Собственикът на фирмата „Тад Груп“ Иван Тодоров и служителите му Кристиян Бойков и Георги Янков не са единствените, които ще бъдат обвинени за хакерската атака в Националната агенция за приходите (НАП). Това стана ясно от думите на шефа на ГДБОП Ивайло Спириднов пред бТВ. Той обясни, че има и поръчител на атаката, който е известен на разследващите.

„Според мен заданието е отвън и този човек ще стане ясен рано или късно за обществеността. Разследващите донякъде имаме информация кой е този човек“, каза Спиридонов, бе да дава повече подробности.

До момента Тодоров и търговският директор на „Тад Груп“ Георги Янков са обвинени, че са подбудили 20-годишния служител на фирмата Кристиян Бойков да извърши кибератаката. На тримата бяха повдигнати обвинения в тероризъм, тъй като целта била да се създаде смут и страх в населението. След това от прокуратурата обясниха, че действията им били насочени срещу действащата политическа система и форма на управление. В тази връзка вчера прокуратурата публикува и разговор на Янков с неустановен човек, в който той казва, че „правителството трябва да си замине със всички“.

По-късно пред „Нова телевизия“ Спиридонов допусна, че 20-годишният Бойков може би е подведен от работодателите си и в хода на разследването обвиненията срещу него може и да паднат, и той да стане свидетел на прокуратурата.

„Това е едно 20-годишно момче. Вероятно иска да бъде известен, може би е бил подведен от работодателите си. Много са нещата, които биха могли да допринесат за това негово решение. Но аз мисля, че в определен етап от досъдебното производство той може и да придобие друго качество. Например – на свидетел“, заяви Спиридонов.

Голяма част от разпространените вчера от прокуратурата доказателства от разследването са записи от камерите във фирмата, от които става ясно съдържанието на разговори между Бойков и Янков, в които те коментират и изпратената до медиите информация за източването. Оказа се, че камерите в „Тад Груп“ са заснели и как Бойков въвежда паролата в компютъра си и именно така той е бил отворен.

„Това са хора, които са пример как можеш да станеш жертва на охранителната си система. Колегите установиха въпросните пароли чрез камерите за наблюдение. Може ли, явно може, да правиш престъпление пред камери и записване на звукови файлове?“, коментира днес Спиридонов.

Той отрече информацията, че Бойков е обучавал служителите на ГДБОП, които се занимават с разкриване на киберпрестъпления, както и че полицаите са работили заедно с „Тад Груп“.

„Не е обучавал служители на ГДБОП. Няма такова нещо. Напротив, бивш служител на отдел „Киберпрестъпност“ го е обучавал, но явно не е присъствал на часовете по етично хакерство в училището по софтуер“, добави шефът на ГДБОП. По думите му, прокуратурата до момента е показала само малка част от доказателствата и записите. Той беше категоричен, че тримата обвиняеми са осъществили преки действия срещу държавата и държавността. И заключи:

Някои хора си мислеха, че са набутали ГДБОП и прокуратурата в ъгъла и са ги хванали в ъгъла. Според мен са ги хванали за…как беше…за шлифера. Е, това се случи.

Междувременно адвокат Ина Лулчева, която защитава собственика на фирмата Иван Тодоров, който беше освободен от спецсъда срещу гаранция от 100 000 лева, упрекна прокуратурата за безпрецедентното, по думите ѝ, разкриване на доказателства.

Лулчева наблегна на уточнението, което от държавното обвинение направиха вчера, че оповестяват доказателствата във връзка с протеста, който са изготвили срещу освобождаването на Тодоров и предстоящото произнасяне на Апелативния специализиран наказателен съд.

„Доказателства се представят в съда. Представянето им пред медиите с изрично отбелязване, че е във връзка с мярката означава, че прокуратурата иска да въздейства, създава се такова впечатление, върху съда чрез създаване на негативно обществено мнение, което е абсолютно недопустимо. Това означава, че се иска да се обоснове теза, която първата инстанция не прие. Аз го приемам като опит за въздействие върху втората инстанция чрез създаване на негативно обществено мнение“, коментира адвокат Лулчева.

Дългогодишният наказателен съдия и председател на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев коментира пред бТВ, че разгласяването на доказателствата от прокуратурата, може да доведе до осъждане на България в Страсбург.

„Не е редно да се огласяват по висящо разследване доказателства по този публичен начин”, заяви той и допълни: „Подобни действия в миналото не за имали добър завършек“, визирайки случая с тефтерчето на бившия шеф на комисията установяване на конфликт на интереси Филип Златанов, страници, от което бяха показани от прокуратурата, а след това то изчезна.

„Подобно поведение води до уронване на престижа на прокуратурата като институция. Освен това са били разпространени лични данни на прокурори и следователи заедно с тези материали, а подобно деяние покрива състав в наказателния кодекс”, каза Калпакчиев.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любо
Любо
02 август 2019 12:14
Гост

Жалко е, че огромната некадърност и безхаберието на държавните служители останаха на втори план, скрити от криминалния сюжет за вълшебниците-хакери.

Тъжно
Тъжно
02 август 2019 12:05
Гост

Пълна пародия на разследване. Сега дори и да са прави и тия програмисти да са „хакерите“, доверието в прокуратурата е абсолютен мираж вече. Да не говорим, че всичко върви успоредно със скандалния „избор“ измежду един кандидат за нов главен прокурор.

Анонимен
Анонимен
02 август 2019 12:05
Гост

Има време, за да разберем кой кого и къде е хванал. Изтеклата информация вече може да е изтекла и другаде.

Гимнастик
Гимнастик
02 август 2019 13:09
Гост

Накрая май някой ще се хване за палците. Вече почва да заема поза „партер“.

Анонимен
Анонимен
02 август 2019 11:29
Гост

Поредната издънка на Цацаратурата с доказателствата. Ама нали бързат да се похвалят.

Пешо
Пешо
02 август 2019 11:07
Гост

Мале, мале сега и хибридна война имаме значи. А защо никой не казва какво са направили НАП да ни опазят данните?

Анонимен
Анонимен
02 август 2019 11:09
Гост

Нищо не са направили и няма и да направят, въпреки че имаше начини след теча. Но виновните били другаде – отвън, в никакъв случай от вътре.

Поръчител
Поръчител
02 август 2019 11:05
Гост

В Русия съм, в Русия съм… 🙂

въпрос
въпрос
02 август 2019 10:42
Гост

А знаете ли кое лице от прокуратурата вчера нареди да бъдат публикувани ЕГН-тата на множество прокурори https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/08/02/3946362_istinskoto_iztichane_na_lichni_danni_doide_ot/?ref=home_main_news#comments-wrapper . „“ цитат „Истинското изтичане на лични данни дойде от прокуратурата, „