Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева обезщетение на бившия зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин за моралните вреди от делото за безстопанственост във връзка със самолетните билети на министерството.

Това става ясно от решението на Софийския апелативен съд, с което втората инстанция намали с 5 000 лева сумата, която държавното обвинение трябва да плати на Ангеличин, показа проверка на „Лекс“. Миналата година градският съд осъди прокуратурата да му плати 25 000 лева, а искът на Ангеличин е за 100 000 лева.

Той го заведе, след като Върховният касационен съд (ВКС) го оправда окончателно по делото, по което беше подсъдим заедно с бившия външен министър и депутат от ГЕРБ Даниел Митов.

Обвиненията към тях бяха за това, че МВнР не е обявило обществена поръчка, а е сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорска фирма, с която редовен договор имало само МЗХ. Ставаше дума за фирма, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания. Прокуратурата твърдеше, че външното министерство е изплатило на фирмата близо 500 000 лева, без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. След това фирмата върна парите, но тезата на обвинението беше, че престъпление има, защото случаят е като кражба на портмоне, след която извършителят е заловен и е върнал парите.

Ангеличин беше обвинен в безстопанственост, защото не е изпълнил задължението си да контролира работата на шефовете на дирекциите „Бюджет и финанси“ и „Управление на собствеността и материално – техническо осигуряване“. Тази му отговорност била възложена със заповеди на министъра, но ВКС установи, че никъде в тези заповеди не се говори за подобна отговорност на Ангеличин, а накрая и прокуратурата не поддържаше обвиненията.

Делото продължи близо 3 години, а на първа инстанция спецсъдът осъди Ангеличин на 4 години затвор и 4000 глоба. Макар да беше оправдан от следващите две инстанции, осъдителната ефективна присъда също е сред аргументите за по-високо обезщетение за вреди, което обаче дължи прокуратурата.

В показанията си пред градския съд, жената, с която Ангеличин живее на семейни начала, и негов приятел са свидетелствали, че той е изпаднал в шок и бил изключително притеснен от воденото срещу него дело, особено след като бил и осъден ефективно на първа инстанция. Част от близките му се отдръпнали от него, останал безработен, като в последните 20 години се занимавал изцяло с обществена дейност – преди да стане зам.-министър, Ангеличин бил зам.-кмет, а преди това два мандата общински съветник, бил и сред учредителите на ДСБ.

Той се притеснявал и за това, че няма да може да издържа децата си, ако отиде в затвора. Жена му е свидетелствала, че след като бил осъден на първа инстанция, тръгвал вече към съда с мисълта, че може и да не се върне вкъщи и оставя самотна майка с две деца. Негов приятел пък е дал показания, че Ангеличин изпаднал в социална изолация и с политическата му кариера било свършено.

„С оглед обичайните вреди, търпени от процесния незаконен акт, същият е изпитвал притеснение, че ще бъде несправедливо осъден, засилено от първоинстанционната осъдителна присъда, уронени са били и честта и достойнството му. Отделно, с оглед спецификата на обвинението, е бил накърнен и професионалният му авторитет. На наказателното производство е дадена и изключително голяма гласност, водеща до накърняване на доброто име на ищеца пред неопределен кръг от хора, при наличие на данни, че именно представител на прокуратурата е разпространил информацията за обвинението, впоследствие признато за незаконно“, мотивира се апелативният съд.

Той обаче не е съгласен, че обвинението е сложило край на политическата кариера на Ангеличин и му е попречило да участва в парламентарните избори миналата година. В решението на два пъти е отбелязано, че Ангеличин е бил подсъдим с Даниел Митов, който след края на процеса стана депутат от ГЕРБ и дори беше кандидат на партията за премиер.

„Следователно недоказано е, че т.н. репутационни вреди от процесното обвинение са изключително тежки с трайни последици за публичния образ на ищеца, въпреки че съдът приема за закономерна последица възпрепятстването на политическата кариера, основана на обществено доверие, по време на наказателното преследване“, пише съдът.

Според САС по-високо от обичайното обезщетение е дължимо и заради това, че към хората на високи позиции, очакванията за почтеност също са завишени, а обвинението е било именно във връзка с работата на Анеличин. За да му присъди обаче по-ниско обезщетение от това на първата инстанция, апелативният съд отбелязва, че няма данни за влошено здраве на бившия зам.-министър, делото е продължило в разумен срок и той не е бил с мярка за неотклонение.

Не на последно място САС подчертава, че по същото време срещу Ангеличин имаше и второ  дело, по което той също беше осъден на първа инстанция и оправдан след това. Ставаше дума за купуването на телефонни централи от фирма „Балкантел“, без да е проведена обществена поръчка. Според апелативния съд моралните вреди, които Ангеличин е търпял от двете дела не могат да бъдат отделени, което налага и по-ниско обезщетение само по обвинението за самолетните билети.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
мнение
мнение
04 август 2022 8:24
Гост

Редно е конкретния прокурор лично да плати сумата. Въпрос на чест и достойнство, дори и законът да му позволява да мишкува, и държавата да плаща. Мъжкото поведение е да поемеш последиците от поведението си,и от действията си , дори и да е възможно да се измъкнеш и не платиш. При огромните свърхзаплати в прокуратурата сумата от 20 000 се събира бързо. Освен това в САЩ е прието-при оправдателна присъда прокурорът да подава незабавно оставка(обезщетения при доброволно напускане-там няма), заедно с началника му(дори и да няма участие в наказателния процес, въпрос на чест е началник да напусне при провал на негов… Покажи целия коментар »

Симо
Симо
03 август 2022 13:58
Гост

Пак ли осъдиха родната ни прикриватура?

Тити
Тити
03 август 2022 14:00
Гост

С тези нелепи обвинения! Какво очакваш.

Кисел
Кисел
03 август 2022 16:16
Гост

Остава да кажете какво следваше да бъде обвинението, за да издържи в съда?

Кисел
Кисел
03 август 2022 13:15
Гост

Сигурен съм че всички които плювате за внесеното от прокурора обвинение, преди това сте викали: Няма ли кой да му внесе обвинение на този! Всички искат да се внасят обвинителни актове, а като го оправдае съда, вносителя виновен. нали затова съдебната фаза е основна, за да намери истината в нея. Ако прокурора знаеше предварително дали ще бъде осъдено лицето или не…….

Нов
Нов
03 август 2022 13:32
Гост

Ами как да се произнесе съда, като некадърно е скалъпено обвинението, колкото да хвърли прах в очите на хората…. Гербаджийски номера от стари селски вечеринки….

Възмутен
Възмутен
03 август 2022 13:57
Гост

И сега пак от нашия джоб ще излязат тези пари.

Анонимен
Анонимен
03 август 2022 12:30
Гост

Поредната каскетна излагация! Тъпия каскет или подчинените му некадърни каскетчета трбява да си ги плащат от джоба!

Регрес
Регрес
03 август 2022 13:04
Гост

Не че няма престъпление и в двата случая.Прокурорката беше повдигнала обвинение не на окгото трябва,а можеше и на Даниел митов като министър.да не говорим за директорите на дирекции.Искам да кажа ибипрокуроката не знае какво прави или е послушала какво и говорят в слушалката.
Ето защо кантората на Доковска става велика.За това е виновна прокуратурата,която при наличие на престъпление не е привлякла правилния извършител.

Аман от общественици
Аман от общественици
03 август 2022 10:38
Гост

Ангелеичин не бил работил нищо друго 20 г. освен обществени постове. Еееее ми браво всеки така . Съжалих го какви мъки е понесъл от това , че бил зам. кмет зам. министър, общински съветник и учредител на ДСБ еххх , чеее…..

Пепи
Пепи
03 август 2022 14:02
Гост

Много хора така си кретат до пенсия.

Fluffy
Fluffy
03 август 2022 10:33
Гост

🤯🤬 и отново, и отново…

Константин Петров
Константин Петров
03 август 2022 10:32
Гост

Скалъпена работа. Личеше от самото начало

89754
89754
03 август 2022 10:29
Гост

Пари като вестници

Киро
Киро
03 август 2022 10:34
Гост

Минимум

Дарина
Дарина
03 август 2022 10:29
Гост

Пак едни пари се харчат, за да се повдигне обвинение, да се образува досъдебно производство и съдебно дело, пък после да се плати обезщетение

Жени Спасова
Жени Спасова
03 август 2022 10:28
Гост

Страшна глупост беше това дело, ама работата е на принципа: Каквото почукало, това се обадило

Ваня
Ваня
03 август 2022 10:27
Гост

хахахах, голям майтап

Дани
Дани
03 август 2022 10:27
Гост

Дреме й на каскета на прокуратара, че я е осъдил някой. Утре пак ще направи същата глупост

Ангелов
Ангелов
03 август 2022 10:26
Гост

20 000? Това е подигравка!

Гриша
Гриша
03 август 2022 10:24
Гост

Поръчаха си го и сега ще си платим тая прищявка