Нова процедура за избор на български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви Министерството на правосъдието. До нея се стигна, след като при първата специално сформираната за целта комисия не хареса нито един от кандидатите (виж повече тук).

До 17 ч. на 29 май 2023 г. ще се събират документи на желаещите да станат български съдия в ЕСПЧ, гласи новата заповед на министъра на правосъдието Крум Зарков (пълния ѝ текст виж тук). Те се подават в Центъра за административно обслужване на МП на ул. „Славянска“ № 1 в столицата или по електронна поща на адрес: priemna@justice.government.bg.

В заповедта изрично е уточнено, че кандидатите, които са участвали в първата процедура и желаят да се включат в новата, няма нужда да депозират всички документи, а е достатъчно само заявление, с което да препотвърдят участието си.

Критериите, на които трябва да отговарят кандидатите, са следните:

  • да притежават високи морални качества според правилата за професионална етика и тези за съдебна етика на ЕСПЧ, включително независимост и безпристрастност;
  • да имат българско гражданство;
  • да имат завършено висше образование с придобита образователноквалификационна степен „магистър“ по специалността „Право“. Кандидатите, завършили висше юридическо образование в чужбина, признато у нас по предвидения ред, трябва да имат придобита образователно-квалификационна степен, която съответства на „магистър“ по специалността „Право“;
  • да имат задълбочени познания за националната правна система и по международно публично право или европейско право, включително в областта на правата на човека;
  • да имат най-малко 15 години юридически стаж, част от които на длъжност или с ранг съдия във ВКС и ВАС, или на длъжност съдия в Конституционния съд, или да са юристи с призната компетентност с най-малко 15 години професионален опит;
  • да владеят във висока степен един от официалните езици на Съвета на Европа (английски или френски) и в достатъчна степен другия официален език, което да позволява пълноценното им участие в работата на ЕСПЧ;
  • да не са осъждани на лишаване от свобода за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията;
  • да не са навършили 65 години към 21 август 2023 г.;
  • да са в състояние, което позволява пълноценното осъществяване на правомощията на съдия.

За участие в подбора кандидатите подават заявление, към което прилагат автобиография на български, английски и френски език по образец, утвърден с Резолюция 1646 (2009) на ПАСЕ, копие от дипломата, копие от документи, които доказват задълбочени познания в правната област, ако има такива, както и такива, които доказват юридическия стаж, придобития ранг, ако има такъв, признатата компетентност и професионалния опит. За професионален опит се зачита и работата в областта на правата на човека в международни организации или чуждестранни институции, както и преподавателска или научна дейност.

Освен това кандидатите трябва да подадат мотивационно писмо на български език, декларация за гражданството, декларация за състоянието, което позволява изпълнение на правомощията, копие от документи, които удостоверяват владеенето на английски или френски език – това може да бъде диплома за завършена образователно-квалификационна степен по съответния език от висше училище, диплома за завършена образователно-квалификационна степен в  чуждестранно висше училище, когато обучението е било на френски или английски език, сертификат за владеене на съответния език на ниво С1 на Европейската езикова рамка. За достатъчна степен на владеене на чужд език се счита представянето на един от следните документи: диплома за завършено средно образование от гимназия с чуждоезиков профил – основен чужд език; диплома за завършено средно образование в чуждестранно училище, когато обучението е било на френски или английски език, сертификат за владеене на съответния език на ниво поне В2 на Европейската езикова рамка, се казва в проекта на заповед.

Свидетелствата за съдимост ще се издават служебно от правосъдното ведомство.

След като стане ясно кои кандидати са допуснати, следва тест за нивото на владеене на английски и френски език, после ще има събеседване, следват оценяване и класиране, като списъкът с подбраните кандидати трябва да е готов до 23 юни.

А до 5 юли 2023 г. Министерският съвет ще трябва да приеме решение за одобряване на първите трима, както и на резервен списък с кандидати за съдии в ЕСПЧ.

Самият подбор отново ще бъде извършен от специална комисия, която ще се състои най-малко от седем членове, сред тях задължително трябва да има най-малко двама съдии, хабилитиран преподавател по правни науки, експерт от дирекция „Права на човека“ във външното министерство, адвокат, представител на юридическо лице с нестопанска цел, осъществяващо дейност в областта на правата на човека, и по един преподавател във висше училище по английска и френска филология.

Класирането на желаещите да станат съдия в ЕСПЧ ще става въз основа на окончателните оценки от събеседването.

Комисията ще изготви основен списък по азбучен ред с имената на първите трима класирани кандидати, получили най-висока оценка като измежду тях трябва да има представители и на двата пола. Когато има кандидати с равни окончателни оценки, комисията, след обсъждане, мотивирано класира кандидатите, като спазва принципа за баланс на половете.

След като класира и три резерви, комисията изпраща документите на министъра на правосъдието.

Той на свой ред ги внася за одобрение в Министерския съвет, който след като подкрепи списъците с класираните и резервните кандидати, ги изпраща на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която избира съдиите в ЕСПЧ.

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 юни 2023 13:46
Гост

За съжаление, ако се проследят всички избори на български съдии за еспч, се откроява една и съща изборна линия – политическа. Примери – Снежана Ботушарова, Здравка Калайджиева, Йонко Грозев. Организацията отново цели избор на политическо лице – Диана Ковачева, в чийто Консултативен съвет е председателят Пламен Панайотов и членът на изборната комисия Кашъмов. Смехотворното им твърдение, че Ковачева участвала „в лично качество“ ярко демонстрира както жалката им подготовка в правните науки, но още повече намерението им да продължат да влияят на окончателното номиниране на Ковачева, която захранва бюджета и на двамата. Защо Ковачева, която трябва да притежава високи морални качества,… Покажи целия коментар »

Тиква с 27 звездички на син фон
Тиква с 27 звездички на син фон
21 април 2023 21:20
Гост

СЕ, ЕСПЧ, ЕС са вече исторически понятия. Съвсем скоро ще лъснат в новия Музей на демократичното изкуство!

Трябва тия умнокрасавци да са в крак с времето! Лавров го каза в прав текст – НОВ СВЕТОВЕН РЕД. В последния няма място за ООН, камо ли за некакъв си ЕСПЧ. Просто Лавров е говорител на Китай и следващите го Русия, Индия, Бразилия, ЮАР, Иран, Турция, Аржентина, Египет, Алжир, Пакистан, а това са 2/3 от световната икономика. При това реална, а не виртуална зелена медийна разходка за това „колко са велики Г 7“. Велики ако изобщо са били е в минало свършено време.

АМИН

Анонимен
Анонимен
24 април 2023 14:47
Гост

Забрави да споменеш и КНДР
Пожелавам ти да те съди съд от някои от държавите, които изброи,но бас държа, че първи би се наредил за обезщетение от ЕСПЧ.

Geleto
Geleto
25 април 2023 1:29
Гост

Новият световен ред да не би да е този до Втората световна война или пък до Първата, когато по-голямата страна напада по-малката, след това сключва мирен договор и получава територия? А не говореше ли за нов световен ред и онзи с малките мустачки?

RRR
RRR
21 април 2023 15:28
Гост

Не, не се излагаме! ИЗЛАГАТ СЕ ! ИЗБИРАЩИТЕ ! Които не предпочитат хора с опит и биографии, а търсят под вола теле от НПО. Когато дойде правилното – тогава и процедурата ще се отпуши. Това е толкоз просто и логично! А в бурята… няма да бъдем с теб народе мой, защото ТИ, такива тикви раждаш!

Кирил
Кирил
21 април 2023 15:21
Гост

До кога с тези процедури?

Чочо
Чочо
21 април 2023 15:23
Гост

Излагаме се тотално.

Михаил
Михаил
21 април 2023 15:24
Гост

И то не за първи път.

анонимен
анонимен
24 април 2023 16:37
Гост

ДО ПОБЕДАТА

Няма го
Няма го
21 април 2023 10:41
Гост

Предишните съдии, които са избирани, нямат стаж като съдии, а са адвокати, активно занимаващи се с НПО-та, БХК и компания, естествено с реклами в Свободна Европа, Капитал и т.н май, май това трябва да сложат като изисквания, Йонко Грозев, основател на Достъп до информация и в журито Кашъмов, пак от същото НПО, за сегашния избор, дори няма какво да се коментира!

RRR
RRR
21 април 2023 10:11
Гост

Да назначават Екимджиевци, Кашъмовци и сие ! Очевидно е, че друг профил не се търси след Йонко Грозев ! Какво тук значи някаква си личност!

aла бала
aла бала
21 април 2023 9:22
Гост

дедо ви Шорош търси да си назначи послушник в частната фирма, дето за по-интересно я е кръстил ЕСПЧ 🙂 Ама понеже фирмата вече не е особено авторитетна, и мераклиите също не са 🙂

Анонимен
Анонимен
21 април 2023 15:53
Гост

При положението и авторитета на тази … хм, институция /понеже съд вече не е/, наистина читав юрист едва ли ще се хепне на хорото. То и не се търси такъв, де. Търси се просто послушен дипломиран и с някоя друга годинка стажец.

Анонимен
Анонимен
21 април 2023 9:21
Гост

То министъра на правосъдието да видим кой ще

Анонимен
Анонимен
21 април 2023 9:20
Гост

Ужас

Анонимен
Анонимен
21 април 2023 9:20
Гост

Ще следим какво ще се случи

Анонимен
Анонимен
21 април 2023 9:19
Гост

Много важно

Хуна
Хуна
21 април 2023 9:19
Гост

Излагацията ни ще продължи още и още

Хърсев
Хърсев
21 април 2023 9:19
Гост

Не очаквам чудеса

Ани
Ани
21 април 2023 9:18
Гост

Важен ден значи за нас

Юрисконсулт
Юрисконсулт
21 април 2023 9:18
Гост

Дано да успеят!

Малина
Малина
21 април 2023 9:18
Гост

Надявам се да се справят този път

Друмев
Друмев
21 април 2023 9:18
Гост

Остана и да успее

Анонимен
Анонимен
21 април 2023 9:06
Гост

Е, като сътворят правителство марионетките в НС, то ще си посочи нашепнатия му печеливш.

Анонимен
Анонимен
21 април 2023 9:20
Гост

Кои са марионетките?

Анонимен.
Анонимен.
21 април 2023 15:51
Гост

За зададеш такъв неадекватен въпрос ти липсват базови умения за работа с текст. Питаш за нещо, което е вече написано и се разбира ясно – и пряко и косвено. Ако щеш и 20 лайка да си сложиш, и с помощта на редакцията дори, това няма как да ти помогне или да направи въпроса ти смислен.

Фриц Клингенберг
Фриц Клингенберг
21 април 2023 8:56
Гост

Демек според критериите може и пуцаджии.

Чудесно на фона на това, че Русия напусна СЕ. И с основание. Защото ЕСПЧ е инструмент на американските външнополитически интереси и частност на ЦРУ.

Красимир
Красимир
21 април 2023 15:26
Гост

Но нашите не го разбират така.