Апелативният специализиран наказателен съд да гледа утре при закрити врати делото за ареста на собственика на „Тад Груп“ Иван Тодоров.

Такова искане е отправил до съда временният шеф на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов. Искането му е публикувано на сайта на прокуратурата и от него става ясно, че са събрани нови доказателства, които могат да разкрият чувствителна информация за хора и фирми. Прокурор Николов пише, че става дума за взаимоотношения на клиенти с банки и застрахователи, данъчни документи и междуфирмени търговски отношения, свързани с прякото развитие на икономика на страната.

„Не би било редно и правилно по отношение на тази информация отнасяща се до физически и юридически лица и осъществяващи разнородна дейност подчинена на законовите изисквания в страна, да бъде изложена на показ и достояние на лица присъстващи в съдебната зала, защото те биха били застрашени по един или друг начин /икономически или психически/, както и със свои противоправни действия да застрашат националната сигурност на страната. Напротив, намирам за правилно това, че следва да бъде защитен обществения ред, интерес и спокойствие на българските граждани и успоредно с това, органите на държавна власт и местно самоуправление и техните администрации да имат необходимия комфорт с оглед полагане и осъществяване на необходимите действия за своевременното и качествено обслужване на населението и подобряване на техните комуникационни и информационни системи“, се казва в искането до съда.

Миналата седмица първоинстанционният спецсъд освободи Тодоров от ареста срещу гаранция от 100 000 лева, след като той беше задържан на летището в София, след като се завърна от чужбина. Тодоров е обвинен в тероризъм заради хакерската атака в Националната агенция за приходите (НАП), заедно със служителите в „Тад Груп“ Кристиян Бойков и Георги Янков, които също са на свобода срещу гаранции от по 20 000 лева.

След освобождаването на шефа на фирмата, прокуратурата публикува част от доказателствата, които смята да представи утре пред втората инстанция, където ще настоява за постоянен арест за Тодоров.

От тях стана ясно, че камери в „Тад Груп“ са записали разговори на 20-годишния Бойков с Янков, като в тях младият мъж говори за информация, която е пратил до медиите.

„знаеш ли какво почвам да се замислям…тея неща дето съм ги изпратил и по медиите сега в момента никой няма да ги отрази…всичко ще приберат като информация за…ще си го приведат такова като информация за вътрешно ползване…ше умръ от смях. …това ще е най-жалко…ще бъде…ха…аз съм го пратил до Би Би Си и до Ройтерс…така, че…“, казва Бойков, а според данните от камерата, разговорът е проведен  малко след 14 ч. на 15 юли – денят, в който информацията за източените данни от НАП стигна до медиите.

От прокуратурата разкриха още, че на личния си телефон Бойков е имал и файл със заглавие „NE SE CHISTIIIIIII“, на който е събирана информация за депутати, съдии, прокурори, следователи, областни управители и кметове.  От скрийншота пък стана ясно, че е ползвана платформата „Pastebin“, а след като е известно и името на файла, лесно може да бъде намерена информацията с личните данни на 2099 магистрати.

На фона на разкритите доказателства срещу Бойков, преди дни шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов каза, че младежът може би е бил подведен от работодателите си и в хода на разследването обвиненията срещу него може и да отпаднат, и той да стане свидетел на прокуратурата.

„Това е едно 20-годишно момче. Вероятно иска да бъде известен, може би е бил подведен от работодателите си. Много са нещата, които биха могли да допринесат за това негово решение. Но аз мисля, че в определен етап от досъдебното производство той може и да придобие друго качество. Например – на свидетел“, заяви Спиридонов, който каза, че разследващите знаели и кой е поръчал хакерската атака, като това явно не е никой от обвиняемите до момента.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 август 2019 11:27
Гост

Да, делото не трябва да е при открити врати. Изтичането на информация би възпрепятствало процеса.

----
----
08 август 2019 14:16
Гост

Миналата седмица беше в интерес на обществото да знае според гешев .Сега вече в интерес на прокуратурата да не се знае.. какво има по делото.

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 10:43
Гост

Прокуратурата вече изнесе достатъчно информация.

Зрител и пръв фен
Зрител и пръв фен
08 август 2019 10:23
Гост

Колко прекрасно е шоуто, на което ставам свидетели всеки ден. Такива сценарни висоти, епизод след епизод. Още не е късно да бъдат номинирани за тазгодишните „Еми“. Само че ме е страх, че финалът ще се окаже разочароващо предизвестен и прокуратурата само ще си навлече още критика и черна неблагодарност за иначе безупречно свършената работа, естествено изцяло в рамките на закона.

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 9:33
Гост

Пълни некадърници са в родната Цацаратура! След като им отхвърлиха на първа инстанция искането направиха кризисна PR акция като представиха разни доказателства в публичното пространство – първо това говори, че залагат не на правото и доказването, а на цирка и по възможност публичното очерняне на обвинаемите и второ – тия идиоти разкриха редица лични данни на много различни магистрати! И сега искат пълната липса на доказателства, прикрита от поредния идиотски цирк, да останат в закритото заседание, за да не им се смеят (за пореден път) дори обикновените хора – неюристи.

----
----
08 август 2019 14:22
Гост

За съжаление и в гешевтурата ще бъде същото , дори може би още по-зле.