Председателите на съдилища да могат еднократно за определен период от не повече от 14 дни да разпоредят да не се провеждат открити заседания, а насрочените да бъдат отсрочени.

Това записа комисията по вътрешна сигурност в закона за мерките заради пандемията от COVID-19, изменения в който разглежда на второ четене. Правилото заменя първоначалното предложение на депутатите от ГЕРБ (повече за него виж тук), което гласеше: „При усложняване на епидемичната обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт може да създадат организация за отсрочване на насрочените производства и дела за нови дати не по-късно от 30 дни“.

Освен това в чл. 6а от закона се предвиди, че по време на извънредната епидемична обстановка всички съобщения и книжа се връчват на посочения от страната електронен адрес. Като депутатите записаха и следното правило: „В този случай връчването се счита извършено от деня на изпращане на потвърждение за получаване на съобщението. Ако потвърждение не бъде извършено в 3-дневен срок от изпращане на съобщението, връчването се извършва по общия ред“.

Всички тези изменения бяха направени по настояване на члена на Висшия адвокатски съвет Валя Гигова, която участва в заседанието на комисията, за да защити пред депутатите предложените от адвокатурата мерки, вместо въвеждането на съдебна ваканция (повече за тях виж тук).

Друго от предложенията на ВАдС също беше прието от комисията, но с редакции. Адвокатурата настоява да се въведе задължение за съда да отлага делото, ако страна или неин представител са болни от коронавирус или под карантина. Красимир Ципов от ГЕРБ, който председателстваше заседанието, обаче каза, че има резерви да се предвижда задължително отлагане. Затова в закона беше записано: „По време на извънредната епидемична обстановка съдът може да отложи делото, ако поради болнично лечение, поставяне под задължителна карантина, изолация или поради действието на принудителни административни мерки, наложени по реда на Закона за здравето във връзка със заболяването Covid-19, страната или нейният представител не могат да се явят в съдебно заседание.

Беше въведено обаче изрично условие – в срок от  7 дни от отпадане на причината, поради която не са успели да се явят на заседание, страната и адвокатът ѝ да представят доказателства за невъзможността си да го направят.

 Освен това комисията върна действието на първите две алинеи на чл. 6а, които действаха докато имаше обявено извънредно положение и два месеца след отмяната му. Едната разпоредба е тази, която регламентира провеждането на съдебни заседания чрез видеоконферентна връзка.  Като сега по настояване на адвокатурата изрично беше направена препратка към процесуалните закони по отношение на съхраняването на записите от заседанията, проведени чрез видеоконференция. Именно днес окончателно парламентът прие изменения в ГПК, АПК и НПК, с които се регламентира, че той се пази до края на делото.

Въпреки настояванията и разясненията на адвокат Гигова за полезността от въвеждането на такава мярка, комисията не прие идеята на ВАдС, по време на извънредна епидемична обстановка по граждански и административни дела съдът да не е нужно да провежда открито заседание, когато с размяната на книжата са представени всички доказателства и изслушване на страните не е необходимо.

Комисията одобри и предложеното от депутати от ГЕРБ отлагане с три месеца на общите събрания на адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнител, които ще се проведат през 2021 г. Така вместо в края на януари и февруари, те ще бъдат съответно през последните уикенди на април и май.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ххх
ххх
06 ноември 2020 9:20
Гост

Всички адвокати, които настояваха за открити с.з. – задължително в залата. Ако искат в скафандри!

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 20:22
Гост

Тролче, то няма и как да мине ОСЗ без адвоката. Страните затова си упълномощават адвокат.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2020 22:52
Гост

Предвидените “мерки” не държат сметка, че съдиите и служителите са хора, които не са ваксинирани срещу вируса, както и че съдебните сгради са идеална среда за бързото и сигурно разпространение. Лавината от болни набира скорост, пък вие по-добре търсете кой да гледа делата. Единственото разумно предложение за разглежнане на дела без публично заседание естествено не е прието.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 9:24
Гост

Ще ги питаме адвокатите какво ще си правят с лобито, когато РЗИ почне да затваря съдилищата. И какво ще ядат тогава. Иначе когато шиканират дела с години няма проблеми, това не е отказ от правосъдие, нищо, че нещастните им клиенти побеляват докато се стигне до решение, но когато трябва да се вземе мярка за месец и половина в името И на тяхното здраве – неееееее, как, ще протестират…

Анонимна
Анонимна
06 ноември 2020 14:46
Гост

От къде изкарахте тази злоба към адвокатите? Не си мислете, че адвокатите си умират да протакат дела и че клиентите им са нещастни. Ако това беше вярно, досега Авокатурата нямаше да я има! Точно обратното!А и по гражданските дела , протакане на дела не може да се случи лесно. Ако има точещи се във времето дела, не винете за всичко адвоката! Хайде, малко уважение към адвокатите, че рано или късно всеки опира до тях!

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 20:24
Гост

Да, престарелите чичковци и лелки в съдилищата, въпреки съдебните си рангове, първо си треперят за заплатата, после за пенсията, а накрая си мисля, че са страхотни адвокати с пенсия. Докато не се сблъскат с бившите си колеги.

Мирослав Стойков
Мирослав Стойков
12 февруари 2022 14:13
Гост

С принципа на публичност какво става? Ако заседанието е без присъствие на страните , то не е открито , а закрито и процесът е проведен при съществени процесуални нарушения…Това е право и съд , не е симеоновски буламач.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2020 17:27
Гост

А тия решения не можаха ли да се вземат през лятото и сега да няма такива драми

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2020 17:26
Гост

Дали някога ще се оправим след тая пандемия

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2020 17:26
Гост

Шашава работа с тоя Ковид бе….

Фен
Фен
05 ноември 2020 17:26
Гост

Валя Гигова е пич!

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2020 17:27
Гост

Фенче, сигурно си адвокат, защото Гигова много добре излобира във ваша полза, че да имате хонорари през зимата и да не умрете от глад.

Гецата
Гецата
05 ноември 2020 17:29
Гост

Ами нека и съдиите да излобират съдебна ваканция.

Adv
Adv
06 ноември 2020 7:06
Гост

Ами да, добре излобира. Докаро съдиите сте на твърда заплата, която както става ясно от медиите, ще се увеличи отново, ние разчитаме на работа и ако не работим няма пари! По време на короната през пролетта къде работили, къде не – си взимахте заплатите, а нас никой не ни пита с какво следваше да живеем и имаме лис средства да плащаме наеми, сметки, осигуровки и т.н. Стига вече завис срещу адвокатите. Отдавна не изкарваме такива средтсва, да не кажа, че голяма част от масовите адвокати едвам свързват вече двата края. Никъде по света адвокатите не са толкова принизени, както в… Покажи целия коментар »

Опенхов
Опенхов
05 ноември 2020 17:26
Гост

Харесвам, когато има консенсуси

Тодор Р
Тодор Р
05 ноември 2020 17:25
Гост

БЕ срока малко ми куца, но да кажем, че е ОК

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2020 17:25
Гост

Е толкова време е карантината – 14 дни. Защо не го направиха поне 20. Като има заразен и не може да отиде да чакаме да падне мандалото на 14тия ден и веднага да тича към съда

Петко 2
Петко 2
05 ноември 2020 18:44
Гост

Карантината е 40 дни. Защото е карантина.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2020 17:24
Гост

Абе то добре, ама не се знае след време дали няма да се наложи пак да се отлагат, този път за повече време

Наблюдател
Наблюдател
05 ноември 2020 17:24
Гост

Адвокатурата да спи спокойно, особено пловдивската

Авигел
Авигел
05 ноември 2020 17:24
Гост

Добре е, че няма да се отменят за неограничено време. Все пак някакъв срок е даден

Nikolov
Nikolov
05 ноември 2020 17:23
Гост

Ряазумен срок

Пич
Пич
05 ноември 2020 17:23
Гост

Струва ми се разумно отлагането да е с 14 дни, колкото е карантината.

Fitz
Fitz
05 ноември 2020 17:25
Гост

Глупости! Това работи само ако всички в един съд се разболеят едновременно и едновременно им изтече карантината, което е невъзможно.