Правилата за достъп на адвокати до дела в Софийския районен съд (СРС), по които не са пълномощници на страна, не действат от 8 май 2024 г. и няма да действат до окончателното произнасяне на съдилищата по законосъобразността им. Това постанови Административен съд София-град (АССГ).

Той допусна за разглеждане жалба на столичните адвокати Николай Димитров и Александър Михайлов срещу разпореждането на съдебния администратор в СРС, което предизвика остро недоволство в адвокатурата (пълния текст на определението виж тук).

Двамата настояват съдът да обяви за нищожно или евентуално за незаконосъобразно разпореждането в частта му, която предвижда:

„Справка по движението на делото на адвокати се дават и без да е налице пълномощно за конкретното дело, чрез представяне на валидна адвокатска карта. Копие на приложените по делото книжа се предоставят на адвокат, който не е пълномощник по делото, след изрична молба и разпореждане на съдията-докладчик. Предоставянето на достъп до делото се дава само на адвокат пълномощник по него (не се дава дело за преглед на адвокат без пълномощно от страна по него).

Адвокатските сътрудници имат право на достъп до делата, по които техните работодатели-адвокати, адвокатски дружества са упълномощени да представляват интересите на клиентите си“.

Както „Лекс“ писа, по друга жалба на адвокат срещу новото правило в СРС съдия Стоян Тонев от АССГ прие, че разпореждането е вътрешнослужебен акт и не засяга правата на адвоката и съответно не допусна делото за разглеждане (повече виж тук).

За разлика от колегата си, съдия Евгения Иванова обаче е категорична, че адвокатите имат правен интерес да оспорват разпореждането на съдебния администратор на СРС.

„Оспореното разпореждане регламентира организацията на работата на съдебните служители във връзка с предоставяне на справки по дела, издаване копия от документи, достъп до делата и т.н. Адресат на заповедта са съдебните служители, на които се вменяват конкретни задължения в рамките на работното време и на определено място на работа, но с нея пряко се засягат и правата и законните интереси на страните по делата. В този смисъл заповедта има характер на вътрешноведомствен акт по чл.2, ал.2, т.3 от АПК, с който се създават права и задължения на лица, подчинени на органа, издал акта, но и с който се засягат права, свободи или законни интереси на граждани или юридически лица. По аргумент от чл. 2, ал. 2, т. 3 от АПК и чл.120, ал.2 от Конституцията на Република България, гражданите и юридическите лица могат да обжалват пред съдилищата всички административни актове, включително вътрешнослужебните, щом тези актове нарушават или застрашават техни права или законни интереси и не са изключени със закон от съдебно обжалване.

Следователно административният акт подлежи на съдебен контрол, но по реда за оспорване на индивидуалните административни актове, а не по реда за оспорване на общи административни актове…“, прие съдия Иванова.

И насрочи делото по жалба на адвокатите Димитров и Михайлов за разглеждане на 19 септември 2024 г.

Тъй като по него е направено и искане за спиране на изпълнението на разпореждането, в отделно определение АССГ заявява, че няма как да се произнесе по него, тъй като действието на акта на съдебния администратор е спряно с подаването на жалбата на двамата адвокати.

„След като поканата не подлежи на предварително изпълнение нито по силата на закон, нито пък има подобно разпореждане на административния орган по чл.60 от АПК, или на съда по чл.167 от АПК в този смисъл, по аргумент за противното, важи общото правило на чл.90, ал.1 от АПК, според което административните актове не се изпълняват, преди да са изтекли сроковете за тяхното оспорване, а при подадена жалба или протест – до решаването на спора от съответния орган, заявява съдия Иванова (пълния текст на определението виж тук).

И постановява, че самата жалба, която е внесена в АССГ на 8 май 2024 г., е спряла изпълнението от същата дата.

Николай Димитров и Александър Михайлов са уведомили писмено съдебния администратор на СРС и председателя на съда, че следва да преустановят прилагането на разпореждането.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
прост народ, слаба държава...
прост народ, слаба държава...
14 юни 2024 2:38
Гост

…скапана съдебна система и още по-скапана адвокатура. Това е резултатът от 1001-те ПУЦ-а, които алчните професорчета и още по-откачените доцентчета създадоха, под зоркия поглед на агентите на ДС, които искаха държавата да стане блато, за да ловят риба в мътни води. И така вече 35 години! Честито на всички балъци, дето с много пот на челото и безсънни нощи са завършили в ЮФ на СУ, ПУ и ВТУ! Та по същество – с такава адвокатура не трябва да има неограничен достъп до дела, особено в София и големите градове, където има хиляди адвокати (пуцаджии), много от които поради тоталната си… Покажи целия коментар »

Иван Иванов
Иван Иванов
14 юни 2024 4:49
Гост

Това е интересно, как се връзва – с правото на труд? Тоест – имате – имаш ли представата какво е да си адвокат.

Водил ли си дело, чел ли си закон, може и през витрината на книжарницата, не е задължително да го разлистваш.

Защо такива крайности, че и сатаната. Сатаната си спи човека, не му е до нас, адвокатите.

jealous
jealous
13 юни 2024 22:06
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Иван Иванов
Иван Иванов
13 юни 2024 20:37
Гост

Да има късмет някой адво, да ми чете делото, не че нещо. Кратко е посланието.

Седи си в ъгъла – нали е по приятно там.

Има време да се чете – да е чел университета, ама е пропускал.

То пък – много секретни неща, лошото е – че дават да се снима.

То пък на некадърник и „холограма“ – пак не става човека.

незапознат
незапознат
14 юни 2024 14:26
Гост

Що -какво ще стане?

Пак ли?!
Пак ли?!
13 юни 2024 17:08
Гост

Абе кво да ви кажа, деликатен е въпросът – и така, и иначе. Трябва да се мисли все пак в посока засилен контрол, а не забрана. Ами ако проучваш архивно дело отпреди 10-15-20 години, пак ли ще търсиш страна за пълномощно?! Щото и от там може да излязат скелети.

Чистач в мол
Чистач в мол
13 юни 2024 17:20
Гост

Не, ще подадеш молба до съдията, и той ще прецени дали да ти позволи.

Иван Иванов
Иван Иванов
14 юни 2024 4:59
Гост

Наложи ми се – да прегледам архивно – осиновяване, честно – не е приятно – да кажа. Не бих искал да съм на мястото на осиновения, даже – познавам някои хора – осиновени. Не е приятно – все още е „табу“.

Има и бракоразводни, горе-долу – това е един вид.

Съдията трябва да види – кой си, какво си.

Това е все едно – да се пуснат журналистите – да речем – да ти проверяват архивите ти.

Наистина – адвокатите трябва да умеем да пазим „тайни“.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2024 14:46
Гост

Отдавна АССГ дейспря спрямо персоната, а не спрямо правото! Какъв пък да е този ИНТЕРЕС да проучваш дело, по което нямаш пълномощно. Това само различните състави на АССГ го знаят.

Съдия
Съдия
13 юни 2024 16:17
Гост

Интереса на неангажиран по делото адвокат може да бъде събирането на информация за някой друг, целта рядко е легитимна, защото ако беше, щеше да изиска официална справка по делото. Така Велимир Атанасов е четял което дело му поръча Нотариуса, за да може после да разиграят картите подходящо, без официално някой от тях да встъпва

Иван Иванов
Иван Иванов
14 юни 2024 5:03
Гост

Редно е да оставиш все пак следа по делото, аз това го приемам за „джентълменско“, така или иначе.

Впрочем – много пъти са ми „преписвали“ искови молби, нормално е да си „крадем“ занаята.

адв. Николай Димитров
адв. Николай Димитров
14 юни 2024 12:16
Гост

Писмена следа винаги се оставя по делото независимо дали имаш пълномощно или не. Затова е т. нар. контролен лист, който представлява задната корица на делото, където се разписваш, че си го чел. Идеята на това да можеш да проучваш дела, по които все още нямаш пълномощно е да прецениш дали изобщо ти трябва да се занимаваш с това дело или не. Нерядко съм препращал клиенти към колеги, специализирали в конкретна специфична област на правото и това е нормално. Въпросът е как да го преценя това, при положение че пълномощното е ангажимент.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2024 8:25
Гост

Колега Димитров, може да Ви упълномощят и само за проучване на делото, но задължително е да се знае от страните, кой се интересува да встъпи в процеса и правния му интерес. Правилата не са толкова за съда, а за гарантиране правата на страните и участниците па делото.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2024 12:49
Гост

Аз искам да попитам-на конкурсът за административни съдии за първоначално инсталиране през 2021г как от сайта Афера написаха списъка с резултатите, преди провеждането на конкурса, и то в поредица от статии? Линк няма да давам потърсете и сами в гугъл например като напишете “ афера конкурс за административни съдии “ , и излиза статията НАГЛАСЕНИ КОНКУРСИ ЗА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА . Този конкурс надхвърли по мерзавщина дори и на конкурсите ,които прокуратурата организира-например продаденият конкурс от 2006г, когато казусите от в.Монитор си ги купиха, и публрикуваха сутринта на изпита, и конкурсът беше отменен. Същата история и от 2015-когато преписвачите си носиха… Покажи целия коментар »

Hristo
Hristo
13 юни 2024 12:14
Гост

Явно така ще я караме до 19 септември 2024 г.

Zaki
Zaki
13 юни 2024 12:18
Гост

A може и след тпва.

Симеон
Симеон
13 юни 2024 12:11
Гост

Поредното нелепо решение на Административен съд София-град.

Hari
Hari
13 юни 2024 12:12
Гост

Дори субективно!

Чочо
Чочо
13 юни 2024 11:58
Гост

Айде стига! Като не е страна по делото, какво ще рови там?

Nepoznat
Nepoznat
13 юни 2024 15:47
Гост

Ами например ако клиента ме е помолил да поема делото, първо е хубаво да се запозная с него и са преценя дали да му вземам едни пари и мога ли да се справя.
Доколкото имам спомен , че 21 от Закона за адвокатурата гласи: “ На адвоката се дължи уважение и СЪДЕЙСТВИЕ като на Съдия“.
Да сте чули да е отменян …ад не съм.

Примерно
Примерно
13 юни 2024 22:52
Гост

Ми клиентът да ти издаде пълномощно да правиш справки по конкретното дело

Сотир
Сотир
13 юни 2024 11:46
Гост

Безумни правила. Кому е нужно това ограничение?

Коко
Коко
13 юни 2024 10:59
Гост

Продължава безумната практика в АССГ по жалби от различни лица срещу един и същ административен акт да се образуват различни дела и да се стига до различни резултати. Потресаващото неразбиране на същността на административния процес и начина на организирането му в този съд продължава с пълна сила. И после се чудим защо ставаме за смях пред хората.

Виктор
Виктор
13 юни 2024 10:57
Гост

Остава да чакаме окончателното произнасяне на съдилищата по законосъобразността на правилата.

НИКАКВО ЧЕТЕНЕ НА ДЕЛА БЕЗ ПЪЛНОМОЩНО!
НИКАКВО ЧЕТЕНЕ НА ДЕЛА БЕЗ ПЪЛНОМОЩНО!
13 юни 2024 10:41
Гост

Тези правила трябва да останат, ако е нужно да има и законодателно изменение. Опасно за правовия ред е 15 000 лица да имат достъп до папките с делата, без да са упълномощени. Разводи-а там съпрузите изнасят потресаващи твърдения за другия съпруг и родата му, нерядко, наказателни дела за изнасилвания, делби-а при делба на първа фаза понякога разкритията са потресаващи за страните-кой осиновен, кой довене, кой заварен, кой пък майка му се оказва друга жена, щото като малък станали досадни размени, и тн разкрития при чужди съдби. Това не може да е общодостъпно за една армия хора, а само за пълномощниците.… Покажи целия коментар »

Булгаристан
Булгаристан
13 юни 2024 15:39
Гост

Съдебните решения са публични, съдебните заседания са публични, делата на съдията частни ли са? Докато съществува закон адвокатите ще имат достъп до делата!

гого
гого
14 юни 2024 10:35
Гост

служебни са

Бай Ганьо
Бай Ганьо
13 юни 2024 9:38
Гост

Тоя Стоенчо, що не го пратят в Прокуратурата в Каспичан, където да
твори и разследва?

анонимен
анонимен
13 юни 2024 10:00
Гост

Доста е спорно кой от двамата съдии е прав, тъй като регламента относно личните данни предвижда определени ограничения. Само да припомня, че в момента по сигнал на Методи Лалов тече проверка срещу съдебен служител на СРС, който е поставил документ с лични данни в делото на Лалов по грешка и Лалов вижда нарушение с обстоятелството , че той самият е видял документа с личните данни от другото дело.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
13 юни 2024 10:46
Гост

Може, ама Стоенчо намираш ли го да става за съдия :)?

Съдия
Съдия
13 юни 2024 14:46
Гост

Да не ти е отказал,бе,колежке!? Нещо много лично го даваш!?

Чавдар
Чавдар
13 юни 2024 11:55
Гост

Tам му е мястото.

Разгеле
Разгеле
13 юни 2024 9:33
Гост

Еееее разгле

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 юни 2024 9:33
Гост

Няма лошо, другото определение на АССГ за недопускане на оспорването беше съшито като с бели конци и доста по същество неадекватно с оглед реалния ефект от вътрешноведомствения акт на СРС.
П.С. Сега едните адвокати ще се кефят, че са свършили добра работа в полза на цялата гилдия, а първият юнак ще пие една студена вода.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2024 12:32
Гост

И какво-ако първото оспорване не успее, друг ще се пробва, и така докато 6000 САК-аджии се изредят ли? Щото все при някой „ще мине“.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 юни 2024 12:52
Гост

E, не, ама съдът малко заприличва на руска рулетка като работи на принципа „тука има, тука няма“ – несериозна работа, при условие, че безспорно засягане на интерес има.