Съжалявам, че не съм взел детето, но аз не знаех какъв е този човек… В момента ме изкарват виновен за престъпление, за което не чувствам никаква вина. Вината ми дойде, след като разбрах, че съм возил убиец, а не преди това, когато мислех, че съм возил самоубиец. Нямаше как да знам, че е убил жена си“.

Това заяви пред Нова ТВ таксиметровият шофьор по повод вълната от обвинения срещу него за отказа му да вземе едногодишното дете от Викторио Александров, което по-късно бе застреляно от бащата.

В понеделник 26-годишният охранител в частна фирма застреля жената, с която живеел на семейни начала. Това станало, след като тя му казала, че се разделят. След убийството Викторио Александров взел едногодишното дете и избягал. Качил се на такси и първоначално казал на шофьора да го кара към кв. „Надежда“, после към Благоевград, а накрая към магазин „Джъмбо“ на бул. „Ботевградско шосе“. Шофьорът свидетелствал, че детето през цялото време е плачело, а Александров казал, че ще се самоубие, но дъщеря му трябва да живее.

Преди три дни пред Нова ТВ шофьорът разказа, че Викторио го заплашил с пистолет и му взел телефоните, за да не се обади на някого. Охранителят искал да му остави детето, което да закара в полицията. Но таксиджията заявил, че не може да го гледа и кърми и няма какво да го прави. Така Викторио слязъл край Долни Богров с дъщеря си.

Именно отказът на шофьора да вземе детето предизвика вълна от негодувание в обществото. И днес той отново говори по темата в опит да оправдае постъпката си.

Нямаше как да знам, че е убил жена си. На мен ми каза, че съпругата му е убила другото им дете и иска да се самоубие. Затова не взех детето и не избягах. Опитах се да го разубедя„, разказа шофьорът. Той допълни, че Викторио му е казал: „Карай, за да живееш“. Таксиджията добави, че професията им е изпълнена със случаи, в които хората ги заплашват или бягат, без да си платят сметката. „Мислех, че това е поредният малоумник, който иска да го возя без пари, не ми мина през акъла, че това може да е убиец„, сподели още шофьорът.

Имаше едни три минути, в които с пистолета той искаше да ме уплаши. Видя, че аз останах видимо спокоен. Започнахме да си говорим приятелски„, разказа таксиметровият шофьор. Когато по радиото в колата съобщили за убийството на младата жена, Викторио казал да го спре, защото не издържа да слуша подобни нещо.

След като го оставих, се обадих на диспечерите, за да им съобщя, че съм закарал човек, който ме удари с пистолет и ме заплашваше. Мислех, че всичко вече е свършило. После спрях на една бензиностанция и там разбрах всъщност, че съм возил убиец„, поясни мъжът.

Когато научил, че Викторио и убил детето, се е почувствал много виновен и му е прилошало: „Съжалявам, че не съм взел детето, но аз не знаех какъв е този човек. Никой не се поставя на мое място. Нека хората преживеят това, което аз, и тогава да искат наказателна отговорност„.

Неоказването на помощ е престъпление по Наказателния кодекс, който не окаже помощ на лице, което се нуждае, без да има опасност за собствения му живот, се наказва с пробация, коментира по този повод адвокат Марин Марковски пред Нова ТВ.

Според него трябва да се извърши преценка на действията да шофьора, за да се изясни дали може да се докаже престъпление. Марковски поясни, че ако се докажат думите на таксиджията, разпоредбите от НК не могат да се приложат, защото е имало явна опасност за живота му и той не е знаел, че детето ще бъде убито.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
05 ноември 2018 13:41
Гост

А, за вратичките в закона всички сме чували.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2018 8:18
Гост

Какво бездушие от страната на шофьора само. Детето можеше още да е живо.

Анчо
Анчо
05 ноември 2018 8:27
Гост

Дребна душица. Трябвало е да вземе детето, когато бащата е бил благоразположен.