Народното събрание днес едва събра кворум, за да приеме окончателно изменения в закона за мерките заради епидемията от COVID-19. Те се очакват от цялата правна общност, тъй като с тях се въвеждат няколко възможности за ограничаване на разпространението на вируса, вместо да бъде обявена съдебна ваканция, каквато идея се обсъждаше първоначално.

Както „Лекс“ писа, в закона влезе разпоредба, която дава право на председателите на съдилища еднократно за определен период от не повече от 14 дни да разпоредят да не се провеждат открити заседания, а насрочените да бъдат отсрочени.

Това става с нова ал. 3 на чл. 6а от закона за мерките. Окончателната ѝ редакция гласи: „По време на извънредната епидемична обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на участниците в производствата и делата, както и на съдиите, прокурорите, следователите и служителите в съответната администрация. При усложняване на епидемичната обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт може да създадат организация за отсрочване на насрочените производства и дела за нови дати. Административните ръководители на органите на съдебната власт може еднократно за определен период от време, но не по-дълъг от 14 дни, да разпоредят да не се провеждат открити съдебни заседания и насрочените за този период съдебни заседания да бъдат отсрочени“.

Освен това в чл. 6а от закона се предвиди, че по време на извънредната епидемична обстановка всички съобщения и книжа се връчват на посочения от страната електронен адрес. В този случай връчването се смята извършено от деня на изпращане на потвърждение за получаване на съобщението. Ако потвърждение не бъде извършено в тридневен срок от изпращане на съобщението, връчването се извършва по общия ред“, предвижда приетата днес разпоредба.

Беше регламентирана и възможност за отлагане на делото поради поставяне на страна или адвокат под карантина. Формулировката, която влезе в закона за мерките, е следната: „По време на извънредната епидемична обстановка съдът може да отложи делото, ако поради болнично лечение, поставяне под задължителна карантина, изолация или прилагане на принудителни административни мерки по Закона за здравето във връзка със заболяването СОVID-19, страната или нейният представител не може да се яви в съдебно заседание, като в срок до 7 дни от отпадане на причината страната или нейният представител представи съответни доказателства.“

Всички тези разпоредби бяха приети без каквато и да е дискусия от Народното събрание.

Отложиха събранията на нотариусите и ЧСИ догодина, но не и на 14 000 адвокати

Изненадващо депутатите се отказаха от предложението за отлагане с три месеца на общите събрания на адвокатите – тези по колегии и това на всички от страната, с три месеца през 2021 г.

Беше прието само, че събранията на другите две гилдии – нотариуси и частни съдебни изпълнители, няма да се провеждат през януари и февруари, когато се очаква епидемичната обстановка да е много тежка, а три месеца по-късно.

Така излиза, че всъщност най-многобройната гилдия, наброяваща над 14 000 души, ще трябва да се събира първо по колегии в края на януари 2021 г., а после и на Общо събрание на адвокатите от страната (ОСАС) в последния уикенд на февруари.

От парламентарната трибуна Красимир Ципов от ГЕРБ обясни, че причина за промяната в последния момент е, че само председателите на камарите на нотариуси и ЧСИ са дали официално съгласие колегите им да не се събират през тези месеци, а такова не е получено от адвокатурата.

Ципов посочи, че още преди да се внесат промените в закона неформално е имало искания от трите гилдии за отлагане на общите им събрания през 2021 г. „Внесохме това предложение, но с настояване да получим становища в подкрепа на това направено от тях неформално искане. Тъй като такива дойдоха от камарите на нотариусите и на ЧСИ, но до внасянето на доклада не беше дошло от Висшия адвокатски съвет, ще си позволя да направя редакционна поправка. Считаме за необходимо да получим становището на ВАдС и заявяваме, че разбираме, че съществува проблем и готовност, ако бъдем сезирани, да нанесем корекция в закона“, каза той.

Ако заради усложняване на епидемичната обстановка колегии в различни градове решат, че няма да провеждат събрания през януари 2021 г., на ОСАС през февруари 2021 г., което ще избира нови ръководни органи на адвокатурата, ще участват делегатите, които бяха излъчени миналата година (чл. 112, ал. 5 от Закона за адвокатурата предвижда: „Делегатите, избрани за общото събрание, запазват мандата си до следващото общо събрание“).

От Софийския адвокатски съвет (САС) изпратиха своя позиция до ВАдС, в която заявяват, че са категорично против такива законодателни промени и настояват адвокатурата сама да реши този въпрс, като се съобрази с актуалната епидемична обстановка през януари.

„Смятаме, че това предвидено законодателно решение представлява по същество недопустимо вмешателство на държавата в дейността на органите на единствената конституционно закрепена свободна професия“, пишат в позицията си софийските адвокати и се надяват тя да бъде подкрепена от ВАдС (пълния текст, виж тук).

С измененията в закона депутатите регламентираха, че работник , който е „близък контактен по смисъла на акт на орган по чл. 61 от Закона за здравето на потвърден случай на СОVID-19, преминава към работа от разстояние или надомна работа„, ако работата позволява това. Работата от вкъщи ще е за определения в акта срок, а служителят ще е задължен писмено да декларира пред работодателя си, „настъпилото обстоятелство“.

Удължена беше и валидността на изтичащите до 31 януари 2021 г. документи за самоличност.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Advokat
Advokat
06 ноември 2020 21:21
Гост

Сега се разбра кое ръководство мисли за себе си и кое мисли за хората си. Адвокатите продадоха живота и здравето на колегите си за някакви фалшиви ценности. А това, че ще се заразят не им пука, властта е важна. Ама тя болестта не подбира, а винаги намира-днеска Негенцова, а утре Данов, като са толкова ербап.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 21:28
Гост

Никакъв адвокат не си ти. Адвокатите са мислещи хора, ти си обикновен ковидиот, или трол (второто е по-добре). От какво ще се заразят адвокатите, от сезонния грип в няколкото му разновидности, или от короната? Това да не ти е съдебната система, където всеки без пари може да се напише с един сопол „ковид-19“ и да излезе в платена карантина?

Джони
Джони
06 ноември 2020 19:28
Гост

Откакто бюджета на съдебната власт плаща евтините PCR тестове, които пляскат ковид на всеки сопол, много нещо се изпоразболя по съдилищата.

Парис
Парис
06 ноември 2020 17:37
Гост

Предстои затваряне на софийските съдилища , защото има доста болни . Да , тъпо е , че е уредено това да става „еднократно“, но нали знаете – всичко е предпоследно . Ще разрешат и нови 14 дни . И на мен не ми харесва , но това е положението ….Ако продължат да умират съдии и съдебни служители нищо чудно срещу председателите на съдилища да почнат дела . На тяхно място и аз бих издал заповед …..

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 19:16
Гост

Според твоята теза, постоянно умират съдии и служебни служители. Айде стига истерия.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 19:17
Гост

„съдии и служебни служители“, поправям се.

съдия
съдия
06 ноември 2020 13:12
Гост

Да разбирам ли, че дори да са с доказан КОВИД, съдиите ще продължат да разглеждат дела в открити заседания? Има НЯКОЛКО съдилища с голям брой доказано заразени. Законодателят сякаш не осъзна, че приема предпазна мярка НЕ за съдиите, а ЗА СТРАНИТЕ ПО ДЕЛАТА.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 21:11
Гост

Как го доказвате ковида, г-н Председател, с ПСР тестове, които реагират на всяка кихавица с щампата „ковид-19“ ли? IИ то платени не от джоба, а от бюджета? Сигурно е пак в интерес на страните да се обяви платен отпуск под формата на съдебна ваканция и да си чакат решенията още няколко месеца.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 12:34
Гост

Абе хора, съдиите и служителите работят непрекъснато. Вярно е, че хората виждат само публичните заседания. Аз работя много повече в останалото време, което никой не вижда. Ами служителите защо ги забравяте. Деловодиетлите не влизат в зала, но пък през тях мананава целия поток от дела, книжа. Да не говорим, че по цял ден граждани и адвокати са при тях. Аз до края на годината имам три заседания. Предпочитам да не ги отлагам, но всички тези драми и истерии със заседанията са абсурдни. Скоро в СГС например няма да има съдии и служители, които да обработват или да се произнасят по… Покажи целия коментар »

Гост
Гост
06 ноември 2020 14:15
Гост

Адвокатите са често при деловодителите поради тъпата електронна система на ВСС и ограничения достъп за справки независимо от необходимостта от парола и идентификация. Тъпо е при положение, че на адвоката са предоставени необходимите лични данни той да не може да направи справка, да не говорим по отношение на качваните съдебни актове, било и със заличени данни на страните, Да не си мислите, че адвокатите много искат да ходят с съда и те имат инстинкт за самосъхранение и за съжаление не са безсмъртни.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 11:33
Гост

Милите адвокати, дано се кротнат малко. От 2 часа минавам доклад и всичкия свързан с разноски за адвокатското възнаграждение. Щото най-важното като решаваш делото е 1) да качиш акта в системата; 2) да смяташ разноски и да изследваш в детайли регистриран ли е адвокатът по ЗДДС и кога точно му е хрумнало да си представи доказателствата, че му е платено по банкова сметка.

Анонимен 2
Анонимен 2
06 ноември 2020 12:34
Гост

Ей палячо анонимен, никаква работа нямаш да изследваш регистриран ли е или не, особено ако няма възражение. Да, ще качваш актовете. Да, ще го правиш без да мрънкаш. Взеш 2,5+ лева и нямаш право въобще да се обясняваш и да мрънкаш. Некадърник мързелив.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 13:56
Гост

Викаш, едни 20% да му начисли на честна дума? Ех че сте сладури адвокатите…

???
???
06 ноември 2020 15:25
Гост

Рядко глупав коментар от съдия … Ама то вярно, че и при тях се нароиха маса некадърници и мързеливци …
Адвокатският хонорар ли ти е проблема бре смешник???
Ами част от работата ти е да сметнеш и него, така че няма какво да мрънкаш, ами свърши това, за което си подал документи.
Ако не ти харесва, напускай и ела при нас на свободния пазар, да разбереш каква е действителността извън удобния кабинет.
П.п. то и аз винаги изчислявам след вас, как сте разпределили разноските, че ти е бедна фантазията на какви глупости съм се нагледал в решенията ви…

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 19:59
Гост

Да, на съдиите големия проблем са адвокатските хонорари. Ставайте адвокати, свободен пазар.. ама е проблем да нямате заплатка, нали?

ххххххх
ххххххх
06 ноември 2020 11:28
Гост

Пореденпопулистки лобиски закон! Докога? Що? Цяла България работи – хайде на работа всички и стига глупости!

Тихомир
Тихомир
06 ноември 2020 11:02
Гост

Разгеле! Хората от кога си имат електронно връчване на документи.

Тити
Тити
06 ноември 2020 11:01
Гост

Пандемията ни научи да сме по-практични.

Киро
Киро
06 ноември 2020 11:01
Гост

Народното събрание днес едва събра кворум. Тези не си ли оправят приоритетите?

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 10:52
Гост

Браво! Това са съвсем логични мерки за превенция.

Manoleva
Manoleva
06 ноември 2020 10:26
Гост

Аз да ви кажа ми е страшно готино да си седя у дома. Работя си, не ме тиркат да се влача по 1 час в посока до офиса, ставам и сядам на компютъра. Когато искам си отивам в кухнята и си правя хубав обяд, а не давам пари за готвено със съмнително качество. Записах се на курсове, които мога спокойно да гледам онлайн, а не се налага след работа да трябва да ходя до другия край на града за да слушам лекция от 2-3 часа.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 10:29
Гост

Радваме се, ама при нас няма как да стане това, защото не можем да работим от къщи с ЕИСС. Гарантирано присъствие, благодарение на ВСС и Информационно обслужване, които сътвориха такова чудо на техническата мисъл в 21 век 🙂

Стефка Хр.
Стефка Хр.
06 ноември 2020 10:25
Гост

Докато не се застави народа да спазва мерките ще се правят такива чупки и ще се чудят как да измислят начини хем да се работи, хем да не се заразяваме уж

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 10:25
Гост

И понеже му е дадено правото да го направи еднократно, познайте дали някой ще посмее да го направи някога…откъде да знае, че след два месеца примерно няма да стане по-лошо? Голяма тъпня, ама голяма… Когато се опитваш да угодиш на всички, накрая правиш едно нищо. Така не се взимат мерки.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 10:57
Гост

Е, не може да се угоди на всички.Все ще има някой ощетен.

Опенхов
Опенхов
06 ноември 2020 10:21
Гост

Решението не е лошо, но уви това са кръпки. Няма цялостна политика как могат да се случват нещата. Знае се, че трябва да се пазим и да носим маски и това е.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 10:23
Гост

Е ти какво очакваш и разбираш под „цялостна политика“? Виж, че само маски трябва да се носят и да се спазва дистанция и да се ограничат ненужните излизания по кръчми и ресторанти без някакъв повод, като кръщене, сватба или рожден ден. Обаче и това не го прави масовия българин. Да не казвам, че на практика при примерно 10 000 заразени за седмица, то контактните и евентуално оставащи под карантина за 10 дни са поне 50 000. Е някой смятате ли, че следи тия около 50 000 дали си седят у дома, като нямат симптоми, а и са отрицателни? Никой не… Покажи целия коментар »

Стефка Хр.
Стефка Хр.
06 ноември 2020 10:24
Гост

Да, аз съм чувал за хора, които са били контактни, но не седят в изолация. А да не говорим, че има и такива, които са заразени и имат и симптоми, но по-леки и пак на 5тия ден отиват да си хвърлят боклука или да си погледнат нещо от колата. Ами нали до там трябва да минат през входа на блока си, да пипат разни неща… какво да говорим?

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 21:33
Гост

Защото са хванали сезонни грипове, а не корона. Няма какво да говориш, не раздувай истерия.

Филипа
Филипа
06 ноември 2020 10:21
Гост

Аз друго се чудя. Как не можаха да седнат и тия решения и гласувания да ги направят през Юли примерно? Нищо не им пречеше, щеше да се влезе във втората вълна с нарисуван план и да е далеч по-спокойно. Сега на юруш

Pedro
Pedro
06 ноември 2020 10:20
Гост

Ами да се надяваме, че ще се налага по-рядко да се отлагат дела

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 10:19
Гост

Приетите мерки са нещо като нищо. Честито!

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 10:58
Гост

Замазване на положение. Това не ми се струва да е адекватно решение.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 10:19
Гост

Ами според мен може и повече от 14 дни да се сложат, като срок на отлагане, но лошото е, че ще се проточат много делата

Димитрова
Димитрова
06 ноември 2020 10:20
Гост

Хахаха, за разлика от сега, когато съдебната ни система е светкавична във вземането на свойте решения

Бързи и яростни
Бързи и яростни
06 ноември 2020 10:59
Гост

А, те сега нали хич не се проточват. 🙂

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 10:19
Гост

Тя само карантината е 14 дни.