Израелският специалист, който беше на мястото на взрива по кортежа на главния прокурор Иван Гешев, не е бил допускан до местопроизшествието.

Това заяви Софийската градска прокуратура в позиция във връзка с множеството коментари за ролята на неизвестния експерт, за когото шефът на следствието и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов каза онзи ден, че е бил доведен на мястото от заместника му Ясен Тодоров и по заръка на главния прокурор.

„Наблюдаващите прокурори не са допуснали на местопроизшествието лица, които нямат право да бъдат там“, заявиха днес от прокуратурата и подчертаха, че не са били разпореждани процесуално-следствени действия с участието на чуждо вещо лице.

Въпросът за ролята на израелския експерт възникна още на следващия ден след взрива, когато именно Сарафов обясни, че в огледите е участвал и израелски експерт по контратероризъм, който е дал заключение, че става дума за изключително професионално подготвено взривно устройство и е бил възхитен от този, който го е създал, като посочи, че става дума за „зъл гений“. След това пък лично главният прокурор каза, че експертът има богато минало и му се доверява повече, отколкото на мнението на вътрешния министър, според когото взривът не е могъл да причини вреди на бронирания автомобил и на хората в него.

Преди дни пред БНР Борислав Сарафов също каза, че експертът е допуснат единствено да огледа мястото, но не и „рови“ в местопроизшествието.

„Експертът беше доведен от моя заместник и той каза, че го е довел по поръчение на главния прокурор. Можехме да му откажем достъп, но не сме го допуснали до самото местопроизшествие да се запознава, да събира доказателства, да рови в местопроизшествието. Той просто направи един визуален оглед и то след като процесът на огледа беше приключил“, бяха думите на Сарафов.

Той призна обаче, че се е позовал на мнението на този специалист за силата на взрива, като посочи, че дни преди инцидента Гешев и Тодоров са били в Израел и допусна, че там са се запознали със специалиста. Според Сарафов обаче изпращането на чужд експерт може да се приеме и като намеса в разследването от страна на главния прокурор.

„Ако е изпратил Ясен Тодоров с експерта, значи се е намесил по някакъв начин“, бяха думите на зам.-главния прокурор, който след това поиска от Висшия съдебен съвет да освободи Тодоров като негов заместник в следствието.

Днес от СГП съобщиха още, че ръководството и надзорът над разследването се осъществяват от трима прокурори, избрани на случаен принцп и увериха, че ще бъде обективно и всестранно. Заради многото интерпретации наблюдаващите прокурори са издали и постановление да бъде спазвано изискването на чл. 198 от НПК, според който материали от разследването не могат да се разгласяват без тяхно разрешение.

„СГП изразява несъгласие с всички коментари и тълкувания, направени до момента, тъй като досъдебното производство е в начален етап и не са събрани и проверени всички доказателства, на базата на които може да се достигне до категоричен извод относно случилото“, заявяват от прокуратурата.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:32
Гост

­­­Г­­о­р­­­е­щ­­­и­­ ­м­­­о­­­м­­и­­ч­­­е­­т­­а­­­ ­­­в­­­и­­ ­о­­­ч­­­а­­к­­в­а­т ­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?85184

Петров
Петров
12 май 2023 14:59
Гост

Лъжат, мажат… История съшита с бели конци.

Рики
Рики
12 май 2023 14:53
Гост

Тези така ни хвърлят прах в очите.

Лазар
Лазар
12 май 2023 14:52
Гост

Борислав Сарафов разбуни духовете.

Ники
Ники
12 май 2023 14:56
Гост

И сега Ясен Тодоров му е виновен.

Мирча Кришан
Мирча Кришан
12 май 2023 14:30
Гост

98 % лъжи, лъжи, лъжи.

Доньо Донев
Доньо Донев
12 май 2023 13:16
Гост

Кои са пък тия трима „случайно избрани умници“ от СГП? Сигурно ония от спеца, те са най-изпълнителните слуги на Каскета и сега ще го спасяват, без да си спомнят, какви ги плещи той самия за това ходил ли е експерта на местопроизшествието.

Щерев
Щерев
12 май 2023 14:57
Гост

Естествено! А иначе твърдят, че са избрани на случаен принцип.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 май 2023 13:14
Гост

Хората не могат да тъкуват прессъобщенията обективно и задълбочено и всеки (главно политиците) разсъждават свободно и правят прибързани субективни заключения кой как се бил намесил, а медиите го разгласяват като „чиста“ истина.

адвокат от САК
адвокат от САК
12 май 2023 13:26
Гост

Казано на наш език, политиците създават незаконосъобразно квазидоказателства с цел обслужване на своите политически интереси и с цел привличане на максимален електорат за бъдещите местни или други избори. Е, май вече разбирате защо меко казано, не мога да ги дишам политиците и никак не ги обичам…Това важи за всички по затворения кръг “политици- техните медии- платени политически тролове- формиране от тях на “мнения“, които същите платени политически медии представят за мнения на “гражданското общество“.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 май 2023 20:08
Гост

Целта на политиците е не да разглеждат фактите и да ги субсумират под правни норми, като по този начин осведомяват обществото по един разумен обективен начин в обществените процеси и възможното им развитие, респективно бъдещо регулиране, а, да, искат да капитализират от внушенията, които самите те подхранват, а после се оправдават с съзнателно индуцираните с тихата пропаганда внушения. Аргумент за това е почти всичко, излизащо от лагера на промяната – Бориславова и ко се изказаха веднага, без забавяне в ФБ, че се съмнява в атентата, масата клъвна и в интервщто си пред Ризова обясни, че „не била сама в хипотезите… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 май 2023 12:33
Гост

Интересно защо казаха нищо, когато началниците им се надпреварваха да се позовават на „експерта“ за това колко мощен бил взрива и колко зъл гения, а решиха да се изкажат точно когато тиквата и прасето снеха довереието си от Гешев. Това само докзва, че всички се кланят на един и същ господар и въобще не е веран митът за 90% почтени прокурори, които само да се смени Гешев и ще почнат да работят по закон. Промяната трябва да стигне до всички послушковци и в първоинстанционните нива. За съжаление нищо такова няма да стане. Просто ще сменят каскета с европейски-изглеждаща капела.

Мавродиев
Мавродиев
12 май 2023 12:21
Гост

Тоя цирк трябва да спре един път. Никакъв атентат не е имало, не се правете на гръмнати. За 30 години преход се нагледахме на достатъчно поръчкоови убийства. Ако някой трябва да бъде ликвидиран, намира се как да стане. И няма „грешки“. Няма измъкване. Що политици и мутри бяха гръмнати или ликвидирани. Ако на някой изобщо пречи Гешев, щеше да е приключен. Но няма на кой да пречи. Къде е тая мафия, която той осторожно бори по 24 часа на ден? Коя е тая мафия? ТИМ е мафия. Във Варна. Ама ТИМ се шири и никой не ги закача. Цяла Варна… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
12 май 2023 16:44
Гост

Пич много грешиш-ТИМ Е НАВСЯКЪДЕ ВКЛ.И В СОФИЯ. За другото си прав 🙂

Пиджън
Пиджън
12 май 2023 12:18
Гост

Лошото е, че тоя Мики Маус прокурор ще остане да работи, а надутите дебеланковци и стринки във ВСС ще си останат на позиция също. Да защитават хора, като Домусчиев.

Владислав
Владислав
12 май 2023 12:17
Гост

Цялата концепция на Мария Габриел да се прави конституционна реформа и да махне каскета е нелепа от устата на човек, който е издигнат от задкулисието и схемаджийството – ГЕРБ-СДС. То от СДС само логото се ползва и абревиатурата де. Те нямат капацитет, а и нямат и полза да правят съдебна реформа

Елвира
Елвира
12 май 2023 12:16
Гост

Истината е, че много други, като Гешев чакат на опашката. Защото сега Габриел иска да го сменя, ама ще се сложи подобен на каскета, само дето ще е нов, излъскан и измит.

Славов
Славов
12 май 2023 12:16
Гост

Изумително е за колко прости ни имат

Демирев
Демирев
12 май 2023 12:15
Гост

Тоя каскета от къде го изкопахте, бе? Това бих питал кукловодите, които изкопаха от някъде и Борисов, ма виж той им върши чудна работа и не се дава, нищо, че народа и Европа искат да станем нормална държава, а видимо при ГЕРБ това няма как да стане.

Бънди
Бънди
12 май 2023 12:15
Гост

Това не е сериозно. Говорим за „атентат“ срещу човек, който твърдеше, че разделяне на властите било опорна точка, но след някакъв конгрес в чужбина каза, че това май не било толкова лоша идея. Моля ви. Нивото му е махленско

Анонимен
Анонимен
12 май 2023 12:14
Гост

„Наблюдаващите прокурори не са допуснали на местопроизшествието лица, които нямат право да бъдат там“

Това е толкова обтекаемо изявление, че на практика не означава нищо. Кое лице „има право да бъде там“ решават именно наблюдаващите прокурори.

Рустев
Рустев
12 май 2023 12:13
Гост

Тотално се оплетохте в лъжите си

Анонимен
Анонимен
12 май 2023 11:56
Гост

На практика и те закопават Гешев, че го е пратил през главата на наблюваващия прокурор, който дори и не е разбрал, че там е ходил такъв експерт.

Миленов
Миленов
12 май 2023 12:14
Гост

На практика става дума за това, че Гешев вече се дескридитира пред всички, включително и пред ГЕРБ и искат да го махнат. А вие си пейте опорките, че не било така и бил адекватен прокурор. Или там, който смята, че Гешев е адекватен. Че тук, в коментарите в Лекс попадам на такива, които защитават Гешев.