Бившият заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин е осъден на 4 години затвор за безстопанственост. Това реши днес състав на Специализирания наказателен съд с председател Пламен Панайотов, който оправда обаче подсъдимия заедно с Ангеличин бивш външен министър Даниел Митов.

Делото е заради изплатени на фирма, макар и върнати след това, близо 500 000 лева за служебни пътувания, без да е била обявена обществена поръчка. Обвиненията към Митов и Ангеличин са за това, че преди 2 години Министерството на външните работи (МВнР) не обявило обществена поръчка, а сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на фирма, с която редовен договор имало само МЗХ. Става дума за фирма, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания.

Даниел Митов е обвинен в злоупотреба с доверие, но съдът прецени, че не е извършил престъпление, защото със своя заповед е възложил на Ангеличин работата по сключването на договор.

Споразумението с МЗХ обаче беше прието от съда за незаконосъобразна процедура, по която са извършени плащанията, а Ангеличин не е осъществил контрол и затова е осъден за безстопанственост.

Защитата твърди, че щета не е настъпила, защото фирмата е върнала изплатените пари и ставало дума за грешка, която е била поправена много преди прокуратурата да се задейства. Министерството на финансите също нямаше претенции и не предяви иск, защото е приело, че не са настъпили вреди от действията на двамата подсъдими.

Според съдия Панайотов обаче щетата е от неполучени по-благоприятни условия за министерството и сумите били възстановени едва след доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция.

В кратко разяснение на мотивите за осъдителната присъда, съдия Панайотов обясни разбирането си, че когато някой връща пари, той признава, че ги дължи. Затова и съдът е приел, че министерството е платило повече, отколкото е трябвало за тези услуги.

За безстопанственост Наказателният кодекс предвижда до 6 години затвор и съдия Панайотов прецени, че справедливо в случая е Ангеличин да получи наказание, което е малко над средното и затова го осъди на 4 години, както и на глоба от 4000 лева.

Двамата подсъдими са без наложени мерки за неотклонение.

Присъдата на спецсъда не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Това е второ дело срещу Христо Ангеличин. В началото на месеца той беше осъден условно на 2 години затвор, отново за безстопанственост. По него Ангеличин е подсъдим за закупуването на телефонни централи в 12 посолства от конкретна фирма и без обществена поръчка. Централите трябвало да бъдат подменени във връзка с подготовка за европредседателството на България.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Не всичко е пари, приятелю!
Не всичко е пари, приятелю!
29 октомври 2018 21:15
Гост

Този е натрупал сериозна сума от измами. Така че, освен Вип- стаята в затвора го чака и предсрочно излизане.

Киро
Киро
29 октомври 2018 18:03
Гост

Митов чак да бъде оправдан не заслужава, защото въпреки, че е възложил на заместника си да сключи договора, е негова работа да проследи нещата. Все пак МВнР е най-пътуващото министерство и въпросът с билетите никак не е маловажен.

Остап
Остап
29 октомври 2018 18:01
Гост

Мале каква схема са измислили със земеделското министерство, евала! От такива дела има полза и за да се разберат безбройните схеми по които чиновниците точат пари.

Бонд
Бонд
29 октомври 2018 17:57
Гост

Явно Ангеличин си е спец по избягване на обществени поръчки. И все пак 4 години затвор ми се виждат множко.

Дипломат
Дипломат
29 октомври 2018 17:59
Гост

Това за телефонните централи в посолствата ми се вижда логично да се купят от определена фирма заради изискванията за сигурност и най-вече – да не се подслушват.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2018 21:11
Гост

Ще лежи само около 2 за примерно поведение.