Специализирани отделения в окръжните съдилища в София (по всяка вероятност в Софийския градски съд), Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново да заместят Специализирания наказателен съд (СНС), предлага министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

Съответно такива отделения да има и към петте апелативни съдилища. А към съответните 5 окръжни прокуратури да има спецотдели.

„Така ще се запази натрупаният опит и ще се избегнат действащите неефективни и лоши практики. Ще се предотврати и възможността за местни влияния, които са вероятни, ако делата на СНС бъдат разпределени във всички окръжни съдилища“, обясни Стоилов.

Той посочи като лоша практика масово да се повдигат обвинения за организирани престъпни групи (ОПГ), а в последствие да се оказва, че престъплението е извършено при обикновено съучастие.

„Не виждам и особено удовлетворителни резултати в противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Това личи и от доклада на Европейската комисия за върховенството на правото“, каза министърът на правосъдието.

Заместничката му Мария Павлова пък изтъкна, че през 2017 г. и 2018 г. прекалено много се е разширил кръгът на престъпления, които се преследват и наказват от специализираните съд и прокуратура.

Тя посочи, че министерството предлага на депутатите, които както е известно вече внесоха проект за закриване на спецправосъдието (повече виж тук), да има по-голям преходен период за висящите дела. „Има неизменност на състава. Ако делата вече са тръгнали в съдебна фаза, за да няма проблем със съдебните заседатели – да бъдат довършени пред инстанциите, пред които се водят. А тези, за които няма започнало съдебно следствие – да бъдат прехвърлени в тези 5 окръжни съдилища“, каза тя.

И също засегна проблема с обвиненията за ОПГ. „Обикновените форми на съучастие изчезнаха от разследванията през последните 3-4 години и всяка група с повече от трима става ОПГ. Проблемът е, че още на първа инстанция повечето дела, внесени като ОПГ, приключват или с оправдателна присъда, или лицата са осъдени за вторични престъпления – кражби, по. 213а, 214 от НК“, каза Павлова.

Другият заместник на Стоилов Иван Демерджиев пък обясни, че това, че обхватът на спецправосъдието е прекалено разширен, са признали в специални становища до министерството председателите на СНС и на АСНС Мариета Райкова и Георги Ушев. „Тази позиция, в която се сочат и потенциални проблеми при закриването на специализираните съдилища, също е внесена в Народното събрание“, каза той.

Министър Стоилов заяви, че не знае дали е наложително закриването на специализираниет съд и прокуратура, но ако се предприеме тази стъпка, той предлага по-балансиран вариант.

Междувременно Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет обсъди работата на специализираното правосъдие и не видя правни аргументи за закриването му в законопроекта, който е внесен в Народното събрание.

На днешното заседание на съвета са присъствали Даниела Ангелова – и.ф. ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, Радослав Димов – апелативен прокурор на София, Ангелина Лазарова – съдия във варненския апелативен съд, Анелия Янева от СРС и Николай Кръстев от Камарата на следователите в България. Сред гостите на заседанието са били шефката на спецсъда Мариета Райкова, заместничката ѝ Пенка Велинова, зам.-шефът на апелативния спецсъд Веселина Вълева и председателят на Камарата на следователите Петко Петков.

„Всички се обединиха около мнението, че в мотивите на законопроекта не присъстват правни аргументи, обосноваващи закриването на специализираните структури. Тезата, че специализираните структури не оправдават заложените със създаването им очаквания, не се подкрепи. Отчетено бе, че подобно твърдение не се основава на изготвен анализ на работата им и постигнатите резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията“, съобщиха от ВСС след заседанието.

Според участниците в него за съдебната реформа трябва да бъдат чути и експертите, а проектът за закриване на спецправосъдието трябва да мине през широко обсъждане сред магистратите.

66
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дън Сяопин
Дън Сяопин
02 август 2021 9:19
Гост

Какво беше това Европейски съюз?

Анонимен
Анонимен
01 август 2021 13:06
Гост

Европейският съюз няма да позволи нито закриване, нито престуктуриране. Спете спокойно.

хи хи хи
хи хи хи
01 август 2021 10:00
Гост

Янаки Стоилов е харесван от Демократична България.

Анонимен
Анонимен
01 август 2021 17:45
Гост

Там си падат по педер@си

само минавам
само минавам
31 юли 2021 15:35
Гост

С две думи: Уникална тъпня.

Приложна каскетология 2
Приложна каскетология 2
31 юли 2021 14:49
Гост

Важното е, че в дипломата всичко е отличен (6).

Пък откъде е, е маловажен случай.

Приложна каскетология
Приложна каскетология
31 юли 2021 14:37
Гост

Как какъв е смисъла?

И вълкът сит /хората искат реформа/ и агнето цяло /нашите юнаци и калинки/.

Да сте очаквали нещо друго от любовникът на Лилов?

Адвокат
Адвокат
31 юли 2021 8:33
Гост

И какъв е смисълът, като същите тези ушевци, пламенпанайотовци и другите депесарски и герберски протежета, ще бъдат преместени именно във въпросните спецотдели и ще продължат да правораздават. Айде вече да ги ползваме тия глави за нещо.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2021 10:17
Гост

Айде. Гледай си адвокатурата и не си ври носа там, където не ти е работа.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 18:28
Гост

Татяна Дончева много му плаче на рамото да ги закрие, но това не е толкова лесна работа

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 17:51
Гост

Моята инфо е, че Васил Божков иска пълно закриване. Сигурен съм, че е по силен!

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 18:24
Гост

Това Шиши ли ти го сподели или Недялко с мегафона?

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 20:24
Гост

Не, един приятел, който често ходи до Дубай и управлява една фирма за хазарт в България, която не е на Божков

113
113
30 юли 2021 23:49
Гост

Точно това е причината да се иска закриване на специализираните органи. Целта е делата му да бъдат прекратени и той да се върне на бял кон.

114
114
31 юли 2021 15:43
Гост

Причини дал Господ. При това за всички съдии и прокурори. С малки изключения. От системата.

Гражданин
Гражданин
30 юли 2021 15:56
Гост

Много е забавно да гледаш как един професор, който няма и една година опит в съдебно заседание било като прокурор, съдия или адвокат, да коментира неефективността на съдебната система. Те нали са избрали академичната среда за професионално развитие – защо се бъркат там, където не разбират? Аналогично ще е, ако магистрат започне да критикува деканите на юридическите факултети в страната – колкото те разбират от академичност, толкова разбират и професорите без стаж като магистрати или активни адвокати. Отделен е въпроса, че според мен и адвокатите не следва да се бъркат в дейността на съдебната власт, доколкото никога не съм чувал… Покажи целия коментар »

Приложна каскетология
Приложна каскетология
31 юли 2021 14:43
Гост

Кадрите решават всичко.

Калина, милиционер, калинка, милиционер, пуцаджийка, рабфакаджия, задочник, вечерник и нощна стража над умнокрасивите нежълтопаветници.

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
30 юли 2021 14:37
Гост

Трябва да се прави разлика м/у прокуратура и съда. Нелепа прокуратура и при богопомазания СГС, каквото имаме, също го прави неефективен- няма осъдителни присъди за корупция повече от 20 години. Защо не го закрият СГС-то, тогава. Проблемът не е спец съдът, а апелативния такъв. Много по-ефективно ще е да се закрие апелативния спец, а основния съд да си остане при редуцирана компетентност. Така ще има по-голям „граждански“ контрол върху неговите актове от „обикновените“ АС- пък корупцията да си я върнат на СГС и да видим следващия доклад какво ще каже. Аз знам там ще е виновна некомпетентната прокуратура. Затова по-добре… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 16:57
Гост

В СГС осъдителни присъди нямаше поради покъртителната некадърност на обвинителните актове и внасящите ги каскетчета. В Съда за специализирани поръчки на хунтата некадърността на родната прокуратура е на същото ниво, но там бухалките на властта винаги задържат под стража, защото тази мярка не подлежи на контрол. И сега като закрият този позорен съд за репресии на опонентите на хунтата, няма да има задържания под стража и осъдителни присъди не защото всички съдилища в България са корумпирани, а защото в Каскетното ведомство са пример за некадърност.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 17:47
Гост

Божков, ако мислиш че ще се спазариш със СГС, малко си закъснял. Колкото и да са лакоми и потриват ръце да ти гледат делата, те са си и пъзльовци и общественото недоволство ще ги притесни. А и не си наел Лулчева, която има неписано споразумение със ССБ ейците за оправдаване на всички нейни клиенти

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 20:32
Гост

Е,в СГС то и много силни финансови доказателства играеха, но то пак е до некадърност на прокуратурата де, що не им скъса шушоните на тези лакомници.

113
113
30 юли 2021 23:53
Гост

Ти сесебеецо на заплата към Сорос или Божков си?
Закриване на СГС-ТОВА ТРЯБВА ДА Е РЕФОРМАТА!
В СГС СМЪРДИ НА КОРУПЦИЯТА!

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 17:42
Гост

Много точен коментар- за богопомазания СГД

113
113
30 юли 2021 23:55
Гост

Ще дойде и тяхното време, спокойно…..

113
113
30 юли 2021 23:51
Гост

Това е целта-делата да завършват с оправдателни присъди,за да може силните на деня дапкрадат безнаказано,както и да се сложи хикса на някои знакови дела….

НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!
НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!
31 юли 2021 15:10
Гост

Най-убаво ще да е като у Влашко, Богданско и Седмиградско. Там всичкото на една ми ти първа и върховна инстанция. Демек, ВКС. Що Лизане падна за нея, що дериватни инструменти се сБацаа … лулчевски, доковски и всек’ви породи. Цакаш и получаваш. Бързо, лесно, вкусно. Полезен модел а ла Кьовеши. Става и нас. Тамън и ония спецовете на Спецов ще продължат да вземат заплати и да не плащат данък обществено мнение. Чиста работа. Ко му плащате? Будалите на агент Буда винаги си плащат, нали? Е, уморените политически магарета винаги доживяват до пенсия, нали? Засега, понеже преди бяха 9 милиона, а сега… Покажи целия коментар »

Умнокрасив жълтопаветник
Умнокрасив жълтопаветник
31 юли 2021 14:54
Гост

Най-добре ще да е нищо да не се закрива, понеже всичко трябва да се закрива.

Само манете каскета и всичко ке се оправи като у Македония, пардон – Северна.

Ке туриме наш каскет. Американски и демократичен, демек безобиден.

Диван Фешев
Диван Фешев
30 юли 2021 13:25
Гост

Интересно ми е как ще се избегнат неефективните и лоши практики, при положение че същите некомпетентни и компрометирани хора започнат да правораздават не от София, а от Пловдив или Варна?

Франтишек като се премести от спец-прокуратурата в СГП няма да продължи да си е бухалка, а изведнъж ще стане супер независим и обективен.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 14:46
Гост

Вече е във ВКП…

Петко 2
Петко 2
30 юли 2021 15:22
Гост

Аман от умници! Отчайващо е. Лоши практики. Избягване. Абе вие, професор Стоилов, в зала стъпвали ли сте? Що не вървите в университета да си попагалствате за правото като такова!?

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 17:49
Гост

Леле, споразумението било лоша практика. Не вярвах, че ще чуя от устата на юрист!

Приложна каскетология
Приложна каскетология
31 юли 2021 15:13
Гост

Със стари каки се прави новия бардак. А не със старите баби от ВКС.

Разбира ли сега?

Аnonimen
Аnonimen
30 юли 2021 13:13
Гост

В момента наистина обхватът на спецправосъдието е прекалено разширен.

Лозан
Лозан
30 юли 2021 13:13
Гост

Това незабавно трябва да се промени.

Пееф Ски
Пееф Ски
30 юли 2021 13:12
Гост

Дано така да се задвижи противодействието на корупцията по високите етажи на властта.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 20:26
Гост

То точно така се задейства- като разхвърляш делата по страната, да може да се разберат с местните. Чували ли сте кмет да е осъден от окръжния съд в своя град.

113
113
30 юли 2021 23:58
Гост

Така ще се раздвижи,че няма да има нито арестувани,нито осъдени…това всъщност е целта-да имат удобни прокурори и съдии,с които тези дела да бъдат смачкани.
Убеден съм,че само след година страната ни ще бъде разпъната на кръст заради прояви с корупцията и липса на осъдителни присъди!

Simo
Simo
30 юли 2021 13:11
Гост

Поздравления за това предложение. Така наистина ще се избегнат действащите неефективни и лоши практики.

Мики
Мики
30 юли 2021 13:10
Гост

Браво! Много добро предложение.

Кики
Кики
31 юли 2021 15:17
Гост

Цялият ЛГБТ прайд е надървен от предложението на любимия на Александър Лилов.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 12:52
Гост

За пореден път отлична работа на проф. Янаки Стоилов.

Стаматова
Стаматова
30 юли 2021 12:30
Гост

Определено това е нелепо!

Кики
Кики
30 юли 2021 13:14
Гост

Нлепи са спецсъдилищата и прокуратури.

113
113
30 юли 2021 23:59
Гост

Е то и ти си Нлеп!

Шиши
Шиши
31 юли 2021 15:19
Гост

Супер са си! Зависи за #КОЙ?

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 20:28
Гост

За магистратите няма съмнение че е глупаво предложение, поднесено по коректен начин за всички

Умнокрасив жълтопаветник
Умнокрасив жълтопаветник
31 юли 2021 15:18
Гост

Турбо си е.

Узунов
Узунов
30 юли 2021 12:30
Гост

Чакаме с нетърпение да видим ще има ли правителство или тия шушумиги ще управляват още 2-3 месеца

Димитриев
Димитриев
30 юли 2021 12:29
Гост

Ще видим ще стане ли това предложение реалност.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 12:29
Гост

Аз не знам какъв е толкова зора да се закрива спец съда и какви са тия вопли, защото бил опорочен от ГЕРБ. Еми махате ГЕРБ, сменяте хората в него и се свършва.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 12:35
Гост

Зора е да потънат делата и В.Б. да се прибере у дома и да си върне позициите.

Умнокрасив жълтопаветник
Умнокрасив жълтопаветник
31 юли 2021 15:21
Гост

Не си прав. А калинките?

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 12:29
Гост

Спец съда трябва да се закрие

Десислава
Десислава
30 юли 2021 12:27
Гост

Определено има логика в желанията

Равиоленска
Равиоленска
30 юли 2021 12:27
Гост

Този за какво се пъне. Ще го сменят скоро

Лазар
Лазар
30 юли 2021 13:16
Гост

Заради това, че явно наистина мисли за народа. А не като предшественика си.

Стани, Лазаре!
Стани, Лазаре!
31 юли 2021 15:24
Гост

Любовникът на Лилов милеел за народа.

Невероятно, но може би … факт.

Предшественик.

Русо гладно нема от Кошаревско!

113
113
31 юли 2021 0:00
Гост

Иска да става конституционен съдия. Зеления чорап от президентството му е обещал да го направи такъв юако успее да закрие спеца!

Тезей
Тезей
30 юли 2021 12:26
Гост

Интересни предложения

Приложна каскетология
Приложна каскетология
31 юли 2021 15:26
Гост

Направо страшни предложения.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 11:54
Гост

Щяло да се ограничат местните зависимости като се създадат специализирани отделения в апелативните райони на страната? Дали?!

Много изкушава стола в Конституционния съд, Янаки! Поздрави на Радев.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 12:01
Гост

Taм сега има няколко такива карикатури, че не знам защо Янаки да не му е по мярка стола, ако и да не подкрепяше закриването на спецовете.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 12:32
Гост

Не съм казал, че не му подхожда стола в КС. Напротив – Янаки Стоилов е много добре подготвен юрист в теоритичната сфера. Но когато един уважаван професор си продаде ценностите, за да изпълнява волята на Румен Радев, за да може да го излъчи от президентската квота (ето я и користната цел), той губи всякаква стойност. Защото проф. Стоилов беше напълно наясно със сигнала на Рашков, че е лишен от всякакви юридическа аргументи. Убеден съм в това. Мога да се съглася с него, че е необходимо да се разпише процедурата по предсрочно освобождаване на тримата големи в съдебната власт, но съм… Покажи целия коментар »

Приложна каскетология
Приложна каскетология
31 юли 2021 15:31
Гост

Любовникът на Лилов не пипна и една калинка от наследството.

Не друго, ама има огромни топки и трудно ги мести „по водите“, както се изразява колегата му от МОСВ.

Но за КС става. За там топки не трябват. Справка Филип Димитров.

123
123
30 юли 2021 11:43
Гост

Как се избягват местните влияния, като във всеки голям град ще има отделения? Те влиянията идват все пак не от съвсем селски дерибеи в Петрич и Оряхово.

Умнокрасив жълтопаветник
Умнокрасив жълтопаветник
31 юли 2021 15:33
Гост

Е точно това е целта на проекта. Да не се избягват!

Не го ли разбираш?