Премиерът Бойко Борисов възложи на МВР и ДАНС да извършат проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години, съобщиха от правителствата пресслужба. Министър-председателят изиска резултатите от проверката да са налице във възможно най-кратък срок.

Тя идва близо месец след акцията на Специализираната прокуратура и на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконното придобитото имущество (КПКОНПИ) в Държавната агенция за българите в чужбина, при която бяха задържани 20 души, сред които председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов.

Впоследствие с обвинение за организирана престъпна група, търговия с влияние и подкупи се „сдобиха“ четирима души – Харалампиев, Томов и двама посредници, единият от които сръбският гражданин Марко Стойов.

Според прокуратурата посредници са се свързвали с искащи да получат българско гражданство от Западните Балкани, Бесарабия и Украйна и съдействали за предаването на искан от ръководството на агенцията подкуп. Повечето подкупи са давани, за да изпълни институцията по-бързо процедурите по издаване на удостоверение за български произход, обясни тогава заместник-главният прокурор Иван Гешев и добави, че по-редки са случаите, в които е даван подкуп за получаване на удостоверение от хора, които нямат такъв произход.

Разследващите обявиха, че в агенцията има забавени над 20 000 преписки. Имало три нива в схемата – посредници на най-ниско ниво, на средно ниво и такива на високо ниво, част от които е и ръководството на агенцията.

По време на заседанието в Специализирания наказателен съд стана ясно, че Харалампев е обвинен за взет подкуп от 5000 евро и търговия с влияние в пет случая за по 350 евро на човек, а главният секретар за два подкупа от 800 и 1500 евро. Част от подкупите били плащани с биткойни.

Тогава се разбра, че един от основните свидетели срещу четиримата обвинени е Димитър Владимиров, който беше заместник на Петър Харалампиев в агенцията, а на 5 ноември премиерът го определи за временен началник до избора на титуляр.

Същевременно в схемата беше спомената и партията ВМРО. В интервю бившият директор на отдел „Българско гражданство“ в Министерството на правосъдието Катя Матева заяви, че ВМРО и лидерът ѝ Красимир Каракачанов се издържат от продажбата на българско гражданство. От партията отговориха, че Каракачанов ще я съди за клевета.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Киро
Киро
19 ноември 2018 15:38
Гост

И като ги проверят, какво? Ще отнемат паспорти, ще връщат македонци от Англия? Глупости.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2018 15:35
Гост

Голям наплив за БГ гражданство.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2018 15:28
Гост

Чакаме решението на съда. Така на приказки….

Анчо
Анчо
19 ноември 2018 15:24
Гост

Кой знае още колко кирливи ризи ще излезнат.