Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев е арестуван в акция на Специализираната прокуратура. От държавното обвинение съобщиха, че се извършват претърсвания, изземвания и обиски в София, Кюстендил и Плевен. В акцията участват и служители на антикорупционната комисия, а разследването е за организирана престъпна група за подкупи, документни и длъжностни престъпления.

Петър Харалампиев е назначен от квотата на ВМРО, но от партията се разграничиха от него, като казаха, че той не е техен член, нито на някоя от партиите в коалицията „Обединени патриоти“. От ВМРО представиха сега Харалампиев като лидер на гражданското движение „БГ патриот“ и казаха, че подкрепят работата на разследващите.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев каза, че е задържано и част от ръководството на ДАБЧ, включително главният секретар Красимир Томов. Арестувани в хода на акцията са повече от 20 души, а сигналът, по който е започнало разследването, е за издавани документи за български произход срещу 5000 евро и по него се работи от около 4 месеца.

За момента от прокуратурата не дават повече информация, но последно съмнения за дейността на агенцията изказа точно преди 4 месеца (през юни) депутатът от ДПС Йордан Цонев, който искаше анкетна комисия да проучи информация за даване на гражданство срещу подкупи. Тогава Цонев каза, че се е появила информация за над 114 души, издирвани от Интерпол, които са получили българско гражданство, а във френските медии се говорело за един министър и един вицепремиер, замесени в схемата.

Всъщност, тези данни бяха изнесени в началото на миналата година от БНТ. Разследването на телевизията показа, че всяка седмица в София пристигат организирано македонци и албанци, които попълват и подават заявления за гражданство. Според изнесената тогава информация, ставало дума за престъпници с влезли в сила присъди, които са издирвани от Интерпол. 114 от тях са се самоопределили като българи и са получили гражданство.

Преди 4 години и от Върховната административна прокуратурата обявиха, че ДАБЧ е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за такъв произход.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 октомври 2018 12:15
Гост

Навсякъде едно и също – краде се като за последно!

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2018 11:25
Гост

А аз се чудя защо статистиката сочи, че българите не намаляват особено в последно време.

Михаил
Михаил
29 октомври 2018 11:03
Гост

Поредната схема за прилапване на пари. Лошото в случая е, че България се напълни с отрепки.

Яна
Яна
29 октомври 2018 10:59
Гост

И във Франция станахме известни. И този път не с хубаво за съжаление.