Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на външните работи Даниел Митов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 25 000 лева за моралните вреди от воденото срещу него дело във връзка със самолетните билети на министерството.

Митов беше външен министър във второто правителство на ГЕРБ, но тогава беше представител на „Реформаторския блок“. Той и заместникът му в министерството Христо Ангеличин бяха обвинени в безстопанственост, защото през 2016 г. Министерството на външните работи (МВнР) не обявило обществена поръчка, а сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорската фирма „Юнайтед Травъл Ейджънси“, с която редовен договор имало само МЗХ. Фирмата осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания. Обвиненията бяха заради това, че МВнР изплатило на дружеството близо 500 000 лева, без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. След това фирмата върна парите, но тезата на прокуратурата беше, че има престъпление, защото случаят е като кражба на портмоне, след която извършителят е заловен и е върнал парите.

Първоначално Митов беше обвинен в безстопанственост, след това в престъпление по служба, а накрая обвинението беше изменено в злоупотреба с доверие.

Делото приключи за две години, като двамата бяха окончателно оправдани през пролетта на 2020 г. Подсъдимият с Митов Христо Ангеличин обаче беше осъден първоначално от закрития вече спецсъд на 4 години затвор, защото имал задължение да контролира сключването на договора за пътуванията в министерството, както и споразумението със МЗХ.

На втора апелативният спецсъд оправда и двамата, но делото стигна до ВКС след протест на прокуратурата. Обвинителят от Върховната касационна прокуратура обаче не поддържаше протеста, като заяви, че става въпрос за неизпълнени задължения по сключен договор между земеделското министерство и фирмата, осигуряваща самолетните билети, към който МВнР само се е присъединило.

ВКС реши, че Митов правилно е оправдан от втората инстанция, защото деянието му е несъставомерно. Според върховните съдии бившият външен министър изобщо не може да носи отговорност за злоупотреба с доверие по чл. 217 от НК, както беше изменено обвинението му пред първата инстанция, а само по обвинение за престъпление по служба. В решението си те обясниха, че при злоупотребата с доверие е изключено ощетяване на министерството чрез бездействие, а Митов беше обвинен, че не обявил навреме обществена поръчка, за да сключи министерството свой договор, а ползвал този на МЗХ. Освен това, при злоупотребата с доверие трябва да има и пряк умисъл, обясни ВКС.

Бившият министър се закани още тогава да съди прокуратурата, но едва тази година е завел в Софийския градски съд (СГС) иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като претендира 100 000 лева за моралните вреди от незаконното обвинение и още 10 200 лева, които е платил за адвокатски хонорари. Заради това дело Христо Ангеличин вече осъди прокуратурата на две инстанции да му плати обезщетение от 20 000 лева.

Показания пред СГС са дали близки на Митов, които са свидетелствали, че е изпаднал в тежка депресия по време на делото, споделял, че изобщо не очаквал да му бъде търсена наказателна отговорност за безстопанственост при разходване на публични средства. През първите няколко месеца изобщо не излизал от дома си, избягвал контакти дори с най-близките си приятели, защото му било трудно да ги гледа в очите и не знаел дали вярват на твърденията, че е нарушил закона. Според показанията на свидетелите Митов имал шансове за международна кариера, предвид позициите му в Националния демократически институт и приятелствата в ООН, които били прекъснати от повдигнатото обвинение. Допълнителни затруднения му създали и пътуванията за съдебните заседания, защото от края на 2017 г. живеел със семейството си в Естония.

За да оцени, че справедливото обезщетение за настоящия депутат е 25 000 лева, съдия Валерия Банкова от СГС припомня, че само първоначалните обвинения срещу Митов са за тежки престъпления, докато последното предвижда до 5 години затвор. В същото време обаче става дума за престъпление, свързано с работата му като външен министър, а позицията е натоварена с голямо обществено доверие.

„Високите изисквания за морал, доверие и стриктно спазване на закона към позицията на министър и обстоятелството, че ищецът е бил обвинен в извършване на престъпление именно от позицията на власт като министър, водят до сериозно засилване интензитета на нанесената увреда на самооценката, честта, достойнството и доброто име на ищеца, каквото до този момент той е имал в обществото“, се казва в решението на съда.

В него съдия Банкова припомня, че Митов не е бил осъждан, бил е високо професионално реализиран, включително в политиката, като на два пъти е бил външен министър и очаквано е имал висока лична самооценка, чест и достойнство, които са били особено засегнати от незаконното обвинение, което е било и широко отразено в медиите.

„Тази разгласа и предизвикания от нея широк обществен интерес, от своя страна са довели до по-високо уронване на доброто име и престижа на ищеца. Ето защо, на обезщетяване подлежат изтъкнатите в исковата молба вреди – накърняване на честта, достойнството, доброто име и професионалната репутация на ищеца“, пише съдът. За да не уважи иска на Митов в пълния му размер, съдия Банкова е преценила, че делото не се е отразило на кариерата му, тъй като той е депутат от ГЕРБ в последните три парламента.

Съдът е намалил до 5400 лева и обезщетението за имуществени вреди от платените адвокатски хонорари. Митов е представил договори, според които е платил 1800 лева на адвокатите си за защита в досъдебното производство, 4800 лева за делото в спецсъда и още 3600 лева за защита пред втората инстанция. Градският съд обаче е преценил, че уговореното възнаграждение за съдебната фаза значително надвишава разумния размер и „то остава в тежест на неположилия дължимата грижа пострадал, тъй като е в причинна връзка с неговото поведение“. Според съдия Банкова разумното възнаграждение за адвокатите е 1800 лева за досъдебната фаза, 2400 за първата съдебна инстанция и 1200 за въззивната, като общата сума е 5400 лева, а не платените от Митов 10200 лева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Mathew J. Smith
Mathew J. Smith
15 декември 2022 14:19
Гост

A commitment of appreciation is all together for the update and quick reply. Bet upon your string. A commitment of appreciation is all together for making it. This article is truly astounding. Appreciative for sharing. https://www.panoramacharter.bid/

Дачо
Дачо
15 декември 2022 9:46
Гост

“ нанесената УВРЕДА „- Родна реч, омайна сладка…
защо толкова мъчиш някои съдии?!

San Diablo
San Diablo
14 декември 2022 17:03
Гост

Стана практика престъпниците да съдят държавните институци.

адв. Рупецов
адв. Рупецов
14 декември 2022 11:56
Гост

Необходим е строго завишен контрол върху дейността на магистратите. Сега мястото им е гарантирано до пенсия и независимо от сръчността им, но за по ефективна съдебна система са необходими повече стимули за самоусъвършенстване, трябва да се наложи повече ротация за предотвратяване на зависимости и ежегодно да се доказват заслуги и резултати!

Пашов
Пашов
14 декември 2022 9:06
Гост

Сега чувам, че е имало обвинения към него

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 декември 2022 8:52
Гост

„Показания пред СГС са дали близки на Митов, които са свидетелствали, че е изпаднал в тежка депресия по време на делото, споделял, че изобщо не очаквал да му бъде търсена наказателна отговорност за безстопанственост при разходване на публични средства.“

Пхаахахахаха хахахаха
Някой да е виждал такова нещо като депресиран политик?!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 декември 2022 8:59
Гост

„Според показанията на свидетелите Митов имал шансове за международна кариера, предвид позициите му в Националния демократически институт и приятелствата в ООН, които били прекъснати от повдигнатото обвинение.“ Така, значи все пак, за да се издигнеш и в межуднароден план се иска да имаш „приятелства“, които очевидно са се разпаднали, заради обвинението, т..е не са били толкова лични и трайни, ако въобще ги е имало, чисто и просто на база интерес, или накратко – връзки от типа „аз на тебе, ти на мене“. Не се учудва, че изпечени престъпници и джигити на пътя се възползват от такъв тип похвати, все измъчени… Покажи целия коментар »

Petrov
Petrov
14 декември 2022 13:59
Гост

Народният театър. Нямам думи просто.

Адвокат
Адвокат
14 декември 2022 8:28
Гост

Прокуратурата е важна за справедливостта, доста мафиоти се навъдиха, както и да е, в случая имаме игрички, което е радост за някой пубертет, да гледа сериал за адвокати и съда. Горе-долу стана като при делата на Луканов срещу Живков, да притискат поръчкови дела да правят. Живков – мравка, ходи като гламав да урежда сделки, колкото си може-толкова. както и да е. Този човек наистина е нужен за обществото, макар, че нямам дъщеря и не искам да ми е зет, ако е възможно, малко е в повече. Обаче – нека признаем – нямаме реални политици. Това е просто жалко. Дано с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 декември 2022 7:58
Гост

Хаха, Митов тихомълком завел дело, а само как не искаше да казва, нали вече е от ГЕРБ, а те много се обичат с ПРБ

В кое поделение Митов беше наборен войник?
В кое поделение Митов беше наборен войник?
14 декември 2022 7:42
Гост

В кое поделение Даниел Митов отслужи наборната си военна служба?
Въпреки че, е младолик, той е роден през 1977г. , тоест е от военнозадължените набори.

За кое поделение му е мобилизационното назначение по Закона за резерва?

Z.Z
Z.Z
14 декември 2022 7:43
Гост

Има ли отношение към правото да търси обезщетение по ЗОДОВ?

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
14 декември 2022 7:45
Гост

Остави го, сигурно е от поддръжниците на идеята, че само в казармата се става мъж. Характерно е за хора, които живеят по-дълго с родителите си и не допускат, че има и други варианти за млад човек да започне да се грижи сам за себе си.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2022 7:51
Гост

Не драги, „идеята“ е,че правилата имат еднаква важимост.
Че дори към 2005г имаше осъдени за отказ да служат, и то ефективно.
Някои спазиха закона, а на други беше спестено, и то без последици. Ама те са над правилата, видите ли.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
14 декември 2022 8:02
Гост

Тоест, повдигаш темата, защото според теб Митов се е скатал, пък явно не е в затвора?
…Айде виж коя година е и опитай пак.

фактите
фактите
14 декември 2022 7:58
Гост

Драги, дори и днес-лица на възраст 54!!! са привиквани във военните окръжия за мобилизационни назначения по закона за резерва-и то точно през декември се връчват-сега е месецът на честитките по закона за резерва, лице, което е сержант е военнозадължен до 60г, а офицерите от запаса-до 63г, а повечето висшисти са офицери или сержанти от запаса, тоест военнозадължени и след пенсиониране. Но на други беше спестено-и службата, и връчването на заповеди по закона за резерва.

Прави впечатление,че масово прокурорите не са служили,например. Изключенията потвърждават правилото. Цял живот тарикатстване-и избягване на казармата, и инсталиране с купени казуси.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2022 9:05
Гост

Пълни дръвници са тези

Хани
Хани
14 декември 2022 9:06
Гост

Характерно е и за комунетата

пряка е връзката
пряка е връзката
14 декември 2022 7:49
Гост

Има отношение към еднаквата важимост на правилата.
Дори към 2005 г имаше осъдени младежи за отказ да служат-до последния момент 31 декември 2007 си се прилагаха правилата, ама избирателно…
Вероятно Митов честно и почтено, е отслужил наборната си повинност-както беше по закон, и въпросът е в кое поделение. А към днешна дата за кое поделение има заповед по закона за резерва?

ала бала
ала бала
14 декември 2022 10:00
Гост

има 🙂 съдиш държавата за вреди, пък не изпълняваш задълженията си към държавата

Кики
Кики
14 декември 2022 14:01
Гост

Не, обаче явно е минал между капките.

Адвокат
Адвокат
14 декември 2022 8:32
Гост

Служил съм като граничар, това дава ли право на привилегия.

Казармата е тъпня, ако не бях хитра сврака, щях още да ходя глупав.

Има други средства, като спорта например. Както и да е.

Не е лош човек , просто е младеж и се зъби на света, ще се кротне, ще осмисли.

Ето и Иван Костов има надежда да разбере какво е направил миналото лято.

Ушев
Ушев
14 декември 2022 14:02
Гост

Казармата дисциплинирше младежите.