Специализираният наказателен съд отказа поредно отлагане и даде ход на делото срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин. Двамата са обвинени в престъпление по служба и безстопанственост във връзка с изплатени на фирма близо 500 000 лева за служебни пътувания, без да е била обявена обществена поръчка.

Днес защитата на Митов поиска отвод на командированата заради делото Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура. Адвокат Ина Лулчева заяви, че в заповедта на главния прокурор Сотир Цацаров за командироването на Бецова няма мотиви, а освен това Бецова била изопачила факти от делото пред медиите, за да злепостави публично Митов. Преди време Бецова коментира, че външното министерство е платило пари на частна фирма, които тя е върнала чак след намесата на прокуратурата. Тогава прокурорката направи сравнение с кражба на портмоне с пари и попита дали има кражба, ако извършителят бъде заловен след време и бъдат върнати парите.

По делото участват трима прокурори и Бецова каза, че няма проблем то да протече и без нея, но тя в участвала от самото начало и е водила разпитите в досъдебното производство.

Съдия Пламен Панайотов отхвърли искането за отвод и каза, че право на прокуратурата е да решава колко прокурори да участват по делата, а за уронването на честта на Митов, отговорността не се носи с отвод на прокурора.

На предишното заседание адвокатите на Митов и Ангеличин искаха делото да бъде прекратено и върнато на държавното обвинение, защото е внесено в спецсъда от Софийската градска прокуратура (СГП), а не от компетентната Специализирана прокуратура, но съдът отказа. Разследването започна в началото на миналата година и се води от СГП, но след промените в НПК делото трябваше да бъде внесено в спецсъда, на който вече са подсъдни този тип престъпления, ако са извършени от министри.

След това и Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на спецсъда, като изтъкна, че в НПК изрично е посочено, че разследванията, които не са приключили до приемането на промените, се довършват от органите, пред които са били висящи. В този смисъл, правилно, според апелативния спецсъд, разследването е било довършено от СГП с внасяне на обвинителен акт.

Обвиненията към Митов и Ангеличин са за това, че преди 2 години Министерството на външните работи (МВнР) не обявило обществена поръчка, а сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на фирма, с която редовен договор имало само МЗХ. Става дума за фирма, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания.

„Всички са осъзнали, че е допусната грешка. Парите са върнати много преди прокуратурата да се задейства по този случай. Щета-няма. Даже има 600 лв., които са платени отгоре“, коментира адвокат Христо Ботев, който защитава Ангеличин. На предишното заседание и Министерството на финансите не предяви иск, защото е приело, че не са настъпили вреди от действията на двамата подсъдими.

Коментирайте

avatar