Бившият вече председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев остана окончателно в ареста. Това реши Апелативният специализиран наказателен съд, като отказа по-лека мярка за неотклонение за Харалампиев, който има обвинения за лидер на престъпна група, подкуп и търговия с влияние.

Окончателно в ареста остана и главният секретар на ДАБЧ Красимир Томов, а задържаният с тях Марко Стоьов дори не е обжалвал мярката за неотклонение от първата инстанция. Адвокатът му обясни след това, че са предпочели да мине месец, в който прокуратурата да събира доказателства и след това да искат по-лека мярка за неотклонение.

Съдът прие днес, че има достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че Харалампиев и Томов са участвали в корупционната схема.

Те бяха арестувани в края на октомври за корупционна схема в агенцията с издаването на удостоверения за български произход. Според обвинението Харалампиев и Томов получавали подкупи директно в кабинетите си, без да се крият, а нуждаещите се от удостоверения се свързвали с посредници в страната, на които също плащали, за да могат да стигнат до ръководството.

Подкупи били принудени да плащат основно хора, които наистина имат български произход. Те си плащали, защото забавените преписки в агенцията били 20 000 и им излизало по-евтино да платят за бързина, отколкото да се налага да пътуват няколко пъти до България за редовна процедура. При плащане, удостоверение се издавало само за ден, а иначе се чакало цяла година. В хода на разследването е станало ясно, че част от подкупите били плащани с биткойни.

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, който сега е адвокат и защитава Харалампиев коментира лаконично след заседанието, че при такъв тип доказателства не може да се стигне до осъдителна присъда.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 ноември 2018 21:24
Гост

За съжаление в България всяко чудо е за 3 дни.

Петьо
Петьо
08 ноември 2018 21:25
Гост

Интересно е какво ще се случи с политиците с отнет имунитет.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2018 21:23
Гост

До тук добре. Ще видим осъдителната присъда.

Минко
Минко
08 ноември 2018 21:21
Гост

Точно там му е мястото.