и с желание за инвитро процедура, но съдът отказваше.

От държавното обвинение днес поясниха, че заради високия обществен интерес към разследването и политиката на откритост, публикуват постановленията за привличане на тримата като обвиняеми, като са заличени само личните данни.

Постановлението за привличане на Иванчева

Постановлението за привличане на Дюлгеров

Постановлението за привличане на Петрова

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 юли 2018 14:37
Гост

Тя просто засегна нечии интереси и и скроиха шапка.

Кольо
Кольо
11 юли 2018 14:36
Гост

Като я гледам тази Иванчева, ще вземе да зачене непорочно в ареста с тризнаци и после ще трябва да я освободят от затвора 🙂

Vyzmyten
Vyzmyten
11 юли 2018 14:21
Гост

Tova si be6e 4ista postanovka.

Петрова
Петрова
11 юли 2018 12:59
Гост

Сигурна съм, че е невинна

Анонимен
Анонимен
11 юли 2018 13:03
Гост

Друг път! Те извънземните са и подхвърлили парите.