Прокуратурата прекрати разследването за документно престъпление срещу лидера на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков заради казуса с двойното му гражданство.

От държавното обвинение съобщиха, че са били извършени множество действия по разследването, но наблюдаващите прокурори са преценили, че няма извършено престъпление и досъдебното производство е прекратено. То беше свързано с подадената от Петков до президента декларация за гражданство, в която според прокуратурата той е извършил престъпление, като не е декларирал, че има двойно гражданство.

Разследването беше образувано в края на май, когато и тогавашният главен прокурор Иван Гешев поиска имунитета на Кирил Петков, а той след това се и отказа от него.

Тогавашното искане на Гешев пък дойде две години след като прокуратурата беше обявила, че няма как да разследва Петков за декларацията, тъй като такъв състав на престъпление не съществува в Наказателния кодекс (НК). Тогава Петков беше проверяван за невярно деклариране, че при влизането му в служебното правителство като министър на икономиката не е посочил, че има и канадско гражданство. Коментарите от държавното обвинение тогава бяха, че невярното деклариране е безспорно, но в случая с Петков не води до наказателна отговорност.

Става дума за чл. 313 от НК, който гласи: „Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева“.

В случая с Петков декларацията за гражданството му е подадена пред орган на власт – президента, но такава декларация не е предвидена в закон, указ или постановление.

Тъй като към момента на подаването на декларацията Петков не е бил министър, преписката за документно престъпление беше изпратена на Софийската районна прокуратура, която през 2021 г. постанови отказ от разследване.

По казуса с декларацията на Петков се произнесе и Конституционният съд, който обяви, че указът, с който президентът Румен Радев е назначил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство, е противоконституционен (повече за решението на КС виж тук).

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
08 октомври 2023 11:27
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Conservator legis
Conservator legis
06 октомври 2023 19:20
Гост

Възможно е наблюдаващият прокурор да е приел, че деянието е несъставомерно от субективна страна, тъй към момента на деянието е считал, че е направил всичко необходимо, за да се откаже от канадското гражданство.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 23:37
Гост

It’s a big club, and you ain’t in it

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 октомври 2023 17:55
Гост

Така става, като си монтираш удобно компрометиран главен прокурор.
#пранетопродължава

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 19:46
Гост

И без това дело марионетките от „Продължаваме подмяната“ са пътници.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 октомври 2023 9:43
Гост

Да, но за нещастие прокуратурата продължава да копае дъното с подобно поведение, защото дори от ПР гледна точка можеха да се пробват с делото при положение, че са се занимавали с далеч по-несигурни обвинения.

Бисер
Бисер
05 октомври 2023 13:46
Гост

Е, защо си подава декларацията пред Радев, след като такава не е предвидена в закон, указ или постановление?

Лазар
Лазар
05 октомври 2023 13:47
Гост

Защото прескача закона.

Чукча
Чукча
05 октомври 2023 21:42
Гост

Това че не е предвидена в тези изброени правни актове не значи, че практиката и протокола не я изискват. Още по -малко пък означава, че имаш право да заблуждаваш президента. Оставаш с последиците от етична гледна точка обаче. Само с политическа отговорност.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 октомври 2023 9:45
Гост

Но в решението на КС е уточнено, че все пак отговорност трябва да се понесе, а и в крайна сметка важно е декларирането на неистинни обстоятелства, изискуеми по закон/конституция, а не простото подаване на документ, въпреки практиката по НК.

Петров
Петров
05 октомври 2023 13:36
Гост

Не съм съгласен, че няма извършено престъпление. Особено след като е подал лъжлива декларация.

Madeline
Madeline
05 октомври 2023 12:29
Гост

It is a fantastic and extremely useful document! This is something I’ve been working on in the background, and I’m getting better wordle answer today!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
05 октомври 2023 12:22
Гост

Прикриватурата току що неприкрито се изплю върху Конституцията, отричайки тя да е закон! Защото по конституция има изискване министрите и народните представители да нямат двойно гражданство и Кирчо е декларирал лъжливо съответствието си на конституционните изисквания.

Чл. 110. Членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители.

Чл. 65. (1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 12:49
Гост

Виждате ли в тия членове задължение за кандидатът за министъра да декларира това обстоятелство, какъвто е смисълът на чл. 313 от НК?

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
05 октомври 2023 16:39
Гост

Ако не виждате там задължение, просветете неграмотните има ли някъде задължение кандидатът за министър да съответства на това изискване? Как се проверява съответствието, с декларация от проверяваното лице, със служебна проверка от определен орган на власт, или с тайната надежда, че Кирчо няма да излъже?

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
05 октомври 2023 16:47
Гост

Дали Конституционният съд е видял таково задължение???

„На основание чл. 20, ал. 1 от Закона за Конституционен съд (ЗКС) с определението от 9 септември 2021 г. по настоящото конституционно дело Конституционният съд е изискал от президента на Република България да представи заверено копие от декларацията на Кирил Петков Петков, подадена на основание чл. 110, във вр. с чл. 65, ал. 1 от Конституцията при неговото назначаване като министър от служебното правителство с цитирания по-горе указ.“

https://www.constcourt.bg/bg/act-9176

Чукча
Чукча
05 октомври 2023 21:53
Гост

КС може да „види “ всичко, да тълкува всичко, да разширява всичко, особено пък КРБ, където едно изречение е цяла книга и цяло ТР се занимава с два текста. За нак отговорност трябва да е точно и ясно казано -декларация. Именно за да е наясно субекта с тези изисквания.
Мина метър, де.Чист късмет. Гешев нямаше да му прости.

Павлин
Павлин
05 октомври 2023 11:44
Гост

На какво основание тогава се подават тези декларации? Да се намират на работа? Излъгал, ама нямало такъв състав… Глобете го 20 лв. по чл. 185 от ЗДвП тогава, щом дори 500 лв. за наглата лъжа няма да получи! Най ме дразни, че месеци наред лъжеше нон-стоп и влизаше от една лъжа в друга. А то беше кристално ясно при прочитане на канадския закон от неспециалист като мен, че т.нар. отказ от гражданство става след молба, която трябва първо да бъда одобрена, едва след което съотвеният гражданин губи своето гражданство. Той обаче убедено настояваше за обратното, криеше документи и не искаше… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 6:10
Гост

И защо не се намери дори и един юрист да заведе дело срещу който и да е акт когато е бил лъже министър? Например делегирането на права на ЕО, което е ощетило хазната? Изобщо се допуска някой който заявява че със законни и незаконни средства ще сменя полицията с негова за избори да управлява страната. Ами като си траете ще дойде и вашия ред. Може би си мислите че подобна фигура може да се смени. Мислете си.

Павлова
Павлова
05 октомври 2023 10:27
Гост

Аз не съм шокирана. Ясно е, че си имат лоби. Ама въпросът е, че когато искаш да удариш Борисов и да го съдиш за престъпленията, които несъмнено е извършил, то и ти трябва да си росна китка.

Цветанов
Цветанов
05 октомври 2023 13:37
Гост

Борисов трудно ще го удариш. За толкова години добре си оплете кошницата.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 10:26
Гост

Нищо изненадващо.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 10:26
Гост

Еее ще си разплета чорапите. Те на Борисов не повдигат обвинения от години за куп по-сериозни престъпления, та за двойното гражданство на Петков сме се хванали.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 10:25
Гост

Той си управлява човека. Няма проблем

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 10:25
Гост

Който управлява няма проблеми със закона. От друга страна и тия дето не управляват и те нямат пробеми със закона

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 10:24
Гост

Определено мисля, че Иван Гешев беше активиран от ГЕРБ тогава да търси под вола теле

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 10:23
Гост

Интересно ми е, кой гений на правото от ВКП отмени отказите, при условие, че беше кристално ясно още преди години, че няма престъпление по 313.

Чукча
Чукча
05 октомври 2023 21:49
Гост

Някой, който не е искал така бързо да приключи разследването. Да си виси там нещо си…
Истината е че късмета го покри тоя охлюв. Значи толкова е глупав, да се чуди човек с какъв акъл се е надявал да не цъфне това нещо,!?!? Абсолютно ЛЕКОМИСЛЕНО хюмне.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 10:23
Гост

Абе в други държави няма да мине толкова просто, но…в България е ясно

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 10:22
Гост

Ми няма основание за дело. Това са глупости

Свински черва
Свински черва
05 октомври 2023 10:20
Гост

Просто Киро си има главен прокурор. Угажда си. Вие си блейте. Конституцията e ненужна книжка за ПП.