Премиерът Кирил Петков няма да бъде разследван за документно престъпление заради казуса с двойното му гражданство, както и за престъпление по служба заради Българската банка за развитие (ББР). Това съобщиха днес от държавното обвинение и поясниха, че отказите за образуване на досъдебно производство са постановени на 13 декември, когато Петков беше избран за премиер.

Преписката в прокуратурата беше от август и Петков беше проверяван за невярно деклариране, че при влизането му в служебното правителство като министър на икономиката не е посочил, че има и канадско гражданство.

„Прокуратурата винаги е твърдяла, че законът е несъвършен, с неосъвременени разпоредби. На всички е ясно решението на Конституционния съд, безспорно е налице невярно деклариране, но само по себе си това невярно деклариране в тази конкретика и при тази законова диспозиция на чл. 313 от Наказателния кодекс, не може да обуслови наказателна отговорност“, каза шефката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Чл. 313 от НК гласи: „Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева“.

В случая с Петков декларацията за гражданството му е подадена пред орган на власт – президента, но такава декларация не е предвидена в закон, указ или постановление.

Тъй като към момента на подаването на декларацията Петков не е бил министър, преписката за документно престъпление е била изпратена на Софийската районна прокуратура, която е постановила отказа от разследване.

„Действително в декларацията е отразена невярна декларация, но тя има единствено заявителски и уведомителен характер. Тя няма доказателствена стойност. Поради тази причина е постановен отказът“, каза районната прокурорка на София Невена Зартова.

През цялото време тезата на Петков беше, че е изпратил още през април удостоверение до Канада, че се отказва от канадското си гражданство и според него към 10 май, когато стана министър, той вече е имал само българско гражданство. Канадските власти обаче издадоха документ на Петков, който показва, че е освободен от гражданство едва на 20 август. Затова и Конституционният съд прие, че заявката на Петков не е била достатъчна и заключи, че указът за назначаването му за министър е бил противоконституционен (повече виж тук).

В Специализираната прокуратура е продължила проверката по другите сигнали срещу Петков за негови действия като служебен министър на икономиката. Те са били свързани с избора на нови членове на надзорния и на управителния съвет на Българската банка за развитие, както и за деклариране на неверни обстоятелства в имуществената му декларация във връзка с това, че е участвал във фирми.

За престъпление по служба на Петков във връзка с ББР, прокурорите не са събрали никакви доказателства за негово превишаване на права или бездействие, посочиха от държавното обвинение.

„Сами по себе си твърденията за невярно деклариране в декларация за имущество и интереси, не могат да обусловят наказателна отговорност. В специалния закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество има разписана административнонаказателна процедура“, обясни отказа да бъде разследван Петков и по този сигнал, говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

80
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 9:35
Гост

Р Е Ш Е Н И Е № 16,София, 27 октомври 2021 г. на КС: (по казуса на Кирил Петков) „Съдът отбелязва, че по отношение на така подписаната декларация от Кирил Петков Петков при издаването на Указа за назначаване на служебното правителство не е предвидено извършване на проверка относно отразеното в нея. Декларирането на изискуемите от Конституцията обстоятелства е задължение на лицата, които са кандидати за заемането на висши публични длъжности и те биха носили юридическо отговорност за неверността им, за което декларират, че са уведомени.“ Нещо не ми е ясно тука. Хем не е предвидена процедура за проверка на… Покажи целия коментар »

От правна гледна точка...
От правна гледна точка...
17 декември 2021 10:41
Гост

1. Тъпаците от ГЕРБ се заядоха, че Радев бил нарушил Конституцията като е назначил Петков, а той всъщност няма задължение да проверява декларираните обстоятелства.
2. Тъпаците от ГЕРБ обвиниха Петков, че е престъпник, а се оказа, че деянието въобще не е съставомерно.
3. Народът гласува пълно доверие и избра Радев и Петков да са начело на държавата, а тъпаците от ГЕРБ още търсят под вола теле.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 декември 2021 10:53
Гост

Човекът изразява мнението си, а Вие почвате веднага с обидите. Досущ като държанието на новата министърка на правосъдието спрямо Гешев при даването на букета. Протестърите сте си деца на улицата и толкова Ви е и възпитанието.

Юрист
Юрист
17 декември 2021 11:07
Гост

С изключение на обидната квалификация „тъпаците“, колегата е описал много добре казуса от правна страна, пределно кратко и ясно. Имайки предвид така изяснената правна страна на въпроса, от житейска страна е напълно обосновано използването на квалификацията „тъпаци“ по отношение на ГЕРБ.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 декември 2021 11:30
Гост

Интересно, ако наречеш някого тъпак, дали ставаш по-умен? Обидите винаги са били признак за слабост.

Абе...
Абе...
17 декември 2021 11:36
Гост

…и псувните са признак на слабост, ама ако си удариш пръста с чука или някой тъп и нагъл те изнерви до крайна степен… човещинка си е понякога

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 декември 2021 11:47
Гост

Не и в този сайт, уважаеми. Има си Фейсбук за подобни „човещинки“. Дa не говорим, че въпросният коментар е от малкото, които съдържат някакви( макар и несъвършени) правни съждения, а не просто безсмислени нападки и крайно политизирани тези.

Адвокат Сф
Адвокат Сф
17 декември 2021 12:13
Гост

Прав е колегата “Проскубан бухал“. Това е правен сайт и трябва да спазваме добрия тон. Но за съжаление във всяко стадо има мърша. Тук например съм мяркал един колега ли е какъв е не знам, но е пълен психопат, който залива форума с логорея и трудно проследима мисъл, в която единственото разбираемо нещо са фрази от сорта на „протестърски тролове“, „Кирило-петковски престъпници“ и прочие.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 декември 2021 9:11
Гост

А иначе онзи симпатяга с омразния коментар по адрес на македонците във връзка с инцидента на АМ Струма- му лепнаха 4 месеца лишаване от свобода. Окей…..

Ad nauseam
Ad nauseam
16 декември 2021 22:26
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Димитър
Димитър
17 декември 2021 0:42
Гост

Вече съм ти писал колко си тъп ,ама явно още трябва….

юрист
юрист
16 декември 2021 21:00
Гост

„Сами по себе си твърденията за невярно деклариране в декларация за имущество и интереси, не могат да обусловят наказателна отговорност.“

Нима?! Нали това е декларация, дължима по силата на закон, която се дава пред орган на власт? Големи страхливци в тази прокуратура

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 21:04
Гост

Пишете глупости, има богата практика по 313 НК. А прокуратурата може да изпълнява политически поръчки, но не са страхливци.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
17 декември 2021 20:59
Гост

защо обсъждането се върти само около 313 НК? или прикриватурата не знае за съществуването на 308 или 309? “ Чл. 308. (1) Който състави неистински официален документ или преправи съдържанието на официален документ с цел да бъде използуван, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до три години (2) Когато предмет на деянието по ал. 1 са …, други документи, удостоверяващи …, правоспособност, лични или регистрационни данни, наказанието е лишаване от свобода до осем години. “ декларацията официален документ ли е, или бай Кирчо и бай Руменчо са си пиели ракийката под асмата? декларацията удостоверява ли лични… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
16 декември 2021 19:51
Гост

Браво на Гешев -Кирчо очакваше да го направят мъченик ,а днес неговите идиоти за пореден път нарушиха Конституцията чрез мораториум върху цените,затова и ДПС каза че ще сезира КС. А КС вече има едно решение за мораториуми върху изпълнителната власт.ГЕРБ прецакаха протестърите съвършено… За какво ми да арестувам Кирчо ,след като той сам ще се прецака ?! Браво г-н Гешев!!

Дамата с финес
Дамата с финес
16 декември 2021 20:47
Гост

Тъпунгерите от ГЕРБ предложиха незаконосъобразния мораториум, а правителството на Кирил Петков веднага се изказа против него, за което заслужава огромен респект.

Пари за крадене нема, действайте!
Пари за крадене нема, действайте!
16 декември 2021 21:00
Гост

Троловете на Тиквата са минали от амфети на лепило след като драстично им намалиха стотинките за коментар, че гледам за арест на Кирил Петков бълнуват, когато свинският триумвират вече сънува кошмари и близки срещи с бай Ставри

Димитър
Димитър
16 декември 2021 21:30
Гост

Да Кричо се изказа против него ,ама партията му го подкрепи, А ГЕРБ ги прецакаха съвършено с това предложени,сега новото НС ще е виновно пред Европа и КС. Целта беше да се видят целокупно колко струват-нищо….

...
...
17 декември 2021 10:43
Гост

Да, нищо не струват ГЕРБ – докато са на власт крадат, а когато са в опозиция са толкова „конструктивни“, че само изкуствено търсят скандали, които да отслабят държавата. За да могат да се върнат обратно на власт и пак да крадат, разбира се, на тях не им дреме за държавата, освен да могат да крадат от нея.

Димитър
Димитър
17 декември 2021 19:15
Гост

И номера мина нали?! Кой е по-зле-ГЕРБ или тия дето се вързаха….

Бай Ганьо
Бай Ганьо
16 декември 2021 18:22
Гост

г-н Гепев, просто заголи тлъсти задни бузи в нова посока, това – Боко и Мамин Прасчо, вече не са актуални, ама г-н Гепев иска да си остане на мястото.

адвокат
адвокат
16 декември 2021 15:36
Гост

Каква стана сега? ГЕРБ се плюнчеха толкова време, че Петков бил престъпник, а престъпление се оказа че нямало

адвокат от САК
адвокат от САК
16 декември 2021 15:09
Гост

Виждам, че платените политически тролове отново са накацали моите коментари. За пореден път ги поздравявам с парчето “Mas que nada“ на Sergio Mendes & Brasil ’66 и особено с част от текста му, който гласи“ Mas que nada Sai da minha frente que eu quero passar“ в превод – “Но нищо.. Махни се от пътя ми, искам да мина“. Троловете си лаят, но не могат да ме принудят да променя становището си по въпросите, по които публикувам коментари- затова в израз на безсилие и злоба, се опитват да ме “хапят“;0 Това са хора без значение, на които обръщам нула внимание… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 15:22
Гост

Колега, държите се неадекватно! Какви песни са Ви в главата, това е юридически форум!

Шизо бойс бенд
Шизо бойс бенд
16 декември 2021 15:30
Гост

„Колегата“ е нашата гордост – гост DJ в Лекса и резидент DJ в психиатрията.

адвокат
адвокат
16 декември 2021 15:35
Гост

Според мен не е луд, а обикновено тролче на ГЕРБ изпаднало в нервна криза след като загубиха властта и виждат че няма шанс да я вземат отново

адвокат от САК
адвокат от САК
16 декември 2021 20:20
Гост

До “Анонимен 16 декември 2021 15:22“ Имате грешка- това е форум, доминиран от платените кирилпетковски тролове и много рядко тук пишат колеги. Държа се напълно адекватно- не е нещо ненормално да кажеш някому нещо посредством текстът на една песен. Ако не схващате сарказмът в поздрава ми, проблемът си е Ваш, а не мой. Много им се иска на кирилпетковските тролове да съм човек със психични проблеми, но уви- обективната действителност е разочароваща за тях;D

д-р
д-р
16 декември 2021 20:52
Гост

Май е 2 в 1 трол от психиатрията

Г-ца Вера
Г-ца Вера
16 декември 2021 14:41
Гост

Потресаваща правна неграмотност! Конституцията няма проблем да я нарушаваме, нищо че е основен закон, но виж другите нормативни актове от по-ниска степен- тогава вече е престъпление. Но какво се учудвам- слугинажа се обръща към новите властимащи. Те нямат още чекмеджета, започнаха с невярни декларации, но вероятно ще свършат по същия начин, а Гешев показва как целува ръка на новите господари. Е, ще се погнусят малко за пред камерите и Суверена. Никой не иска реформа в прокуратурата, никой. Всичко е само клишета и лозунги. Всички искат едно- да си имат свой главен прокурор- така хем са спокойни за себе си, хем… Покажи целия коментар »

LUMPEN
LUMPEN
16 декември 2021 18:53
Гост

Е, не, няма да се погнусят, дори ще се изпъчат пред Суверена. С т.нар. „промяна” Суверенът вече не е народът, а другарят Шорош, а държавата вече не е държава!

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 14:20
Гост

„B cлyчaя личнo aз ĸaтo мaгиcтpaт cчитaм, чe Πpeзидeнтът нa Peпyблиĸaтa e opгaн нa влacт. Ho тpябвa дeĸлapaциятa дa e пpeдвидeнa в зaĸoн, в yĸaз или в пocтaнoвлeниe. Koнcтитyциятa e нaй-виcшият aĸт, cлeдвaт ĸoдeĸcи, зaĸoни и пoдзaĸoнoви aĸтoвe. Koнcтитyциятa нe e пpeдвидeнa в зaĸoнoвaтa диcпoзиция нa чл. 313“. ĸaзa Baлeнтинa Маджарова.Не зная дали я цитират правилно.
Еми, не , не е проблемът, че Конституцията се казва Конституция и не пише нищо за Конституции в 313.
Проблемът е, че нито Конституцията, нито закон предвиждат обстоятелствата относно гражданството да се установяват именно по този ред – с декларация

Панайот
Панайот
16 декември 2021 14:03
Гост

Относно извършване на документно престъпление за декларирано невярно съдържание за гражданство, „Спецпрокуратурата не е компетентна, тъй като към датата Петков не е бил член на Министерския съвет като служебен министър“, коментира Маджарова. По тази причина спецпрокурорът е дал отказ от досъдебно производство и е изпратил цялата преписка в Софийска районна прокуратура по компетентност, тъй като Кирил Петков е разглеждан в качеството му на обикновен гражданин в онзи момент. Няма законово или подзаконово задължение за попълването на подобна декларация, заключиха още от обвинението.

Цитат от друг сайт , тоест сагата не е приключила

Никакъв шанс
Никакъв шанс
16 декември 2021 14:10
Гост

Петков показа, че не го е страх като напълно достойно заяви публично позицията си, в която се съдържаше и признание на неизгодни за него факти – вместо да действа задкулисно, както правеха предишните управляващи, за да се спасят от наказателно преследване. Така че шансът в случая ПРБ да го сложи „на трупчета“, за да изпълнява политически поръчки, както правеха с калинките на бившите управляващи, граничи с нула.

Чочо
Чочо
16 декември 2021 13:41
Гост

Няма какво да разследват точно тук. Защо не подпукаха Цвинокио за апартаментоте му.

Боко
Боко
16 декември 2021 13:42
Гост

Защото зад гърба му стоеше всемогъщата тиква от Банкя.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 14:03
Гост

Защо не подпукаха и Пеевски, който излезе в списъка Магнитски и Панама пейпърс?

Тоти
Тоти
16 декември 2021 13:38
Гост

Е, нали е изпратил удостоверение до Канада, че се отказва от канадското си гражданство.

Шони
Шони
16 декември 2021 13:39
Гост

И аз мисля, че тук въобще не може да се говори за престъпление.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 13:30
Гост

Форумния шизофреник с раздвоение на личността пак се е развихрил.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 13:07
Гост

„Прокуратурата винаги е твърдяла, че законът е несъвършен, с неосъвременени разпоредби.“ Несъвършенството точно в този текст /на НК от 1968 ех, този калпав проф.Ненов:) значи/не личи.А неактуалността на чл. 313, е само относно обстоятелството, че нормативни укази“ по силата на които може да се изисква някакво деклариране вече няма.Трябва да си остане по силата на нормативен акт с ранг на закон.Иначе всеки общински съвет, всеки министър или друго лицо с нормотворческа компетентност ще почне да си въвежда за установяване на какво ли не релевантно или не обстоятелство, при всякакво процедиране, едни декларации под страх от сто години тъмничен затвор до… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
16 декември 2021 13:24
Гост

Поставих Ви плюс, с едно мое уточние- моралните казуси не ги решава прокуратурата, но не са и лъжица за устата на всеки продажен трол, който нонстоп се оповава на тези опорни точки, за да “събори“ доверието или да очерни опонентите на възложителя си. Когато се врещи за “обществото“ и от негово име се претендира за някакъв нов морал, е редно този, който врещи- а това обичайно са политиците- да докаже, че притежава морал…

адвокат от САК
адвокат от САК
16 декември 2021 13:00
Гост

Интелигентност без морал = “бяла якичка“-точно това не схващате кирилпетковските и протестърски тролове, защото не ви е изгодно. За вас моралът е нещо, което се крие в остатъците от поредната “магистралка бЕло“ и е твърде разтегливо и обтекаемо понятие- според парите, които ви се предлагат за платен тролинг за този или онзи възложител…А ако считате, че твърдението ми е невярно, само си помислете какво ще се случи, ако например СЪДИИТЕ прилагат “морала“ на “бялата якичка“ кирил петков- тогава ще ревете с глас за поне един съдия, който е не само интелигентен, но има и МОРАЛ…

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 13:02
Гост

Това може ли още веднъж да го постнете, че тук нещо не се чете?

адвокат от САК
адвокат от САК
16 декември 2021 13:09
Гост

До “Анонимен 16 декември 2021 13:02“Това е окончателното ми становище, което не подлежи на промяна; докато сама не се убедя, че е невярно, няма шанс който и да е било друг да ме убеди по какъвто и да е начин, че е невярно, а съгласно чл. 39 ал.1 във вр. с чл. 5 ал.1 и ал.2 от КРБ, имам конституционното право да гo публикувам, колкото пъти искам.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 14:00
Гост

Не го разбхме това, може ли да го поясните с още няколко поста?

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 14:05
Гост

Така е…и аз не го разбрах, а изглежда изкл.важно!!! Пояснете моля по-детайлно и мащабно!

Хахаха
Хахаха
16 декември 2021 14:05
Гост

И ако може с главни букви и много удивителни!!! Но най-вече ако може точно преди да сте си изпил хапчетата да го поясните, че тогава най-добре ви тече мисълта:)))))))))

адвокат
адвокат
16 декември 2021 14:13
Гост

Колегата е със специфично заболяване, така че моля да се съобразявате с по-импресивния му изказ и състояние.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 12:46
Гост

Смятайте колко правото е на страната на Кирил Петков, щом Каскетното ведомство, което е на нож с новите управляващи, не намери вратичка да го „опраска“!

Мики
Мики
16 декември 2021 13:31
Гост

Вече много врати ще им се хлопнат под носа.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 13:48
Гост

Хайде сега, ако искаха да му образумат досъдебно производство – не беше никакъв проблем. На края на декларацията изрично си пише, че се носи наказателна отговорност по чл.313. А КС установи нарушението. Какво му е сложното на случая?

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 14:10
Гост

Не е сложно-просто трябва да четеш повече!

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
16 декември 2021 22:36
Гост

Е ти си чел Псалтира!

"и едните, и другите са маскари"-думи на Бай Ганьо
"и едните, и другите са маскари"-думи на Бай Ганьо
16 декември 2021 12:30
Гост

Няма слабост в закона. И прокурори са се ползвали от промоцията да не носят наказателна отговорност, ако лъжат в декларация, непредвидена по закон. Пример-прокурорка ИЗЛЪГА, преди доста години в декларация по общинска наредба на СО-при кандидатстване за общинско жилище(декларирала,че няма друго жилище, а тя има). Не е обвинена, има нарочен отказ на СГП за отпочване на ДП, и това е законно, защото общинската наредба не влиза в изброяването по чл 313а НК.
Не е проанализиран никога въпроса от ВСС дали е морално магистрат да лъже, дори и да не е незаконно.

адвокат от САК
адвокат от САК
16 декември 2021 12:24
Гост

Юридическият факт си е юридически факт- към момента на назначаването си на служебен министър, лицето кирил петков е бипатрид- т.е. е бил с две гражданства- българско и канадско и това е установено в РКС. Да- сега мнозина ще кажат- и какво от това, след като е съумял да заобиколи/ финтира закона= могъл е, направил го е.. Ами това, че нали пп се самосчитат за носители на промяната- е, сега всеки бипатрид ще започне да правоприлага този вид заобикаляне на конституцията ни и всякакви субекти- емигранти ще се пробват да управляват България. Да- в чужбина може да са били сервитьори, но… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 12:44
Гост

Колкото повече млади интелигентни българи като Кирил Петков и по-малко мутри и престъпници като Бойко Борисов – толкова по-добре.

адвокат от САК
адвокат от САК
16 декември 2021 12:51
Гост

До “Анонимен 16 декември 2021 12:44“ Интелигентност без морал = “бяла якичка“. Вероятно Ви харесва управлението на белите якички, а ако се добави и неистовата жажда за власт, картинката става различна. Тогава защо нонстоп врещите за морал в политиката и критикарствате тези или онези, че нямали морал… А моралът е пряко свързан с правосъзнанието и с мотива на един индивид да постъпва законосъобразно. Човек, който гази конституцията, какъв точно морал има- на човек, който би прегазил всички закони и при него целта оправдава средствата, което директно води до липса на правосъзнание… И този апелира ДРУГИТЕ граждани към правосъзнание и спазване… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 12:57
Гост

Моралът е пряко свързан с това един каскет да НЕ прикрива престъпленията на една тиква и на цялата престъпна шайка от ГЕРБ и ДПС. Обратното е липса на морал, какъвто платените политически тролове на ГЕРБ и ДПС очевидно нямат.

Симо
Симо
16 декември 2021 13:33
Гост

Гешев трябва да бъде съден за всичките му престъпни деяния. И окошарен в най- скоро време.

мнение
мнение
16 декември 2021 12:23
Гост

По интересно е за последиците, досежно актовете на лицето, когато е било министър, без да има право. Вклч и досежно всички лица, назначени от него-ИТ е длъжна да предяви искове ,например за прогласяване на трудовото правоотношение за нищожно, естествено-без да се връщат заплати-защото лицата очевидно са били добросъвестни.

Но като цяло тази декларация с невярно съдържание си е тежка издънка. На запад би довела до оставка и нови избори, но това не е вариант за България-четвърти избори-не ,благодаря. Извод: да не подава оставка, нека получи шанс като премиер.

адвокат от САК
адвокат от САК
16 декември 2021 12:28
Гост

ЗАЩО да получава шанс- той е получавал достатъчно шансове…Къде му е политическият МОРАЛ или тази думичка отсъства от новата партия,м.. Моралът е един и същ от векове и при него няма ъпдейт, както в ИТ напр.-той не е видеокарта или чип, че да излизат нови негови ъпдейти през 2 месеца…Или един политик има морал, или няма- средно положение не е възможно…

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 12:43
Гост

Троловете на ГЕРБ и ДПС говорят за морал. Който нямат.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 12:02
Гост

Сега, ако имаше обжалване по съдебен път на прокурорските актове, щеше да се реши спорът в съда. Поредният пример как прокуратурата си прави каквото си иска и то често с подчертано политическа конотация в действията си.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 12:18
Гост

В случая е така. Не се носи наказателна отговорност, ако човек лъже в декларация, освен ако декларацията не е записана в закона.
По същия аргумент не се носи наказателна отговорност, ако човек лъже в автобиографията си за работа, освен ако не е записано изрично друго(и къде е записано,, освен вероятно по ЗМВР-дори итам ме мързи да проверя дали го има)

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 12:27
Гост

Да, да, не споря, че може да е верен крайния извод, който да обусловява прекратяването на ДП. Просто го няма принципа quis custodiet ipsos custodes. Не е редно да има институция, която сама да преценява правилността на действията си.

Ad nauseam
Ad nauseam
16 декември 2021 22:44
Гост

Конституцията не е закон, нали?

И сигур очакваш в К да запишат текст, че това-онова се удостоверява с декларация пред държавния глава, а?!?!?!

Ех, това бургаският ПУЦ, свободния, е Голема работа! Даже Вартоломей Всевселенски на 200 гърчоля в Истанбул е заслужил доктор хонорис кауза.

Кисел
Кисел
16 декември 2021 13:37
Гост

Зависи какви указания по прилагането на закона ще дава съда при отмяна на отказа. Съмнявам се дали само отмяната на прокурорския акт / без задължително указание за образуване/ ще реши спора. Щото може да го отмени и върне на прокурора, но дали може да го задължи да го образува, или съдът ще го образува вместо него?/. Не знам….

Inferno
Inferno
16 декември 2021 11:36
Гост

Не е честно

Не плачи, баце!
Не плачи, баце!
16 декември 2021 12:52
Гост

Не плачкай Бойче! Нищо, че ви спряха кражбите тези новите мръсници, нали Геши е все още на поста! А някой ден, когато вече не е, сигурен съм, че ще ви дадат обща килия, че сте си дружки.

Asparuhov
Asparuhov
16 декември 2021 11:36
Гост

Обществото ни е болно…

Иванова
Иванова
16 декември 2021 11:35
Гост

Голям страх у някой хора, че няма повече Н И К О Г А ! ! ! ! да се върнат на власт!

Spiro
Spiro
16 декември 2021 11:35
Гост

Това от къде тръгна? От ГЕРБ. Страшните радетели на демокрацията. Натикаха медиите в кучи гъз, ама сега видиш ли Радев и Петков били антиконституционни.

LUMPEN
LUMPEN
16 декември 2021 19:09
Гост

Пише се „откъде”, а не „от къде”, юристеееее!

Дрънголанко
Дрънголанко
16 декември 2021 11:34
Гост

Оставете момчето да работи бе! Вие мръсни мутренски псета!

Temelko
Temelko
16 декември 2021 11:34
Гост

Това не знам колко е демократично, но явно ще се бори корупцията с недемократични средства.

Авигел
Авигел
16 декември 2021 11:33
Гост

Решението е спорно

Haralampi
Haralampi
16 декември 2021 11:32
Гост

Айде айде, мантрата на бойко борисовците сме я слушали. Нарушавал конституцията и нямало как да е премиер. А ако е точния човек за този пост? А какво да кажем, за нарушенията на Борисов?

Неман
Неман
16 декември 2021 11:31
Гост

Ами не е точно така. Трябва да бъде проверен, защото нарушава конституцията!

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 11:31
Гост

Еми това са на ГЕРБ глупостите да се заяждат. Добре, че не им се връзват

БСУ, пардон ПУЦ
БСУ, пардон ПУЦ
16 декември 2021 22:52
Гост

Не четете и обръщайте внимание на „форума“. Трол до трола мила моя майнольо.

На всеки грамотен, даже неюрист, му е ясно престъплението. Но кьорав правосъдие не въздава! Ако е кьорав. Ако не е политически слуга на силните на деня, слагач, мижитурка и негодник като 90% от личния състав на прикриватурата.

АМИН