Делото срещу бившия заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин, свързано с разпореждането му да бъдат закупени без обществена поръчка телефонни централи за над 800 000 лева, вече може да започне в Специализирания наказателен съд. Справка на „Лекс“ показа, че определението, с което и спецсъдът прекрати делото, е отменено от Апелативния специализиран наказателен съд.

През май м.г. Специализираното звено „Антикорупция“ прати Ангеличин на съд по обвинение в престъпление по служба. Разследването започна по сигнал на депутата от БСП Кристиян Вигенин през есента на 2016 г., според който Ангеличин се разпоредил 12 посолства да купят телефонни централи от конкретна фирма, като ѝ преведат близо 430 000 евро. Централите в посолствата трябвало да бъдат подменени във връзка с подготовка за европредседателството на България, но това е трябвало да стане след изпълнение на обществена поръчка.

Според прокуратурата обаче, Ангеличин се е обадил на представителите на България в Брюксел, Женева, Париж, Рим, Виена, Берлин, Варшава, Стокхолм, Анкара и Истанбул и им наредил да платят незабавно парите на посочената от него фирма. Обвинението твърди още, че дружеството не е разполагало с тези централи и не е можело да ги достави, тъй като нямало сертификат. На всеки посланик обаче били изпратени оферти от фирмата, банковата сметка и проформа фактура с посочена сума. Целта на Ангеличин била да облагодетелства фирмата, но щети не са настъпили, тъй като след сезирането на прокуратурата започнала незабавна проверка от ДАНС и МВнР, в резултат на което част от ръководителите в посолствата не превели парите, а други си върнали платеното.

През юни Софийският градски съд, а след това и Софийският апелативен съд прекратиха делото и го върнаха на прокуратурата, защото от обвинителния акт не ставало ясно какви задължения е имал Ангеличин и кои от тях не е изпълнил. В обвинителния акт не било посочено и времето, по което във всяко от посолствата е постъпило разпореждането на Ангеличин, с което според съдилищата е нарушено правото му на защита.

В края на декември прокуратурата внесе делото вече в спецсъда, на който то е подсъдно след промените в НПК, но обвинението на Христо Ангеличин вече е за безстопанственост, а не за престъпление по служба. На 15 март съдия Вилислава Ангелова от спецсъда също е прекратила делото, като е констатирала няколко съществени нарушения. На първо място тя е посочила, че компетентна да внесе обвинителния акт е била само Специализираната прокуратура, а не Софийската градска прокуратура. Спецсъдът е отчел като нарушение и това, че не е било прекратено обвинението за престъпление по служба, след като Ангеличин е обвинен в безстопанственост.

Апелативните съдии Емилия Петкова-председател, Венелин Иванов-докладчик и Красимира Костова отхвърлят аргументите на спецсъда, като пишат в определението си, че след измененията в НПК досъдебните производства се довършват от тези органи, пред които са висящи и затова градската прокуратура не е нарушила процесуалните правила, като е внесла делото в спецсъда. Според тях след последното прекратяване на делото през юни то е било в досъдебна фаза и затова са приложими преходните и заключителни разпоредби в НПК, според които градската прокуратура трябва да довърши разследването.

За различните обвинения апелативният спецсъд пише, че се касае само за ново привличане на същото лице за същото деяние. В определението си той посочва още, че фактите в новото обвинение в безстопанственост са същите, същото е и времето на извършване на престъплението.

Съдът е потвърдил и мярката за неотклонение „подписка“, която Христо Ангеличин е обжалвал.

Това е второ дело срещу бившия зам.-външен министър, след като той вече е подсъдим в спецсъда заедно с ексвъншния министър Даниел Митов. Двамата са обвинени в престъпление по служба и безстопанственост във връзка с изплатени на фирма близо 500 000 лева за служебни пътувания, без да е била обявена обществена поръчка.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 април 2018 18:02
Гост

Цацаратурата няма спирка в опита си да понатрупа някоя и друга точка пред Европата.

Гражданин
Гражданин
02 април 2018 14:34
Гост

Второ дело за корупция? Може би е случайност. А дали е така?

Темида
Темида
02 април 2018 14:16
Гост

Не било ясно какви задължения е имал Ангеличин. На него със сигурност му е било ясно че предлаганото дружество не разполагало със сертификат.

Възмутен
Възмутен
02 април 2018 14:21
Гост

При тая сладка сума…