Общинският съветник от Несебър Пейко Янков е един от членовете на задържаната вчера престъпна група, която според МВР и прокуратурата е ръководена от Димитър Желязков-Митьо Очите.

Днес от държавното обвинение разкриха, че групата е от 8 души, но трима от тях се издирват. Както стана ясно още вчера, Митьо Очите е напуснал страната преди да започне акцията по задържането на останалите от обкръжението му. От прокуратурата казаха, че са имали информация, че още в понеделник е напуснал България, но не искали да бавят повече акцията, за да няма теч на информация. Общинарят Янков също не е сред задържаните вчера, защото не е бил открит на адреса му и е обвинен задочно.

Премиерът Бойко Борисов също коментира днес акцията в Бургас и това, че е проведена в отсъствието на основния обвиняем. „Ще го хванат. Има МВР, главен секретар – те могат да обяснят всичко, но нямате представа колко усилия струва това, което направихме“, каза Борисов.

За останалите петима участници ще бъде поискано постоянно задържане.

Пейко Янков е общински съветник от местната коалиция „Сила“ и е син на разстреляния през 2007 г. тогавашен шеф на общинския съвет в Несебър Димитър Янков.

Шефката на Специализираната прокуратура Даниела Начева каза днес, че участието на Янков в групата на Очите показва срастването на престъпността с властта. Разследващите са открили вчера банкова касета на общинаря, в която имало 60 000 лева.

Основната дейност на групата е била да набелязва фирми с успешен бизнес и да ги рекетира с изнудвания и заплахи да плащат т.нар. „такса спокойствие“. Целта била да се установи и монопол върху бизнесите с погребални и таксиметрови услуги, автомобили под наем и кафе автоматите. Разследващите бяха категорични, че изтичане на информация не е имало преди акцията, защото всички задържани били изненадани, като един дори не успял да си дояде баничката.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
03 август 2018 16:03
Гост

Господин Борисов, тепърва ще трябва да полагате усилия, защото престъпността в България нараства и набира скорост. Знаете ли още колко недоядени банички трябва да видят полицаите, за да спим спокойно.

Борил
Борил
03 август 2018 16:35
Гост

Трябва по- здрава въдица. Тия дребни риби изгърмяха като бушон. Шефовете са важни. Кой знае къде си харчат грешните пари.

Anonimen
Anonimen
03 август 2018 15:53
Гост

Въобще не се учудвам. Не за първи път престъпниците работят заедно с властимащите.

Petio
Petio
03 август 2018 15:54
Гост

Toi si plashtashte redivno na policaite da ne go zaka4at.

Не всичко е пари, приятелю!
Не всичко е пари, приятелю!
03 август 2018 16:06
Гост

Или по скоро властта им прави чадър.

Софиянец
Софиянец
03 август 2018 15:16
Гост

Какви са тези долнопробни мутренски изпълнения? Мислех, че тези времена отдавна са минали, но очевидно по южното Черноморие живеят 20 години назад. Около Варна отдавна се рафинираха и затова имат национално влияние. А Очите си остава изпаднала местна мутра, която джоби таксиджии и понякога изпада в кома.

Човек
Човек
03 август 2018 15:10
Гост

Не, че нещо, но явно във фамилията Янкови се спазват някои традиции.