Трябва да бъда настанена на място, на което ще се чувствам най-независима от лицата, които ще разследвам, да не се засичаме през час с и.ф. главния прокурор, да нямам непрекъснат контакт с него“. Това заяви Даниела Талева, която е първият съдия, избран за ad hoc прокурор, който ще разследва и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, пред Висшия съдебен съвет (ВСС).

Както „Лекс“ писа, покрай нейното назначение изникнаха редица въпроси, основно битови и от организационен характер, заради което зам.-председателят на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия Лада Паунова, зам.-шефът на Софийския градски съд Руси Алексиев и и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов сезираха ВСС (виж още тук).

Предвид писмото ВСС реши да покани тримата на изслушване, както и избраната за ad hoc прокурор Даниела Талева (виж тук). На предишното си заседание съветът изслуша Сарафов и Алексиев (виж още тук), а днес – Лада Паунова и Даниела Талева.

Освен за мястото, на което ще работи, Талева изрази и опасенията си по повод системата, която ще използва. По думите ѝ актовете, които тя ще качва, ще бъдат видими за всички и ще е ясно как върви разследването.

В отговор на въпрос Талева сподели, че вероятно ще има нужда от отделен деловодител и от служител, който да обслужва дейността на ad hoc прокурора в секретното деловодство, като е добре и те да бъдат независими.

Тя отбеляза и че не е наясно кой ще ѝ разрешава ползването на отпуск. „Ако и.ф. главният прокурор ми разрешава ползването на отпуск, разбирате конфузността на ситуацията. Идеята ми е ако може да се направи нещо за тези на пръв поглед дребни проблеми, да може да се решат по най-добрия начин. Трябва нещата да се обмислят и за бъдещите ad hoc прокурори, да им бъде дадена възможност да работят спокойно и да изпълняват задълженията, за които са избрани“, посочи Талева.

Тя призова ВСС да ѝ осигури такива условия, които да ѝ дадат възможност да се чувства независима от и.ф. главния прокурор, макар чисто законово да е част от прокуратурата и да се предполага, че ще бъде подчинена именно на и.ф. главния прокурор.

В отговор на въпрос Талева обясни, че все още не е встъпила като ad hoc прокурор, а използва едномесечния срок за това, за да изпише делата си като поясни, че е почти на финала. Срокът изтича на 10 декември, т.е. до тази дата тя трябва да встъпи като специален прокурор.

Огнян Дамянов я попита дали някой от МВР се е свързвал с нея, за да я уведоми, че вече са определени разследващите полицаи, които ще подпомагат дейността на този специален прокурор. Попита и как ще гарантира осигуряването на независимо разследване, при положение че разследващите ще са част от изпълнителната власт.

Талева заяви, че никой не се е свързвал с нея и допълни, че ако се види, че не се събират доказателства обективно и независимо, може да отведе разследващия полицай.

На финала тя каза, че като първи съдия, избран за прокурор, който да разследва главния прокурор, ще се сблъска с огромни проблеми. И призова ВСС да съдейства с каквото може, защото законодателят не е обмислил нещата докрай.

Зам.-председателят на ВКС и ръководител на НК Лада Паунова обясни, че нито в ЗСВ, нито в НПК се съдържат правила по отношение на администрирането на преписките и деловодното им движение. Тя посочи, че в момента, в който законът е влязъл в сила, са започнали да постъпват сигнали срещу главния прокурор и заместниците му. Тя, като орган, който разполага с определени еднолични правомощия по НПК, е издавала няколко разпореждания, за да се организира работата по тези преписки.

Основанието ми да ги издам е именно качеството ми на ръководител на Наказателната колегия и компетентността ми в тази процедура. За да издам разпорежданията, използвах по аналогия Правилника за администрацията на ВКС, знаете, че процесуална аналогия е допустима. Въз основа на разпорежданията, преписките се завеждаха в ЕИСС, в частта, в която не е за дела, а за друга кореспонденция. Впоследствие беше разработен модул и преписките бяха завеждани там. Предвид особения характер на тези преписки, с мое разпореждане ограничихме достъпа до този модул – само аз и съответният служител имаме достъп до тях“, разказа Лада Паунова.

Тя допълни, че подобно нещо може да бъде направено за специалния прокурор, но не вижда как това може да стане с акт на главния прокурор или неговите заместници, след като те са потенциално или реално обект на разследването.

Самият факт, че потенциален или реален обект на разследване издава този административен акт за организацията на дейността на ad hoc прокурора може да породи съмнения, че организацията, която той създава, не гарантира независимостта. Ако със своя заповед главният прокурор или негов заместник уреди въпроса кои лица имат достъп до системата, той може да бъде укорим в бъдеще – защо е дал достъп точно на тези лица. Съмненията, че може да се наруши независимостта, остават“, посочи Паунова.

Председателката на Наказателната колегия на ВКС сподели, че въпросът за правилата за тази административно-организационна дейност, без която ad hoc прокурорът не може да съществува, трябва да бъде решен заедно с ВСС, като изтъкна, че те правилно не са уредени в закона, а тяхното регулиране трябва да стане в акт, подобен на Правилника за администрацията на съдилищата.

След изслушването ВСС не взе конкретно решение и тепърва ще мисли какво трябва да се направи.

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
04 декември 2023 12:09
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Angel17
Angel17
26 ноември 2023 8:41
Гост

Cool. Thanks for sharing this. bathroom remodeling new haven ct

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2023 19:04
Гост

Да я инсталират в сградата на Американското посолство – там и сигурността е на ниво, и актовете никой няма да й ги гледа, и формалностите по разследването ще си ги спести, и има и кой да и помага с него….

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2023 15:07
Гост

Тая на два петъка служба, претенции има.Дс не си на модно дефиле, моме.

333
333
24 ноември 2023 10:45
Гост

„Искам да бъде настанена, където, ще се чувствам, най независима от лицата, които, ще разследвам“.
Таз от сега си казва, че ще ги разследва. Очевидно мисли да образува ДП, или неможе да се изразява адекватно.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2023 18:59
Гост

Не може да се изрази адекватно. Трябваше да назначат състав (поне от трима) от върховни съдии да разследва Главния. Да се разхождат заедно и да си пазят страх. Сега как ще я поеме ТАЗИ индивидуална отговорност….охххх

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2023 7:59
Гост

Защо да е конфузна ситуацията- как
Вътрешна сигурност на МВР са си в самата система на МВР и отпуските и заплатите са им от едно и също място, че и шефове и министъра може да срещат по коридорите…То каква е разликата с прокуратурата?! Кога последно прокурорите са се чувствали магистрати, не че не им се е искало?

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2023 6:58
Гост

Лада и Жигула :))

Адвокат
Адвокат
24 ноември 2023 4:53
Гост

М – това пък сега какво. Да направят още един етаж над последният – конструкцията позволява. За мен е мимикрия да има такъв орган, видяхме какви ги вършат от ДАНС, НСБОП, не че нищо не са – но е мимикрия.

Според мен съдебна система си върви, много реформи, много нещо се събраха. Без обосновка – без изначално обяснение.

Глупости без край...
Глупости без край...
23 ноември 2023 23:53
Гост

Твърде на сериозно се е взела госпожата! Я напише за 2г. един отказ, я не!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2023 22:11
Гост

КОЙ ще разследва разследващия главния прокурор! КОЙ !!!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2023 14:51
Гост

С това неясно разследване в МВР, да не стане така, председатели на политически партии, партийни функционери и министри да имат повече информация за ДП от ръководещия разследването?!?

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2023 14:30
Гост

Може да си работи „homeoffice“ в хола, а килерът ще бъде деловодството

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2023 14:54
Гост

екстра.

Съдия
Съдия
23 ноември 2023 19:17
Гост

Прав си,Сарафов няма как да влезе в дома на разследващия, освен ако последния сам не го покани.

your friendly local cop
your friendly local cop
23 ноември 2023 13:32
Гост

А кой ще разследва разследващия главния прокурор?

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2023 14:20
Гост

Кирчо и Кокорчо. С Лена.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2023 14:31
Гост

А Миро ще администрира документите

еугЛЕНА Парапетова
еугЛЕНА Парапетова
23 ноември 2023 13:26
Гост

“Компетентността” на юристите на ПП в пълния й блясък. Нищо не е измислено както трябва, всичко е една голяма каша, раздуване на щатове и отчитане на дейност с нулев резултат…

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2023 13:12
Гост

Пълен абсурд е разследващи полицаи от МВР да правят независимо разследване срещу главния прокурор. Това със сигурност няма да се случи. Поредното правене на институти, колкото да се отбие номера.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2023 14:27
Гост

…е кой друг…нема хора

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2023 19:02
Гост

ССБ да ги пуснат да го разследват. Само те могат да се справят!.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2023 13:04
Гост

НПК предвижда три варианта за решаване на проблема – задържане под стража, домашен арест или отстраняване от длъжност. Избира си един от трите и си действа спокойно по задачите.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2023 13:04
Гост

Ей, нестига, че е ръководител на водопад, че взима заплата, а не работи и така ще е 2 години, докато й изгледат делата в СГС, ами и още привилегии. Отредете място на Г-жата в НС, където й приляга по интелект и по нищоправене, а председателят на НС, защо не лично Пеевски да й дава отпуски! Актовете й щяли да се виждат, че има ли актове, или са нещо повече от другите, а може да се срамува от това, което ще й стигне независимостта да сътвори! Много на сериозно се взе!

Хаахах
Хаахах
23 ноември 2023 12:29
Гост

Тая па… 🙂

Чипилев
Чипилев
23 ноември 2023 12:27
Гост

Поздравления за коректната гледна точка.

Мавродиев
Мавродиев
23 ноември 2023 12:26
Гост

Е то и с началника ми не ми е приятно да се засичам всеки ден, но…

Каменов
Каменов
23 ноември 2023 12:26
Гост

Права е жената, знае си цената 😀

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2023 14:55
Гост

ако има кой да я плати.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2023 12:22
Гост

То все тая. И да е далеч от разследваният пак ще й плаща той заплатата, той ще я пуска в отпуска, той ще й дава или не й дава ДМС-та, той ще й назначава администрация …. Чудно законодателно решение, но това е положението. На който не му харесва да не се е хващал на хорото.

Гери
Гери
23 ноември 2023 11:58
Гост

Абсурдно е да работят на едно място със Сарафов.

ХАри
ХАри
23 ноември 2023 12:00
Гост

Доста сконфузена ситуация ще е.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2023 13:43
Гост

Сърдете се на НС и екипа на МП, който прие и изработи тези промени.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2023 14:56
Гост

Блестящи глупости сътвориха.

Филип
Филип
23 ноември 2023 11:57
Гост

Интересно как ще се гарантира осигуряването на независимо разследване?

Димо
Димо
23 ноември 2023 11:55
Гост

Безспорно трябва да има възможност възможност да работи спокойно и да изпълнява задълженията си.

фен на МП
фен на МП
23 ноември 2023 11:54
Гост

Трябваше да помислят за нейн собствен разследващ апарат в структурите на разследващите органи и там да обособят специални звена, все пак МВР е с политическо ръководство, не искат следователи, заради зависимост от прокуратурата, НО МВР дали е по-независимо, а дали е политическо – със сигурност!

ЛАзар
ЛАзар
23 ноември 2023 11:59
Гост

Отново недообмислици.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2023 12:18
Гост

То мисли този, който може. Парламентът като ги гласуваше тези промени къде блея? Бъркаха си в носа неразбиращо и вдигаха ръце като млекопитаещи. Е, сега да му мислят.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2023 14:58
Гост

то мисли, който може