Националната агенция за приходите (НАП) и МВР започват проверка на охранителната фирма „Аркус-сигурност Бургас“ и участието в нея на Димитър Желязков-Митьо Очите. От прокуратурата съобщиха, че са възложили проверката, която трябва да установи свързаните с фирмата лица.

Тя е продължение на акцията от началото на месеца, когато в Бургас бяха арестувани близо 20 души за участие в престъпна група за рекет и принуда по Южното Черноморие. Обвиняеми към момента са 10 души за участие в групата, ръководена от Митьо Очите, който беше задържан по-късно в Турция и се чака екстрадирането му.

В някои от претърсените над 30 адреса, включително и офиси на фирми, са били открити пари, оръжия, боеприпаси и черно счетоводство с бележки за суми, които трябва да се дадат на Желязков, уточниха от държавното обвинение.

Показания срещу групата на Очите са дали бизнесмени, които са казали, че са били принуждавани насилствено да плащат на групата т.нар. „такса спокойствие“. Бандата е имала интереси в бизнесите с хазарт, таксиметрови и погребални услуги, както и с вендинг машини. Апелативният специализиран наказателен съд остави вчера в ареста петима от обвиняемите за участие в престъпната група.

В хода на разследването стана ясно, че управител на „Аркус“ е бившият шеф в МВР Иван Владимиров и той сам призна, че Митьо Очите е бил нает на трудов договор преди две години. Длъжността му била мениджър по маркетинга, като трябвало да набира клиенти за охранителната фирма. Владимиров категорично отрича намирането на клиенти да е ставало с принуда. Съдружник в същата фирма пък е общинският съветник от Бургас Бенчо Бенчев, който беше задържан за кратко с Желязков в Турция. Срещу него сега се води разследване за лично укривателство, задето е помагал на издирвания с превоз и настаняване в хотел. Все още се издирва общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който също е обвинен за участие в престъпната група.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
За един приятел питам
За един приятел питам
10 август 2018 12:16
Гост

Интересно защо Бенчо Бенчев има най-голям дял във фирмата-33%?

Петров
Петров
10 август 2018 12:05
Гост

Митьо-мениджъра май има пропуски в работата си.

Пейо
Пейо
10 август 2018 12:05
Гост

Жалко, че няма да стане „служител на месеца“ 🙂

Анонимен
Анонимен
10 август 2018 11:13
Гост

Нещата започват да се разплитат. Сега ще излезнат наяве всички клиенти на охранителната фирма, които са били заплашвани.

Анонимен
Анонимен
10 август 2018 11:07
Гост

Владимиров естествено, че ще отрича за принудителното набиране на клиенти.