Новият правосъден министър Иван Демерджиев е готов с мотиви за ново искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев и изчаква само решението на Конституционния съд (КС) дали има такова правомощие. Това стана ясно от отговорите на министъра в рубриката „Властта говори! Открито“ във фейсбук страницата на Министерския съвет.

Предишният служебен министър Янаки Стоилов вече поиска от Висшия съдебен съвет да освободи главния прокурор, но съветът прие искането за недопустимо, а един от аргументите беше, че правосъдният министър няма такова правомощие, а това може да е инициатива само на членове на ВСС (виж повече тук). След това Стоилов сезира КС с питане дали има правомощие, съгласно чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията.

„Чакаме решение на КС. След това ще внеса искане за оставката му. Главният прокурор е отговорен за мен във всички случаи, в които прокуратурата носи отговорност за вреди за това, че е нарушила закона или правото на ЕС. На второ място, Гешев много пъти си позволи да погази презумпцията за невиновност и стигаме до парадокса наказателното производство да се образува и да приключи, а клеймото да е поставено без този човек да е осъден. Странна е и съдбата на досъдебните производства – някои отлежават във ВКП и когато загубят фокуса на обществено внимание се прекратяват, а други са много динамични“, каза днес Демерджиев. Той призна, че отдавна има конфликт с главния прокурор, но той не е личностен, а ценностен. По думите му в България дори не е нужно да има главен прокурор в този му вид.

„Нямаме главен съдия, техните функции са по-скоро административни“, каза министърът и подчерта, че не трябва да се изключва и вариант главният прокурор да подаде оставка. Според него този състав на ВСС може и да не освободи Гешев, но и кадровият орган може да бъде реформиран и в бъдеще друг състав „да погледне с други очи“ на действията на главния прокурор.

Правосъдният министър коментира и темата за закриването на специализираните съдилища и прокуратури, като подчерта, че това не означава да бъде закрито специализираното правосъдие. Според него тези институции в този им вид трябва да бъдат закрити възможно най-бързо. Виждането на Демерджиев и екипа на министерството е, че те могат да бъдат заменени от пет звена към апелативните съдебни райони (виж повече тук).

„Така ще се постигне равна отдалеченост на магистратите, които ще осъществяват специализирано правосъдие, както от централната власт, така и от местните зависимости“, обясни министърът. Той сподели, че в разговори с него и магистрати от специализираните съдилища и прокуратури са казвали, че в момента обхватът на дейността им е много разширен и нямат против да бъде ограничен.

„Да бъде концентриран основно върху корупционни престъпления, а не върху толкова актуалните при тях престъпни групи, каквито обаче се сглобяват понякога, за да се стигне до обосноваване на компетентност на Специализираната прокуратура и съд, а осъждането да е за други престъпления“, каза още Демерджиев.

Поне един от изпитите за младите юристи трябва да отпадне

На въпрос от читател за смисъла от изпита за юридическа правоспособност и не са ли достатъчни държавните изпити, Демерджиев каза, че според него поне един изпит трябва да отпадне.

„Младите юристи са изправени пред три поредни изпита приблизително – първите са държавните им изпити, след тях идва изпитът за правоспособност и след това се явяват на конкурс или на изпит, за да влязат в магистратурата или в адвокатурата. От моя гледна точка това не е правилен подход, поне един от тези изпити трябва да отпадне“, каза правосъдният министър.

По думите му обаче позицията на ректорите на висшите училища е против единен стандарт на държавни изпити, който да измести изпита за правоспособност и да бъде проведен по еднакви критерии с еднакъв стандарт в цялата страна, и да изиграе функцията на държавен изпит и изпит по правоспособност.

„Мотивиран съм да продължа този дебат и да се търси решение този проблем“, добави Демерджиев и напомни, че следващият изпит за юридическа правоспособност е през декември. По думите му, всеки момент трябва да излезе и класирането от изпита за държавни съдебни изпълнители.

Министърът ще следи за магистрати, които бавят дела

Правосъдният министър обеща внимателно да следи и да иска наказания за магистрати, които не гледат делата си в срок. Това стана ясно от отговора му на въпрос за приключили по давност дела, без да се стигне до решение или присъда.

„В компетенциите на министъра на правосъдието е да иска наказания за магистратите, които не гледат дела в срок. Уверявам ви, че това ще се случи и ще има реакция“, каза Демерджиев и припомни, че това е основна работа на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Според него обаче мотивацията там е малка заради изтеклия мандат на ИВСС.

„Лично на мен ми се струва, че тяхното ниво на решимост да се борят с тези проблеми е доста различно. По-скоро ще се концентрирам върху нашите правомощия, отколкото да очаквам действия от други компетентни органи“, допълни Демерджиев.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Айде бе
Айде бе
06 ноември 2021 11:38
Гост

От добре осведомени източници чувам, че при препредаването на поста е проведен следният диалог:

„Пионери, за делото на социализма, за щастието на нашата родина – бъдете готови!“
„Винаги готови!“

адвокат от САК
адвокат от САК
06 ноември 2021 10:22
Гост

“…От моя гледна точка това не е правилен подход, поне един от тези изпити трябва да отпадне“, каза правосъдният министър…“ Трите държавни изпита са – по гражданскоправни науки; по административноправни науки и по наказателноправни науки. Ха сега да каже министъра- кой изпит трябвало да отпадне…И ако един колега не знае абсолютно нищо напр. по административноправни науки, как така ще оспорва ИАА пред АдмС по АПК…Аман от политически глупости… Политиците искате висшето юридическо образование да има степен “бакалавър“- ми, О.К.- така си и кажете- какво точно го въртите и сучете…

само отбелязвам
само отбелязвам
06 ноември 2021 8:27
Гост

Смешник.

Реформаторите с реформата им се свеждат само до Гешев.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 21:34
Гост

Ама мнооого си вярват някои хора!

анонимен
анонимен
05 ноември 2021 21:30
Гост

Пак популизъм, ей адвокатите много искат да размажат тая прокуратура, голямо упражняване.

адвокат от САК
адвокат от САК
06 ноември 2021 10:24
Гост

Грешка- прокуратурата пречи само на адвокатите -политици. Аз не спадам в тази категория и на мен съществуването на прокуратурата не му пречи.

На Иванчева врачката
На Иванчева врачката
05 ноември 2021 19:19
Гост

Каскетът е пътник и много добре го знае! Виж вече къде точно ще стигне, в СЦЗ или на друго място знаят други и точно тази неизвестност съвсем скоро ще го накара да направи нещо, което както винаги няма да е особено умно! Типично за него и „нивото“ му!

Pi ar Sevi Boiko
Pi ar Sevi Boiko
05 ноември 2021 15:33
Гост

Ама пълен абсурд е това, не е като да си чатиш с Гешев, въпреки че срещу теб има една камара сигнали за тежки престъпления.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 ноември 2021 15:00
Гост

Ха ха ха. Сега Стоилов като „пресен“ съдия, ще си пише решението на собствения си въпрос. Това, ако не панаир, просто не знам. Пак ще го кажа-не на политически фигури в КС.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 14:44
Гост

Важното е да се поддържа огъня. Нито Гешев ще го отстрани този ВСС, нито този ВСС ще избере Галина Захарова за председател на ВКС. Пък вие си вярвайте. И да ви кажа – и със следващия ВСС ще е същото. Докато не се премахне недоразумението в Конституцията на Христо Иванов – малкия Маджо, но големия Мозък за съдебната система. Жив и здрав да е!

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 15:17
Гост

Страх тресе кочината, личи от нервните коментари на форумните каскетолюбители.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 15:58
Гост

Като слушам Киро Харварда по Дневник ще имаш големи ядове със страховете си и знанията си по конституционно право. Но дерзай в твоята си кочина. Така няма да стане.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 16:06
Гост

седем месеца не можаха да съставят редовно провителство, а сега се дуят на Гешев. Как ще променят Конституцията – никак.

Димитър
Димитър
05 ноември 2021 20:41
Гост

Ето в името на справедливостта,аз съм готов да си развея мъжеството на главния площад. „народно събрание“ и да поискам оставката на Гешев.И от това ще произтече едно голямо: НИЩО!!! Същото е и сминистъра,каскета изобщо не е пътник особено след днескашните идиотщини Рашкови и протестърите много добре го знаят затова пищят. Липса на заповеди за арест: „Докторе“ къде си нали си доктор по НП. Всичките му арсти ще отпаднат в съда и то преди изборите…..

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 14:36
Гост

пловдивски гащник

re:
re:
06 ноември 2021 8:31
Гост

С Порше.

После ще каже, че е от преди този му живот. Въпреки че за този му живот.

махленско е нивото му
махленско е нивото му
05 ноември 2021 14:19
Гост

И този провинциален адвокат се упражнява върху трите власти и тяхното разделение и взаимен контрол. Овластен за малко и веднага бърза да упражни личните си пристрастия, а когато вече е не е там, кой ще му бере гайлето. Няма усещането да е някой мастит и достопочтен юрист не е блеснал с нищо. Самото му назначаване поражда недоверие и мирише на слугинаж. Та нека да остави КС да се произнесе и тогава да се пъне да блесне. Така се опитва да влияе върху решението на КС.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 15:30
Гост

На фона на комбайнеро-интелигента с каскета, всички останали изглеждат като академици.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 13:09
Гост

Да премахнем структура с национална компетентност за разследване и гледане на дела, за да създадем 5 такива с цел да изкореним местните зависимости? Тези от МП на какви наркотици са? Голям зор да махнат Гешев от поста на Главен прокурор. Това напъване вече става банално и човек трябва да се замисли защо. Само ще вметна, че Иван Гешев е ПЪРВИЯТ прокурор, който стои начело на Прокуратурата. От приемането на действащата Конституция през 1991 г. винаги на поста Главен прокурор са били адвокати, професори и прочее. Затова и Прокуратурата през последните години не е работила ефективно – защото е нямало добър… Покажи целия коментар »

Адвокат със сак
Адвокат със сак
05 ноември 2021 14:11
Гост

Да.

Да въведем демократичност.

Сложно е – аз не владея пилешкият език.- ако Вие се образовате и дойдете на нивото ми – ще проговорим.

Temelko
Temelko
05 ноември 2021 12:24
Гост

Дано този път Гешев бъде махнат

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 12:27
Гост

Чакаме решението на КС.

Димитър
Димитър
05 ноември 2021 20:44
Гост

И като го видиш какво,ВСС няма да махне Гешев ,да ок ще разгледа жалбата по същество и….дръжки,стига се пънахте ,няма да овладеете и съдебната систмеа

Живко
Живко
05 ноември 2021 12:24
Гост

Но Иван Гешев е непоклатим…

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 12:29
Гост

За сега. Ако му поискат оставката, няма къде да ходи.

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
06 ноември 2021 6:15
Гост

В случая се пише „Засега“, а не „За сега“! Интересно, как са ви приели в университета?

Димитър
Димитър
07 ноември 2021 0:42
Гост

чрез лизеразу и Таркан-дуду 🙂

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 12:24
Гост

Ами хайде да му я поискате и той пък да вземе да си я даде ли, що ли…?

Nina
Nina
05 ноември 2021 12:24
Гост

Само ни сапунисват и тия. Нищо няма да направят

Cerkov
Cerkov
05 ноември 2021 12:23
Гост

Всеки иска, но Гешев си седи!

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 12:31
Гост

Те докато го махат на приказки, ще му изтече мандатът.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 12:21
Гост

Браво, дано новият министър продължи добрата работа на Янаки! Отдавна е време Гешев да си ходи, всъщност още от момента, когато реши да се кандидатира.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 12:16
Гост

С този състав на ВСС Гешев е непоклатим. Първо разкарайте тия слуги на мафията, а после и Гешев ще си отиде

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 12:15
Гост

Докато КС се произнесе, вече ще има правителство.

123
123
05 ноември 2021 12:16
Гост

Не е въпросът ще има ли, а какво? Щото може и следващият да е на същото мнение, а защо не да оставят и този.

съмнение
съмнение
05 ноември 2021 11:41
Гост

Докато се произнесе КС, Демерджиев няма да е министър, така че това са малко празни приказки. Не ме разбирайте погрешно, колкото по-бързо този ВСС и Гешев бъдат „премахнати“, толкова по-добре. Но няма да стане, защото Демерджиев иска или възнамерява.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 12:15
Гост

Прави си пиар. Но пък и аз съм с две ръце „за“ махането на Гешев. Той не само има за какво да бъде разследван, но и за какво да лежи

Мики
Мики
05 ноември 2021 12:33
Гост

Не се знае. Може да го оставят в новото правителство.

Хахахах
Хахахах
05 ноември 2021 11:37
Гост

Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш …
При този ВСС нищо не може да се направи на Гешев …
По-скоро очаквам Гешев да им направи нещо …
Въпросът е как да се промени системата, а не да сложим „свой“ Гешев

Лично и непосредствено мнение …
Не съм убеден в интелекта на новия правосъден министър.

По-скоро очаквам негова голяма издънка