IT специалистът от „Тад Груп“ Кристиян Бойков, собственикът на фирмата Иван Тодоров и изпълнителният директор Георги Янков са обвинени в тероризъм заради кибератаката в Националната агенция за приходите (НАП), от която бяха източени лични данни на 4 милиона граждани.

Това съобщиха днес от прокуратурата, след като при повторната акция вчера в „Тад Груп“ беше задържан изпълнителният директор Георги Янков, който впоследствие е бил обвинен и освободен срещу гаранция от 20 000 лева. В неизвестност остава собственикът Иван Тодоров, който е обявен за издирване, а според Бойков, шефът му е на планирано служебно пътуване в Канада и скоро ще се върне в страната.

Кристиян Бойков първоначално беше обвинен само за компютърно престъпление, за което законът предвижда до 3 години затвор, което означаваше, че дори да бъде признат за виновен, ще бъде освободен от наказателна отговорност. След като разследващите обявиха, че са успели да отворят един от иззетите му криптирани компютри обаче, зам.-главният прокурор Иван Гешев каза, че вътре има „потресаваща информация“, която говори за киберрекет и кибертероризъм, а 20-годишният младеж бил само маша и изпълнител на атаката в НАП. След новото обвинение на Бойков също е наложена гаранция от 20 000 лева.

Днес от държавното обвинение съобщиха, че и тримата обвиняеми ще отговарят за тероризъм, като Янков и Тодоров са обвинени, че са подбудили Бойков. Ако вината им се докаже в съда, те могат да получат наказания от 5 до 15 години затвор.

„Събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други. В интерес на разследването, на този етап имената на институциите и дружествата няма да бъдат огласявани“, посочиха от прокуратурата и уточниха, че разследването продължава, като може да бъдат обвинени и други замесени.

Днес зам.-главният прокурор Гешев коментира, че в хода на разследването са установени над 500 000 e-mail адреса с пароли в иззетите компютри.

„Имейлите са на популярен български сайт за електронна поща. Т. е., някой е хакнал пощенската платформа. Намерени са над 500 000 пароли, плюс съответните e-mail адреси. Факт е, че тази база данни е хакната. Факт е, че в тази база данни е извършено търсене. Факт е, че са отваряни определени пощи на определени хора. Факт е, че това най-малкото представлява нерегламентирана дейност“, каза Гешев и  допълни, че действията на фирмата, хакнала сайта, са в противоречие със закона, а търговската дейност е била използвана, за да бъде атакувана държавата.

Междувременно депутатите решиха да сформират временна анкетна комисия, която в следващите 3 месеца паралелно да изяснява обстоятелствата около изтичането на данните от НАП. Предложението на управляващите от ГЕРБ беше подкрепено от всички депутати, а комисията ще от 15 членове и ще е на паритетен принцип. Неин председател ще бъде бившият зам.-вътрешен министър Красимир Ципов от ГЕРБ, а заместник ще му е Румен Гечев от БСП. Според депутатите е редно със случая да се заеме и Народното събрание, тъй като представлява заплаха за националната сигурност.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 юли 2019 11:59
Гост

Не виждам как собственикът на една фирма, т.е. притежателят на дялове в нея, може да отговаря за дейността на фирмата и на служителите си. И при положение че въпросният собственик притежава страхотен франчайз на най-голямата вдерига за сандвичи в света за България и Румъния – за какво му е да публикува данни на НАП.

Пародия
Пародия
25 юли 2019 14:54
Гост

Поредното шумно дело, което прокуратурата образува, и, вероятно, поредния тих провал след няколко години. Дано само да мине по-бързо, че момчето не заслужава тия милиционерски издънки да го тормозят дълго.

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 14:47
Гост

Вместо да изясняват обстоятелствата около изтичането на данните от НАП, да вземат мерки това да не се случва повече. Че както се мотаят, ще дойде време да си подаваме декларациите през Замунда.

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 14:43
Гост

Остава и Иван Тодоров да артиса в Канада. Тогава ще я втасаме.

Чудомир
Чудомир
25 юли 2019 14:16
Гост

От сега заявявам категорично, че аз няма да плащам след като отново осъдят държавата в Страсбург заради безумията на наща Прокурватура!!!

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 14:45
Гост

За съжаление това не е концерт по желание. Лошото е обаче, че и с новият ни Главен нещата няма да се променят.