Бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин е осъден условно на 2 години затвор за безстопанственост. Това е решил днес състав на Специализирания наказателен съд с председател Вилислава Ангелова.

Ангеличин е подсъдим за безстопанственост във връзка със закупуването на телефонни централи в 12 посолства от конкретна фирма и без обществена поръчка. Централите трябвало да бъдат подменени във връзка с подготовка за европредседателството на България.

За присъдата на Ангеличин съобщиха днес от прокуратурата, като допълват, че той е осъден да плати и максимална глоба от 5000 лева.

Първоначално бившият зам.-министър беше обвинен в престъпление по служба, като прокуратурата твърдеше, че той се е обадил на представителите на България в Брюксел, Женева, Париж, Рим, Виена, Берлин, Варшава, Стокхолм, Анкара и Истанбул и им наредил да платят незабавно 429 422 евро на посочена от него фирма. Обвинението твърдеше още, че дружеството не е разполагало с тези централи и не е можело да ги достави, тъй като нямало сертификат. На всеки посланик обаче били изпратени оферти от фирмата, банковата сметка и проформа фактура с посочена сума. Целта на Ангеличин била да облагодетелства фирмата, но щети не са настъпили, тъй като след сезирането на прокуратурата започнала незабавна проверка от ДАНС и МВнР, в резултат на което част от ръководителите в посолствата не превели парите, а други си върнали платеното.

Сега обаче от прокуратурата поясняват, че с поведението си Ангеличин е причинил щети на министерството за близо 420 000 лв. Присъдата не е окончателна и Ангеличин може да я обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Първоначално делото беше внесено в градския съд, който го прекрати, защото от обвинителния акт не ставало ясно какви задължения е имал Ангеличин и кои от тях не е изпълнил. След промените в НПК, обвинителният акт беше внесен вече в спецсъда и обвинението беше изменено в безстопанственост. Първоначално и спецсъдът върна делото на прокуратурата, но след това Апелативният спецсъд отмени определението и процесът най-после започна.

Това е второ дело срещу бившия зам.-външен министър, тъй като той е подсъдим в спецсъда заедно с ексвъншния министър Даниел Митов. Двамата са обвинени в престъпление по служба и безстопанственост във връзка с изплатени на фирма близо 500 000 лева за служебни пътувания, без да е била обявена обществена поръчка.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
mekimi
mekimi
19 август 2022 17:19
Гост

Keeping a wordle today winning streak alive can be tough. With only six tries to guess the daily answer, your choice of a starting word is key.

Минувач
Минувач
05 октомври 2018 16:16
Гост

Наглостта му няма граници. Дори не обявява обществена поръчка. Не че в ЗОП няма съществени пропуски. Но това е друга тема.

Pepi
Pepi
05 октомври 2018 16:12
Гост

Edin ot nai-slabite ni ministri.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2018 16:01
Гост

Този не си поплюва. Кой знае колко още далавери е вършил.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2018 15:58
Гост

Покрай това европредседателство доста хора направиха сериозен капитал.