Отстранената кметица на столичния „Младост“ Десислава Иванчева поискала подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, защото приела случая му лично, тъй като той подал жалба в Административния съд – София град заради бездействието ѝ по движение на негова преписка. Това става ясно от подробно резюме на обвинителния акт срещу Иванчева, заместничката ѝ Биляна Христова-Петрова и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, който Специализираната прокуратура внесе вчера в съда. От него става ясно още, че сред доказателствата по делото е и тефтер на Иванчева, в който тя си е водела бележки и част от тях се отнасяли именно до казуса с Ваклин.

Съдържанието на първия и втория лист на намерения в дамската чанта на кметицата тефтер било следното:

„① В – 12,500х15

I 12 500 х 15 – 187 500

40 000 х 10 – 400 000 ….“.

Тримата обвиняеми бяха задържани на 17 април, като арестът на Иванчева предизвика множество критики, защото беше държана цял ден в центъра на София до Спортната палата. Обвиненията срещу тримата са за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, извършен чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение.

В обвинителния акт пише, че Иванчева лично резолирала преписките и определяла служителите, на които ги възлага. Това довело до забавяне на движението на множество преписки и натрупването им в кабинета ѝ. Общият брой на откритите неразпределени преписки в хода на разследването надвишавал 1000, като преобладаващата част от тях били за процедури, свързани с изграждане на строителни обекти в „Младост“.

Една от забавените преписки била на „Ваклин груп“ ООД на Александър Ваклин. Става дума за административна процедура по съобщаване на заповед за одобряване на изменение на плана за регулация и застрояване. Всяка седмица представител на „Ваклин груп“ ходел в кметството и се интересувал за движението на заведената още през юни м.г. преписка. Служителите в деловодството казвали, че преписката е при кмета Иванчева и все още не е резолирана за работа на конкретен служител.

На 09 октомври от „Ваклин груп“ депозирали писмена молба до Иванчева с искане за предприемане на действия, след което сезирали и главния архитект на Столична община, за да спре бездействието. Тъй като нямало резултат, на 12 декември Ваклин подал жалба в Административен съд – София град срещу мълчаливия отказ на кмета на „Младост“. В жалбата е отправено искане за издаване на задължителни указания за разгласяването на заповедта на главния архитект на Столичната община.

Паралелно с това Ваклин опитвал да се срещне с Иванчева, но не успял и така решил да сезира новата антикорупционна комисия.

Междувременно Иванчева разбрала, че бизнесменът е подал жалба в съда и в разговор с Петко Дюлгеров му казала, че е приела „лично“ случая на „Ваклин груп“. Изразила категоричното си намерение да изчака да приключи съдебното производство и едва тогава да предприеме действия по преписката, посочват от прокуратурата.

Казусът бил основна тема на разговор и на среща между тримата обвиняеми в пицария в кв. „Борово“. Там решили да поискат 250 000 евро подкуп от Ваклин, като Дюлгеров поел ангажимент да му съобщи за размера на сумата и да бъде посредник в предаването на парите.

На 19 март Дюлгеров се срещнал с Александър Ваклин и му казал, че Иванчева иска 250 000 евро, за да придвижи преписката му. Уклончивият отговор на Ваклин, че ще помисли, улеснил Петко Дюлгеров, който на следваща среща му предложил плащанията да бъдат на три пъти по около 70 – 80 хиляди евро.

Тримата обвиняеми се срещнали още веднъж, за да обсъдят случая и се разбрали парите да бъдат получавани на траншове, а Дюлгеров да получи 20%. Ставало дума за три плащанията от по 75 000 евро.

След това Дюлгеров и Ваклин се срещнали отново, като бизнесменът казал, че има и други имоти в „Младост“, за които предстоят същите процедури. Исканият подкуп само за една от тях означавал, че ще плаща 20 евро на кв. м. застроена площ, което правело общо около 1 000 000 евро, за да се придвижат всичките му преписки. Затова Дюлгеров поел ангажимент да предложи на Иванчева да намали цената на 10 евро за кв. м. или общата сума, която Ваклин да плати да е 500 000 евро. Така се стигнало и до общото съгласие на тримата обвиняеми да бъде увеличен размерът на първоначално поискания подкуп от 250 000 евро на 500 000 евро.

На 16 април Дюлгеров се обадил на Ваклин и му казал, че Иванчева лично му е заявила, че няма да придвижи процедурата, докато не си вземе парите. Така се стигнало до уговорката предаването на първата част от парите да стане на следващия ден в кафене „Мементо“ в София.

Около 11 ч. на предварително договореното място Ваклин предал на Дюлгеров предварително белязаните от разследващите пари от 70 000 евро. В тоалетната на заведението Дюлгеров взел своята част от 14 000 евро и ги прибрал отделно в чантата си. След това се обадил на Биляна Петрова и се разбрали да се видят в 11:30 ч. в заведението „Марая“, на ъгъла при градинката на „Кристал“.

Тримата седнали на външна маса и говорили около час за различни неща. Обсъдили отново и случая на Ваклин. След като Дюлгеров потвърдил, че е получил първата част от подкупа, тримата заедно напуснали заведението и тръгнали към паркирания в близост служебен автомобил на кметицата.

Вътре Дюлгеров предал на Иванчева останалите за нея и заместничката ѝ 56 000 евро на три пачки с ластик – две от тях били в банкноти от по 100 евро, а третата с купюри от по 500 евро. След това Биляна Петрова сложила парите в бял кашон от кафе, а Иванчева се обадила по телефона на служителка в общината и ѝ разпоредила да намери преписката на Ваклин в кабинета ѝ и веднага да я предаде за работа.

Дюлгеров пък слязъл от колата и тръгнал пеш към Народния театър, където бил задържан. За намерените при личния му обиск 14 000 евро, той сам заявил пред разследващите, че са част от получените от Ваклин общо 70 000 евро.

Кой къде е „светнал“?

В хода на разследването и при разглеждането на мерките за неотклонение на тримата, една от основните теми беше дали по ръцете им има следи от белязаните банкноти. Те се установяват с преглед с UV лампа. В съобщението на прокуратурата подробно е описано и кои части от телата на обвиняемите има следи от парите. При Дюлгеров петна имало по дланите.

Управляваната от Иванчева кола беше спряна от полицията на бул. „Васил Левски“, където тя беше задържана, а разследващите цял ден брояха и описваха парите от кашона.

При претърсването в автомобила са били иззети обтривки от различни части – дръжки на врати, волан, скоростен лост, лост за чистачки, лост за мигачи, закопчалки на предпазни колани, контактен ключ за автомобила, оставен на предното табло, над волана, уточняват от прокуратурата. Кашонът с парите бил на пода зад предната лява седалка под бял подаръчен плик.

Следи от веществото, с което са белязани парите, имало по пръстите на лявата ръка отгоре, по ноктите на дясната, както и около устата и деколтето на Биляна Христова-Петрова.

„Светването“ при Иванчева било на дланта на дясната ръка откъм малкия пръст, от външната страна и от вътрешната страна на лявата ръка между малкия и безименния пръст, както и в областта на устата и носа.

Тримата останаха в ареста до края на разследването, въпреки многобройните им искания да бъдат пуснати на свобода срещу по-лека мярка за неотклонение.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи делото за разглеждане в разпоредително заседание.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Zalams
Zalams
25 август 2018 9:42
Гост

имате ли нужда от заем?
Вашата фирма, фирма или индустрия се нуждаят от финансова помощ?
имате нужда от финансиране, за да започнете бизнеса си?
имате ли нужда от личен заем?
заем за подобряване на дома ви,
ипотечен заем,
заем за консолидиране на дълга,
търговски заем,
образователен заем,
кола заем,
заем за активи.
 
пишете ни: info@mainonefinanceco.com

Vdsileva
Vdsileva
24 август 2018 10:59
Гост

само при Дюлгеров светването показва досег с парите

Vdsileva
Vdsileva
24 август 2018 10:58
Гост

Светването на определени части от тялото ясно показва, че те са зацапани не при броене на пари, а при подписване на документи явно

Анонимен
Анонимен
23 август 2018 13:00
Гост

Престанете да злорадствате. Не допускате ли, че преписките може да са бавени точно защото Иванчева се бореше срещу презастрояването в „Младост“? Просто й скроиха шапка.

Ния
Ния
23 август 2018 12:51
Гост

Прави ми впечатление, че само дамите са „светнали“ около устата. Да не са ги целували тези пачки? 🙂

Анонимен
Анонимен
23 август 2018 12:53
Гост

Те всичките така светнаха, че ще изгорят. Особено, ако Петко Дюлгеров пропее както трябва.

Васко
Васко
23 август 2018 12:46
Гост

Над 1000 неразпределени преписки! Иванчева не си е поплювала, ама си намери майстора в лицето на Александър Ваклин.

Анонимен
Анонимен
23 август 2018 12:30
Гост

Това доказателство няма да издържи в съда. Просто цифри и букви.