Бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев излиза от ареста срещу гаранция от 100 000 лева.

Това определи окончателно днес Апелативният специализиран наказателен съд, след като съобрази, че в края на месеца изтича максималният срок за задържане в досъдебното производство, а делото срещу Харалампиев още не е влязло в съда. Адвокатът му Николай Кокинов заяви, че определението на съда е справедливо.

„В крайна сметка, след 18 дни изтича максималният срок за задържане“, каза Кокинов. На въпрос дали ще бъде внесена гаранцията, той отговори, че близките на Харалампиев ще събират пари от познати и роднини. След като парите бъдат платени, Харалампиев трябва да бъде освободен, освен ако не бъде задържан на друго основание.

Той беше арестуван на 29 октомври м.г. след акция на прокуратурата срещу организирана престъпна група за подкупи, документни и длъжностни престъпления, свързани с издаването на удостоверения за български произход. Първоначално бяха задържани над 20 души, но обвинения бяха повдигнати на Харалампиев, секретаря на ДАБЧ Красимир Томов и Марко Стойов. Схемата беше разкрита с показанията на зам.-председателя на агенцията Димитър Владимиров.

Според разследващите Харалампиев и Томов вземали подкупи в кабинетите си, без да се крият, а нуждаещите се от удостоверения за български произход се свързвали с посредници в страната, на които също плащали, за да могат да стигнат до ръководството. Основно обаче подкупи са били принудени да дават хора, които наистина имат български произход. Те си плащали, защото забавените преписки в агенцията били 20 000 и им излизало по-евтино да платят за бързина, отколкото да се налага да пътуват няколко пъти до България за редовна процедура.

Петър Харалампиев беше назначен за шеф на агенцията по предложение ВМРО.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тъга
Тъга
12 юни 2019 19:31
Гост

За съжаление българските компактни групи се намират в такива държави, че наистина да искат български документи и да вярват, че тук е по-добре. За още по-голямо съжаление, първия тукашен българин, с когото се сблъскват, е човекът на снимката горе.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2019 14:20
Гост

Близките на Харалампиев ще събират пари от познати и роднини естествено. След като Харалампиев си е похарчил рушветите.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2019 14:21
Гост

Кой знае как са щавили горките хорица. Първо цакат на посредници, после на ръководството…

Анонимен
Анонимен
11 юни 2019 13:57
Гост

Сигурно подсъдимите умишлено са бавили преписките в ДАБЧ, за да принудят хората да си вадят удостоверения за български произход по „втория начин“.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2019 13:49
Гост

Естествено, че за Николай Кокинов определението на съда е справедливо. Клиентът му си е за ефективна присъда.