Собственикът на „Тад Груп“ Иван Тодоров, който е обвинен в тероризъм заради кибератаката в Националната агенция за приходите (НАП) се връща в ареста. Това реши днес Апелативният специализиран наказателен съд.

Според съда има достатъчно доказателства, че Тодоров е подбудил подчинения му Кристиян Бойков да извърши кибератаката, а на свобода може да извърши престъпление. Затова апелативните съдии решиха, че това е най-адекватната мярка за неотклонение, въпреки че няма опасност Тодоров да се укрие. Той сам се върна в България, след като беше обявен за издирване. Първоначално прокуратурата задържа собственика на фирмата за 72 часа, след което поиска постоянен арест, но първоинстанционният спецсъд го пусна срещу гаранция от 100 000 лева.

Днешното заседание беше публично, въпреки че вчера прокуратурата поиска то да е при закрити врати заради 4 тома нови доказателства, в които има и чувствителна информация за хора и фирми.

Едно от новите доказателства, които прокуратурата представи е справка от чат в приложението „Телеграм“ между Тодоров и Бойков, в който служителят казва: „Тая вечер НАП заминава“. Тодоров пък отговорил: „Да ги копираме целите, пък после ще ги питам за киберсигурност. Даже въобще няма да ги питам.“

Според прокуратурата Тодоров предлагал фирми да бъдат тествани за киберсигурност без тяхно знание, след което им е предлагано да станат клиенти на „Тад Груп“. Представители на такива фирми също са дали показания.

В съдебната зала днес беше и 20-годишният Кристиян Бойков, който е на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лева. Защитата на Тодоров искаше Бойков да бъде разпитан и да каже дали шефът му го е подбуждал да атакува НАП, но съдът не допусна такъв разпит. Преди дни пък шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов каза, че младежът може би е бил подведен от работодателите си и в хода на разследването обвиненията срещу него може и да отпаднат, и той да стане свидетел на прокуратурата.

В крайна сметка апелативните съдии приеха, че като шеф на фирмата Тодоров е знаел какво прави Бойков и е осъществявал пряк контрол над служителите си. Преди седмица прокуратурата оповести други доказателства от разследването, от които стана ясно, че камери в „Тад Груп“ са записвали служителите във фирмата.

„След масираната атака тази седмица, напълно очаквахме да има такъв обрат. Не, че сме считали, че същият е обоснован или законосъобразен. Продължаваме да твърдим, че доказателства за подбудителство няма. Аз мисля, че всички, които бяха в залата, също чуха, че като собственик, като управител, той трябвало да вижда какво става на камерите, но нито една дума не се спомена, че той е накарал Кристиян Бойков да извърши това копиране и разпространение“, коментира след заседанието адвокат Ина Лулчева, която защитава Тодоров.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Интересно
Интересно
09 август 2019 16:25
Гост

Примката се затяга. Новите доказателства май ще обърнат общшественото мнение в полза на обвинението…

Анонимен
Анонимен
09 август 2019 17:04
Гост

Това е и целта на некадърната прокуратура – да настрои общественото мнение срещу обвиняемите. Защото годни доказателства просто няма. И този човек ще е поредният, който са го държали няколко месеца в ареста заради тъпотията и упорството на Гешев и сие, а накрая ще осъди държавата в ЕСПЧ и всички българи ще плащат за олигофрениите на цацароидите.

Анонимен
Анонимен
09 август 2019 10:36
Гост

Задържане не защото има доказателства и защото това ще допринесе за по-качествено разследване, а задържане заради самата репресия и всяване на страх, че който не играе по свирката на силните на деня ще го сполети същата съдба. Прокуратурата вщъсност е терорист номер 1 по този показател, всявайки страх в населението. А тази имитация на правосъдие, наречена Специализиран съд (за автоматично уважаване на исканията на прокуратурата), отдавна трябваше да бъде обявена противоконституционна. Жалко, че „нашите хора“ и видни „корифеи“ на правото от калибъра на Барни Ръбъл започната да превземат и Конституционния съд. Гражданското общество и Кьовеши до някъде са последната ни… Покажи целия коментар »

спец
спец
09 август 2019 9:45
Гост

Тази криминална физиономия е твърде подозрителна. Френологично, това са черти на мошеник. А тоя Кристиян прилича на инфантилен педофил, да не говорим какъв му е езика. Не виждам на какво отгоре го пуснаха на свобода. И в пандиза можеше да проговори, даже още по-вероятно. Много плахо действат колегите

Анонимен
Анонимен
09 август 2019 10:44
Гост

Веднага си личи, когато трол на щат в кафявите медии на Делян Пеевски се присъедини към дискусия на интелигентни хора.

спец
спец
09 август 2019 13:37
Гост

Би бил много изненадан, ако научиш къде съм на щат. Достатъчно е да кажа че съм реализиран юрист и да те оставя да завиждаш..

И да са интелигентни (което е доста спорно на фона писанията на това надуто леке) това не променя факта че са едни боклуци, които се изгавриха с българския народ, посягайки на правата на милиони! Само че криви им излязоха сметките, сега в панделата да ги видим колко са отворени. И от кой край..

Анонимен
Анонимен
09 август 2019 14:26
Гост

Дори „добре реализиран“ разследващ полицай не би използвал подобни квалификации, за гешевия прочит на доказателствата (доказателства не се сочат, но още преди делото да е влязло в съда обвинените са публично разпънати на кръст) да не говорим.

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 22:26
Гост

Интересно как се вдига толкова шум около хората, които са източили данните, а за тези, които допуснаха това да се случи нито думичка.

съдия
съдия
08 август 2019 17:31
Гост

СРАМ. Но не се учудвам -там съдии НЯМА. Затова и имена НЯМА

Имам човек във НАП
Имам човек във НАП
08 август 2019 17:29
Гост

Докога ще си гоним вълшебниците, народе?

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 17:49
Гост

Докато се събере отбор за Бойко.

Ман
Ман
08 август 2019 17:28
Гост

Ееееех, Канада…

Швайни
Швайни
08 август 2019 17:26
Гост

Сега въпросът е дали този младеж ще изпържи шефа, след като му показаха какво може да се случи.