Мислех да замълча и този път. Казах си: „Не трябва, имам какво да кажа“.

В статията „Изслушаха кандидатите за български съдия в ЕСПЧ, чака се класирането“, публикувана от Lex.bg на 3 април 2023 г.  е посочено, че съдията от Върховния административен съд Искра Александрова не е издържала езиковия текст.

Прочитайки написаното, голяма част от читателите, незапознати с информацията от протоколите на Комисията за подбор, публикувани на страницата на Министерството на правосъдието, биха си казали: „Не знае нито един от официалните езици, а иска международен съдия да става“. Това ме накара да предоставя допълнителна информация, за да могат практикуващите юристи да формират обективно мнение.

Изпитът, на който се явих, включваше езиков тест за удостоверяване на „висока“ степен на владеене на френски език и тест за удостоверяване на „достатъчна“ степен на владеене на английски език.

Не успях да премина теста за удостоверяване на „достатъчна“ степен на владеене на английски език. Издържах писмения тест за удостоверяване на висока степен на владеене на френски език, който език ползвам повече от 30 години.

Съобщението в статията ме провокира да споделя и разбирането си за начина, по който езиковият тест е въведен за целите на подбора на национално ниво.

Според националните правила, определящи процедурата за подбор, публичното събеседване се провежда с кандидатите, издържали „писмения тест по чужд език“.

Чрез писмения тест се проверяват езиковите знания по английски и френски език на кандидатите, които не са доказали със съответните документи висока и достатъчна степен на владеене на съответния език.

Чрез публичното събеседване се проверява наличието на „задълбочени познанията на кандидатите за националната правна система, вкл. в областта на правата на човека и познанията им по материалното и процесуалното право по ЕКПЧ“.

Езиковият тест предхожда публичното събеседване.

Процедурните правила не позволяват на кандидат, доказал висока степен на владеене на един от двата езика, но недоказал достатъчна степен на владеене на втория език, да участва в публичното събеседване.

Като основания за издаването на заповедта, с която е регламентирана националната процедура за подбор, наред със съответните разпоредби от ЕКПЧ се сочат редица препоръки и резолюции на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Резолюция на Комитета на министрите на Съвета на Европа. С тях се определят допълнителни изисквания за подбор на съдии за поста съдия в ЕСПЧ и е безспорно, че едно от въведените изисквания за подбор на съдии е езиковото умение на кандидатите, което включва активно познаване на един от езиците на Съвета на Европа и пасивно познаване на другия.

Според моя прочит и разбиране на цитираните актове, съвместно с Насоките за подбор на кандидати за поста съдия в ЕСПЧ на Комитета на министрите (СМ(2012)40) следва всички кандидати (освен очевидно неподходящите) да имат възможност да се явят на интервю (събеседване), по време на което отново могат да се проверят езиковите им умения, както и че владеенето на двата езика на съответните нива следва да е предимство при кандидати с еднаква оценка от събеседването.

Разбирането ми е, че представянето на всеки един кандидат следва да се прецени комплексно, след като се проверят езиковите умения, знанията за приложимото право и моралните  ценности на кандидата.

Въвеждането на изискването за удостоверяване на добро владеене на втория официален език, като условие за допускане на кандидата до интервюто (събеседването) за проверка на знанията му по право, означава, според мен, че на доброто владеене на втория официален език се отдава по-голямо значение, отколкото на професионалната подготовка на кандидата, което не намирам за целесъобразно. Това би могло да се избегне, ако изискването за владеене в достатъчна степен на втория официален език на Съвета на Европа е критерий за класирането на кандидатите на финала, а не за декласирането им на старта на процедурата.

Споделям личното си мнение, че обявените процедурни правила за провеждането на националния подбор за съдия в ЕСПЧ стесниха кръга на желаещите да участват в него.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат Далавераджиев
адвокат Далавераджиев
08 април 2023 2:39
Гост

гаспажа, ама то у ВАС, също така се мотивирате – едно към гьоторе,
така че какви претенции сега????

Страсти
Страсти
07 април 2023 16:06
Гост

Къде се запътила женицата от „Плод и зеленчук“?

Да си седи в хоремага … ВАС!

Иска да се реализира в съда на ЦРУ?

Тя Русия защо напусна СЕ, а?!

ADVOKAT VG
ADVOKAT VG
07 април 2023 14:05
Гост

Споделям написаното от съдия Александрова изцяло. Още като видях критериите се запитах, какви ще да са колегите, които ще ги преценяват кандидатите. Защотоq ако за кандидатите изискванията са такива, тогава и за комисията, която ги преценява трябва да са същите. А, нея кой ще е проверява ? И може ли и кому е необходимо, преценката за участие в процедурата да се прави на този ранен етап и ако знаеш добре напр. френски и си добре подготвен по правната материя, защо трябва да бъдеш отстранен, заради недостатъчни знания по английски, които можеш и в хода на работа да придобиеш? И сега… Покажи целия коментар »

Споко
Споко
07 април 2023 21:28
Гост

Ще загубиш делата си при съдийката, без да се натягаш

Анонимен
Анонимен
07 април 2023 10:28
Гост

Да се пуснеш в пресата по този начин е като да се вържеш доброволно на позорния стълб и да чакаш народната любов да те залее. Но човек се учи, често по трудния начин.

Анонимен
Анонимен
07 април 2023 7:47
Гост

Поздравления за съдия Александрова, че владее перфектно френския език, но той наистина не е достатъчен за ЕСПЧ. Причината е, че много от актовете на съда не са преведени на български език, а е необходимо да се познава предходната съдебна практика на съда, така както в България съдиите /не без подкрепата на законодателя/ упорито налагат прецедентното право. За да познаваш съдебната практика на ЕСПЧ, е необходимо да я четеш на оригиналния език, а те са само два – френски и английски. По същия начин кандидатите за юристи-лингвисти в институциите на ЕС е необходимо да владеят поне два от официалните езици на… Покажи целия коментар »

Леонид Кацамунски
Леонид Кацамунски
07 април 2023 0:08
Гост

Мераклийката не е с перфектен английски.

А трябва. ТРЯБВА!!!

Совата
Совата
06 април 2023 23:55
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Ало, ало
Ало, ало
07 април 2023 0:00
Гост

Бакалин – възпитаник на Сорбоната!!!

„По право“ е йорист. На мами момчето с котката!

Трябва си кисело!

Ако може и в лицето, та цена да няма!

Бухалчето
Бухалчето
07 април 2023 0:05
Гост

Нощен труд, а?

Гешо каскета
Гешо каскета
06 април 2023 23:41
Гост

Не се оправдавайте. Това не е като да пействате съдвбни актове май, а?

345
345
06 април 2023 21:13
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ала бала
ала бала
06 април 2023 19:05
Гост

г-жата Александрова, не се пробва и предишния път, когато пак беше
отсвирена, пардон декласирана, или аз нещо греша?

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 16:31
Гост

Да си наемат филолози, щом е по-важен английският и френският от познанията по материята, с която ще се работи.

Иначе най-големият гаф си беше и остава липсата на оценяване и класиране от страна на комисията на допуснатите до събеседване кандидати, с което се наруши заповедта на министъра за провеждане на процедурата.

Питър
Питър
06 април 2023 14:34
Гост

И все пак не е издържала теста.

Симо
Симо
06 април 2023 14:35
Гост

Да, така е.

БАЙ ГАНЬО СМЕНИ ЯМУРЛИКА С АЛАГФРАНГАТА И ВЕЧЕ..
БАЙ ГАНЬО СМЕНИ ЯМУРЛИКА С АЛАГФРАНГАТА И ВЕЧЕ..
06 април 2023 14:27
Гост

Аз пък не мисля, че владеенето на английски е някаква предпоставка за какво и да било. Още повече , че Българският език е призна и е официален език в този ЕС съответно и съд. Недопустимо е даже въобще да се използва английски е несъстоятелно най- малкото поради факта, че Англия и съответно Великобритания не е член на ЕС, Като и САЩ, Канада , Австралия, Н Зеландия. Всички др. държави членки си имат собствени езици. Защо да ползваме английски. Смешно е тоя напън с английския ези. Едва ли не е норма за знания и престиж, откъде накъдЯ. Откакто английския стана масов… Покажи целия коментар »

Защо?
Защо?
06 април 2023 14:31
Гост

Знаете ли каква е разликата между Съвет на Европа и Европейски съюз? 🙂

няма разлика
няма разлика
06 април 2023 15:39
Гост

Никаква не е разликата между ЕС и СЕ , освен обърнатата абревиатура. Едно и също бълват и разменят роли на участниците. Вие виждал ли сте да са на различни становища, т.е. на практика всичко е едно- бюрокрация, която се самовъзпроизвежда и разраства. А вие помните ли какво беше в началото ЕИО ? и Каква е разликата сега с ЕС или СЕ или ЕП ??????????????????? СЕС или ЕСПЧ???????????

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 16:34
Гост

Леле, дано не си поредният Йорист, завършил някоя от многото школи по право.
Че разлика между ЕС и СЕ не правят само неюристите и йористите, завършили такива.

Совата
Совата
06 април 2023 23:44
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
06 април 2023 16:33
Гост

Бай Ганьо, а позавърни се!
Почети, помисли, па тогаз се изливай.
Иде реч за ЕСПЧ!
Тук ЕС няма нищо общо. Поне не и по регламент и статут на този съд.

То не че и изискването в заповедта на министаря за познания по „европейско право“ не са чудновати…

https://www.vas.bg/bg/a/startira-protsedurata-po-podbor-na-kandidati-za-blgarski-sdiya-v-espch

Щерев
Щерев
06 април 2023 14:18
Гост

Добре е, че научих за тези подробности.

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 13:45
Гост

Аз бих понаучил английски, вместо да се жалвам на интернетА. Всеки ден млади юристи се сблъскват с откровено малоумните и „нецелесъобразни“ регламенти на изпити и конкурси, а ВАС след това санира незаконосъобразните безумия на администрацията. Никой от тях не е седнал да пише мнения, че светът му е крив. Незнанието на английски език вече е пречка да започнеш работа и в Макдоналдс, обаче виждаш ли ние искаме да правораздаваме в ЕСПЧ, без да го знаем?!

Зарковщини с поредната каша и негатив
Зарковщини с поредната каша и негатив
06 април 2023 12:15
Гост

Ако преди тези процедури и комисии ги правиха Герберите, то сега е Крум Сорбоната??? На него се сърдете, този юридически гений а и политически. Той е човека с най- голяма отговорност по този конкурс

Защо?
Защо?
06 април 2023 11:45
Гост

Защо г-жа Александрова не протестира срещу критериите, преди да се яви? И защо не е имала с проблем с критерия на предишната процедура, когато го е издържала?

Ползвате ли огледало, г-жо
Ползвате ли огледало, г-жо
06 април 2023 18:08
Гост

А защо влиза в обяснителен и поучителен монолог? Този Йонко, някой може ли да го свърже с нещо добро, освен със заплатата му? Съдийката не е по класна от другите кандидати и нарцисно назидава това в което сама се вкарва. Значи, комплекса се избива с публиката.

Незнайко
Незнайко
06 април 2023 10:50
Гост

Хубаво би било да има тест и за родния език!!! А по отношение владеенето на чужд език, бил той френски или английски, преимуществено на проверка според мен би трябвало да подлежи юридическата терминология, а не общото познаване на дадения език. Все пак ще се пишат съдебни актове, а не литературни произведения.

Роки
Роки
06 април 2023 14:16
Гост

Не напразно в СУ има предмет“ Юридически френски език’.

Паулина
Паулина
06 април 2023 10:47
Гост

Много добре казано. Нека се знае

Людмил
Людмил
06 април 2023 10:46
Гост

Ужас

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 10:44
Гост

Размисли и страсти…

Pawlow
Pawlow
06 април 2023 10:25
Гост

Има и иситини, има и долни глупотевини и комплекси

Ани
Ани
06 април 2023 10:24
Гост

Тъпа работа

Бени
Бени
06 април 2023 10:24
Гост

Имам познати, които не знаят английски. Ама те не са съдии

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 10:11
Гост

Хайде сядай да учиш английски, а не да пишеш тъпи статии. Съдийска му работа… Ако беше адвокат, знаеш ли колко пари щеше да изкараш като не знаеш елементарен енглийски? 0

анонимен
анонимен
06 април 2023 9:59
Гост

Браво съдия Александрова, при нас всичко е криворазбрано, при много добро владеене на единия език, очевидно съдията ще се справи с езиковата среда. Да не говорим колко фалшиви удостоверения на езици има, с които хитруващ кандидат може да избегне теста.

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 9:47
Гост

Не се пънете, този квазисъд си търси удобни хорица, от сорта на Йонко и подобните му палаши.

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 10:39
Гост

Нямам нищо против този съдия, но като му видиш биографията, изскача ти БХК, на Кашъмов НПО-то, аа реклама в Свободна Европа, БАПЧ, много ми идват на една страна нещата, пък не знам. Почвам да си мисля, дали пък не трябва да си член на някои реформистко НПО, че да ставаш за ЕСПЧ.