Петимата души, арестувани при акцията в Бургас миналата седмица и сочени като хора на Димитър Желязков-Митьо Очите, са задържани по необходимост, защото има критерии колко хора трябва да има, за да говорим за организирана престъпна група. Това заяви днес пред журналисти адвокат Димитър Марковски.

Той е защитник на един от тези петима – Йордан Въчев. Днес Апелативният специализиран наказателен съд потвърди мерките за неотклонение „задържане под стража“ на Въчев, Иван Пишиев, Радослав Николов, Иван Найденов и Венцислав Христов.

Преди седмица бяха задържани 19 души в Бургас, за които се предполагаше, че са свързани с организираната престъпна група на несебърския бос Митьо Очите. В ареста обаче останаха само Пишиев, Николов, Найденов, Христов и Въчев, които са обвинени в участие в организирана престъпна група за рекет и побои.

Днес в съдебната зала не се яви само Въчев, като адвокатът му Марин Марковски обясни отсъствието му със здравословни проблеми. Защитникът обясни, че клиентът му не познава Желязков, не е говорил с него по телефона. Веднъж, преди 6 години, двамата са се засекли в заведение в Несебър. Въчев го запомнил, защото многобройната охрана на Митьо Очите му е направила впечатление.

След акцията на 2 август Желязков и общинският съветник от Несебър Пейко Янков бяха обявени за международно издирване. На 4 август в Истанбул Митьо Очите и още петима души бяха арестувани като в Турция остана само Желязков. Останалите, сред които заместник-шефът на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун, бяха предадени на българските власти, а по-късно всички те бяха освободени без обвинения за участие в организирана престъпна група. Срещу Бенчев обаче върви разследване за лично укривателство. Според прокуратурата има данни, че той е подпомогнал Желязков да се укрие, защото го возил в колата си от Гърция до Турция. Освен това ,Бенчев платил и стаите в хотела в Истанбул. Очаква се Желязков да бъде екстрадиран в България.

Същевременно стана ясно, че от 2015 г. Митьо Очите е бил на трудов договор в бургаската охранителна фирма „Аркус секюрити“, след като си е изтърпял наказанието в затвора. Пред бТВ управителят на фирмата Иван Владимиров не видя нещо нередно в това. По думите му целта е била комерсиална, а не покровителска.

Той отговаряше на всички условия за длъжността. Задълженията му бяха да намира обекти, които да са под охрана на нашата фирма. Негов познат го предложи при нас, за да използваме контактите му, които не знам поименно„, заяви още Владимиров, който е бивш шеф в МВР. Той уточни, че в момента е задвижена процедура за официалното прекратяване на договора му.

Иван Владимиров отрече да е участвал в разследването срещу Митьо Очите за организирана престъпна група по време на работата си в МВР. Той акцентира, че и синът му – Методи Владимиров, който е бил служител в бургаския затвор, докато Очите е бил там, няма общо с последващото му назначаване като консултант.

Шефът на „Аркус секюрити“ добави, че не знае как Желязков е намирал нови обекти и отрече да е използван натиск.

Нека спрем с твърденията за изнудване и рекетиране, което се внушава от много време„, призова Владимиров.

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов на свой ред също коментира темата. Пред БНР той заяви, че няма основания да се проверява работата на заместник-директора на затвора в Бургас Методи Владимиров, обвинен от адвокат, че е свързан с Димитър Желязков чрез баща си. По думите му, подобни слухове се появяват всяка година и Владимиров вече е осъждал затворници за твърденията. „Към момента не виждам особени причини да го критикуваме за неговата работа. Що се отнася до това, че неговият баща работи в някаква фирма, не мисля, че е наша работа да се занимаваме с това къде работят бащите на нашите служители“, каза Проданов.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съпричастен
Съпричастен
09 август 2018 19:34
Гост

Митьо тамън се реализира добре професионално и ще го окошарят горкия. Пък и се разболя междувременно. Не зная как мога да му помогна Къса ми се сърцето просто.

Смехурко
Смехурко
09 август 2018 21:02
Гост

Не му се протеснявай. Сигурно ще отиде на борсата по труда, а и Бенчев ще бутне едно рамо.

Петров
Петров
09 август 2018 17:04
Гост

Айде и тоя се разболя.

Анонимен
Анонимен
09 август 2018 17:05
Гост

Виж кой му е адвокат. Нищо чудно да го измъкне.