Главният прокурор Иван Гешев вероятно ще сезира Конституционния съд за орязания с 20 млн. лева бюджет на държавното обвинение. Той обвърза намаляването на парите с трудности при оказването на помощ на бягащите от войната в Украйна семейства на магистрати и съдебни служители.

Бюджетът на съдебната власт и в частност на прокуратурата беше намален със сума, представляваща 60% от режийните разходи на прокуратурата. Това затруднява да помогнем на семействата на своите приятели в Украйна, въпреки това прокуратурата ще се опита да помогне.

Вероятно ще поставя проблема пред Конституционния съд, защото неосигуряването на достатъчно финансиране на някоя от властите това нарушава демократични принципи като разделението на властите. Задължение на държавата е да осигури нормалното функциониране на прокуратурата“, заяви Гешев преди заседанието на Висшия съдебен съвет днес (виж повече по темата за бюджета тук).

На него беше подкрепено предложението му в почивната база на прокуратурата в Бяла да бъдат настанени семейства на украински магистрати и съдебни служители, които са напуснали страната заради военната инвазия на Русия.

Базата може да приюти до 95 души. Засега разходите ще бъдат за сметка на съдебния бюджет до произнасянето на Министерския съвет на основание чл. 110 от Закона за държавния бюджет за 2022 г. Въпросната разпоредба предвижда, че правителството може да одобрява допълнителни разходи и трансфери по бюджетите на първостепенните разпоредители, какъвто е ВСС, за финансиране на дейности по оказване на незабавна хуманитарна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация, за предоставяне на хуманитарна помощ за Украйна, както и за извършване на разходи за справяне с последствията от военните действия срещу Украйна.

Същевременно ВСС ще поиска от председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, както и от главния прокурор в срок до 14 март да кажат каква е стойността за издръжка на един човек на ден при пълна заетост на учебните и почивните бази, които са им възложени за стопанисване.

Гешев е поискал още една база да бъде предоставена за временно настаняване на бежанци от Украйна. Става дума за комплекса „Чайка“ край Варна, който може да приюти 182 души. Тази база обаче в момента е негодна за използване и заради това ВСС реши да се задейства и бързо да я пусне в експлоатация. Първо ще събере информация за това какво е необходимо да бъде ремонтирано, а после вероятно ще поиска и целево отпускане на средства за ремонт.

Налице е хуманитарна криза в резултат на войната в Украйна. Задължение на българската държава е да реши проблемите на хората, които бягат, но ние не може да седим безучастни“, каза Гешев на заседанието на ВСС.

Той припомни, че преди дни у нас пристигнаха 92 души – семейства на съдебни служители в Украйна (виж тук). И допълни, че главните прокурори на Украйна, Молдова и Румъния са помогнали бягащите от война жени и деца да пристигнат у нас и да бъдат настанени в базата в Бяла.

Бюджетът на съдебната власт беше намален със сериозна цифра – с цел реформиране на прокуратурата. Сега виждаме каква реформа се случва. Как реформираш нещо с намаляване на бюджета. Ние сме длъжни да помогнем с каквото можем, макар и със скромните възможни, които имаме и въпреки че е задължение на държавата да реши проблемите със статута на тези семейства, както направиха Полша и други европейски страни“, каза Гешев.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова на свой ред отговори какво прави държавата. Тя заяви, че вчера на заседанието на МС е решено да се активира директивата за временна закрила, програма за реакция на търсещите закрила по този ред, както и процедурите, по които да стана това. Това означава ускорено включване на украинските граждани, навлизащи у нас, в пазара на труда в Европа, включително и в България, както и ефективната им интеграция в обществото.

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 март 2022 11:09
Гост

Като изключим приказките за това как прокуратурата щяла да помага на бежанците от Украйна, смятам, че наистина трябва да се замисли за жалба до КС. Намаляването на бюджета за режийни разходи на прокуратурата с такъв голям процент представлява пряк икономически натиск на една власт върху друга. От правителството се изхвърлиха с тези 20 милиона, не виждам икономическа обосновка за такова драстично намаление – нито материалната база, нито разходите на прокуратурата са намалели толкова съществено. Преминаването на бюрото за защита към МП не води до намаляване на разходите с 60%, а това е единствената структурна промяна, която се е случила спрямо… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 март 2022 17:14
Гост

„Мислене“ и „Гешев“ в едно изречение никак не се вързват.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
10 март 2022 17:09
Гост

Леле, Гешеф каква “международна“ активност -разви: то не бяха паметници на американски президенти, то не са помощи за украински бежанци, то не са руски шпиони…Абе Гешеф, що просто не разследваш трите прасета – Пеевски, Борисов и Цаца? Щото, тях ги прикриваш, и затова искат да се махаш

Филипова
Филипова
10 март 2022 14:44
Гост

Излага се този човек. Да ползва бежанците и войната за да си иска милионите за чичковците и лелките, които му слъжат вярно. Ако не ги захрани с пари може да го изритат, нали?

БългариноКлети
БългариноКлети
14 март 2022 9:49
Гост

А не мислите ли ,че тия чичковци и лелки изхранват семейства и съкратения бюджет им влияе ?
Не мислите ли,че има една шепа определени хора които му служат а останалите нямат общо?
Каква наглост просто..

Папо
Папо
10 март 2022 14:44
Гост

Той мисли, но с какво мисли?

Дани
Дани
10 март 2022 14:43
Гост

Мислила планината мислила и родила…мишка!

Марионетка
Марионетка
10 март 2022 14:41
Гост

Уви, Гешев си остава марионеткана Бойко Борисов. Играе го опозиционер.

Евилерско
Евилерско
10 март 2022 14:41
Гост

Този не спря да се чуди за какво да се заяде. А дано не ви ги дадат тия пари никога повече ! Нещастници.

Анонимен
Анонимен
10 март 2022 17:21
Гост

Ти като ди много щастлив, що дириш в този сайт?

Зестра
Зестра
10 март 2022 14:40
Гост

Точно това е, не за Украйна, а ви трябват тия 20 милиона, защото имате „почивни бази“. тая глупотевина с почивните бази трябва да се спре според мен. Защото обдуани чичковци, които далеч не са толкова закъсали финансово, почиват за държавни разноски в „почивни бази“. Нали сме против Путин и комунизма, като цяло? Ама тоя социалистически модел с почивната база още не е премахнат. Е как ще се премахне, като си е друго депутати и министри и прокурори да почиват в „почивна база“ за държавни разноски. От какво си почивате първото което е? И дали не го правите така или иначе… Покажи целия коментар »

Темелкова
Темелкова
10 март 2022 14:43
Гост

Нека останат почивните бази на докторите, на хората, които реално правят нещо за народа ни, а изкарват малко пари. Но наистина депутатите да ми ползват почини бази. И да искат държавни пари за ремонтите им… То поне да бяха оправени, а то и това не е съвсем така. Ето – община Монтана, община Видин имат почивни бази (разбирай бунгала) по Шабла. Обаче те са запуснати и се рушат. Направо са, като след бомбардировки. Държавата не им дава пари да си ги стегнат, но не могат и да ги продадат на частни лица, които да ги стопанисват. Задънена улица. Е сещай… Покажи целия коментар »

Екатерина
Екатерина
10 март 2022 14:38
Гост

Има повече файда да се дадат на БАН (не че сме кой знае какви откриватели на кой знае какви благини в технологично и научно естество за света), отколкото на прокоратурата!

Кирил
Кирил
10 март 2022 14:38
Гост

Че то в България има ли пазар на труда?

Николаев
Николаев
10 март 2022 14:39
Гост

Работа има, стига да не те мързи.

Валерия
Валерия
10 март 2022 14:38
Гост

Аз викам сега БАН да хване и да съди прокоратурата, че иска да им присвои едни 20 милиона лева, отпуснати от правителството на БАН.

Киро Тъпото
Киро Тъпото
10 март 2022 19:10
Гост

Ти си викай колкото искаш и на воля, колкото ти глас държи, аз се прибирам да си сипя една ракийка и да обърна внимание на жената…. наздраве!

Пепи
Пепи
10 март 2022 14:37
Гост

Не спря да мрънка за тоя бюджет, ей

Мики
Мики
10 март 2022 14:34
Гост

Пак си намери повод-семействата на приятелите в Украйна.

Пенев
Пенев
10 март 2022 14:33
Гост

То пък една мисъл тече. Не може да я хванеш.

Фики
Фики
10 март 2022 14:33
Гост

Една патица мислила, мислила…

Hari
Hari
10 март 2022 14:32
Гост

Пак търси внимание и прави PR.

Анонимен
Анонимен
10 март 2022 14:29
Гост

СЕЗИРАЙ! РАЗГРОМЯВАЙ ЛЕЛЯ БУЗАНКА от ХАНКО БРАТ