Стефан Христов и Иван Първанов от Софийската градска прокуратура (СГП) са били отведени от всички наблюдавани от тях досъдебни производства. Това съобщиха днес от държавното обвинение, като отвеждането им е станало с постановления на петима апелативни прокурори от София.

До този развой се стигна, след като срещу Христов и Първанов започнаха дисциплинарни производства за забавени от обвинителите разследвания.

Прокурор Стефан Христов наблюдаваше разследването за пране на пари „Барселонагейт“, по което беше поискан имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов нареди проверка, която показа, че делото е било забавено в дълги периоди, а работата станала изключително интензивна след 15 май, когато бившият главен прокурор Иван Гешев даде пресконференция, на която заговори за „политически боклук“ и скъса оставката си.

При прокурор Христов бяха констатирани нарушения и при разследване на престъпление по служба, извършено от магистрат, което не било водено ритмично. В работата на прокурор Иван Първанов пък бяха констатирани нарушения по четири дела. Първото е разследването за шпионаж срещу агент на ДАНС, който през пролетта на миналата година беше обвинен, че е шпионирал в полза на Русия. Второто разследване е срещу Михаил Михайлов, който е подсъдим за гавра с националния флаг, а другите две дела са за тероризъм.

От държавното обвинение обясниха днес, че на градския прокурор на София Илиана Кирилова е било указано да бъдат определени нови екипи от прокурори, които да поемат делата на Христов и Първанов, които трябва да изготвят следствено-календарен план за предстоящите процесуално-следствени действия по всяко едно от делата, за да бъдат приключени в срок.

„Във връзка с установените нарушения в срочността и ритмичността на извършените процесуално-следствени действия предстои новоизбраните наблюдаващи прокурори да извършат преценка относно наличие на основания за отвод на разследващите органи по всяко едно от делата“, посочват още от прокуратурата.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Да живей борбата!
Да живей борбата!
26 юли 2023 20:46
Гост

А тая алкохоличка, на СГП парашутистката, няма ли да я разкарат или тя е от джуджетата и просто ще изпълни поредната поръчка?

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 19:23
Гост

Лов на вещици. До кога все редовите магистрати ще го отнасят, когато магарета се ритат! Мерят си ги, а очернят наблюдават прокурор. Хайде да видин новият каква ще я свърши и кога? Христов сигурно е благодарен, че му взеха това ДП.

123
123
26 юли 2023 15:47
Гост

Значи специално на Христов му бият една серия шамари, защо следователите, не са извършвали разследване, а втора серия шамари, защо е извършвал интензивно разследване, това става ясно от медийните публикации. Мракобесно, ще го отведат от всички дела. А тези, които, ще вземат делата, какво да правят, да разследват и ядат шамари или да не разследват и пак да ядат шамари. Какво се очаква от тях? Асоциацията на прокурорите, саморазпусна ли се, че не взима отношение? Очевидно е защо ББ се отказа от имунитета, ако въобще официално е сторено! Явно освен да го перат, ще му пуснат и една сушилна. И… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 20:57
Гост

Ами Славов каза, че така обществото щяло да бъде представено в ПК. Не разбрах е…а ли се с нас или тотално чавка им е изпила мозъка на реформаторите.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 13:35
Гост

И какво ще правят сега без нито едно ДП на техен доклад?? Ще взимат заплати, без да работят ли? Що за безумие

Михаил
Михаил
26 юли 2023 13:21
Гост

Тези нямат повече място в системата.

Сарафов х Борисов = радост2
Сарафов х Борисов = радост2
26 юли 2023 12:46
Гост

Лепкава грозотия. Измениха НПК, за да се обжалва прекратяването на досъдебното производство пред съда, та Схематурата намери бързо нов, иновативен начин за опраскване на разследванията – налагане на отвод от горестоящ удобен прокурор. Не, аз наистина съм впечатлен. Доскоро си мислех, че прокурорите ни са идиоти, а те просто били корумпирани плъхове. Това донякъде е добра новина – ако се освободят от зависимостта си и впрегнат юридическия си потенциал за нещо полезно, България може да дръпне толкова много!

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 16:55
Гост

Обжалване на пректаряването на ДП пред съд от правоимащи лица отдавна го има в НПК. Очевидно не си юрист, така че по добре не давай мнения по правни въпроси.

Лазар
Лазар
26 юли 2023 12:36
Гост

При тези дисциплинарки..

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 12:24
Гост

В НПК не знам да съществува фигурата на жертвения козел….

Мики
Мики
26 юли 2023 12:37
Гост

Няма и да я има.

Чочо
Чочо
26 юли 2023 12:24
Гост

Напълно очаквано раавотие на нещата.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 12:20
Гост

Ама айде сега едно ритмично привличане като обвиняем по Барселонагейт и т.н.

9999
9999
26 юли 2023 12:21
Гост

Да, бе, нали после скоростно ще трябва ПК да прозре, че не е направила правилен избор.

Юлиян
Юлиян
26 юли 2023 12:25
Гост

На там вървят нещата.

Кисел
Кисел
26 юли 2023 13:49
Гост

То хубаво ритмично привличане на обвиняеми, ама ако пак се смени властта, някой може да го отнесе за това, че е повдигал необосновани обвинения.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2023 12:20
Гост

Извод: Първанов защитава русофилите и яростните привърженици на Русия и Митрофанова, съдейки по фактите. Не предприема разследване срещу тях.

Свидетел
Свидетел
26 юли 2023 12:14
Гост

Схеми, схеми, схеми…и пак схеми! Никога няма да бъдем правова държава.

Лозан
Лозан
26 юли 2023 12:26
Гост

За съжсшение е точно така.