Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционно орязването на бюджета на прокуратурата с 20 млн. лева.

От държавното обвинение съобщиха, че Гешев е изпратил искане до КС за установяване на противоконституционност на чл. 2, ал. 2 от Закона за държавния бюджет за 2022 г.,  с който са определени бюджетите на органите на съдебната власт. В него за прокуратурата са отделени близо 333 млн. лева, което е с 20 млн. лева по-малко от първоначално предвидените средства за текущи разходи за държавното обвинение.

Според главния прокурор това е в противоречие с чл. 117, ал. 3 от Конституциията, който казва, че съдебната власт има самостоятелен бюджет.

„Значителното намаляване на средствата в бюджета на ПРБ и като цяло – в бюджета на съдебната власт, неминуемо ще засегне ефективното упражняване на нейните функции. Недопустимо е по този начин косвено да се цели въздействие спрямо независимостта на органи на съдебната власт и постигане от страна на законодателната власт на цели, различни от конституциоинно установените, с неясни мотиви за реформи и преструктуриране“, аргументира се главният прокурор.

Той предупреди още миналата седмица, че ще сезира КС, като поясни, че намаляването на парите на прокуратурата ще затрудни и оказването на помощ на бягащите от войната в Украйна семейства на магистрати и съдебни служители.

Парламентът гласува по-малкия бюджет на прокуратурата в края на февруари, като предложението беше подкрепено от 114 депутати, 80 бяха „против“, а двама се въздържаха. Въпросните 20 млн. лева бяха прехвърлени на Българската академия на науките (БАН).

В пленарната зала депутатите спориха дали орязването на парите е част от реформата на прокуратурата, или става дума за наказателна акция срещу нея и дали е нарушена Конституцията.

Според Хамид Хамид от ДПС решението е противоконституционно, като цитира шест решения на КС, според които всяко действие, което води до нарушаване на ефективната работа на съдебната система, е основание за противоконституционност.

Крум Зарков от БСП опонира, че съдебният бюджет се изготвя от ВСС и се внася от Министерството на финансите, което дава и свой проект и никога не е приеман бюджетът, изготвен от ВСС. По думите му тази година дори има прецедент, защото за първи път разликата между проекта на съвета и проекта на Министерството на финансите е само от 8 млн. лева. Според него няма проблем и с орязването на парите за прокуратурата, защото те пак са повече, отколкото са били заложените в бюджета за 2021 г.

Депутати от управляващата коалиция добавиха, че според решенията на Конституционния съд бюджетът на съдебната власт е самостоятелен, не може да бъде определян от Министерския съвет, но Народното събрание може да го изменя.

 

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 март 2022 0:17
Гост

Кварталният пак е „блеснал“! Явно на КС ще им се наложи да го ограмотяват 3 ти път! Упорит е и явно ученолюбив, което е добре за него, но зле, късно и скъпо за държавата и данъкоплатците!

jgvougco
jgvougco
15 март 2022 14:27
Гост

Какво точно обжалва Гешев? Бюджетът на съдебната власт е част от РБ, който се приема със закон за бюджета всяка година изключително и само от НС. Той законът ли „обжалва“? Смята, че е противоконституционен? Защо?

Анонимен
Анонимен
15 март 2022 15:37
Гост

Ами ако нямаш отговор на тези въпроси, значи си кръгла юридическа нула и се пита какво търсиш в правен сайт. Да те образовам- не само закона за бюджета се приемат само от НС. Само че НС не е свободно да прави каквото си иска със законите, които гласува- те не трябва да нарушават конституцията. Ако я нарушават, има орган, който да констатира това- КС. Има органи, които могат да сезират КС. Главният прокурор е един от тях. Той е счел, че закона за бюджета, в частта за прокуратурата противоречи на КС и е сезирал КС с искане да установи това.… Покажи целия коментар »

Vigit
Vigit
16 март 2022 8:06
Гост

Тази твоя самоувереност е затрогваща, но безполезна. Утре съдебната власт може да поиска четвърт от бюджета за харчове. Затова НС има стопираща роля. И, напомням, то приема бюджета. България е все още парламентарта република. Не прокурорска монархия.
Приемането на закон ли намираш за нарушение на Конституцията? Какво „правно“ има в подобно съждение? Къде в Конституцията се предоставя право съдебната власт сама да си приема бюджета?

В момента нарушението е, че вече приет, бюджетът не се изпълнява. Пленумът на ВСС трябваше до сега да се размърда, не да се занимава с глупости.

Красимир
Красимир
15 март 2022 14:19
Гост

Този пак се излага публично.

Цветанов
Цветанов
15 март 2022 14:42
Гост

Става смешен вече.

Анонимен
Анонимен
15 март 2022 13:57
Гост

След като му отнеха личната преторианска гвардия брадати мутри, Гешев иска допълнително финансиране, за да може чадърът над Пеевски и останалите престъпници да продължи да функционира безотказно и съответно срещу нарочените да могат да бъдат организирани мутренски акции.

За сведение на "очакващите"
За сведение на "очакващите"
15 март 2022 13:28
Гост

Държавният бюджет е акт на парламента и се приема от НС по К. България е парламентарна република е само и единствено в правомощията на НС е „орязването или не“ на 20 млн. за прокурватурата.

Всичко друго са приказки за наивници, демек на „верващите в прокурватурата и нейния пророк – Гешев“. А за пред публиката и будалите Гешев го играе „институционален защитник“. Да, ама не.

Сийче – кажи им го!

АМИН

Анонимен
Анонимен
15 март 2022 15:41
Гост

Явно си поредния малоумник, който нема грам юридическа грамотност и се нуждае от ограмотяване. Никой не оспорва правомощията на НС да орязва милиони от бюджета не са мо на прокуратурата, а на всеки орган. Това става със закона за бюджета. Но в парламентарната република може ли законодателният орган да гласува каквито закони му хрумне. Изненадааааааааа, не можело било. Имало едно нещо конституция, което НС не може да нарушава със законите си. И имало едно нещо- КС, което следяло за това. И имало едни органи, които имали право да сезират това нещо. Фактът че дебата се свежда до това не дали… Покажи целия коментар »

Как
Как'Сийка
16 март 2022 8:09
Гост

Вместо да обиждаш, издавайки пълната си липса не само на правна, но и на лична култура, вземи се ограмоти чие е правомощието да приема бюджета и как става това.
И да пръскаш злъч, по-добър юрист и човек няма да станеш..

Анонимен
Анонимен
15 март 2022 11:15
Гост

За което е прав – прав е!!

Сийка
Сийка
15 март 2022 11:17
Гост

Крив му е … както винаги.

За протокола
За протокола
15 март 2022 11:07
Гост
Лабров
Лабров
15 март 2022 10:45
Гост

Колко точно мафиота и подкупни министри затвори Гешев с неопровержими доказателства от 2020 до тук? За всеки затворен мафиот или депутат или министър по 5 милиона да се дават на прокоратурата. Ще излезе, че трябва да работят на минус лева.

Анелия
Анелия
15 март 2022 10:44
Гост

Хайде, хайде. На всички е ясно, че имате пари за оперативна работа, а няма да ви стигат парите за ходене по скъпи вилички и моренца в България. И да правите симпозиуми по скъпите хотели в страната. Ще се събирате не в Сандански и Банско и Златните, а в НДК лятото. Какъв ужас.

Чавдар
Чавдар
15 март 2022 14:29
Гост

Къса ми се сърцето.

Марина
Марина
15 март 2022 10:43
Гост

Прави поведение за пред ВСС, да не го махнат.

Малена
Малена
15 март 2022 11:12
Гост

Сутринта пи ли си хапчетата?

Бисер
Бисер
15 март 2022 14:31
Гост

Това надали ще му помогне много.

Темида
Темида
15 март 2022 10:43
Гост

Ама той не се противи, че парите отиват в БАН, а че са им орязани. Смятам, че във времето, в което живеем и съмнителните резултати, които гешевските хора показват е повече от редно да им се вземат 20 милиона.

Сандовал
Сандовал
15 март 2022 10:42
Гост

И какво очаква да се случи? Защо се държи, като Путин. Ако получи тези 20 милиона обратно – цялата страна щше го мрази още повече! Ако Путлер вземе Украйна – цял свят ще го изолира за много дълъг период от време и това е края на Руската федерация

Анонимен
Анонимен
15 март 2022 10:59
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Самосвал
Самосвал
15 март 2022 11:11
Гост

Само дето не разбрах каква е връзката на Путин със сезирането на Гешев за липсващите му 20 млн. === за да арестува руски шпиони?

Да, имам обяснение … жълто паве.

Smirinski
Smirinski
15 март 2022 10:41
Гост

Гешев, защо не си бегаш бе?

Свилен
Свилен
15 март 2022 14:33
Гост

Защото няма грам достойнство.

Велизара
Велизара
15 март 2022 10:40
Гост

За Прокоратурата чета само, че някъде някой я съди, за дето е повдигнала безумни обвинения, които са паднали в съда и сега потърпевшия „престъпника“, според прокуратурата, съди страната ни за обезщетение.
В същото време вчера дадоха по новините за това, че сме изпратили наша технология, която да събира данни от Марс, тя е направена в БАН. В същото време ние сме една от едва трите страни в световен мащаб, които правят храна за космонавтите!

Велизара
Велизара
15 март 2022 10:41
Гост

Подкрепям думите си с линк!
Да не почвам да вадя линкове за „качествената“ работа на Гешев и на прокурорите, които видиш ли нямало да могат да затварят престъпници и така мафията щяла да управлява страната „напълно“. Нагла работа.

https://bntnews.bg/news/balgariya-e-sred-parvite-darzhavi-koito-sazdavat-hrana-za-kosmosa-1103576news.html

Анонимен
Анонимен
15 март 2022 10:36
Гост

Значи аз мисля, че в извънредни времена, като пандемични и военни, държавата в лицето на Парламента, има право да прави бюджета, както му е удобно и както намери за необходимо. Да, в случая 20 милиона не отиват за бежанци или доктори, а за БАН, но това не значи, че не е оправдано да се вземат от нищо неправещата прокоратура и да се пратят на по-смислено място.

Панайот
Панайот
15 март 2022 10:44
Гост

По-добре не мислете! Пандемията замира, държавата не е в състояние на война, има свръхсъбираемост на данъци, по-висока е събираемостта заради инфлацията и т.н. – нямаляването на бюджета не е продиктувано от липса на пари, а от т.нар. „милиционерско заяждане“

Галена
Галена
15 март 2022 10:46
Гост

Оправдайте с какво прокоратурата е заслужила тези пари?

Анонимен
Анонимен
15 март 2022 11:08
Гост

Все едно да те питам как оправдаваш че бюджета на съда е увеличен и не беше орязан. Съда с какво ги е заслужил, оправдай теза? Това е смешно. Ще ти отговоря. Носи се една мантра за липса на присъди по високите етажи на властта. Само че по конституция прокуратурата не се занимава само с това, а с всякаква престъпност. Внесените актове са над сто хиляди, а броят на върнатите дела и оправдателни присъди е около 1 процент, следователно работата е вършена с високо качество. Освен това има законови изисквания за формиране на заплатите, които и преди орязването не се спазваха,… Покажи целия коментар »

Заки
Заки
15 март 2022 14:36
Гост

Гешев да се обоснове.

Анонимен
Анонимен
15 март 2022 11:01
Гост

Само дето при правенето на бюджета времената не бяха военни и следователно орязването няма нищо общо с войната. Иначе говориш глупости. Много е лесно всичко да оправдаеш с войната. Удобно, а? Като са такива времената що на никой друг орган не е намален бюджета, а само на прокуратурата. Айде марш с опорките за времената

Анонимен
Анонимен
15 март 2022 10:35
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
15 март 2022 11:17
Гост

Глупости я, като нямаш аргументи, кво да кажеш друго