Първото разследване по новия механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му приключи без да е установено престъпление.

Ad hoc прокурорът Даниела Талева е постановила отказ за образуване на досъдебно производство по сигнала за имотни сделки, свързани с и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, поради липсата на престъпление, съобщи БТА.

През лятото на м.г. в прокуратурата беше подаден сигнал срещу Сарафов по повод имотното състояние на негови близки. В него се посочваха сделки на роднини на Сарафов, сключени в периода 2020-2022 г. По този повод от Софийската градска прокуратура изпратиха във ВКС материалите по сигнала. Зам.-председателят на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Лада Паунова констатира в разпореждане, че постъпилото уведомление, преценено във връзка с приложените към него материали, сочи на наличие на законен повод по смисъла на чл. 208 и сл. от НПК. А данните в съобщението сочат, че се отнася до законен повод за започване на разследване срещу заместник на главния прокурор.

Междувременно съдийката от СГС Даниела Талева беше избрана за специален прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници, но едва в края на октомври беше назначена във ВКП и се зае със сигнала за имотното състояние на близките на Сарафов.

На 25 януари т.г. обаче Талева е постановила отказ за образуване на досъдебното производство поради липса на престъпление, тъй като твърденията в медийните публикации, приложени към сигнала, не се потвърждават от събраните в хода на проверката материали. Снети са били обяснения от Сарафов и всички посочени в публикациите, изискани са документи и нотариални актове.

Подателят на сигнала е уведомен и той може да обжалва отказа пред Софийския градски съд, като до момента няма информация това да е сторено.

Работата на Даниела Талева продължава по други сигнали срещу и.ф. главния прокурор. Единият е свързан с досъдебното производство срещу Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, и още двама души, което беше образувано от Софийската районна прокуратура за принуда, но наскоро беше прекратено от СГП (виж още тук).

Има сигнал, подаден от сдружение „Боец“, с твърдения за извършени престъпления от и.ф. главния прокурор, но от секцията „Уведомления за разследване на главния прокурор или на негов заместник“ на сайта на ВКС не става ясно за какво е. Други трима души, които изключително често се обръщат към съда с най-различни искови молби, също са подали сигнали срещу и.ф. главния прокурор.

Преди Талева да встъпи като ad hoc прокурор, Висшият съдебен съвет я изслуша заради възникнали организационно-административни въпроси (виж още тук и тук). При все това на нея ѝ бяха отпуснати двама служители, намерен беше кабинет и беше създаден специален модул в Унифицираната информационна система на прокуратурата, където електронно да се подават и вкарват документи. Наред с това от МВР определиха и служители, които да помагат в проверките и разследванията.

 

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
07 февруари 2024 20:20
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Консултант
Консултант
07 февруари 2024 6:18
Гост

Не мисля,че проблемът е в прокурорите, не знам – вършат си работата и – трябва да имаме респекти уважение, не е излишно като органи, все пак има непрекъснато прояви на меко казано – неуважение на законите. Много хора останаха крайно необразовани, лениви и в крайна сметка – това води до престъпни прояви и – както се казваше навремето – до наклонената плоскост или там каквото и да беше. Това е – което е важното, защото – каквото и да присвояват високите етажи – то е мъничко, някакви си там миниатюри, а – милионите престъпления ги вършим останалите – всекидневно. Например… Покажи целия коментар »

Paragraph 22
Paragraph 22
06 февруари 2024 14:48
Гост

Съвсем нормално предвид последните имотни скандали около Ококореният и Лорер. Темата започва да става неудобна явно

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2024 19:39
Гост

Нормално. То не е като да си пишеш по социалните мрежи. ДОКАЗАТЕЛСТВА СЕ ИСКАТ. На поправителен пък после ще видим.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2024 17:45
Гост

Боже, колко сме изненадани! Да … тая скапана държавица!

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2024 22:33
Гост

А за да няма изненади – колкото сигнали, толкова образувани ДП и внесени ОА ли?

анонимен
анонимен
05 февруари 2024 17:43
Гост

Хем грозна, хем тъпа!

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2024 21:03
Гост

Не- просто грозна и зависима.

Свидетел
Свидетел
05 февруари 2024 17:09
Гост

Хехе, къде ти и ти престъпление. Там всичко е навързано.

lex
lex
05 февруари 2024 16:47
Гост

Поне се измъкна от делата,които беше натрупала през последното десетилетие…Като се върне пак

мнение
мнение
05 февруари 2024 22:10
Гост

Да де, ама виж сега как се е разработила – за няма и три месеца разследването е извършено и мотивираното постановление за отказ е написано и подписано. Питам се обаче какво стана с оня списък на магистрати със сметки в чужди банки? Да не се окаже, че някои от тях разследват главния прокурор, чието семейство се състои от финансови гении, които от п..дня боя правят? М? Как да разберем като списъкът не беще оповестен? Да не се окаже накрая, че халваджията е разследвал бозаджията?

ПП (прах за пране)
ПП (прах за пране)
05 февруари 2024 16:36
Гост

Великата съдебна реформа с първи грандиозни плодове. Променкаджийте блеснаха с цялата си сила и мощ. Напънала се планината и родила мишка. Даже не мишка, ами хлебарка.

Индийска работа!
Индийска работа!
05 февруари 2024 16:34
Гост

Нищо,отказа ще бъде отменен от съдия от СГС, „поради непълнота на проверката“ и така още няколко месеца ще има кючеци !

Аноним
Аноним
05 февруари 2024 16:34
Гост

Е сега не пречи, че някои пускачи на сигнали са малко фантазьори, но все пак постановлението ще подлежи на съдебен контрол да видим, пък и има други сигнали и там да видим, сигнали може да се пускат колкото си искат, но ако са само на някакви субективни оценки, съждения, съмнения и предположения, по-скоро ще си останат както са!

Стоил
Стоил
05 февруари 2024 16:22
Гост

Е,някой да се учудва?

Димо
Димо
05 февруари 2024 16:21
Гост

Въобще не вярвам да е така.

Стоил
Стоил
05 февруари 2024 16:21
Гост

Очаквах този нелеп резултат. Чист като сълза.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2024 16:16
Гост

Оказа се естествено и правомерно забогатяването на близките му , случайно съвпаднало с високия му пост в прокуратурата. Какво да направи Талева- сам човек срещу цялата прокуратура и МВР

Мирнов
Мирнов
05 февруари 2024 16:09
Гост

Е как бе, той росна китка

Игнатиев
Игнатиев
05 февруари 2024 16:09
Гост

Наистина е много интересно

Пунчев
Пунчев
05 февруари 2024 16:08
Гост

Правилно

Станев
Станев
05 февруари 2024 16:08
Гост

На сила хубост не става е казал народа

Молев
Молев
05 февруари 2024 16:07
Гост

Ами да се надаме, че това няма да е тенденция и ако има реално престъпление, то ще бъде разкрито

Емилев
Емилев
05 февруари 2024 16:07
Гост

Правя предположение – така се дава старт на редица разледвания, които ще водят до същия резултат

Хунтер
Хунтер
05 февруари 2024 16:07
Гост

Шокирани сме

brymbrym
brymbrym
05 февруари 2024 15:55
Гост

Тая не ви ли прилича на Габровска ?

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2024 16:31
Гост

Ами дай линк към Габровска, че не я знам и не мога да сравня- прокурор или съдия е

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2024 17:09
Гост

Не е нито съдия, Нито прокурор, но ходи до Гърция за кратко и се връща от там с 36к в ойро. Кат не си наясно, не се обаждай.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2024 17:07
Гост

Най добре е да назначат Габровска за Разследваща главния прокурор. Резултата няма да е по различен

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 февруари 2024 15:45
Гост

Eeeee, каква неочаквана развръзка дами, господа и представители на третaта група с „умнокрасива“ ориентация….

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2024 17:10
Гост

Оплачи се на Ристю, Надка и Славуфф