Окръжният съд в Кюстендил окончателно върна в ареста сина на окръжния прокурор от Перник Бисер Михайлов – Васил.

Така беше потвърдено определението на районния съд в Дупница, който реши, че Васил Михайлов трябва да бъде задържан за постоянно по обвинението за закана с убийство към бившата му приятелка, въпреки че до момента беше под домашен арест по друго от делата срещу него.

„Правото не следва да бъде опазено от магистрати, които не го познават, но го упражняват като занаят“, каза след заседанието защитникът на обвиняемия Любомир Таков, цитиран от БТА, след което определи решението на съда като „възмутително“ и каза, че ще иска ново изменение на мярката на Михайлов.

„Клиентът ми търпи мярка за неотклонение домашен арест, която, съгласно решение от 1992 г. на ВКС, е приравнена по правно значение и последици на задържане под стража. Действително става въпрос за две различни производства, но целите на мерките са да възпрепятстват укриване и извършване на престъпление или осуетяването на привеждане в сила на влязла в сила присъда“, посочи още адвокат Таков.

Пред съда Васил Михайлов каза, че иска по-лека мярка, за да се радва на близките и малката свобода, която има, докато е под домашен арест. Той разказа, че е подложен на психологически натиск, защото е на възраст, на която връстниците му влизат в университет, а той влизал в затвора.

„Заклевам се в майка ми, която единствено обичам, че съм обвинен за побойник – нещо, което не съм аз“, каза Михайлов и добави, че е „добър човек“, макар да е правил и недобри неща. Според обясненията му пред съда обвиненията на бившата му приятелка Боряна Рангелова са плод на ревността ѝ към него и за тях нямало никакви доказателства.

Той е обвинен, че е отправил четири закани за убийство към момичето, а в един от случаите я ударил. Първата заплаха е била отправена още когато Михайлов беше освободен първоначално под домашен арест миналата година.

Делото за побоя беше изпратено в Дупница, след като и от него всички магистрати в Перник се отведоха. Михайлов е подсъдим в Софийския районен съд за извършването на 8 престъпления – за нанасяне на средни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди по хулигански подбуди на други двама, за хулиганство и за закана с убийство. През пролетта се споразумя с прокуратурата в Бургас за година и половина пробация за нападение над двама души, а преди месец съдът в Сливница одобри и споразумението му с прокуратурата за условна присъда, след като се призна за виновен за нанесена лека телесна повреда и закана с убийство.

През последния месец за кратко в ареста влезе и баща му Бисер Михайлов, който беше обвинен за нанасяне на средна телесна повреда в условия на домашно насилие над съпругата му. След това обаче съдът го освободи, без да му налага мярка за неотклонение.