Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов обмисля дали да поиска от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да освободи от административния му пост неговия заместник в НСлС Ясен Тодоров.

Това заяви днес пред БНР Сарафов в коментар за информациите, които Тодоров изнесе за разследването за взрива до кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

„Имам голям проблем с публичното говорене от Ясен Тодоров. Той не съгласува с мен своите медийни изяви, те са негови и на собствена отговорност. В себе си обмислям дали да не предложа на Висшия съдебен съвет освобождаването на г-н Ясен Тодоров от административна длъжност зам.-директор на НСлС. Той не може и не изразява позиции на Националната следствена служба“, каза Сарафов.

Днес шефът на следствието заяви категорично, че за инцидента с Гешев ще бъдат разследвани всички възможни версии – атентат с опит за убийство на главния прокурор, сплашване или инсценировка.

Миналата седмица от прокуратурата казаха, че информация за случая с разрешение на наблюдаващия разследването прокурор ще изнасят само Сарафов и говорителят на главния прокурор – Сийка Милева.

Два дни след инцидента обаче Ясен Тодоров даде пресконференция, в която категорично отхвърли версията за инсценировка и предложи на „тези специалисти по взривове“, които вярват на такива версии, да се включат в следствен експеримент, ако се наложи да бъде правен такъв.

В тази връзка днес Сарафов каза, че не може да контролира изявите на заместника си, но добави, че това пък показва, че в прокуратурата и следствието има свобода на изразяване на мнението и плурализъм.

Той обясни, че израелският експерт, който е бил на мястото на инцидента, е бил доведен там именно от Ясен Тодоров, но не е бил допуснат „да рови“ на местопрестъплението, а е направил само „визуален оглед“. Въпросният експерт беше защитен и от главния прокурор Иван Гешев, който каза, че става дума за човек с богато минало, който е виждал много взривове. В тази връзка днес Сарафов добави, че Гешев и Тодоров са били в Израел седмица преди инцидента и вероятно там са се запознали с този експерт.

Зам.-главният прокурор обаче беше категоричен, че той няма никакво намерение да подава своята оставка заради различията, които има вече с Гешев по повод на реакциите след взрива, като каза, че е дълбоко убеден, че се ползва с доверието на колегите си.

Прокуратурата да излезе от парламента и от ромските махали

За разногласията си с главния прокурор, Сарафов каза днес, че ще говори лично с него, но подчерта, че доколкото има конфликт, той е на принципна и професионална основа.

„Може би е назрял моментът да му кажа лично, че някои неща може би трябва да се поправят, да се артикулират. Както прокуратурата навлезе в политиката, така и политиката навлезе недопустимо в прокуратурата. Прокуратурата трябва да промени доста от публичното си говорене, от своя облик, трябва да излезе от парламента и от ромските махали, и да се върне в съдебните зали. Прокуратурата трябва да излезе от много места“, заяви Сарафов.

На въпрос дали главният прокурор се е месил в работата му, той каза, че ако е изпратил Ясен Тодоров с експерт на местопрестъплението, значи се е намесил по някакъв начин.

49
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
11 май 2023 15:02
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Да.
Да.
10 май 2023 15:03
Гост

Заговори … дела, дела и пак дела. Много дела. Цял живот – дела.

Анонимен
Анонимен
10 май 2023 15:02
Гост

Ясенчо още от времето, докато беше инспектор, нямаше идея, какво пише в НК и НПК и коя редакция чете.Опитите му за проверка на прокурорската дейност бяха толкова жалки ,че чак смешни.Човека нямаше и идея дори, че нормите имат действие по време.

Скака
Скака'ец
10 май 2023 13:02
Гост

Нема се плашите копе’ета!

Положението е под контрол в Болшой теа’тр!

Анонимен
Анонимен
10 май 2023 13:00
Гост

Айде по полека за разлом в прокуратура и следствие. Хората знаят, че Гешев брани със зъби и нокти оставането им в съдебната власт. Това е залогът за магистратите. Ако е вярно ,че Сарафов се изправя срещу Гешев голдията няма да го подкрепи. Защото не са знае какво е обещал. Така,че сред редовите магистрати разлом няма и Гешев ще бъде подкрепен от тях на всяка цена.

---
---
10 май 2023 11:32
Гост

Сарафов е в цирка на Гешев. И той е част от активното мероприятие на Гешев и за запазване на статуквото. Сарафов е от София окръг – следствие и прокуратура , пиратката е в „негов район“ и колеги -най-силното му лоби по произход и лоялност. Делото е под контрол. Замислен вариант и заучени думи от него . Нищо опасно от Гешев не може дасеслучи . А заместникът му в НСлСл-заместващ бушон, който ще бъде възмезден подобаващо. Без това не му се работи право , а синекурна работа. Цирк.

Анонимен
Анонимен
10 май 2023 10:30
Гост

Идва си на 15-ти и ще ги отпочне. Всичките! Сарафов няма да му станат игрите…..

ГЕШЕВ Е НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО!
ГЕШЕВ Е НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО!
10 май 2023 10:23
Гост

Който всички в ПРБ – любят, тачат и хвалебстват!

А да – съдиите са ангели. Понеже ручат на сметката на А за Б.

ГЕШЕВ ПОЗОР!
ГЕШЕВ ПОЗОР!
10 май 2023 9:31
Гост

Ледовете се пропукват 🙂

re:
re:
10 май 2023 10:04
Гост

Пропуква се нещо, ама межъ бузките ти!

И подчинените обичат да се пра’ат на луди ка’т Шефа си … Шарени джендъри такива на сметката на Козяк!

Анонимен
Анонимен
10 май 2023 8:06
Гост

Гешев тръгна да рови престъпната приватизацзия и това е много вероятно да му изяде главата. Оформя се консенсус, в това число и с ГЕРБ, миналото да бъде забравено. Пусто, хората не щат да забравят. Жарта от несъстоялата се лустрация у нас още е гореща и има защо. Другите я направиха и забравиха. Ние още дълго ще сърбаме попарата на сбъркания ни „преход“.

https://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=79:2011-02-01-00-13-56&catid=37&Itemid=49

Анонимен
Анонимен
10 май 2023 8:56
Гост

Тръгнал е да рови криминалната приватизация, ама само на думи и то в началото на избирането му- нещо да си чул след това.

Анонимен
Анонимен
10 май 2023 9:50
Гост

„нещо да си чул след това“
– Гешев беше изолиран от МВР, ДАНС и подобни, точно както Костов изолира Филчев когато той се захвана с приватизацията.

Историята се повтаря, ама шарани много.

Анонимен
Анонимен
10 май 2023 9:53
Гост

Е да де…оправдания за неизпълнени обещания и несвършена работа винаги ще се намерят.

Фишек
Фишек
10 май 2023 7:52
Гост

Ако Сарафов не го предложи да го освободят значи са се „разбрали“ и цялата медийна шумотевица е зрелище за зрителя и запълване на новините за деня. По делата ще ги познаете

re:
re:
10 май 2023 10:10
Гост

И като го освободят КАТО АДМИНИСТРАТИВЕН РЪКОВОДИТЕЛ ще му накривят капата.

Вън от системата заедно с убавата му щерка! Те са способни. Ще си намерят реализация навън.

Ясенка
Ясенка
10 май 2023 11:10
Гост

Ще трябва да работи на равна нога с другите следователи, а предвид престоя му и във ВСС, Тдоров отдавна е забравил как се работи.

Re:
Re:
10 май 2023 13:00
Гост

Ясен Тодоров никога не е работил, но за сметка на това винаги редовно е получавал огромна заплата и неизброими бонуси.

Закривай! Уволнявай! Лустрирай!
Закривай! Уволнявай! Лустрирай!
10 май 2023 7:10
Гост

Според мен-цялата прокуратурата трябва да бъде закрита и реучредена, а инсталираните-лустрирани, а стажът в прокуратурата да се фингира като неположен. Поради срастването и с престъпността-и не визирам само осемте джуджета.

В Грузия се случи-значи можело.

re:
re:
10 май 2023 10:12
Гост

Иска ли питане?!

А Съдът се състои от Ангели. На ССБ и всички останали на сметката на А за Б.

АМИН

Димитър
Димитър
09 май 2023 22:47
Гост

Миличките ми протестърни душички,знам че вяврате в таласъми,ама:
1. НЕ СЪНУВАЙТЕ ПРАВИТЕЛСТВО,на САЩ им трябва такова само за да се дадат ЗРК и самолети на Украйна,както и да се допълни спораузмението по ФМС със САЩ.
2. В момента и Гешев ,и Сарафов,и Тодоров ви лъжат като стой та гледай! А вашите слънчица се издават сами че имат вътрешна информация за всичко свързано с Гешев и сега течоевте на тая информация ще се запушат…
п.с.пускайте минуси колкото искате,но ми помнете думите ……

Geleto
Geleto
09 май 2023 22:12
Гост

Тези въпроси са както към самия Сарафов, така и към Гешев (към последния включително имало ли е изобщо такова разпореждане или поне нещо подобно).

Geleto
Geleto
09 май 2023 22:08
Гост

Сарафов каза, че са допуснали израелския експерт до огледа по РАЗПОРЕЖДАНЕ на Гешев и той и колегите му са изпълнили това разпореждане. Трябва Сарафов да уточни какво според него е било правното основание на подобно разпореждане и то писмено или устно е било. Никой не обърна внимание на този аспект в изказването на Сарафов, който аспект поражда фундаментални въпроси.

Анонимен
Анонимен
09 май 2023 21:00
Гост

Последното изявление на Сарафов е за адмирации и подкрепа- проблемът е дали е искрен и откровен или играят дребни игрички. Трябва и да каже как така този посредствен и нечист следовател Тодоров му стана заместник

Съдия
Съдия
09 май 2023 23:18
Гост

То защото Сарафов е чиста монета.Бие ги по калкулиран финансов ресурс от годините в съдебната система в пъти.

re:
re:
10 май 2023 10:17
Гост

В тази игра няма невинни.

Всички на ешафода! Особено онези предали народ и Родина. Щели да арестуват Путин … как пък не се намери един нормален даже да се разграничи … да не говорим да му образува на Шефа ДП, а?!

Анонимен
Анонимен
09 май 2023 19:56
Гост

Сарафов сериозно се е объркал. Тази ПК ще освободи Ясен Тодоров от заместник, единствено за да го направи шеф на НСС на мястото на Сарафов.
Иначе посланикът ни в Израел вече си събира багажа, за да освободи мястото за Гешев, понеже по указанията на Козяк това е залогът за съставянето на правителство. Не разбирам защо обаче Сарафов си мисли, че може да спечели от тази ситуация. Бъдещето му е на редови следовател на подчинение на Ясенчо.

За сведение на посрещачите
За сведение на посрещачите
09 май 2023 19:35
Гост

Сарафов е ГЕШЕВ 2. Тодоров е ГЕШЕВ 3.

Те са зад всеки атентат срещу държавността и така до края на света!

Тях огромните заплати и привилегии ги родиха.

Тях не ще ги уплаши смъртта. Те са във всяка Районна прокуратура и така до края на България!

Мирча Кришан
Мирча Кришан
09 май 2023 19:27
Гост

98 % имитация на разделение.

Те винаги са обединени посредством огромните си заплати и привилегии за „тази работа“ – естествено шоуто е за наша сметка!

345
345
09 май 2023 18:51
Гост

Сарафов прати Гешев за 3 месеца в Перник, навремето. Цацаров прати Сарафов от зам главен във ВКП за Директор в НСлС.
Незнам дали е бил прав Сарафов навремето, но сега след като си промени принципната позиция е прав, но защо го прави, когато Гешев е в чужбина? Защо не по рано когато всеотдайно подкрепяше Гешев или пък да го изчака да се върне! Какво се случи в последните 3 дни? Политици имат ли пръст в тоди катардис на Сарафов?

Спасовска
Спасовска
09 май 2023 18:14
Гост

Ма добре бее, защо такива глупости

За сведение на посрещачите
За сведение на посрещачите
09 май 2023 19:28
Гост

Те толкова си могат.

Друмев
Друмев
09 май 2023 18:13
Гост

Е какво е казал толкова?

Бай Ганьо
Бай Ганьо
09 май 2023 18:13
Гост

Гешеф почва да губи влияние май и вътре, а Сарафов, тоз ангел чист, сега се сети че не иска да носи отговорност за чужди грехове – май, май, ще има вътрешен преврат, и Сарафов овреме се ориентира

Златимира
Златимира
09 май 2023 18:12
Гост

Това е поредно доказателство, че хората със собствена воля трябва да се махат и да се слуша само волята на партията

Щерев
Щерев
09 май 2023 18:15
Гост

Да, неудобни са. Естествено, че ще искат даги отстранят.

интересно
интересно
09 май 2023 18:12
Гост

Какво става – може би политическите покровители на ИГ, които са близки и с БС, са разлюбили първия или поне БС си мисли така?!

Хански
Хански
09 май 2023 18:12
Гост

Е как трябва всичко да се съгласува с божеството

Dolmenska
Dolmenska
09 май 2023 18:11
Гост

Ако имаш собствено мнение си боклук

Сотир
Сотир
09 май 2023 18:11
Гост

Е, иска ли пиране дали главният прокурор се е месил в работата му?

ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
09 май 2023 18:09
Гост

Оставка Каскет!!

Анонимен
Анонимен
09 май 2023 18:14
Гост

Вече съм против оставката. във фейсбук вече се спекулира кой би бил новия , и горчиво ще съжалявате,че искате оставка.
Сега е зле, ама според слуховете-новия ще е още по-зле, и ще искате предишния да се върне!
Гешев да остане,че бодрата смяна-ако се случи е нямам думи!

Лазар
Лазар
09 май 2023 18:16
Гост

Би било много добре, ама надали ще има доблест да си я подаде.

Симеон
Симеон
09 май 2023 18:09
Гост

Сарафов си търси изкупителна жертва явно.

Анонимен
Анонимен
09 май 2023 18:12
Гост

Три пъти се отрече! Ама каква вина има-като е било предварително писано така да стане!

Сетила се Мара
Сетила се Мара
09 май 2023 18:07
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
re:
re:
09 май 2023 19:38
Гост

Сега да се бара!

Третият път
Третият път
09 май 2023 18:03
Гост

„Преди да пропее петелът, три пъти ще се отречеш от Мен. “

Матей: 26:34

Re:
Re:
09 май 2023 19:36
Гост

Сефте!

За честта на пагона.