Викторио Александров, който преди 3 години уби приятелката си Дарина в дома им в София, а след това застреля и едногодишната им дъщеря Никол, е осъден на доживотен затвор.

Това реши състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Стефан Илиев, докладчик Иванка Шкодрова и Калинка Георгиева. Така втората инстанция измени присъдата на Софийския градски съд, който в началото на годината осъди Александров на 20 години затвор.

Според апелативните съдии обаче става дума за изключително тежко престъпление, тъй като мъжът е убил едногодишната си безпомощна дъщеря и майката на детето. САС не споделя и изводите на първата инстанция за добрите характеристични данни за Александров.

Съдът отбелязва заключения на експертите, че подсъдимият е „личност с дълбоко заложена дисхармоничност на характера“. Според изводите им Александров имал адаптивни затруднения от най-ранна възраст, проявявал демонстративност, обичал да привлича внимание и да се налага в определени ситуации.

„Тоест да ги разрешава по силата на контрола и на налагането, очаква че тъй като не може да се адаптира към света, то светът следва да се приспособи към него“, пишат вещите лица.

Именно желанието на Александров да контролира ситуациите го мотивирало да убие и дъщеря си. В хода на делото стана ясно, че причината да се стигне до жестокото двойно убийство е, че родителите на убитата Дарина не одобрявали Александров. Така той се настроил срещу тях и накрая обяснил пред съда, че убил дъщеря си, защото не искал те да я отгледат.

„Не исках Никол да живее такъв живот“, казал Александров.

За да увеличи наказанието му до доживотен затвор, съдебният състав също се опира на заключенията на експертите, според които Александров не може да се адаптира в по-добра среда, защото му липсват както саморазбиране, така и разбиране на другите, а очакванията му са светът да се адаптира към него.

Съдът отбелязва в решението си също, че Александров всъщност не е направил опит за самоубийство, след като е убил дъщеря си. Той твърдеше и първата инстанция прие, че не е успял да се застреля, защото пристигналите полицаи го заслепили с фенерите на оръжията си.

Според САС с тези твърдения Александров опитва да се защити и донякъде да се оневини, но вещите лица описват опита му да се простреля като „бутафорно“ самоубийство, тъй като полицаите са пристигнали след произнесените изстрели и няма как да са го заслепили.

„Така възприетата висока степен на обществена опасност на подсъдимия, според въззивния съдебен води до невъзможност да бъдат изпълнени целите на наказанието спрямо него с наложеното наказание „Лишаване от свобода“ за срок от двадесет години, поради което същото следва да бъде заменено с наказание, което би го изолирало в затвора да кроя на живота му. В случая наложеното наказание „Доживотен затвор“ ще изключи възможността подсъдимият да пребивава сред обществото до края на живота си и да върши други престъпления, като законът не гарантира задължително наказанието да бъде заменено. Подсъдимият може да получи замяната на наказанието след 20 години, само ако е дал достатъчно основание да се приеме че са налице основанията за това“, се казва в решението на съда. В него апелативните съдии отбелязват, че не трябва да се игнорира и общественият отзвук на убийството и наложеното наказание трябва да въздейства предупредително и възпитателно.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Панайот
Панайот
13 декември 2021 9:46
Гост

Как може в мотивите си съдът въобще да обсъжда добри характеристични данни, при условие, че този е застрелял едногодишно дете… Нямам думи

Минаващ
Минаващ
10 декември 2021 22:03
Гост

Тоз хайван е уцелил джакпота, ако беше се паднал при Калпакчиев и компания можеше и под 20 да слезе

Допълнение към допълнението
Допълнение към допълнението
12 декември 2021 10:14
Гост

Ха ха ха ха ха ха.

Бай Цоньо
Бай Цоньо
10 декември 2021 19:31
Гост

ВКС ще върне делото за ново разследване!

Рада Дълбоката
Рада Дълбоката
12 декември 2021 10:16
Гост

Разбира се. Лично Галина Захариева ще го направи. След като случайно се падне при нея.

san DiabloVIca
san DiabloVIca
10 декември 2021 19:26
Гост

Униецът няма право да живее!

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 18:16
Гост

Нямам думи. Чудовищно престъпление

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 18:15
Гост

Този е някакъв нарцистичен урод. Да имитира самоубийство, да очаква всички да се съобразят с него, едва ли не светът да се върти около него… Потрес. Я да ходи в панделата да видим там как ще се съобразяват с него

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 18:13
Гост

Наскоро тук четох анализ на Пушкарова за най-тежкото наказание, май и по нейните критерии този си е за доживотен отвсякъде

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 18:12
Гост

Този си плаче за доживотен. Още не мога да проумея как може да убиеш невръстното си дете

Джанго
Джанго
10 декември 2021 18:12
Гост

Поне сега няма да се възбужда отново дебата за връщане на смъртното наказание. Всъщност, доживотният затвор е далеч по-тежко наказание и може би след някоя година ще съжалява за бутафорията с престорения опит за самоубийство.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 18:11
Гост

Просто не мога да си представя как се дават 20 години на такъв човек за такива престъпления?! Поне максимумът от 30 да беше, тогава и въззивът нямаше да заиграе с доживотния. Много либерален СГС, бе

Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 18:17
Гост

Да видим ВКС колко ще се смили.

Бегай
Бегай
10 декември 2021 18:19
Гост

Ами оня имал добри характеристични данни. Моля?!

213
213
10 декември 2021 18:10
Гост

Очаквано, Марковеца още след първата присъда каза, че това е груба грешка и ще бъде поправена на следващите инстанции.

Наблюдател
Наблюдател
10 декември 2021 18:09
Гост

Браво на САС, да видим след 20 години дали още ще мисли, че светът трябва да се адаптира към него.

психопат
психопат
10 декември 2021 18:09
Гост

Този изрод дори е изиграл самоубийството си. Това е пълен психопат! Да убиеш собственото си дете е най-ужасяващото престъпление!