Парламентът оряза с 20 млн. лева парите за текущите разходи на прокуратурата при второ четене на закона за държавния бюджет. В подкрепа на предложението гласуваха 114 депутати, 80 бяха „против“, а двама се въздържаха. Тези 20 млн. лева ще бъдат прехвърлени на Българската академия на науките (БАН).

Дебатът в пленарна зала продължи няколко часа, като започна още снощи. Управляващи и опозиция спориха за това дали с орязването на парите се цели реформа на прокуратурата, или става дума за наказателна акция срещу нея, защото главният прокурор не се харесва на парламентарното мнозинство, дали не се нарушава Конституцията и т.н.

Както при обсъждането в бюджетна комисия, така и в пленарната зала опозицията изложи  аргументите, които вече бяха изтъкнати от прокуратурата и от Висшия съдебен съвет (ВСС), за това до какво ще доведе намаляването на текущите разходи на държавното обвинение – до затруднения при изготвянето на експертизите, че се пречи на разследванията на престъпления, че няма да има пари за ток, вода, гориво и др. режийни, че предложението е в нарушение на Конституцията и трайната практика на Конституционния съд, че се накърнява бюджетната независимост на съдебната власт и др.

Тази фиксация върху главния прокурор и прокуратурата до нищо няма да доведе. Вие искате да накажете главния прокурор, но не го наказвате него и адвокатите, които работят в системата, наказвате всички български граждани, които очакват справедливо правосъдие, защото с намаляването на бюджета, създавате условия то да не функционира нормално“, заяви Хамид Хамид (ДПС).

Той обърна внимание, че има шест решения на Конституционния съд, според които всяко действие, което води до нарушаване на ефективната работа на съдебната система, е основание за противоконституционност. „И с това действие вие създавате всички условия да има седмо решение на Конституционния съд. Препоръчвам на г-жа Ива Митева да не гласува сега, че може да има конфликт на интереси след няколко месеца“, каза още Хамид, имайки предвид спрягането на Митева като потенциален кандидат за конституционен съдия. Депутатът от ДПС призова да се мисли за цялата система и заяви, че движението е прочело всички становища на Венецианската комисия с препоръки за реформа на съдебната система и те са залегнали в техния проект за промени в Конституцията.

Бранимир Балачев (ГЕРБ) на свой ред заяви, че „за да има лош дъх съдебната система и Венецианската комисия и различни други институции на ЕС за говорят лошо за България, причината е в самите нас“. „Непрекъснато изразяваме недоволство от работата на съдебната система, която не е идеална и се нуждае от качествена реформа – и по отношение на съда, и по отношение на прокуратурата. Затова всъщност се твърди, че системата е лоша, че трябва да се реформира, но това не става чрез бюджета. Вече има становище на прокуратурата за намаляването на разходите, което отива пак в Европа. Ще има становище и на ВСС, ето го конфликтът, който отново ще ни даде лош дъх“, каза Балачев.

А по отношение на главния прокурор, той заяви, че такъв в България има от 1947 г. и неговите правомощия не са се променяли. „Главните прокурори в най-новата история – като започнем от Иван Татарчев, който каза, че само Господ е над него, нито Кольо Филчев, нито Борис Велчев, нито Сотир Цацаров, нито Иван Гешев са били обичани прокурори, защото такава е тяхната позиция“, каза Балачев.

Съпартиецът му Александър Ненков също заяви, че има нужда от съдебна реформа, но не по този начин. По думите му предложението за намаляване на бюджета на прокуратурата с 20 млн. лева отстрани изглежда като санкционен режим на управляващите, защото не харесват главния прокурор. Ненков допълни, че по този начин коалицията се опитва да оправдае очакванията на избирателите си, че води епична битка с главния прокурор. „Всичко се прави с една цел – да се овладее една част от съдебната система“, каза още Ненков.

Явор Божанков (БСП) опонира, че е ясно защо се намалява бюджетът на прокуратурата – от една страна заради структурни промени, а от друга – защото Бюрото по защита вече е към Министерството на правосъдието. „Всичко, което казахте, няма общо с бюджета, а с общо възприетото от вас, че е заради Иван Гешев. А стане ли дума за него, в една и съща поредност ГЕРБ, ДПС, а и „Възраждане“ в тръс излизат да го бранят. Първите са чувствителни на тази тема, „Възраждане“ ни изненадаха, че се включиха в този хор. Всички страхове около фигурата на главния прокурор да ги оставим за друг дебат“, призова Божанков.

Хамид Хамид му отговори, че за всички министерства има инфлация, а за прокуратурата – дефлация. „Само за прокуратурата токът е без пари, горивото за колите е без пари. Не наказвайте българските граждани за това“, призова Хамид.

Иван Димитров („Демократична България“) на свой ред призова опозицията да не спекулира с темата и че в проекта не се говори, че ще вземат парите на Иван Гешев. Нито пък има някакви идеи за намаляване на заплатите на прокурорите. „Не говорете, че се пречи на разследването чрез намаляване на бюджета – прокуратурата не разследва, не плаща експертизи, недейте да манипулирате, тя дава указания на разследващите. Експертизите се заплащат от бюджетите на МВР, но не и от бюджета на прокуратурата. Всичко, което говорите, е загуба на време. Ако някой ми каже, че се намаляват заплати на прокурори, няма да имат хартия, мастило или нещо друго – да излезе да го каже и да коригираме. Всичко друго са празни приказки, които говорим вече два месеца“, каза Димитров и призова опозицията да не пречи на реформата, а ако иска – да помогне за осъществяването ѝ.

Александър Несторов (ДПС) използва силни думи като каза, че изпълнителната власт води война със съдебната и заяви: „Долу ръцете от съдебната власт!“.

Председателстващият заседанието Мирослав Иванов („Продължаваме промяната“) му направи забележка за използването на думата „война“ в днешния ден, в който Русия нападна Украйна. Иванов определи като изключително неудачно изказването на Несторов.

Крум Зарков (БСП) отговори на критиките на опозицията, че предложението е в разрез с Конституцията.

Той припомни, че съдебният бюджет се изготвя от ВСС и се внася от Министерството на финансите, което дава и свой проект. Никога до момента не е приеман бюджетът, изготвен от ВСС, каза Зарков. По думите му тази година има прецедент, защото за първи път разликата между проекта на съвета и проекта на Министерството на финансите е само от 8 млн. лева, което е било прието и на първо четене от парламента. Никога досега не е имало толкова малка разлика, подчерта той.

Зарков дали това, че никога не е одобрявано предложението за бюджет на ВСС означава, че финансовото ведомство не дава достатъчно, за да функционира съдебната система нормално.

Той припомни, че преди пет години, когато парламентът е избирал членове на ВСС, всички кандидати в концепциите си са засегнали въпроса за бюджета и са предлагали да се премине към програмно бюджетиране. Пет години по-късно това не се е случило.

Зарков засегна и въпроса за конституционносъобразността на предложението за намаляване на парите на прокуратурата. По думите му то не е в разрез с практиката на КС. „Видях три меродавни решения на Конституционния съд, но нито едно тях не касае казуса, който сега разглеждаме. Приетият на първо четене законопроект ще бъде изменен между първо и второ четене със сума, която никой не може обективно да каже, че ще застраши функционирането на прокуратурата. Дори след намалението на бюджета ѝ, той пак е повече отколкото беше през 2021 г. Убеден съм, че няма основание за противоконституционност“, заяви Крум Зарков.

Той коментира и изказването на Иван Гешев, че орязването на парите ще доведе до тържество на мафията.

Еех, ако можеше 20 млн. лева да спрат тържеството на организираната престъпност. А то расте през годините така, както расте и бюджетът на прокуратурата. В продължение на години имаше абсолютно фаворизиране на прокуратурата. Не се сещам тя да е поискала нещо, което да не е дадено“, заяви Зарков.

Йордан Цонев (ДПС) се съгласи, че безспорно съдебната система има нужда от реформа – не само прокуратурата, но и съдът, защото гражданите и чуждестранните инвеститори не са доволни от работата му.

Цонев допълни, че от 2016-2017 г. в България има институционална криза, която започнала с противоречие между изпълнителната власт и президентската институция, а липсата на диалог между институциите е довела до тежки поражения на стабилността в страната.

С бюджета виждаме наказателна операция на изпълнителната власт срещу част от съдебната. Нямаше да е така, ако проектът за бюджет на МС беше минус тези 20 млн. лв. Но тук го правим демонстративно – чрез депутати махаме 20 млн. от бюджета на една от частите на съдебната система. Реформите искат подход, консенсус и институционален диалог, а не противопоставяне. Никаква реформа в съдебната система не може да се осъществи, ако всички части от нея не участват“, каза Цонев.

Всъщност се оказа, че в самата управляваща коалиция не са единодушни по въпроса дали с орязването на 20 млн. лева се цели реформа в държавното обвинение.

Според Крум Зарков това не е така. Той заяви, че опозицията е права за това, че правосъдна реформа не се прави по този начин и това не е реформа. Тези 20 млн. лева по-малко сами по себе си няма да попречат на прокуратурата да работи, дори и да не бъдат орязани, прокуратурата няма да заработи и по-добре, стана ясно от думите му. Според Зарков правосъдната реформа предстои – с промени в законодателството и с избора на нови състави на ВСС и Инспектората към него.

Христо Иванов (ДБ) обаче не се съгласи с него. По думите му резултатите от дейността на прокуратурата са неудовлетворителни и обществото плаща огромна цена за това, че държавното обвинение не си върши работата по определени престъпления. Като пример посочи корупцията по високите етажи на властта. Там резултати няма и цената за липсата е огромна и се плаща от обществото, каза Иванов.

Днес сме в променена ситуация и на фона на това, че наистина става дума за война, която не е между Русия и Украйна – един диктатор се опитва с всички средства да ревизира следвоенния ред. Пред лицето на тази заплаха трябва на ново ниво да консолидираме държавността. Корупцията и липсата на отговор на корупционните престъпления са един от порталите, през които враждебното влияние на кремълския режим ще влиза в България, както е правил досега. Ако не затворим този портал, това ще е още една форма на уязвимост за нас. Средата за сигурност е променена радикално“, каза Иванов.

Той заяви, че прокуратурата има „империя от почивни станции“ и ако се реорганизира тази дейност, ще бъдат спестени много пари.

Красимир Вълчев (ГЕРБ) поиска да разбере дали ще има промени в Закона за съдебната власт, с които да се премахне автоматичната актуализация на заплатите в съдебната власт. Въпросът му беше отправен към министъра на правосъдието Надежда Йорданова, която беше в пленарната зала.

Правосъдният министър отговори, че не се предвиждат разпоредби за промяна на начина на формиране на заплатите на съдиите, прокурорите и следователите. По думите ѝ в случая няма противопоставяне на институциите, а проблемът е в това, че няма реално програмно бюджетиране, включително в съдебната система. „Надявам се да имаме напредък при следващ бюджет и да знаем колко точно е необходимостта на съдебната система, за да работи ефективно“, каза Йорданова.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ивайла
Ивайла
13 март 2022 22:07
Гост

Сега какво става май няма да има пари за облекло

Спрете парите за дрехи!
Спрете парите за дрехи!
24 февруари 2022 16:56
Гост

Пари за дрехи през 2021г-3000 лв за 15 000 инсталирани-администрация и магистрати. Това са 45 млн лева.

Тези 45 мбн лв да не се дават тази година! Тези пари са нужни за армията, например. С 45 млн лв могат да се купят няколко танка! В днешно време отбраната е приоритет, а не раздаването на безотчетни пари, които не отиват за дрехи-не се искат фактури!

Ивайла
Ивайла
13 март 2022 22:08
Гост

От къде на къде

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 15:43
Гост

Как точно пък ще го ощетят?! Нямало да има пари за експертизи..Божееее
Що да не би сега да ги правите бързо и да си вършите качествено работата?
Всяка седмица в страната има убити, пребити, ограбени хора. Да не споменаваме колко от случаите не са публични.
Заплатите са твърде високи в сектора, а ефиктивност нулева.
Проблемът е, че ги е страх, че няма да има бонуси всеки месец, 13-14-та заплата и допълнителни възнаграждения.
Тук има спешна нужда от реформа!!!!

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 13:54
Гост

Добра новина, но сумата е недостатъчна. да вземат още 400-500 млн, ипарите да отидат за ковид отделенията, онкодиспансерите и армията, предвид международната ситуация
Съдебната власт прекрасно може да се оправи с до 300 млн лв, и това е много, при орязване на противоконституционните привилегии.

123
123
24 февруари 2022 19:55
Гост

Пийте ги тези хапчета бе!!

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 13:53
Гост

Заглавието е невярно и подвеждащо. Парламента отряза 20 млн.лв. от бюджета на съдебната власт. Първостепенен разпоредител с бюджет е ВСС. Та същия ВСС може да си преразпределя бюджета между второстепенните разпоредители, един от които е прокуратурата.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
24 февруари 2022 13:13
Гост

Гешев да си стяга куфарите, заедно с разните мошеници около него

Панайот
Панайот
24 февруари 2022 11:55
Гост

Пи-Ар акция на управляващото мнозинство, която ще падне в КС

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 11:48
Гост

А, познайте кои са били против?

Мики
Мики
24 февруари 2022 11:48
Гост

Българската академия на науките има наистина нужда от тези пари.

Кики
Кики
24 февруари 2022 19:56
Гост

Българската академия на науките НЯМА нужда от тези пари

Кирчо
Кирчо
24 февруари 2022 11:45
Гост

То пък и на БАН толкова ще са им от позла. Те няма да ги дават за заплати.

Лозан
Лозан
24 февруари 2022 11:49
Гост

Няма значение. Все ще са им от полза.

Николаева
Николаева
24 февруари 2022 11:44
Гост

Заслужават си да им вземат тези пари

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2022 11:44
Гост

Сериозно се притеснявам от психичното състояние от днес на двама души в страната – Костя Копейкин и оргазмите му за атаките на Русия, както и за Гешев и драмата, че им вземат цели 20 милиона.

Ангелов
Ангелов
24 февруари 2022 11:43
Гост

Гешев се тресе от нерви вероятно.

Краси
Краси
24 февруари 2022 11:50
Гост

Ще му мине.

Велизара
Велизара
24 февруари 2022 11:43
Гост

Всеки днес пищи, че парите не му стигат. Нелепо е.

Симо
Симо
24 февруари 2022 11:51
Гост

Кое е нелепото? Че цените скачат, а заплати никой не вдига.

Биши
Биши
24 февруари 2022 11:43
Гост

Прокоратурата не може с месеци да разбере виновен ли е убиеца на Милен Цветков или не. За какво са им тия 20 милиона?

Гери
Гери
24 февруари 2022 11:52
Гост

Много добре разбират. Ама се правят, че не знаят.

Аз от Марс
Аз от Марс
24 февруари 2022 12:23
Гост

Това дело отдавна е в съда с обвинители акт срещу водача. Вие не сте ли разбрали или …???

Dani
Dani
24 февруари 2022 11:42
Гост

Очаквано и правилно. Но на фона на събитията от днес – това не е сериозно и важно.

Давидков
Давидков
24 февруари 2022 11:41
Гост

Ами те и с тях не правят нищо

Младши прокурори
Младши прокурори
24 февруари 2022 11:38
Гост

Да вземат от бюджета на адвокатурата. Погледнете им лъскавите софийски кантори, да не мислите, че са украсени само от хонорарите.

Владко
Владко
24 февруари 2022 11:42
Гост

Е те да не мислите, че прокурорите ги ползват тези пари само за „разследвания и експертизи“? Правят се пътувания и почивки по курорти, харчат се за гориво за служебни коли, с които вероятно се ходи в Гърция на море… какво ли още не. Затова и пищят така, защото сега ще трябва да си плащат сами. А никой с пари не обича да остава без такива.

Младши прокурор
Младши прокурор
24 февруари 2022 11:52
Гост

А аз какво да направя като съм принуден да деля един кабинет с моя наставник?! И то не много подреден, лъскав и самостоятелн като на адвокатчетата?!

Селски прокурор
Селски прокурор
24 февруари 2022 14:27
Гост

Колега, аз съм в Териториално отделение и всеки е със собствен кабинет, има и свободен. Тъй че ако не искаш непременно да си в София, заповядай при нас.